2023.12.28.Szerző: D. B. #ingatlaneladás #ingatlantörténelem

Ingatlanos mese: álomingatlan nulla indulótőkével, munka nélkül

Ingatlanos mese: álomingatlan nulla indulótőkével, munka nélkül

Ahány ember, annyiféleképp érzékeli a világot, mindenki sajátos szűrőkön keresztül fogadja be az őt érő ingereket. Az egyik ilyen filter az adott személy munkája, szakmai érdeklődése lehet, sőt, valakinél ez a legerősebb, majdhogynem az egyedüli rosta. Biztosan vannak ilyen ingatlanosok is, vagy ha nincsenek, képzeljük el, milyenek lennének. Egy amúgy mágikus elemekkel teli történet egyedi olvasata következik, sokdioptriás ingatlanos szemüvegen át. Az interpretátor tehát az elhivatott specialista, aki egy magyar népmesét ad elő. Milyen lehet egy ilyen história szigorúan ingatlanszakmai szemmel?


Egyszer volt, hol nem volt, egy ingatlanszerzés érdekes története következik, sok fordulattal és tanulsággal.

Hetedhétországon túl élt egyszer egy kisjövedelmű, vélhetően alkalmi bevételekből élő, nyugdíjszerű ellátásra nem jogosult, idős, rossz egészségi állapotú asszony. Családi állapota szerint özvegy, aki gyermekével, egy tizennyolcadik évét vélhetően éppen betöltött leánnyal élt közös háztartásban. Ingatlanvagyonuk egy vesszőfonatú, vályoggal tapasztott falú, zsúpfedeles, egyszobás, komfort nélküli ház volt, kisméretű telekkel egy kistelepülés külső részén.

Az asszony hamarosan betegségben elhunyt. Leánya, miután egyedül maradt, szeretett volna jobb minőségű ingatlanba költözni, de hiába volt tehermentes az öröksége, jövedelme nem volt, így hitelképessége sem. A leány eleinte kéregetésből próbált megélni, de ez a próbálkozása sikertelen volt, egyéb állandó jövedelemszerző tevékenységet nem akart végezni. Úgy döntött, elhagyja szülőfaluját, és máshol próbál megélhetést és otthont szerezni magának. Egy nyáron útra kelt, és hosszas vándorlás után, miközben szállásra nem telt neki, egy nagyvárosba ért. A településen éppen eladóvá vált a környék legnagyobb értékű ingatlana, ami felkeltette a leány érdeklődését, különösen, hogy a sok nélkülözés után szilárd elhatározásává vált, hogy így vagy úgy, de végre igazi, jó minőségű lakhelyre tesz szert.

elado-csaladi-haz-sopron-94084033-t6.webp Eladó álom otthon Sopronban.

A leány számára álomotthonnak tűnő, kiváló állapotú ingatlant az ország uralkodója hirdette, aki ekkor még nem tisztázott okokból igyekezett megválni nagyméretű kastélyától. A lány értesülve az ajánlatról, gondolt egyet, valahogy megszerzi, mert úgy érzete, sokkal jobb lenne majdan, egyszer úgy meghalnia, hogy még elmondhatja magáról, legalább egyszer palotában aludt. Az adásvétel akadálya volt azonban az ingatlan magas ára, és hogy a király azonnali készpénzes vevőt keresett. A leány ennek ellenére úgy döntött, ajánlatot tesz a kastélyra. Megkereste tehát a királyt, hogy az ingatlan adottságairól és pontos áráról érdeklődjön.

Mint az uralkodó elmondta neki, a kastélynak annyi ablaka van, ahány nap van az évben, annyi ajtaja, ahány hét és annyi szobája, ahány hónap az esztendő, az ára pedig a legelső adattal korrelál: 365 krajcár. Ez, tekintve a tulajdonos törekvését a rendkívül rövid határidejű értékesítésre, minden bizonnyal mélyen a piaci ár alatti összeg volt. Az eredeti ajánlatban az is szerepelt, hogy alkura nincs lehetőség. A szegény, és a történet szerint hangsúlyozottan rest leány kijelentette, megveszi a királytól az épületet, de csak fizetési haladékkal, amibe a király – korábban hangoztatott szándékával ellentétben –, vélhetően az ingatlan ekkor még tisztázatlan rejtett hibái miatt, rövid morfondírozás után belement. Egyéves fizetési határidőben állapodtak meg, de azonnali használati joggal.

Az eltitkolt hátrányok első jelei mindjárt az egyezség napjának éjszakáján megmutatkoztak, amikor először aludt a leány a bútorozatlan ingatlanban, még a padlón, pokróccal takarózva. Az új tulajdonos macskanyávogásra riadt, ami, mint kiderült, egy óriási fekete kandúrtól származott.

