2023.11.20.Szerző: OTP Otthon #építőanyag #újépítésű

A pandémiát követő vásárlási hullám után eladási hullám jöhet a Balatonon

A pandémiát követő vásárlási hullám után eladási hullám jöhet a Balatonon

Miközben a használt lakások esetében már elkezdődött az árak mérséklődése, ez a trend nem volt jellemző az újépítésű lakásoknál. Ez is közrejátszott abban, hogy jelentősen mérséklődött irántuk az érdeklődés, de van egy nagyobb gond.


A lakáspiacon hatalmas visszaesés tapasztalható 2023-ban, emiatt a használt lakások árát sokan csökkenteni kezdték. Ez a csökkentés eddig elkerülte az új építésű ingatlanokat, de az is igaz, hogy nem drágultak tovább ezek az ingatlanok - mondta Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője.

elado-uj-epitesu-projekt-siofok-90912574-t6.webp Siófokon álomlakások épülnek a tó partján, ahol az egész életedet leélheted.

Ennek következtében visszaesett a kereslet ebben a szegmensben is, de ebben a visszaesésben még az is közrejátszott, hogy a magas kamatok miatt eltűntek a hitelre vásárló vevők.

A Balatonnál a déli parton 1,5-2 milliós négyzetméteráron találni családi házakat. A parttól távolabb pedig 1,2-1,5 milliós négyzetméteráron lehet ingatlant vásárolni. Az északi parton is hasonlóak az árak, a kivételt Balatonfüreden, ahol jóval nagyobb összegért lehet nyaralóhoz, lakáshoz jutni.

Új építésű lakások négyzetméterét Budapesten, az V. és a XIII. kerületben átlagosan 1,5-2 millió forint felett hirdetik, de van, ahol elérte a 4 millió forintot is. Tóth Viktória, a Balla Ingatlan V. és XIII. kerületi irodájának vezetője szerint a rendkívül magasra kúszó árak az építőipari költségek növekedésének köszönhetőek, amit tovább súlyosbított a háború miatt nehezedő nyersanyagbeszerzés.

Az újépítésűek iránt nagyon szerény volt a kereslet a dél-budai régióban is, hiszen az átlagárak itt is 1,2-1,5 milliónál jártak négyzetméterenként - mondta Nagy Csaba, a Balla Ingatlan régiós vezetője, aki kiemelte, hogy ebben a kategóriában a kisméretű lakások voltak a leginkább keresettek.

elado-teglalakas-budapest-xiii-kerulet-91573751-t6.webp Új lakás 60 millió forint alatt: ilyen csodás környezet várja az új tulajdonosokat a XIII. kerületben.

Ez abból adódott, hogy az érdeklődők maximum 60 millió forintért kerestek ingatlant, mely így a legjobb esetben is egy 40-45 négyzetméteres újépítésű lakást jelentett.

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint az észak-pesti kerületekben 1,1-1,3 millió forintos négyzetméteráron találni újépítésű ingatlanokat. A szakember szerint az újépítésű piacnak talán még a használt piachoz képest is rosszabbak lettek a kilátásai, mivel a megnyirbált állami támogatások ezt a szegmenst fokozottan érintették.

Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX., XX. és XXIII. kerületi irodájának szakmai vezetője úgy látja, hogy igény lenne az újépítésű ingatlanokra, azonban szerinte az jellemző a vevőkre, hogy ha valakinek egy átlagos újépítésű lakás ára a rendelkezésére áll, az már ezért az összegért inkább házat szeretne venni. Újépítésű lakóparki lakások esetében egyébként a kisebb méretű ingatlanok 1,2 millió forintba kerülnek négyzetméterenként Dél-Pesten, míg a nagyobb lakások négyzetméterára 970 ezer forintnál indul - mondta a szakértő, aki szerint ezek elfogadható árak, az érdeklődők száma mégis rendkívül csekély.

elado-panellakas-budapest-xiii-kerulet-vizafogo-95462371-t6.webp Éppen a Balla Ingatlan kínálatában található ez a XIII. kerületi kétszobás panel, amit hatvan millió alatt kínálnak.

A Velencei-tó környékén azt lehetett tapasztalni, hogy azok, akik még tavaly elkezdték a beruházást, ugyan befejezték még, de újakat már nem indítottak, vagy legalábbis elenyésző volt a számuk. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának szakmai vezetője szerint nem várható jelentősebb változás, amíg a hitelezés be nem indul.

