2022.09.26.

Ha az országos átlagnál olcsóbban jutnál ingatlanhoz, irány a Nyugat-Dunántúl!

Ha az országos átlagnál olcsóbban jutnál ingatlanhoz, irány a Nyugat-Dunántúl!
Cikkünkben bemutatjuk a Nyugat-Dunántúl legszebb részeit, és megvizsgáljuk a régió ingatlanpiacát.

hirdetés


A Nyugat-Dunántúl a hét magyarországi statisztikai régió egyike, az ország északnyugati részében helyezkedik el. Területe megegyezik a Nyugat-Dunántúl turisztikai régióval, kivéve Zala megye keleti, Balaton körüli részét, amely a Balaton turisztikai régióhoz tartozik. A régiót alapvetően három megye (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala) alkotja, a központja Győr.

A régió egyik legközkedveltebb turisztikai látványossága Pannonhalma, azon belül is a Pannonhalmi Bencés Főapátság, melynek látványos épületegyüttese a Szent Márton-hegyen épült fel. A román stílusú altemplom és kerengő, valamint a gótikus bazilika az évszázadok során barokk és klasszicista stílusú épületrészekkel egészült ki, amelyek a főapátság mai arculatát meghatározzák. A 19. századi könyvtárterem 400 ezres gyűjteményében számos könyvritkaságot őriznek. Az egész épületegyüttest a magyar klasszicizmus egyik legismertebb alkotása, az 55 méter magas torony koronázza. A Pannonhalmi Bencés Főapátság az UNESCO Világörökség Bizottságának döntése nyomán 1996 decembere óta a világ kulturális örökségének része.
Eladó családi ház

A régióban járva nem mehetünk el szó nélkül a római Savaria, azaz Szombathely mellett sem. A város leglenyűgözőbb nevezetességét az ókorból fennmaradt emlékek adják, vagyis a Romkert fórum, a mozaikok, valamint a Mercurius-szentély, melyeknek leletei a Savaria Múzeumban tekinthetők meg. A város további érdekességeit a Püspöki Székesegyház (1791), a copf Püspöki Palota, az Egyházmegyei Múzeum, a Szent Erzsébet plébániatemplom, a ferences kolostor, a dominikánus templom és a Művészeti Galéria adják.

Végül Győr-Moson-Sopron–, illetve Vas megye után érdemes átugrani Zala-megyébe is, s bebarangolni Zalaegerszeg nevezetességeit. A csodás szépségű városban érdemes megnézni a Göcseji Falumúzeumot, a Megyei Bíróság épületét, valamint a tévétornyot az Alsóerdőn, ahonnan gyönyörű panoráma tárul a környező dombvidékre és az egész településre.

Eladó családi ház

A három városban – a legfrissebb statisztikai adatok szerint – együttesen 133 961-en élnek jelenleg, mely az elmúlt évhez képest több mint 1300 fővel, míg a két évvel ezelőtti adatokhoz képest 2589 fő tűnt el a településről. A legtöbben jelenleg Szombathelyen élnek (75 006 fő), míg Zalaegerszegen 55 384-en, Pannonhalmán pedig mindössze 3571-en laknak. 

A kiemelt városokat magukban foglaló megyékről elmondható, hogy az ott található ingatlanok árai jóval az augusztusi országos átlag (672 ezer forint) alatt alakulnak: Zala megyében egyetlen négyzetméterért 462 ezer forintot, Vas megyében 487 ezret, míg Győr-Moson-Sopron megyében 640 ezer forintot kértek el.

A megyei kitekintés után most pedig lássuk, mi a helyzet a három város ingatlanpiacán. Az OTP Otthon oldalán jelenleg a településeken összesen 369 eladó ingatlant hirdetnek a felhasználók, míg a kiadó lakások száma mindössze 3-at tesz ki. Az eladó ingatlanok közül a legolcsóbb 6,5 millió forintért lehet a miénk, míg a legdrágább ára eléri a 400 millió forintot. A kiadó ingatlanok közül legolcsóbbhoz havi 150 ezer forintért juthatunk hozzá, míg a legdrágábba (egy házba) havi 350 ezer forint ellenében költözhetünk be.

Eladó családi ház

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra