2023.11.13.Szerző: OTP Otthon #energiahatékonyság #finanszírozás

Az otthonok alacsonyabb energiafogyasztása hosszútávú beruházás

Az otthonok alacsonyabb energiafogyasztása hosszútávú beruházás

Ingatlanvásárlásnál ma már kötelező kellék az energetikai tanúsítvány, amire korábban az emberek nem sok figyelmet fordítottak, hiszen a rezsi- és fenntarthatósági kérdések kevésbé voltak húsba vágóak, mint manapság. Novembertől azonban hivatalosan is szigorúan veszik, hogy az otthonunk minél alacsonyabb energiafelhasználású legyen.


A lakóingatlanok értéke folyamatosan változik az évek múlásával. Az állagmegőrzésen túl ezért hasznos lehet a korszerűsítés elvégzése, ami hosszútávon csökkentheti az ingatlan fenntartási költségeit, valamint növelheti annak értékét. A novembertől érvényes új energetikai tanúsítvány és besorolási rendszer az ügyfélbarátibb megközelítése révén segítheti a lakástulajdonosokat a későbbi felújítások megtervezésében. A kivitelezés megkezdése előtt azonban a legfontosabb, hogy megfelelő szakembertől tájékozódjunk – javasolja az OTP Bank.

elado-csaladi-haz-mogyorod-92043747-t6.webp Ezek az egyszintes, eladó ökoházak Mogyoródon korszerű energetikai rendszerrel rendelkeznek.

Egy ingatlan korszerűsítésének legfőbb irányát a hiteles energetikai tanúsítvány mutatja meg, amelyet a tulajdonos kiegészíthet egy előzetes energetikai számítás elkészíttetésével.

Az energetikai tanúsítás az épületek vagy ingatlanok energetikai hatékonyságának objektív mérőszáma, mely hőveszteség és a gépészeti rendszerek alapján számolja ki az energiafelhasználást. Függetlenül attól, hogy az ingatlan lakott vagy lakatlan, illetve, hogy az ott élők hogyan használják.

Az előzetes energetikai számítás ezzel ellentétben még nem minősül hitelesnek, így korszerűsítés esetén azt mutatja meg, hogy a munkálatokkal mennyire csökkenthető az adott ingatlan energiafelhasználása.

A november 1-től érvényes módosításokat követően az energetikai tanúsítvány adatai még inkább hozzájárulnak a fenntarthatóbb és élhetőbb otthonok megteremtéséhez, hiszen külön szövegmező tartalmazza majd az ingatlanra vonatkozó fejlesztési lehetőségeket, valamint már az életciklus alapú széndioxid-kibocsátást is méri.

„Érdemes különbséget tenni egy épület és az épületben található lakóingatlan energetikai jellemzői között. Egy épület tanúsítása az összes lakás átlagát veszi figyelembe, ami gyakran nem ad pontos képet az egyes lakások valós energiafogyasztásáról. Például, ha egy lakás az épület legfelső szintjén helyezkedik el és mindkét oldalról kültéri területek övezik, az az esetek többségében hőveszteséghez vezet. Ennek eredményeként a lakás energiafelhasználása vélhetően magasabb, mint az épület átlaga” – részletezte Vései Eszter, okleveles építészmérnök, épületenergetikus és ingatlanvagyon értékelő.

elado-teglalakas-szeged-belvaros-91771230-t6.webp Figyelemre méltó és formabontó dizájnt kapott ez a 90 százalékos készültségi szinten lévő társasház Szegeden: a BB energetikai besorolás is kiváló.

Az energiaárak drasztikus emelkedése következtében az ingatlanpiacon is előtérbe került a zöld szemlélet. A megváltozott fogyasztói igényekre reagálva hívta életre az OTP Bank lakáscélú zöld hitelét, mely július óta elérhető. „Eddigi tapasztalataink szerint az látszik, hogy az ügyfelek főként új lakások vásárlása és építése céljából veszik igénybe, energetikai korszerűsítésre csupán 2,8-3 százalék használja fel. Bár az első lépések megtétele a legnagyobb kihívás, de már kisebb munkálatok elvégzésével is jelentős mértékben csökkenthető a háztartások fogyasztása” – tette hozzá Kasziba Erika, az OTP Bank lakáshiteleinek üzletfejlesztését végző csapat szakmai vezetője.

Időről időre felülvizsgálatra kerül, hogy az épületek miként tudnak csökkenteni környezeti terhelésükön, így az otthonok is élhetőbbé válhatnak. Az energetikai tanúsítvány jogszabályi változásainak megfelelően a hiteligénylés feltételei is módosultak eszerint. A Magyar Nemzeti Bank az új hatályba lépő jogszabályokhoz igazította a zöld tőkekövetelmény-kedvezmény feltételeit, azaz

  • a 2023. november elsején vagy azután kiállított építési engedéllyel rendelkező új lakás vásárlás vagy építés esetén az ingatlan primerenergia-igénye négyzetméterenként legfeljebb évi 68 kWh lehet a korábbi 80 kWh helyett. Az ingatlan energetikai besorolása pedig el kell érje a legalább „A+” minősítést.

