2023.10.30.Szerző: Árgyelán Dorina #eladóház #ingatlantörténelem

120 éves eklektikus villát árulnak a második tulajdonos örökösei

120 éves eklektikus villát árulnak a második tulajdonos örökösei

A törökbálinti Walla-kastély a csodával határos módon még ma is meglehetősen jó állapotban áll. Hogy a Tükörhegy varázsa vagy az építtető által megálmodott elragadó díszítőelemek miatt nem volt szíve senkinek az épületben kárt okozni, az már rejtély marad. Ami biztos, hogy az otpotthon.hu ajánlatai között is szerepel ez a századeleji, nem teljes fényében is gyönyörű villa, amit most bemutatunk.


Milyen az élet a mesebeli Tükörhegyen?

Törökbálint 15 kilométerre fekszik a fővárostól, ráadásul az elmúlt évtizedekben az infrastuktúra is annyit fejlődött, hogy könnyen elérhetők a környék más települései is: Érd, Diósd, Budakeszi, Budaörs. Csúcsidőn kívül az autós közlekedés a legegyszerűbb, de távolsági buszokkal, vonattal is megközelíthető a város. A Budaörsi-medencében elterülő vidékies hangulatú település jelenlegi kedvelt része a Tükörhegy. A Tétényi-fennsík páratlan kilátást garantál és csodálatos természetközeli, erdős lakóhelyet.

A 2500 négyzetméteres ősfás parkban eredeti szobor is található elado-csaladi-haz-torokbalint-tukorhegy-96721769-t6.webp

Walla-kastély

Walla József öt remekbeszabott épülettel gazdagította a századforduló éveiben a települést. Ezek közül ma már csak három áll, és az egyik a Walla-Róth család mauzóleuma. Az Árpád utcai kastély volt Walla Józsefnek és hozzátartozóinak az otthona, amit 1918-ban Musnyák Károly vásárolt meg. A II. világháborút követően a villát államosították, 1981-ben tudta a Musnyák família visszavásárolni. Az örökösök most pedig az eladás mellett döntöttek.

A Tükörhegy magaslata miatt kilátóként, stílusa miatt középkori lakótoronyként említik az épületet. Az erdélyi templomépítészet és a neoromán klasszikus stílusjegyei Alpár Ignác kezei alatt olvadtak egybe. A több mint 2500 négyzetméteres ősfás park védelmezőn öleli körbe a ma is remek szerkezeti és statikai állapotnak örvendő otthont.

Egyedi jellegek

A Walla-kastély műemlékként van nyilvántartva, amit nem csak az összehangolt eklektikus építészetnek, illetve a korának köszönhet. Szerepe lehet benne annak is, hogy a nyílászárókon Róth Miksa világhírű üvegfestő alkotásai elevenednek meg több helyen.

Belépés után a fogadóhelyiségben már gyönyörködhetünk a fényárban úszó virágkompozícióban, de a három oldalról fedett teraszon is hasonlóan impozáns látvány tárul a szem elé. Arról nem szól a fáma, hogy a teraszon található burkolat Walla gyárából való-e, mindenesetre elképzelhető, hiszen vagyonát mozaiklap és cementgyártásból szerezte.

A részben fedett terasz különlegessége a neoreneszánsz korlát, a padlóburkolat, valamint az üvegfestmények elado-csaladi-haz-torokbalint-tukorhegy-96721767-t6.webp

A Walla-kastély belülről

A fogadótérből nyílik a szalon, innen lehet megközelíteni a konyhát, a fürdőt, valamint a lakószobákat. A szalon központi eleme a látványos fa lépcső, ami a korhű manzárdra vezet. A tetőtéren három nagyméretű helyiség van kialakítva, amit a leendő tulajdonos igénye szerint alakíthat. A ház társasági színtereként funkcionáló szalonból lehet a részben fedett teraszra kijutni, ahonnan a saját parkra nyílik a kilátás.

Több lehetőség is rejlik ebben a ritkaságszámba menően jó állapotú, tradicionális épületben. A kiszolgáló szinten is lehet további lakrészeket kialakítani, illetve borospincével is rendelkezik az ingatlan.

A szalon a társasági élet színtere elado-csaladi-haz-torokbalint-tukorhegy-96721770-t6.webp


