2023.11.13.Szerző: OTP Otthon #energiahatékonyság #finanszírozás

Az otthonok alacsonyabb energiafogyasztása hosszútávú beruházás

Az otthonok alacsonyabb energiafogyasztása hosszútávú beruházás

Ingatlanvásárlásnál ma már kötelező kellék az energetikai tanúsítvány, amire korábban az emberek nem sok figyelmet fordítottak, hiszen a rezsi- és fenntarthatósági kérdések kevésbé voltak húsba vágóak, mint manapság. Novembertől azonban hivatalosan is szigorúan veszik, hogy az otthonunk minél alacsonyabb energiafelhasználású legyen.


A lakóingatlanok értéke folyamatosan változik az évek múlásával. Az állagmegőrzésen túl ezért hasznos lehet a korszerűsítés elvégzése, ami hosszútávon csökkentheti az ingatlan fenntartási költségeit, valamint növelheti annak értékét. A novembertől érvényes új energetikai tanúsítvány és besorolási rendszer az ügyfélbarátibb megközelítése révén segítheti a lakástulajdonosokat a későbbi felújítások megtervezésében. A kivitelezés megkezdése előtt azonban a legfontosabb, hogy megfelelő szakembertől tájékozódjunk – javasolja az OTP Bank.

elado-csaladi-haz-mogyorod-92043747-t6.webp Ezek az egyszintes, eladó ökoházak Mogyoródon korszerű energetikai rendszerrel rendelkeznek.

Egy ingatlan korszerűsítésének legfőbb irányát a hiteles energetikai tanúsítvány mutatja meg, amelyet a tulajdonos kiegészíthet egy előzetes energetikai számítás elkészíttetésével.

Az energetikai tanúsítás az épületek vagy ingatlanok energetikai hatékonyságának objektív mérőszáma, mely hőveszteség és a gépészeti rendszerek alapján számolja ki az energiafelhasználást. Függetlenül attól, hogy az ingatlan lakott vagy lakatlan, illetve, hogy az ott élők hogyan használják.

Az előzetes energetikai számítás ezzel ellentétben még nem minősül hitelesnek, így korszerűsítés esetén azt mutatja meg, hogy a munkálatokkal mennyire csökkenthető az adott ingatlan energiafelhasználása.

A november 1-től érvényes módosításokat követően az energetikai tanúsítvány adatai még inkább hozzájárulnak a fenntarthatóbb és élhetőbb otthonok megteremtéséhez, hiszen külön szövegmező tartalmazza majd az ingatlanra vonatkozó fejlesztési lehetőségeket, valamint már az életciklus alapú széndioxid-kibocsátást is méri.

„Érdemes különbséget tenni egy épület és az épületben található lakóingatlan energetikai jellemzői között. Egy épület tanúsítása az összes lakás átlagát veszi figyelembe, ami gyakran nem ad pontos képet az egyes lakások valós energiafogyasztásáról. Például, ha egy lakás az épület legfelső szintjén helyezkedik el és mindkét oldalról kültéri területek övezik, az az esetek többségében hőveszteséghez vezet. Ennek eredményeként a lakás energiafelhasználása vélhetően magasabb, mint az épület átlaga” – részletezte Vései Eszter, okleveles építészmérnök, épületenergetikus és ingatlanvagyon értékelő.

elado-teglalakas-szeged-belvaros-91771230-t6.webp Figyelemre méltó és formabontó dizájnt kapott ez a 90 százalékos készültségi szinten lévő társasház Szegeden: a BB energetikai besorolás is kiváló.

Az energiaárak drasztikus emelkedése következtében az ingatlanpiacon is előtérbe került a zöld szemlélet. A megváltozott fogyasztói igényekre reagálva hívta életre az OTP Bank lakáscélú zöld hitelét, mely július óta elérhető. „Eddigi tapasztalataink szerint az látszik, hogy az ügyfelek főként új lakások vásárlása és építése céljából veszik igénybe, energetikai korszerűsítésre csupán 2,8-3 százalék használja fel. Bár az első lépések megtétele a legnagyobb kihívás, de már kisebb munkálatok elvégzésével is jelentős mértékben csökkenthető a háztartások fogyasztása” – tette hozzá Kasziba Erika, az OTP Bank lakáshiteleinek üzletfejlesztését végző csapat szakmai vezetője.

Időről időre felülvizsgálatra kerül, hogy az épületek miként tudnak csökkenteni környezeti terhelésükön, így az otthonok is élhetőbbé válhatnak. Az energetikai tanúsítvány jogszabályi változásainak megfelelően a hiteligénylés feltételei is módosultak eszerint. A Magyar Nemzeti Bank az új hatályba lépő jogszabályokhoz igazította a zöld tőkekövetelmény-kedvezmény feltételeit, azaz

  • a 2023. november elsején vagy azután kiállított építési engedéllyel rendelkező új lakás vásárlás vagy építés esetén az ingatlan primerenergia-igénye négyzetméterenként legfeljebb évi 68 kWh lehet a korábbi 80 kWh helyett. Az ingatlan energetikai besorolása pedig el kell érje a legalább „A+” minősítést.

