2024.01.15.Szerző: fá #ingatlantörténelem #eladólakás

Igazi barátok közt - mesés házikók és a közösség teszi a főváros egyik legnyugodtabb környékévé

Igazi barátok közt - mesés házikók és a közösség teszi a főváros egyik legnyugodtabb környékévé

A Kispest - Wekerletelep azon kevés magyarországi lakótelepek egyike, ami nem hírhedt, sötét és veszélyes utcákról lett ismert, sőt: az Óbudai Gázgyári Lakótelephez hasonlóan kedves, néha szinte mézeskalácsház-szerű épületei, és a Barátok közt című sorozat intrójában két évtizeden keresztül látható társasháza tette népszerűvé.


A Kós Károly téren található ház valójában csak a sorozat hangulatának a kedvéért tűnt fel minden rész elején, de a Barátok köztöt természetesen nem ott forgatták. Persze ez az igazi rajongók kedvét soha sem vette a zarándoklattól. Velük együtt most mi is gyönyörködhetünk a környékben.

2.jpg

A Barátok közt már befejeződött, de a Wekerletelep még áll, és továbbra is érdemes tenni egy sétát a Kispest többi részével együtt 1950. január 1. óta Budapesthez tartozó környéken a városrész nyugati részén.

A kispesti lakótelep felépítését az tette szükségessé Budapest már részeihez hasonlóan, hogy a 19. századtól a főváros lakossága rohamtempóban nőni kezdett a gyorsan fejlődő ipar miatt. A gyárak munkaerőigénye rengeteg addig nehéz sorban élő vidékit csábított a fővárosba, aminek köszönhetően gyorsan két és félszeresére nőtt a létszám. Ezt a dinamizmus alig tudta tartani a lakásépítések üteme, főleg mert egyre drágább lett az építőanyag és a szakember is. Ahogy ilyenkor lenni szokott, érkezett a kormány, és felgyorsította a dolgokat.

A Wekerletelepen azonban sokemeletes tömbházak helyett egy jól megtervezett kertváros jött létre. Mindez Fleischl Róbert építésznek köszönhető, akinek az volt sziklaszilárd álláspontja, hogy a vidékről érkezők, ilyen környezetben, otthonosabban érzik majd magukat. Fleischl felismerése egészen jövőbe mutatónak bizonyult, hiszen a fákat és kiskerteket is felvonultató lakótelep éppen olyan, amit 100 évvel később is a legtöbben keresünk. A kormány pályázatán nyertes építészek ennek a koncepciónak a jegyében háromféle épülettípust terveztek: családi házakat - ikerházakat, vagy sorházakat- , bérházakat - csoportosított lakóházak - és egyedülállók számára garzonházakat.

Ha kérdéses lett volna, a telep arról a Wekerle Sándorról kapta a nevét, aki Magyarország modernizálódásának évtizedeiben az első polgári miniszterelnöke és pénzügyminisztere volt az országnak. Az állam megvásárolta a területet, majd az építkezések 1908-ban megkezdődtek. Összesen 1007 ház, 4412 lakás készült el.

elado-teglalakas-budapest-xix-kerulet-wekerletelep-98568457-k6.webp Izgalmas lehetőségeket kínál ez a háromszobás téglalakás a Kós Károly tér szívében, amit 842,8 ezer forintos négyzetméteráron hirdetnek.

Az építkezéskor figyeltek rá, hogy az emeletes és földszintes lakásokat koncepciózusan húzzák fel: az emeletesek a széles utak mentén épültek, a kisebbek pedig a mellékutcákban. Egy rendes lakótelep persze nemcsak lakóházakból áll: 1900 és 1914 közt négy iskola és két óvodaépület épült itt, 1912-ben rendőrkapitányságot alakítottak, illetve egy laktanya is felépült, majd az egész infrastruktúra megkoronázásaként 1913-ban elkészült a postamesteri hivatal is.

