2023.11.17.Szerző: fá #fenntarthatóság #építkezés

New York egyszerre oldaná meg az elavult irodák és a kevés lakás problémáját

New York egyszerre oldaná meg az elavult irodák és a kevés lakás problémáját

Előremutató projektben segít az ingatlanfejlesztőknek a város vezetése.


Az irodaházakkal az a legnagyobb baj, hogy gyorsan elavulnak. Ettől még persze irodaházakat építeni az egyik legjobb és biztosabb befektetés, de a legtöbb éppen ezért nem különösebben időtálló. Irodaházakat nem az örökkévalóságnak terveznek, ráadásul a cégek igényei is olyan gyorsan változnak, hogy óhatatlanul el fog jönni az a pillanat, amikor a nem is olyan régen még menőnek tűnő irodák egy szörnyűséges börtönnek fognak tűnni, ahova senki sincs kedve napi nyolc órára bemenni dolgozni.

elado-uzlet-gyonk-98263382-t6.webp Csodálatos képsorozatban nézhetsz szét ebben a gyönki fodrászatban, amelynek berendezései igazi retrohangulatba kergetnek, az üzlet lakássá is alakítható.

Budapesten is találni jó párat az említett irodákból, amiket onnan is könnyű felismerni, hogy az iskolai menzákat idéző étkezők, az ízléstelen szőnyegpadlók, olykor az évtizedes tiltás után is mindenhonnan áradó cigiszag, amit még a sokkal azelőtti dolgozók hagytak ott az örökkévalóságnak szinte belesikoltanak a csendbe. Budapest nem nagyon tud mit kezdeni a jelenséggel, így korszerűtlen épületek tömkelege áll kihasználatlanul, amiknek a felújítása és a lebontása is iszonyatosan sok pénzt vinne el.

Ez persze nem valami kényszerhelyzet a Kárpát-medencében. Érdemes megnézni, hogy mit csinálnak, csináltak a helyzettel Nyugaton: New Yorkban például, ahol rengeteg problémát okoznak az ilyen épületek, a városvezetés úgy döntött, külön csapatot hoz létre a helyzet kezelésére.

A csapat nemcsak a kimerítő ügyintézést egyszerűsíti le azon fejlesztők számára, akik vállalkoznak az irodaházak fejlesztésére, hanem segíti is őket a bürokratikus akadályok leküzdésében és az adaptív újrahasznosítási projektekhez szükséges engedélyek megszerzésében, feltéve, ha a projekttel lakóházakká varázsolják az egykori irodákat.

Azok a projektek jogosultak igénybe venni a szolgáltatást, amelyek 50 vagy több lakóegységet hoznak létre irodaházakból. A program segítséget nyújt a tulajdonosoknak az egyes átalakítási projektek területi megvalósíthatóságának elemzésében is.

chinatown-4582511_1280.jpg

A város úgy állította össze a csapatát, hogy abban a várostervezési osztály, az építési osztály, a lakásfejlesztők, szabványügy, valamint a Műemlékvédelmi Bizottság munkatársai is részt vesznek, így az érintett irodaházak tulajdonosai kérhetik a csapat segítségét az átalakítás akadályainak azonosításában és az akadályok leküzdéséében is.

A csoport létrehozását megelőzte egy az év elején készült adaptív újrahasználati tanulmány, ami azt is javasolta a városnak, hogy az átminősítéssel több átalakítást tegyenek lehetővé Manhattan belvárosában, Queens egyes részein és Bronxban. Eric Adams polgármester az év elején azt mondta, hogy a belváros Chelsea-től a Garment Districtig terjedő területén mintegy 20 000 lakást hozhatnak így létre átalakításokkal.

Ez azért nagyon fontos, mert New Yorkban jelenleg annyira eltolódott a kereslet-kínálati arány a lakáspiacon, hogy már nem hogy Manhattanben, de még a város szélén is szinte lehetetlen élhető lakást találni: kevés a lakás, rengeteg ember, így a tulajdonosok gyakorlatilag bármennyit elkérhetnek lakbérként.

Az elavult irodákból átalakított lakások ezen a helyzeten is tompíthatnak a jövőben.

elado-teglalakas-budapest-vii-kerulet-87700205-t6.webp Ez az egyszobás loft lakás a pesti belvárosban kiváló ajánlat befektetőknek, gyors megtérülést ígér.

Ugyanakkor már Budapesten is alakítottak ki lakásokat irodákból, ezekből lesznek a mindenki által irigyelt loftlakások, de sajnos annak ellenére sem jellemző, hogy leginkább épp ezek az irodák állnak teljesen kihasználatlanul, miközben a magyar főváros lakáspiaca is hiánnyal küszködik. Persze megnyugtathatjuk magunkat azzal is, hogy közel sem akkorával, mint New Yorkban, hiszen ott egy egyszerű garzonlakás havi bérleti díja is nagyjából másfél millió forintnyi dollár.

képek: Pixabay


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 754 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Egy év múlva több ezer milliárd forint ömölhet az ingatlanpiacra?
2024.05.25. #építkezés #újépítésű
Egy év múlva több ezer milliárd forint ömölhet az ingatlanpiacra?
Az OTP Otthon meghívására a legnagyobb ingatlanberuházók vezetői ültek egy asztalhoz, hogy a jelenről és a jövő évi kilátásokról beszéljenek. Becsei András, az OTP vezérigazgató-helyettese elmondta, minden harmadik lakáshitelt az OTP folyósítja. Tardos Gergely elemzési igazgató szerint ez volt a legrövidebb lakáspiaci recesszió, és jó két év következik.
Miért akarna bárki cohousingban élni? Válaszol a Z generáció
2024.05.24. #eladóház #fenntarthatóság
Miért akarna bárki cohousingban élni? Válaszol a Z generáció
Mi abban a buli, hogy több idegen közösségként él egy fedél alatt? A 2010-es évek elején néhány építész hallgató hazatérve külföldről itthon is elkezdte megvalósítani és népszerűsíteni az együttélés ezt a formáját.
Hét bő év után esett mélypontra az új lakások piaca
2024.05.16. #építkezés #újépítésű
Hét bő év után esett mélypontra az új lakások piaca
2024 első negyedében sokéves negatív rekordok dőltek meg a használatba vehető új otthonok számát és a közeljövő várható fejlesztéseit mutató építési engedélyeket illetően is.
Citromhéjjal és ecettel is védekezhetsz az otthonodat ellepő hangyák ellen
2024.05.16. #fenntarthatóság #tippektrükkök
Citromhéjjal és ecettel is védekezhetsz az otthonodat ellepő hangyák ellen
Egyre nehezebb összeegyeztetni a környezetünkkel kapcsolatos igényeket a környezet tiszteletben tartásával, de az alábbi DIY-szerekben az a legjobb, hogy semmilyen vegyszert nem tartalmaznak, és otthon is gyorsan elkészítheted őket.
Így spórolhatsz a vízzel a lakásban és a kertben
2024.05.10. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Így spórolhatsz a vízzel a lakásban és a kertben
Egy átlagos család naponta több mint 1130 liter vizet használ el az Egyesült Államokban, és Európában sem sokkal kevesebb megy le belőle a lefolyón. Pedig a víz az egyik legértékesebb természeti erőforrásunk, ami elengedhetetlen az emberek, állatok és növények létfenntartásához. Most eláruljuk, hogy miért fontos óvatosan bánni a vízzel.
Vágás határok nélkül: a VASS LASER forradalmasította a nagy méretű fémszerkezetek megmunkálását!
2024.05.10. #építőanyag #építkezés
Vágás határok nélkül: a VASS LASER forradalmasította a nagy méretű fémszerkezetek megmunkálását!
Többé nem jelent problémát a nehezen kezelhető fémprofilok precíziós vágása a gyártó vállalatok számára. A Vass Acélcsarnok Kft. legújabb csőlézer vágógépe végre megoldást kínál a nagy átmérőjű csövek, zártszelvények és profilok vágására.
Tudtad, hogy a kávézacc eltűntetni a bútorkarcokat és húst is puhíthatsz vele?
2024.05.04. #fenntarthatóság #tippektrükkök
Tudtad, hogy a kávézacc eltűntetni a bútorkarcokat és húst is puhíthatsz vele?
A nyugodt kávézás az élet egyik legegyszerűbb örömforrása, de a kávézacc eltávolítása a gépből már kevésbé közkedvelt tevékenység. Mielőtt azonban a zaccot kivinnéd a komposztba vagy kiöntenéd a kukába, inkább kezdd el gyűjteni egy tiszta edénybe, ugyanis számos felhasználási módja van a ház körül!
Így építik a jövőt az építőiparban
2024.05.02. #építőanyag #fenntarthatóság
Így építik a jövőt az építőiparban
A klímaváltozásért felelősnek tartott szén-dioxid egy jelentős részét az építőipar bocsátja ki. Persze távolról sem kizárólagosan ez a szektor tehető felelőssé, de része van benne, és éppen ezért olyan üdvös itt minden olyan innováció, ami hozzájárul a fauna és a flóra élettartamának meghosszabbításához. A következő cikkben éppen egy ilyen, nemzetközi szinten elismert vállalatot és termékét mutatunk be, amely proaktívan keresi a környezetkímélő megoldásokat, ráadásul meghatározó építőipari szereplő.
A tökéletes a kertiparti titka
2024.04.29. #építkezés #dekor
A tökéletes a kertiparti titka
Minden jel afelé mutat, hogy lassacskán befejezi a keménykedést április, és az illatfelhőbe burkolódzó májusi hétvégéken elindulhatnak végre a kertiparti dzsemborik. Ez akkor is jó hír számodra, ha most lesz esedékes a lakásavatód, mert ha van egy szeletke zöld a ház körül, oda is összegyűlhettek az ismerősökkel.