  • Míg a korszerűsítési hitelcél esetén a fejlesztést követően az ingatlannak el kell érnie a legalább „A+” minősítést és az összesített energetikai jellemző számított értéke (primer energiaigény) legfeljebb 76 kWh/m²/év lehet. A beruházás azonban akkor is zöldnek minősül, ha a primer energiaigény 30 százalékot csökken.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 217 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

A főváros kapujában: hogy működik ez a gazdasági erőközpont és befektetési paradicsom?
2024.05.22. #eladóház #energiahatékonyság
A főváros kapujában: hogy működik ez a gazdasági erőközpont és befektetési paradicsom?
Fejér vármegye mindig is különleges státuszban volt más országrészekhez képest, hiszen a főváros közelsége és a jó közlekedés is arra predesztinálta, hogy fontos események és beruházások helyszínévé váljon. Fejér az ország egyik legerősebb gazdasági régiója, ráadásul két népszerű tóhoz is közel esik, ezért különlegesek az itteni ingatlanok is.
7 dolog, amivel akaratlanul is csökkentheted az ingatlan értékét
2024.05.14. #ingatlanárak #energiahatékonyság
7 dolog, amivel akaratlanul is csökkentheted az ingatlan értékét
Ingatlanértékesítés előtt a legtöbb lakástulajdonos célja az, hogy növelje otthona értékét. Ha azonban nem gondolja át, pontosan mit és hogyan, úgy akár pont az ellenkezőjét is elérheti. Mielőtt meghirdetnéd a lakásod, gyorsan fusd át az alábbi hibákat.
Így spórolhatsz a vízzel a lakásban és a kertben
2024.05.10. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Így spórolhatsz a vízzel a lakásban és a kertben
Egy átlagos család naponta több mint 1130 liter vizet használ el az Egyesült Államokban, és Európában sem sokkal kevesebb megy le belőle a lefolyón. Pedig a víz az egyik legértékesebb természeti erőforrásunk, ami elengedhetetlen az emberek, állatok és növények létfenntartásához. Most eláruljuk, hogy miért fontos óvatosan bánni a vízzel.
Az állami támogatásokat így lehet a legelőnyösebben felhasználni
2024.05.10. #finanszírozás #csok
Az állami támogatásokat így lehet a legelőnyösebben felhasználni
Az év elejétől elérhető, megújult állami támogatások és hitelek iránti élénk érdeklődést jól mutatja, hogy az OTP Banknál az idén, április közepéig közel 1500 család igényelte az új falusi CSOK támogatást, 1600 pedig CSOK Plusz hitel iránti igényt. Mostantól még kedvezőbb lehetőséget kínálnak a falusi CSOK-igénylőknek, akik az államilag támogatott megoldások előnyeit kihasználva a korábbinál egyszerűbben szeretnének nagyobb összeghez jutni lakáscéljaik megvalósításához.
Kérsz egy presszókávét? – Vigyázz, mert egyáltalán nem mindegy, mikor iszod!
2024.04.22. #tippektrükkök #energiahatékonyság
Kérsz egy presszókávét? – Vigyázz, mert egyáltalán nem mindegy, mikor iszod!
Kétféle kávéfogyasztó van, az egyik kizárólag reggel iszik illatos frissítőt, a másik egész nap kortyolgatja a kávéját. Te tudod, melyik a legalkalmasabb napszak a kávézásra és miért? Ha nem, akkor most itt a válasz.
Megduplázódott a fővárosi első lakást vásárlók aránya
2024.04.17. #ingatlanvásárlás #finanszírozás
Megduplázódott a fővárosi első lakást vásárlók aránya
Minden ötödik ingatlant első lakásnak vásároltak 2024 első negyedévében. Majdnem minden harmadik szerződéskötés budapesti lakásra vonatkozott, de Pest és Bács-Kiskun vármegye is népszerű az első lakásukat vásárlók körében.
Melyik hitel éri meg jobban, a fix vagy a változó kamatperiódusú?
2024.04.10. #ingatlanvásárlás #finanszírozás #lakáshitel
Melyik hitel éri meg jobban, a fix vagy a változó kamatperiódusú?
Az idén többen készülnek hitelt felvenni ingatlan vásárlásához, mint 2023-ban. Nagy kérdés, hogy mennyi időtávra és milyen havi törlesztőrészletet kell visszafizetni, ehhez előbb arra érdemes megkeresni a választ, hogy fix, kiszámítható, vagy változó kamatozású kölcsönhöz folyamodj. Ebben a cikkben azt járjuk körül, hogy milyen hitelkonstrukcióban érdemes gondolkodni.
Kelet-Magyarországon segíthet a legjobban az új állami felújítási program
2024.04.09. #finanszírozás #felújítás
Kelet-Magyarországon segíthet a legjobban az új állami felújítási program
Újabb felújítást segítő állami támogatást jelentett be a kormány. Azok kaphatnak a 108 milliárd forintot elérő keretösszegből, akik 1990 előtt épült, gázfűtésű családi házuk energetikai korszerűsítését határozzák el. Az otpotthon.hu adatai szerint jelenleg az összes eladó családi ház harmadát érintheti a pályázat.
Így lehet Budapest környékén házad 30 millió forintért
2024.04.05. #ingatlanvásárlás #finanszírozás
Így lehet Budapest környékén házad 30 millió forintért
2024-ben a budapesti agglomerációt javasolják az otthonkeresőknek az ingatlanügynökségi munkatársak, mivel nagy kínálatból, már olcsóbb hitellel, és még az áremelkedés újraindulásának elején vásárolhatnak.