A Balaton és a Velencei-tó környékének keresettségéhez jelentően hozzájárult az elmúlt években a COVID után kialakult ingatlanpiaci helyzet, amikor sokan ezekre a területekre költöztek, de ez a várhatóan nem fog megismétlődni, sőt, eladási hullám sem elképzelhetetlen, mondta Kovács Csaba.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 217 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Hét bő év után esett mélypontra az új lakások piaca
2024.05.16. #építkezés #újépítésű
Hét bő év után esett mélypontra az új lakások piaca
2024 első negyedében sokéves negatív rekordok dőltek meg a használatba vehető új otthonok számát és a közeljövő várható fejlesztéseit mutató építési engedélyeket illetően is.
Miért lenne kötelező a konyhába a járólap?
2024.05.15. #eladólakás #építőanyag
Miért lenne kötelező a konyhába a járólap?
Talán csak megszokásból tervezünk úgy, hogy a konyhába járólap való. Persze erre megvan a logikus magyarázat: egyszerűen tisztán tartható, nem baj, ha kiborul egy pohár víz és nem is könnyen karcolódik. Viszont a belsőépítészeti trendek változásával egyre hangsúlyosabbá vált egy negatív tulajdonsága. Mégpedig az, hogy veszettül hideg. Ezen javított ugyan a padlófűtés elterjedése, de ha valaki nem akarta a teljes fűtési rendszert átalakítani, akkor maradt a diszkomfort és a hideg talp effektus.
Vágás határok nélkül: a VASS LASER forradalmasította a nagy méretű fémszerkezetek megmunkálását!
2024.05.10. #építőanyag #építkezés
Vágás határok nélkül: a VASS LASER forradalmasította a nagy méretű fémszerkezetek megmunkálását!
Többé nem jelent problémát a nehezen kezelhető fémprofilok precíziós vágása a gyártó vállalatok számára. A Vass Acélcsarnok Kft. legújabb csőlézer vágógépe végre megoldást kínál a nagy átmérőjű csövek, zártszelvények és profilok vágására.
Itt az év legmenőbb bútortrendje!
2024.05.08. #építőanyag #lakberendezés
Itt az év legmenőbb bútortrendje!
Még, ha elsőre kicsit meglepő is, bizony a fém újra felugrott a dobogó tetejére, ami egyértelműen a fiataloknak köszönhető. De mi jön még szóba ebben a cikkben?
Beruházási láz a Balatonnál: kik és mit vásárolnak most Siófokon?
2024.05.03. #vízpart #újépítésű
Beruházási láz a Balatonnál: kik és mit vásárolnak most Siófokon?
A Balaton és környéke az ingatlanfejlesztések egyik legnépszerűbb célpontja, ahol új lakóparkok épülnek mind a déli, mind az északi oldalon. A beruházási rangsort Siófok vezeti. Az infrastruktúrafejlesztések, a kormányzati támogatások és a geopolitikai stabilitást kereső befektetők aktivitása is hozzájárul a tóparti ingatlanpiac élénküléséhez. Mutatjuk.
Így építik a jövőt az építőiparban
2024.05.02. #építőanyag #fenntarthatóság
Így építik a jövőt az építőiparban
A klímaváltozásért felelősnek tartott szén-dioxid egy jelentős részét az építőipar bocsátja ki. Persze távolról sem kizárólagosan ez a szektor tehető felelőssé, de része van benne, és éppen ezért olyan üdvös itt minden olyan innováció, ami hozzájárul a fauna és a flóra élettartamának meghosszabbításához. A következő cikkben éppen egy ilyen, nemzetközi szinten elismert vállalatot és termékét mutatunk be, amely proaktívan keresi a környezetkímélő megoldásokat, ráadásul meghatározó építőipari szereplő.
A luxus ingatlanok több mint a felénél külföldiek az érdeklődők
2024.04.25. #luxusingatlan #újépítésű
A luxus ingatlanok több mint a felénél külföldiek az érdeklődők
A prémium lakások piaca is túllendülni látszik a mélyponton. A 2023-as erős lassulás után idén a befektetők is kezdenek visszatérni ebbe a szegmensbe, írja közleményében az OTP Ingatlanpont. Kitart-e a lendület az év végéig? A prémium ingatlanok vonzóbbak, ha csökkentett a rezsi.
Mik bukkannak elő a földből Budapest körül? - Elsőre ijesztő, aztán már ottmaradnál örökre
2024.04.14. #eladólakás #újépítésű
Mik bukkannak elő a földből Budapest körül? - Elsőre ijesztő, aztán már ottmaradnál örökre
Budapest közelében kerestünk olyan új építésű eladó lakásokat, amelyek csendet, panorámát és korszerű körülményeket garantálnak.
Stresszmentes építkezés: utópia vagy valóság?
2024.04.01. #építkezés #építőanyag
Stresszmentes építkezés: utópia vagy valóság?
Aki azt hiszi, hogy lelkileg felkészült egy építkezésre, az még nem építkezett soha. Borítékolni lehet a csúszásokat mind a határidő, mind a költségek tekintetében. Az építkezés különböző szakaszai újabb és újabb, olyan eldöntendő kérdéseket hoznak magukkal, amik nagyban befolyásolják a benne élők komfortérzetét. Növeli a nyomást, hogy a jelenlegi döntéseink következményével több évtizeden keresztül együtt kell élnünk.