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Erődítménytől a Széchenyi családig - piacra dobták a legszebb magyar kastélyokat
2024.02.20. #eladóház #ingatlantörténelem
Erődítménytől a Széchenyi családig - piacra dobták a legszebb magyar kastélyokat
Izgalmas válogatást állítottunk össze, ahol az ingatlanpiac gyöngyszemeit vonultatjuk fel. Válogatásunkban szerepel egy Makovecz-stílusú családi ház, ami szinte erődítmény. Helyet kapott a Fertő-tóhoz közeli Széchenyi-kastély, egy Bauhaus villa és egy festői szőlőbirtok is.
Tudod, miről kapta Békásmegyer a nevét?
2024.02.15. #eladólakás #ingatlantörténelem
Tudod, miről kapta Békásmegyer a nevét?
Itt az ideje, hogy megismerkedj Budapest egyik legismertebb lakótelepével, ahol már az Ókorban is éltek emberek!
Lakatlanul állt idáig, most bekukkanthatsz, mit kezdett vele az idő
2024.02.10. #eladóház #ingatlantörténelem
Lakatlanul állt idáig, most bekukkanthatsz, mit kezdett vele az idő
Soha senki nem lakott még abban az amerikai otthonban, amit 26 évvel ezelőtt építettek. A nem mindennapi ház így teljesen új. Vagyis még nem volt használatban. Megmutatjuk.
Stílusok sokasága: mesés kastély, hangulatos rönkház és Balaton-felvidéki vintage otthon
2024.01.23. #eladóház #ingatlantörténelem
Stílusok sokasága: mesés kastély, hangulatos rönkház és Balaton-felvidéki vintage otthon
Különleges ingatlanokat tartalmazó válogatást mutatunk, amelybe bekerült többek között egy Provence-i hangulatú ikerház és a Pokvári-kastély is. Nézelődj és gyönyörködj ezekben a magyarországi villákban!
Búcsú a fegyverektől - tisztek helyett most a stílus parancsol Győrben
2024.01.19. #energiahatékonyság #ingatlantörténelem #újépítésű
Búcsú a fegyverektől - tisztek helyett most a stílus parancsol Győrben
Idehaza korántsem ritkaság egy-egy volt szovjet laktanya látványa. A katonaság kivonulásával ezek elhagyatottakká váltak, rendbehozatalukra és fenntartásukra pedig sok esetben nem futja, így lepusztulnak, benövi őket a gaz és némelyik akár igazi szellemvárossá is válik. A győri Vadász-laktanya néven elhíresült komplexum azonban szerencsére nem maradt teljesen kihasználatlanul.
Szegényeket gyógyítottak itt, majd Királyfalvi Roth Tamás és Wattay Borbála gondolt egyet
2024.01.16. #eladóház #ingatlantörténelem
Szegényeket gyógyítottak itt, majd Királyfalvi Roth Tamás és Wattay Borbála gondolt egyet
Bármennyire is különleges és mesés egy ingatlan, előbb-utóbb eljön a pillanat, hogy a tulajdonosa értékesíteni szeretné. Ezeket az ingatlanhirdetéseket aztán hétről-hétre összegyűjtjük. Ebben a cikkben pedig bemutatjuk a Sziráki-kastélytól kezdve az Érdligeten található organikus villán át, egy vilonyai mesebeli kúriáig, hogy milyen csodálatos épületekkel, otthonokkal vagyunk körülvéve.
Igazi barátok közt - mesés házikók és a közösség teszi a főváros egyik legnyugodtabb környékévé
2024.01.15. #ingatlantörténelem #eladólakás
Igazi barátok közt - mesés házikók és a közösség teszi a főváros egyik legnyugodtabb környékévé
A Kispest - Wekerletelep azon kevés magyarországi lakótelepek egyike, ami nem hírhedt, sötét és veszélyes utcákról lett ismert, sőt: az Óbudai Gázgyári Lakótelephez hasonlóan kedves, néha szinte mézeskalácsház-szerű épületei, és a Barátok közt című sorozat intrójában két évtizeden keresztül látható társasháza tette népszerűvé.
Kormányfőnek már nem kell, most a legdrágábban árult ház Magyarországon
2024.01.12. #ingatlanvásárlás #ingatlantörténelem
Kormányfőnek már nem kell, most a legdrágábban árult ház Magyarországon
Volt miniszterelnöki rezidenciára, magyar Versailles-ba, lakodalmas celeb kastélyába és főúri fészekbe is költözhet, aki közismert és drága ingatlanra vágyik. De ha csak egyszerű kastélyt szeretnél magadnak, a vásárláshoz elég lehet egy közepes méretű budai lakás ára is.
Ló a lakásban és egyéb érdekességek az ingatlanpiac korai szakaszából
2024.01.06. #ingatlanvásárlás #ingatlantörténelem
Ló a lakásban és egyéb érdekességek az ingatlanpiac korai szakaszából
Különleges viszony fűzi az emberiséget több állatfajhoz is, az egyik ilyen biztosan a ló. Számtalan történet, mese, mítosz főszereplője a sokfunkciós állat, nem túlzás azt állítani, hogy a történelem menetét is alapvetően meghatározta az ember és a ló viszonya. Megsokszorozott munka- és harci erőt, művészeti inspirációt, sport és rekreációs lehetőségeket jelentett többek közt az emberiségnek. Vannak, akiknek azonban ennél is sokkal többet, társat az életben, sőt lakótársat. Az talán még nem annyira meglepő, hogy a régmúltban valaki egy fedél alatt élt, legalább átmenetileg, kedvenc paripájával, az talán már inkább, hogy ez manapság is elő-előfordul.