  • Míg a korszerűsítési hitelcél esetén a fejlesztést követően az ingatlannak el kell érnie a legalább „A+” minősítést és az összesített energetikai jellemző számított értéke (primer energiaigény) legfeljebb 76 kWh/m²/év lehet. A beruházás azonban akkor is zöldnek minősül, ha a primer energiaigény 30 százalékot csökken.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 150 474 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Életben maradni: nehéz két évre számítanak a legnagyobb ingatlancégek vezetői
2023.11.29. #finanszírozás #ingatlanpiac
Életben maradni: nehéz két évre számítanak a legnagyobb ingatlancégek vezetői
Ingatlanértékesítés, ingatlanpiac, ingatlanhelyzet - 2023 egyik legforróbb kérdése, ezt járták körbe az otpotthon.hu konferenciáján a legnagyobb hálózatok vezetői. Kiderült, hogy két nehéz év jöhet, de a legrosszabb időszakon túl vagyunk. Milyen lakások lesznek jövőre keresettek?
Okosotthont szeretnél? Mutatjuk a legnépszerűbb funkciókat – árakkal együtt
2023.11.28. #energiahatékonyság
Okosotthont szeretnél? Mutatjuk a legnépszerűbb funkciókat – árakkal együtt
Piaci becslések alapján 2020-ban Magyarországon a lakóingatlanok csupán 4-5 százaléka volt okosotthon, azonban az előrejelzések szerint a jövő év végére már 14 százalékra nőhet az arányuk hazánkban. A legtöbben a kényelem miatt költöznének egy ilyen ingatlanba, pedig számos egyéb előnyük is van ezeknek a megoldásoknak. De nézzük, melyek a legnépszerűbb funkciók a hazai felhasználók körében, és mennyibe kerülnek ezek. Annyit elárulhatunk: az összeg jóval alacsonyabb, mint amennyire a legtöbben gondolnak.
Levezetjük, hogy mennyibe kerül a használt lakás felújítása, meglepő az újhoz képest
2023.11.28. #újépítésű #finanszírozás
Levezetjük, hogy mennyibe kerül a használt lakás felújítása, meglepő az újhoz képest
Új lakás vásárlásánál a többség eleve nem számol az új építésű ingatlanok kínálatával, mert például drágának tartja azokat. Holott alaposabb utánaszámolással árnyaltabb lenne a kép. Lássuk azokat a jellemzőket, amiken spórolsz egy új építésű lakásnál!
A korszerűségi és kényelmi igényeket maximálisan kielégíti, még sincs most itt az ideje
2023.11.26. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
A korszerűségi és kényelmi igényeket maximálisan kielégíti, még sincs most itt az ideje
A változékony energiaárak és a klímaszorongás mellett igazán jó lépésnek tűnik, ha napkollektort telepítesz az otthonodba, akár még ősszel is. Esetleg, ha éppen ingatlant vásárolnál, akkor pedig olyanra esne a választásod, ahol a korábbi tulajdonos ezt a lépést már megtette. Ehhez adunk ötleteket.
Túl a mélyponton - jövőre már olcsó lehet a lakás a fővárosban
2023.11.23. #ingatlaneladás #finanszírozás #lakáshitel #babaváró #csok
Túl a mélyponton - jövőre már olcsó lehet a lakás a fővárosban
Az otpotthon.hu évzáró ingatlankonferenciáján az ingatlanhálózatok kilátásai és az online hirdetésekben rejlő lehetőségek, azaz az ingatlanpiac jövője volt a fő téma. Túl vagyunk a mélyponton, jövőre már egy kicsit jobb lehet, de lehetne még tenni a lakáspiac helyzetéért: ezek voltak a legfontosabb üzenetek.
Tükröm, tükröm mondd meg nékem, hány fok lesz a jövő héten?
2023.11.23. #energiahatékonyság #lakberendezés
Tükröm, tükröm mondd meg nékem, hány fok lesz a jövő héten?
Miként szövi át a digitális technológia az életünket egyre jobban? Okostévé, okoskarkötő, robotporszívó, robotfűnyíró, hangvezérelt médialejátszó, csak, hogy néhányat említsünk. Bár az okostükör is már majdnem tíz éves, a magyar háztartások csak most kezdték el felfedezni. Mire jó?
A legfrissebb állami szabályváltozásokat vitatja meg az ingatlanszakma
2023.11.21. #ingatlanhirdetés #finanszírozás #ingatlanpiac
A legfrissebb állami szabályváltozásokat vitatja meg az ingatlanszakma
November 22-én zárhatja az évet az ingatlanszakma. Több, mint 150 ezer ingatlanhirdetést tartalmazó adatbázisával az otpotthon.hu a lakáskeresők és a közvetítői hálózatok között könnyíti meg a kapcsolatot, szerdán pedig egy konferencián ad lehetőséget a piaci szereplőknek arra, hogy átbeszéljék a 2023-at, de még inkább a következő évi kilátásokat.
Nyaralóból otthon 3 megvalósítható lépésben
2023.11.21. #eladóház #finanszírozás
Nyaralóból otthon 3 megvalósítható lépésben
A hétvégi házak mindig is kakukktujásnak számítottak az ingatlanpiacon. Sokan szeretnének egy takaros kis kuckót, ahová elvonulhatnak feltöltődni. Az elmúlt évek példátlanul magas ingatlanárai azonban nem kedveztek ezen vágyálom megvalósításának. Most viszont, hogy az árak csökkenni látszanak, festői környezetben találhatsz nyaralót, amiből 3 lépésben négyévszakos családi házat alakíthatsz ki.
Modern technológia az otthonodban - miért éri meg a hőszivattyús rendszer?
2023.11.20. #eladóház #újépítésű #energiahatékonyság
Modern technológia az otthonodban - miért éri meg a hőszivattyús rendszer?
Akár új otthonba költözik, akár a régit igyekszik felújítani, ma már szinte mindenki a modern technológiát, a hőszivattyús hűtő- és fűtőrendszereket keresi. Most ezt a témát járjuk körbe és mutatunk rá példákat is.