2023.11.17.Szerző: fá #fenntarthatóság #építkezés

New York egyszerre oldaná meg az elavult irodák és a kevés lakás problémáját

New York egyszerre oldaná meg az elavult irodák és a kevés lakás problémáját

Előremutató projektben segít az ingatlanfejlesztőknek a város vezetése.


Az irodaházakkal az a legnagyobb baj, hogy gyorsan elavulnak. Ettől még persze irodaházakat építeni az egyik legjobb és biztosabb befektetés, de a legtöbb éppen ezért nem különösebben időtálló. Irodaházakat nem az örökkévalóságnak terveznek, ráadásul a cégek igényei is olyan gyorsan változnak, hogy óhatatlanul el fog jönni az a pillanat, amikor a nem is olyan régen még menőnek tűnő irodák egy szörnyűséges börtönnek fognak tűnni, ahova senki sincs kedve napi nyolc órára bemenni dolgozni.

elado-uzlet-gyonk-98263382-t6.webp Csodálatos képsorozatban nézhetsz szét ebben a gyönki fodrászatban, amelynek berendezései igazi retrohangulatba kergetnek, az üzlet lakássá is alakítható.

Budapesten is találni jó párat az említett irodákból, amiket onnan is könnyű felismerni, hogy az iskolai menzákat idéző étkezők, az ízléstelen szőnyegpadlók, olykor az évtizedes tiltás után is mindenhonnan áradó cigiszag, amit még a sokkal azelőtti dolgozók hagytak ott az örökkévalóságnak szinte belesikoltanak a csendbe. Budapest nem nagyon tud mit kezdeni a jelenséggel, így korszerűtlen épületek tömkelege áll kihasználatlanul, amiknek a felújítása és a lebontása is iszonyatosan sok pénzt vinne el.

Ez persze nem valami kényszerhelyzet a Kárpát-medencében. Érdemes megnézni, hogy mit csinálnak, csináltak a helyzettel Nyugaton: New Yorkban például, ahol rengeteg problémát okoznak az ilyen épületek, a városvezetés úgy döntött, külön csapatot hoz létre a helyzet kezelésére.

A csapat nemcsak a kimerítő ügyintézést egyszerűsíti le azon fejlesztők számára, akik vállalkoznak az irodaházak fejlesztésére, hanem segíti is őket a bürokratikus akadályok leküzdésében és az adaptív újrahasznosítási projektekhez szükséges engedélyek megszerzésében, feltéve, ha a projekttel lakóházakká varázsolják az egykori irodákat.

Azok a projektek jogosultak igénybe venni a szolgáltatást, amelyek 50 vagy több lakóegységet hoznak létre irodaházakból. A program segítséget nyújt a tulajdonosoknak az egyes átalakítási projektek területi megvalósíthatóságának elemzésében is.

chinatown-4582511_1280.jpg

A város úgy állította össze a csapatát, hogy abban a várostervezési osztály, az építési osztály, a lakásfejlesztők, szabványügy, valamint a Műemlékvédelmi Bizottság munkatársai is részt vesznek, így az érintett irodaházak tulajdonosai kérhetik a csapat segítségét az átalakítás akadályainak azonosításában és az akadályok leküzdéséében is.

A csoport létrehozását megelőzte egy az év elején készült adaptív újrahasználati tanulmány, ami azt is javasolta a városnak, hogy az átminősítéssel több átalakítást tegyenek lehetővé Manhattan belvárosában, Queens egyes részein és Bronxban. Eric Adams polgármester az év elején azt mondta, hogy a belváros Chelsea-től a Garment Districtig terjedő területén mintegy 20 000 lakást hozhatnak így létre átalakításokkal.

Ez azért nagyon fontos, mert New Yorkban jelenleg annyira eltolódott a kereslet-kínálati arány a lakáspiacon, hogy már nem hogy Manhattanben, de még a város szélén is szinte lehetetlen élhető lakást találni: kevés a lakás, rengeteg ember, így a tulajdonosok gyakorlatilag bármennyit elkérhetnek lakbérként.

Az elavult irodákból átalakított lakások ezen a helyzeten is tompíthatnak a jövőben.

elado-teglalakas-budapest-vii-kerulet-87700205-t6.webp Ez az egyszobás loft lakás a pesti belvárosban kiváló ajánlat befektetőknek, gyors megtérülést ígér.