Az árva leány egyfajta sorstársat látott a szintén magányos, otthontalannak tűnő állatban, ezért maga mellé fogadta lakótársnak, ellenszolgáltatásként csupán annyit kért, hogy a macska doromboljon neki. Ezt az állat a nonverbális, de a tulajdonos részéről minden bizonnyal kötelező erejűnek vett megállapodás szerint teljesítette is, ám hajnalban, mire a leány ismét megébredt, a macska már nem volt mellette, és szállásadója sehol sem találta. Ráadásul úgy nem találta, hogy a hatalmas épülethez kapott kulcscsomó érintetlen volt, a biztonsági zárral is ellátott ajtók belülről zárva voltak, tehát azokon emberi számítás szerint a kandúr nem mehetett ki.

Akárhogy, akármi is történt az első este, a másodikon újra jött a macska, aki a korábbi hollétét firtató kérdésre ugyan direktben nem válaszolt, de egy nagy értékű tárgyat, egy drágakövet ejtett a szájából a leány elé. A főszereplő a kincset félretette egy fazékba, majd megint maga mellé vette a macskát, aki ezúttal is csak dorombolt, dorombolt, míg a leány el nem aludt, aztán újra eltűnt ismeretlen helyre. Ez így ment vagy három hétig, közben a macska napi szinten folyamatosan drágaköveket adott át a tulajdonosnak.

A leány ekkor már nagyon szerette volna tudni, honnan vannak a számára folyamatosan egyre nagyobb vagyont biztostó tárgyak, ezért elhatározta, hogy így vagy úgy, de megtudja a titkot. Egyik alkalommal csak tetette az alvást, és a macska után surrant. Az állat a nagy méretű ingatlan belső, jó minőségű anyagokkal burkolt folyosóján a legutolsó szobáig ment, ahol, szintén a dobbantására, kitárult az ajtó, majd a szoba belsejében a hátsó fal is, ami egy mélybe vezető kanyargós lépcsősorra nyílt. Az egyedi működésű nyílászáró mögött rejlő lejárót gyönyörű fák szegélyezték, amelyekről a lány két ágat is letört. Az ingatlan alatti szekciót hatalmas mulatság hangjai töltötték be, ami azonban nem zavarta a szomszédokat. Nagy társaság táncolt, vigadozott, amikor pedig a macska odaért, bukfencezett egyet, és ránézésre is minden szempontból hitelképesnek tűnő királyfivá változott. A leány mindezt végignézte, majd visszament a szobájába, ahol aztán megint csak jött hozzá a nagy fekete macska, szájában ismét egy szokásos minőségű csillogó vagyontárggyal.

elado-csaladi-haz-palotabozsok-96852714-k6.webp Eladó ez a elképesztő panorámás villa, pusztán 39,9 millió Palotabozsokon.

A leány ekkor kísérletet tett a lakótársi bizalmi viszony végrevalahára megteremtésére, illetve az ekkor már vélhetően kialakulni kezdő érzelmi közösség hosszabb távú megalapozására is. Elsőre úgy tett tehát, mintha továbbra sem tudna semmit, ezért megkérdezte, hol járt a haszontalan állat, hová szökött már megint, de csak konkrét információk nélküli hízelkedés volt a válasz. A leány ekkor aztán rápirított, hogy tudja ám hol járt a kandúr, a letört ágakat is megmutatta neki bizonyítékként, aki erre meg akkorát nyávogott, hogy még a vélhetően luxusminőségű, hang- és hőszigetelő, duplalégréteges ablaküvegek is kitörtek. De nem csak ez történt. Az ingatlanban jelentős anyagi kárt okozó hanghatás pillanatában a kérdőre vont félről lehullott a macskabőr, és ismét jó kinézetű, vagyonos fiatalemberként jelent meg. A királyfi elmondta, átok ült rajta, és pont az kellett a megtöréséhez, ami kettejükkel történt, mert addig kellett hordania az állatgúnyát, amíg egy leány fel nem fedezi, éjszakánként hová, s merre jár.

És ekkor látványos, régóta megcélzott fordulat állt be mindkettejük magánéleti és egzisztenciális helyzetében is. A hálás királyfi ugyanis a nagyfazék drágakövet szóbeli egyezség útján is a leánynak adta, azzal a feltétellel, hogy abból fizesse ki a palota árát egy összegben. Ez meg is történt, majd a két fiatal nagyszabású lakodalmat tartott. Hogy ez egyúttal lakásavató rendezvény is volt-e, arról nincs információ.

