2023.11.20.Szerző: OTP Otthon #építőanyag #újépítésű

A pandémiát követő vásárlási hullám után eladási hullám jöhet a Balatonon

A pandémiát követő vásárlási hullám után eladási hullám jöhet a Balatonon

Miközben a használt lakások esetében már elkezdődött az árak mérséklődése, ez a trend nem volt jellemző az újépítésű lakásoknál. Ez is közrejátszott abban, hogy jelentősen mérséklődött irántuk az érdeklődés, de van egy nagyobb gond.


A lakáspiacon hatalmas visszaesés tapasztalható 2023-ban, emiatt a használt lakások árát sokan csökkenteni kezdték. Ez a csökkentés eddig elkerülte az új építésű ingatlanokat, de az is igaz, hogy nem drágultak tovább ezek az ingatlanok - mondta Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője.

elado-uj-epitesu-projekt-siofok-90912574-t6.webp Siófokon álomlakások épülnek a tó partján, ahol az egész életedet leélheted.

Ennek következtében visszaesett a kereslet ebben a szegmensben is, de ebben a visszaesésben még az is közrejátszott, hogy a magas kamatok miatt eltűntek a hitelre vásárló vevők.

A Balatonnál a déli parton 1,5-2 milliós négyzetméteráron találni családi házakat. A parttól távolabb pedig 1,2-1,5 milliós négyzetméteráron lehet ingatlant vásárolni. Az északi parton is hasonlóak az árak, a kivételt Balatonfüreden, ahol jóval nagyobb összegért lehet nyaralóhoz, lakáshoz jutni.

Új építésű lakások négyzetméterét Budapesten, az V. és a XIII. kerületben átlagosan 1,5-2 millió forint felett hirdetik, de van, ahol elérte a 4 millió forintot is. Tóth Viktória, a Balla Ingatlan V. és XIII. kerületi irodájának vezetője szerint a rendkívül magasra kúszó árak az építőipari költségek növekedésének köszönhetőek, amit tovább súlyosbított a háború miatt nehezedő nyersanyagbeszerzés.

Az újépítésűek iránt nagyon szerény volt a kereslet a dél-budai régióban is, hiszen az átlagárak itt is 1,2-1,5 milliónál jártak négyzetméterenként - mondta Nagy Csaba, a Balla Ingatlan régiós vezetője, aki kiemelte, hogy ebben a kategóriában a kisméretű lakások voltak a leginkább keresettek.

elado-teglalakas-budapest-xiii-kerulet-91573751-t6.webp Új lakás 60 millió forint alatt: ilyen csodás környezet várja az új tulajdonosokat a XIII. kerületben.

Ez abból adódott, hogy az érdeklődők maximum 60 millió forintért kerestek ingatlant, mely így a legjobb esetben is egy 40-45 négyzetméteres újépítésű lakást jelentett.

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint az észak-pesti kerületekben 1,1-1,3 millió forintos négyzetméteráron találni újépítésű ingatlanokat. A szakember szerint az újépítésű piacnak talán még a használt piachoz képest is rosszabbak lettek a kilátásai, mivel a megnyirbált állami támogatások ezt a szegmenst fokozottan érintették.

Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX., XX. és XXIII. kerületi irodájának szakmai vezetője úgy látja, hogy igény lenne az újépítésű ingatlanokra, azonban szerinte az jellemző a vevőkre, hogy ha valakinek egy átlagos újépítésű lakás ára a rendelkezésére áll, az már ezért az összegért inkább házat szeretne venni. Újépítésű lakóparki lakások esetében egyébként a kisebb méretű ingatlanok 1,2 millió forintba kerülnek négyzetméterenként Dél-Pesten, míg a nagyobb lakások négyzetméterára 970 ezer forintnál indul - mondta a szakértő, aki szerint ezek elfogadható árak, az érdeklődők száma mégis rendkívül csekély.

elado-panellakas-budapest-xiii-kerulet-vizafogo-95462371-t6.webp Éppen a Balla Ingatlan kínálatában található ez a XIII. kerületi kétszobás panel, amit hatvan millió alatt kínálnak.

A Velencei-tó környékén azt lehetett tapasztalni, hogy azok, akik még tavaly elkezdték a beruházást, ugyan befejezték még, de újakat már nem indítottak, vagy legalábbis elenyésző volt a számuk. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának szakmai vezetője szerint nem várható jelentősebb változás, amíg a hitelezés be nem indul.