Ugyanakkor már Budapesten is alakítottak ki lakásokat irodákból, ezekből lesznek a mindenki által irigyelt loftlakások, de sajnos annak ellenére sem jellemző, hogy leginkább épp ezek az irodák állnak teljesen kihasználatlanul, miközben a magyar főváros lakáspiaca is hiánnyal küszködik. Persze megnyugtathatjuk magunkat azzal is, hogy közel sem akkorával, mint New Yorkban, hiszen ott egy egyszerű garzonlakás havi bérleti díja is nagyjából másfél millió forintnyi dollár.

képek: Pixabay


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 150 474 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

5 praktikus dolog, amire használhatod a tüzelő hamuját
2023.11.29. #fenntarthatóság #tippektrükkök
5 praktikus dolog, amire használhatod a tüzelő hamuját
Kandallós ingatlanban lakni remek lehetőség, de tízből kilenc kandalló- és kályhatulajdonos biztosan utálja kikaparni a hamut. Pedig ha tudnák, mennyi mindenre használható a hamu a ház körül, máris sokkal jobban kedvelnék.
A korszerűségi és kényelmi igényeket maximálisan kielégíti, még sincs most itt az ideje
2023.11.26. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
A korszerűségi és kényelmi igényeket maximálisan kielégíti, még sincs most itt az ideje
A változékony energiaárak és a klímaszorongás mellett igazán jó lépésnek tűnik, ha napkollektort telepítesz az otthonodba, akár még ősszel is. Esetleg, ha éppen ingatlant vásárolnál, akkor pedig olyanra esne a választásod, ahol a korábbi tulajdonos ezt a lépést már megtette. Ehhez adunk ötleteket.
7 feladat, amit el kell végezned még tél előtt a kertben
2023.11.21. #kertészet #fenntarthatóság
7 feladat, amit el kell végezned még tél előtt a kertben
Ha még nem kezdtél neki a téliesítésnek, akkor itt az idő, hogy felkészítsd a növényeket a hideg hónapokra.
Ezt az egy dolgot csak a mobilpince tulajdonosok értik igazán
2023.11.20. #eladóház #fenntarthatóság
Ezt az egy dolgot csak a mobilpince tulajdonosok értik igazán
Szinte minden ház egy idő után szűkössé válik a lakóinak; miután belakod az ingatlant, elkezdesz tárgyakat felhalmozni, amik újabb és újabb helyeket foglalnak el. Az is megeshet, hogy a lakás kialakítása miatt hiába szelektálsz rendszeresen, elkelne egy olyan helyiség is, ahova elhelyezheted a dolgaidat. Vagy magadnak elvonuláshoz.
Mit érdemes tudni az elektromos fűtőpanelekről?
2023.11.16. #fenntarthatóság #energiahatékonyság #felújítás
Mit érdemes tudni az elektromos fűtőpanelekről?
Az igaz, hogy nincs új a Nap alatt, viszont a már ismert technológiák innovatív köntösbe bújva az újdonság erejével hatnak. Így azok a mostanában újra népszerűvé váló kérdések, hogy ki, mivel fűt, melyik a gazdaságosabb, környezetbarátabb, komfortosabb fűtési mód, ismerősnek tűnhetnek a régmúltból. Így bukkanhatunk rá az elektromos fűtőpanelre, amiről elmondjuk, mit érdemes tudni.
Mitől lesz jó egy iroda? Egyáltalán létezik jó?
2023.11.15. #energiahatékonyság #fenntarthatóság #ingatlanbefektetés
Mitől lesz jó egy iroda? Egyáltalán létezik jó?
Irodákat építeni évtizedekig egyet jelentett a prosperitással, minél nagyobb és csillogóbb irodák emelkedtek a magasba, ezzel megmutatva, hogy milyen a helyi gazdasági és pénzügyi helyzet. Aztán a pandémia és a home office-ozás tömegessé válása ezt a piacot is teljesen átalakította. Vagy mégsem teljesen?
Ez a penészes falakra az utólagos gyógymód
2023.11.13. #felújítás #építkezés #építőanyag
Ez a penészes falakra az utólagos gyógymód
Kevés dolog kiábrándítóbb annál, mint néhány hónappal az új lakás megvásárlása után észrevenni, hogy penészfoltok jelentek meg a falon. A fal vizesedése összetett probléma: azon kívül, hogy csúnya, lassan, de biztosan felemészti az épület szerkezetét a benne élők egészségével együtt. Mi a megoldás?
Budapest első bevásárlóközpontja még a magyar nyelvnek is adott ajándékot
2023.11.10. #ingatlantörténelem #építkezés #budapest
Budapest első bevásárlóközpontja még a magyar nyelvnek is adott ajándékot
A plázázás mint ige 1996 óta él velünk, és azóta járunk multiplex moziba is. Akkor nyílt meg Magyarország első, nyugati értelemben vett bevásárlóközpontja, a Duna Plaza, ami megőrjítette az országot.
Teremts egészséges környezetet magad körül!
2023.11.08. #budapest #fenntarthatóság
Teremts egészséges környezetet magad körül!
Egy otthon kialakításánál az egyik legfontosabb szempont a belső elrendezés és a harmónia megteremtése, hogy a lakó jól érezze magát abban a környezetben. Ezzel párhuzamosan pedig ott a kényszer, hogy vigyázzunk a Földre, ezért egyre több iparág keres a régi módszerek helyett környezetkímélő megoldásokat. Ez pedig a tulajdonos egészségesebb életviteléhez is hozzájárulhat. Lássuk, mit tehetsz az egészségesebb életért!