A kis telkeket a munkásoknak szánták, az első egy évben csak állami alkalmazásban lévő dolgozók és családjaik költöztek ide, majd megérkeztek a magánüzemek dolgozói is, és persze a helyi üzletek bérlői és a Wekeretelep tisztviselői.

A Wekerletelep egyik legizgalmasabb része a főtér, amit külön pályázat után építettek meg. A tér a igazi hagyományos értelemben vett közösségi tér, és annak is szánták: a tér körüli utcák sugaras rendszerének lett a középpontja, a körben elhelyezkedő épületek nagy része pedig a kezdetektől fogva boltként üzemel a mai napig.

A Wekerletelep azért is izgalmas, mert tényleg figyeltek arra, hogy ne csak lakni, hanem élni is lehessen ott: a negyed építésével egy időben ötvenezer fát ültettek el és lakásonként négy gyümölcsfát.

2011 szeptembere óta műemléki jelentőségű területté vált. Az ott élők szerint évről-évre jobb a közösségi élet: garázsvásárok, sörfesztiválok és móka gazdagítja a helyi kulturális életet.

Kedves külső, modern belső

elado-csaladi-haz-budapest-xix-kerulet-wekerletelep-96645192-t6.webp

1,165 millió forintos négyzetméteráron hirdették meg ezt a mesés külsejű ingatlant,, aminek a belsejét sallangmentes elegancia jellemez. Kiemeljük a hálószoba tetejére került ablakot, amin át a csillagokat is lehet nézni.

A 60 négyzetméteres ingatlan két szobából áll, külön mosókonyhával és gardróbbal, modern fűtési rendszerrel és nyílászárókkal.

Lakás a családnak

wkrle.png

Ezért a sorházi lakásért 90 millió forintot kér a tulajdonosa, de a 2+2 szobányi, 73 négyzetméternyi méretből azért kikövetkeztethető, hogy nem első lakásnak érdemes megvásárolni, hanem családi fészeknek.

Az 1910-ben épült sorházhoz jár garázs, kiskert, beálló, ráadásul nem rég újították fel az elektromos hálózatot is.

Az elérhetőbb elado-teglalakas-budapest-xix-kerulet-wekerletelep-98853371-t6.webp

Nem szeretnénk, hogy szó érje a ház elejét azzal, hogy csak a családosokra gondolunk: ez a 48 négyzetméteres földszinti lakás például a leghagyományosabb és legegyszerűbb darabok egyike. Bár kisebb felújításokat végeztek rajta, a képek alapján lakható állapotban van, talán a fűtésrendszert korszerűsíteni lehetne, és ennek megfelelően a négyzetméterára sem éri el a 800 ezer forintot. Ennél is figyelemreméltóbb, hogy egy közel 50 négyzetméteres kertrész és tároló is jár hozzá.

Felhasznált képek: Wikimedia Commoms


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 162 069 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

A lakótelep, ahol senki nem kényszerből lakik
2024.04.14. #eladólakás #ingatlantörténelem
A lakótelep, ahol senki nem kényszerből lakik
Békéscsaba legnagyobb lakótelepének, a Lencsésinek szerencsésen alakult a sorsa, hiszen eleve olyan korszakban épült, amikor már azon kívül is merültek fel szempontok a tervezésnél, hogy legyen négy fala és teteje, így jutott hely a kényelemnek és a mentális egészségnek is. Most a József Attila lakótelepet járjuk körbe ebben a cikkben.
Elherdált örökségünk, amik magánszemélyek megmentésére várnak
2024.04.06. #eladóház #ingatlantörténelem
Elherdált örökségünk, amik magánszemélyek megmentésére várnak
Több száz éves épületek tucatjai hevernek parlagon szerte az országban, amiket az idő, vagy valakik egyaránt kikezdtek, és erős fantázia szükséges ahhoz, milyen lehetett a volt - többnyire nemesi - lakóinak. Kúriák, kastélyok, amiket királyok, főnemesek adományoztak tovább a lojalitásért cserébe. Ezek a jobb sorsra érdemes építmények a gyökereinkre, a történelmünkre emlékeztetnek mindannyiunkat. Örökbefogadható kastélyokat mutatunk.
11 szobás ingatlan eladó Dombóváron - Befektetésre tökéletes
2024.04.03. #eladóház #ingatlantörténelem
11 szobás ingatlan eladó Dombóváron - Befektetésre tökéletes
Lehetőségek végtelen sora nyílik meg ezzel a 11 szobával. A képzeletnek csak szigorú cash flow szabhat határt. Mindenesetre, ha az a terv, hogy befektetsz egy ingatlanba, akkor tudunk mutatni hozzá egy nagyszerű helyszínt, egy kiváló adottságokkal rendelkező ingatlannal. Sőt arra is adunk ötleteket, hogy mi mindent alakíthatsz ki belőle.
Amire felfigyelt egy New York-i galéria: a magyar művész térplasztikái – és neked is lehet egy
2024.03.31. #dekor #ingatlantörténelem
Amire felfigyelt egy New York-i galéria: a magyar művész térplasztikái – és neked is lehet egy
Dósa Róbert nem csupán művész, hanem igazi kísérletező is. Alkotásaihoz a látást, a tapintást, sőt, akár a szaglást és az ízlelést is beveti. Művészete határokat feszeget, és szó szerint új utakat nyit a magyar otthonoktól a New York-i galériáig. Képei annyira nem sorolhatók be a hagyományos művészeti kategóriákba, hogy még a megnevezésüket is most találják ki. Interjú.
Összefognak az írók a magyar irodalom egyik legismertebb házának megmentéséért?
2024.03.27. #ingatlantörténelem #eladóház
Összefognak az írók a magyar irodalom egyik legismertebb házának megmentéséért?
Eladóvá vált az Esterházy Péter könyveiből is ismert csodálatos családi villa a III. kerületben. Dragomán György író számolt be erről a Facebookon, ahol a kommentek között összefogás indult, hogy megmentsék. Ebben a cikkben bemutatjuk a Rómaifürdőn található ingatlant.
Ismerd meg a nagypolgári lakások történelmét!
2024.03.16. #ingatlantörténelem #eladólakás
Ismerd meg a nagypolgári lakások történelmét!
A Kiegyezést követően Budapest gyorsan kereskedelmi és közlekedési központtá vált. Ennek folyományaként jelentősen megnőtt a lakosság száma, megélénkült a lakások iránti kereslet, ami új ingatlanok építtetését vonta maga után. Ezek a bérházak lettek az úgynevezett nagypolgári lakások, tipikusan körfolyosóval, belső udvarral és hatalmas belső terekkel. Mi maradt belőlük?
Otthonok varázslatos világa: fedezd fel a hét legkülönlegesebb ingatlanait!
2024.03.06. #luxusingatlan #ingatlantörténelem
Otthonok varázslatos világa: fedezd fel a hét legkülönlegesebb ingatlanait!
Heti válogatásunkban a legkülönlegesebb ingatlanokat mutatjuk be hétről hétre. Helyet kapott többek között a Nemzeti Bank egykori épülete Sopronban, és egy szecessziós villaház is Budakeszin.
Erődítménytől a Széchenyi családig - piacra dobták a legszebb magyar kastélyokat
2024.02.20. #eladóház #ingatlantörténelem
Erődítménytől a Széchenyi családig - piacra dobták a legszebb magyar kastélyokat
Izgalmas válogatást állítottunk össze, ahol az ingatlanpiac gyöngyszemeit vonultatjuk fel. Válogatásunkban szerepel egy Makovecz-stílusú családi ház, ami szinte erődítmény. Helyet kapott a Fertő-tóhoz közeli Széchenyi-kastély, egy Bauhaus villa és egy festői szőlőbirtok is.
Tudod, miről kapta Békásmegyer a nevét?
2024.02.15. #eladólakás #ingatlantörténelem
Tudod, miről kapta Békásmegyer a nevét?
Itt az ideje, hogy megismerkedj Budapest egyik legismertebb lakótelepével, ahol már az Ókorban is éltek emberek!