2023.11.28.Szerző: OTP Otthon #újépítésű #finanszírozás

Levezetjük, hogy mennyibe kerül a használt lakás felújítása, meglepő az újhoz képest

Levezetjük, hogy mennyibe kerül a használt lakás felújítása, meglepő az újhoz képest

Új lakás vásárlásánál a többség eleve nem számol az új építésű ingatlanok kínálatával, mert például drágának tartja azokat. Holott alaposabb utánaszámolással árnyaltabb lenne a kép. Lássuk azokat a jellemzőket, amiken spórolsz egy új építésű lakásnál!


Egy új építésű lakás 10-20 év alatt behozhatja az árát. Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője szerint a jobb energiahatékonyság, másrészt amiatt jó a megtérülés, hogy egy újépítésű ingatlan esetében még évekig nem lesz szükség felújításra, ráadásul építtetői garancia vonatkozik rá, mely 3 évtől indul.

Egy új építésű lakás eladási ára például a XI. kerületben 1,2 millió forinttól indul négyzetméterenként. Ezt összehasonlíthatjuk egy használt, de rendesen felújított panellakás 900 forintos négyzetméterárával, vagy egy téglaépítésű lakás egymillió körüli árával, azt látjuk: a minimálárakat tekintve 300 ezer forintos a különbség négyzetméterenként. Ez Nagy Csaba szerint 10-20 év alatt megtérülhet, ha az újépítésűt választod.

Vagy nézzük az otpotthon.hu lakáshirdetései közül az alábbi két, X. kerületi, hasonlóan 31-31 négyzetméteres lakást. Egy új és egy használt lakásról van szó:

elado-teglalakas-budapest-x-kerulet-laposdulo-98116113-t6.webp Ez a 31 négyzetméteres, kertkapcsolatos X. kerületi új lakás rengeteg előnnyel bír egy hasonló használt lakáshoz képest.

elado-teglalakas-budapest-x-kerulet-kobanya-97662403-t6.webp Szintén 31 négyzetméter, X. kerület, elsőre is látható különbség.

Érdemes használt lakás vásárlásakor ugyanakkor felújítási költségekkel is kalkulálni. Balla Frigyes igazgató szerint panellakás felújításánál - már alsó, illetve alsó középkategóriás alapanyagokkal számolva - átlagosan 60-65 ezer forintos felújítási költséggel számolhatunk négyzetméterenként. Ez egy 50 négyzetméter alapterületű panellakás esetén 3-3,5 millió forintos felújítási költséget jelent. Igényesebb anyagokkal számolva pedig a költségek akár a 100 ezer forintot is elérhetik négyzetméterenként. Mindenesetre panelek esetében kijelenthető, hogy a felújított és felújítandó ingatlanok árkülönbsége mintegy 10-15 százalék.

A téglalakások felújítása esetén, különösen a nagypolgári ingatlanoknál a nagyobb falfelületek, a vakolás miatti magasabb bontási költségek, a saját fűtési rendszer korszerűsítése miatt, és mert a felhasznált anyagok is általában drágábbak, a teljes felújítás költsége 100-150 ezer forint körül mozog négyzetméterenként, ami 15-20 százalékos árkülönbséget is eredményezhet az egyes ingatlanoknál.

A harmadik kategóriába pedig a családi házak kerülnek, ahol a korábban említett tételek kiegészülnek a tető, a homlokzat, az udvar és a kert, illetve a kerítés felújításának költségével. Így könnyen összejöhet akár 200-250 ezer forintos felújítási költség is négyzetméterenként, mely az ingatlan értékének 25-30 százalékát is kiteheti.

És bár az újépítésű ingatlanok drágábbak, azonban a beruházók már építésekor figyelembe veszik a legújabb energetikai előírásokat, ezáltal szinte biztosan kedvezőbb fenntartási költségre számíthat a tulajdonosuk körülbelül 15-20 évig, mint használt lakás vásárlása esetében - mondta Balla Frigyes.