Ebből a példázatból is mindenki láthatja, hogy bár az ingatlanpiacon az adásvételek többségét az aktuális keresleti és kínálati viszonyok határozzák meg, rendre akadhatnak kivételesen jó üzletek is. Az effajta sikertörténetekhez, pedig akár vevői, akár eladói szemszögből tekintjük, mindig kell valamennyi szerencse és bátorság, meg persze kitartás, következetesség és határozott szándék is. Ha pedig ez megvan, mint a mesében, az érintettek élhetnek boldog ingatlantulajdonosként, míg meg nem halnak.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 161 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Rejtett gyöngyszem Budapest szívében: fedezd fel a Tisztviselőtelepet!
2024.04.24. #eladólakás #ingatlantörténelem
Rejtett gyöngyszem Budapest szívében: fedezd fel a Tisztviselőtelepet!
A főváros VIII. kerületét, a Palotanegyedet, a Magdolna-negyedet és a Tisztviselőtelepet más-más ingatlankínálat jellemzi. Megnéztük az utóbbi területet, amelyet 140 éve álmodtak meg maguknak kis pénzű tisztviselők.
Hirdess úgy, mint egy profi – ilyen egy igazán jó ingatlanhirdetés
2024.04.21. #ingatlaneladás #ingatlanhirdetés #tippektrükkök
Hirdess úgy, mint egy profi – ilyen egy igazán jó ingatlanhirdetés
A következőkben abban nyújtunk segítséget, hogyan rakj össze egy ingatlanhirdetést, hogy az elérje a célját és meggyőző legyen a potenciális érdeklődőidnek. Tarts velünk!
3 millió alatti ingatlanok a Dunántúlon
2024.04.17. #eladóház #ingatlantörténelem
3 millió alatti ingatlanok a Dunántúlon
Milyen esélyeid vannak, ha 3 millió forintod van, és ingatlant szeretnél vásárolni? Mutatunk néhány ingatlant a Dunántúlon, amik kész aranybányává fejlődhetnek egy türelmes és tettre kész tulajdonos kezei alatt. Jól sejted, ha úgy gondolod, hogy ezekre az ingatlanokra ráfér egy alapos felújítás. De pont ez a dolog szépsége: meglátni valamiben a lehetőséget, ami mellett mindenki más elmegy.
A legkülönlegesebb ingatlanok pompás környezetben, és eladó lett egy felszentelt templom
2024.04.17. #eladóház #ingatlantörténelem
A legkülönlegesebb ingatlanok pompás környezetben, és eladó lett egy felszentelt templom
A heti válogatásunkban hétről hétre hozzuk az újabb izgalmas ingatlanokat. A héten bekerült egy úszóház és egy felszentelt magántemplom is.
A lakótelep, ahol senki nem kényszerből lakik
2024.04.14. #eladólakás #ingatlantörténelem
A lakótelep, ahol senki nem kényszerből lakik
Békéscsaba legnagyobb lakótelepének, a Lencsésinek szerencsésen alakult a sorsa, hiszen eleve olyan korszakban épült, amikor már azon kívül is merültek fel szempontok a tervezésnél, hogy legyen négy fala és teteje, így jutott hely a kényelemnek és a mentális egészségnek is. Most a József Attila lakótelepet járjuk körbe ebben a cikkben.
Elherdált örökségünk, amik magánszemélyek megmentésére várnak
2024.04.06. #eladóház #ingatlantörténelem
Elherdált örökségünk, amik magánszemélyek megmentésére várnak
Több száz éves épületek tucatjai hevernek parlagon szerte az országban, amiket az idő, vagy valakik egyaránt kikezdtek, és erős fantázia szükséges ahhoz, milyen lehetett a volt - többnyire nemesi - lakóinak. Kúriák, kastélyok, amiket királyok, főnemesek adományoztak tovább a lojalitásért cserébe. Ezek a jobb sorsra érdemes építmények a gyökereinkre, a történelmünkre emlékeztetnek mindannyiunkat. Örökbefogadható kastélyokat mutatunk.
11 szobás ingatlan eladó Dombóváron - Befektetésre tökéletes
2024.04.03. #eladóház #ingatlantörténelem
11 szobás ingatlan eladó Dombóváron - Befektetésre tökéletes
Lehetőségek végtelen sora nyílik meg ezzel a 11 szobával. A képzeletnek csak szigorú cash flow szabhat határt. Mindenesetre, ha az a terv, hogy befektetsz egy ingatlanba, akkor tudunk mutatni hozzá egy nagyszerű helyszínt, egy kiváló adottságokkal rendelkező ingatlannal. Sőt arra is adunk ötleteket, hogy mi mindent alakíthatsz ki belőle.
Nem biztos, hogy hallucinálsz - megmozgatnak a geometriai minták a lakberendezésben
2024.04.01. #ingatlaneladás #lakberendezés
Nem biztos, hogy hallucinálsz - megmozgatnak a geometriai minták a lakberendezésben
Hogyan válik egy ingatlan bohókássá, vagy elegánssá, esetleg olyanná, ami már szinte pszichedelikus hatást eredményez? Számos lakberendezési stílus geometriai formákkal teszi izgalmasabbá vagy éppen a letisztulttá az enteriőrt. A geometria óriási hatással van az építészetre, a belsőépítészetre és a lakberendezésre is. Nem hiszed? Itt a bizonyíték.
Amire felfigyelt egy New York-i galéria: a magyar művész térplasztikái – és neked is lehet egy
2024.03.31. #dekor #ingatlantörténelem
Amire felfigyelt egy New York-i galéria: a magyar művész térplasztikái – és neked is lehet egy
Dósa Róbert nem csupán művész, hanem igazi kísérletező is. Alkotásaihoz a látást, a tapintást, sőt, akár a szaglást és az ízlelést is beveti. Művészete határokat feszeget, és szó szerint új utakat nyit a magyar otthonoktól a New York-i galériáig. Képei annyira nem sorolhatók be a hagyományos művészeti kategóriákba, hogy még a megnevezésüket is most találják ki. Interjú.