A Balaton és a Velencei-tó környékének keresettségéhez jelentően hozzájárult az elmúlt években a COVID után kialakult ingatlanpiaci helyzet, amikor sokan ezekre a területekre költöztek, de ez a várhatóan nem fog megismétlődni, sőt, eladási hullám sem elképzelhetetlen, mondta Kovács Csaba.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 150 474 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Levezetjük, hogy mennyibe kerül a használt lakás felújítása, meglepő az újhoz képest
2023.11.28. #újépítésű #finanszírozás
Levezetjük, hogy mennyibe kerül a használt lakás felújítása, meglepő az újhoz képest
Új lakás vásárlásánál a többség eleve nem számol az új építésű ingatlanok kínálatával, mert például drágának tartja azokat. Holott alaposabb utánaszámolással árnyaltabb lenne a kép. Lássuk azokat a jellemzőket, amiken spórolsz egy új építésű lakásnál!
Nézd meg képeken Budapest első Four Points by Sheraton szállodáját a Duna-parton!
2023.11.25. #újépítésű
Nézd meg képeken Budapest első Four Points by Sheraton szállodáját a Duna-parton!
A főváros egyik leghangulatosabb részében, az Újlipótvárosban nyitott meg az első Four Points by Sheraton szálloda Budapesten, a Four Points by Sheraton Budapest Danube.
Black Friday az ingatlanpiacon - 10 milliós áresés?
2023.11.23. #eladólakás #újépítésű
Black Friday az ingatlanpiacon - 10 milliós áresés?
Egyesek képesek időzítőt állítani, hogy a legnagyobb webáruházak akcióiban megszerezhessék az új tévét, okostelefont, háztartási gépet. Nem ritka, hogy ilyenkor túlterhelődik a rendszer vagy alig 1-2 perc alatt elkapkodják az árukészletet. Ilyen őrületre az ingatlanpiacon még Black Friday-kor sem kell számítani, de olyan tényleg előfordul, mint most is, hogy az ingatlanosok tesznek egy visszautasíthatatlan ajánlatot.
Miért éri meg a XIII. kerületben újépítésű lakást vásárolni?
2023.11.22. #ingatlanbefektetés #újépítésű
Miért éri meg a XIII. kerületben újépítésű lakást vásárolni?
Budapest átalakításának egyik szimbolikus helyszíne a XIII. kerület. Az egykori gyárnegyed a modernizálódó főváros élmunkásaként előbb jelentős irodaövezetté nőtte ki magát, mostanra pedig a középosztály legkedveltebb otthonteremtési célpontja lett. Ennek a változásnak az egyik hajtómotorja Magyarország egyik vezető lakóingatlan-fejlesztője, a LIVING. Az új lakások jövőjéről, annak behozhatatlan előnyeiről a használt lakásokkal szemben, és hogy milyen lehetőségeket kínál a kerület, arról Martin János, a WING vezérigazgató-helyettese, a LIVING lakó üzletágért felelős igazgatója beszélt.
Modern technológia az otthonodban - miért éri meg a hőszivattyús rendszer?
2023.11.20. #eladóház #újépítésű #energiahatékonyság
Modern technológia az otthonodban - miért éri meg a hőszivattyús rendszer?
Akár új otthonba költözik, akár a régit igyekszik felújítani, ma már szinte mindenki a modern technológiát, a hőszivattyús hűtő- és fűtőrendszereket keresi. Most ezt a témát járjuk körbe és mutatunk rá példákat is.
Egyszerű ragyogás? - nem kivitelezhetetlen a glamour lakás a Svábhegyen
2023.11.19. #luxusingatlan #budapest #újépítésű
Egyszerű ragyogás? - nem kivitelezhetetlen a glamour lakás a Svábhegyen
A Svábhegy közegéhez tökéletesen illeszkedő épület éles kontrasztban áll a glamour lakberendezési stílusra jellemző, szemet gyönyörködtető csillogással. Az enteriőr egyelőre csak a látványterveken létezik, viszont a leendő tulajdonos, nem kizárt, hogy ennek hatására fogja megvásárolni az ingatlant. Sehol egy drámaian túlzó giccses díszlet vagy harsány elem. A tervező elegánsan nyúlt a belső terekhez, ami így meglepően jól harmonizál Budapest egyik legkedveltebb zöld területének egyszerűségével.
Érdi ingatlanok: stílusos és kényelmes otthonok a zöldövezetben
2023.11.17. #eladóház #újépítésű
Érdi ingatlanok: stílusos és kényelmes otthonok a zöldövezetben
Érd, ez a dinamikusan fejlődő város, Budapest délnyugati kapujaként szolgál, lenyűgöző természeti környezettel és gazdag kulturális örökséggel. A város, amely a Gellért-hegy és a Tétényi-fennsík között terül el, tökéletes egyensúlyt kínál a nyüzsgő fővárosi élet és a természet kínálta nyugalom között. Érd különlegessége, hogy a hagyományos magyar kultúra és a modern városi infrastruktúra harmonikus egyvelegét kínálja látogatóinak és lakóinak egyaránt.
Egy év alatt nagyot fordult a világ a lakásépítőkkel is
2023.11.16. #ingatlanvásárlás #újépítésű
Egy év alatt nagyot fordult a világ a lakásépítőkkel is
A magyarországi lakásépítési helyzetről publikált legfrissebb KSH adatok nemcsak jelentős visszaesést mutatnak 2022-höz képest, hanem arra is rávilágítanak, hogy még nem hagytuk magunk mögött a gödör alját. Persze ezzel nem vagyunk egyedül, és az Európai Unióban is ritka kivételnek számít, ha valahol még mindig növekvőben van a lakásépítési kedv.
Serfőzőháznak indult, végül a főváros lett belőle - ingatlanpiaci körséta a IV. kerületben
2023.11.15. #eladólakás #budapest #újépítésű
Serfőzőháznak indult, végül a főváros lett belőle - ingatlanpiaci körséta a IV. kerületben
A IV. kerület büszke a sokáig fennálló saját közigazgatásra, és az ottani lokálpatrióták önálló nagyvárosként tekintenek Újpestre. Mi pörög most az újpesti ingatlanpiacon?