A havi rezsit nyilván nem csak az energiafogyasztás határozza meg ezeknél az ingatlanoknál, hanem például a közös költség összege, mely egyes esetekben akár kifejezetten magasra is nőhet, köszönhetően bizonyos kényelmi szolgáltatásoknak. Ha viszont ezek nem emelik meg a közös költséget, akkor elfogadható rezsivel lehet számolni az újépítésű ingatlanoknál.

De persze az sem elhanyagolható tényező, hogy az új és újszerű ingatlanok értéktartása lényegesen nagyobb, mint a régebben épült, használt ingatlanoké. Ez azt jelenti, hogy egy újonnan vásárolt, majd néhány év után az újszerű kategóriába kerülő ingatlan könnyebben és jobb áron értékesíthető az ingatlanpiacon, mint egy régi építésű, de felújított ingatlan.

elado-teglalakas-budapest-xi-kerulet-91107725-t6.webp Hatalmas, hat szobás, negyedik emeleti új építésű lakást kínálnak a XI. kerületben, 1,57 milliós négyzetméteráron. Egy életre szól.

Egy újépítésű ingatlan megvásárlása azonban nem csak az energiatakarékosság vagy a teljesen új állapot miatt előnyös, hanem azért is, mert az ingatlanközvetítők a régebbi építésű, felújított ingatlanok esetében időnként találkoznak olyan “meglepetésekkel”, melyek nem feltétlenül előnyösek a leendő tulajdonosok számára - mondta a szakértő.

Itt elsősorban idejétmúlt, elavult technológiákra kell gondolni, melyek akár egy jelentős felújítással sem küszöbölhetők ki, hiszen magát a szerkezetet, például a falazatot érintik. Sokan egyébként azért is ódzkodnak a használat piacon vásárolni, mert sokszor nem lehet tudni, hogy pontosan “mi található a fal mögött”. És ha nem is minden esetben, de azért olykor valóban indokolt ez a hozzáállás.

Ezzel szemben, ha egy új építésűnél valamilyen gond adódik, legalább 3-10 évig érvényes a garancia, miközben használt, de felújított ingatlanoknál probléma esetén önköltséges a javítás - hangsúlyozta Nagy Csaba. A komfortérzet sok vevő számára a leglényegesebb tényező, amihez hozzájárul nem csak közvetlenül az ingatlan minősége, hanem a tágabb környezeté is, valamint az elérhető plusz szolgáltatások.

Az ingatlanközvetítők már régóta azt tapasztalják, hogy a vevők 60-70 százaléka egyáltalán nem foglalkozik az energiatakarékosság és a rezsi kérdésével. Pedig az energiaárak hosszú távon a jelenleginél csak magasabbak lesznek, és az energia költsége igen lényeges tényező egy ingatlan fenntartását tekintve - tette hozzá Nagy Csaba.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Mit hozhat az új otthonfelújítási program? Ez az irány
2024.02.19. #építőanyag #finanszírozás
Mit hozhat az új otthonfelújítási program? Ez az irány
Az Országos Építőipari Szakember Találkozón az építőipar kilábalásáról, a jegybanki alapkamat által okozott problémákról és a kormány által belengetett új támogatásról is szó esett.
A lakáspiac művészete: a személyre szabott otthonvásárlás
2024.02.09. #ingatlaneladás #újépítésű
A lakáspiac művészete: a személyre szabott otthonvásárlás
Az új fajlagos árkülönbsége a Covid első évében ugrott hatalmasat, és azóta a 120 százalékot is meghaladja. Tehát új vagy használt? Mindkettő kínálhat jó választást, ebben a cikkben ezt a kérdést járjuk körül.
Változások a láthatáron: így hat a CSOK Plusz Győr-Sopron vármegyére
2024.02.08. #újépítésű #csok
Változások a láthatáron: így hat a CSOK Plusz Győr-Sopron vármegyére
Most is lehet kedvezményes hitelhez jutni ingatlanvásárláshoz, a családi otthonteremtési kedvezmény plusznak nevezett állami források ugyanis kamattámogatást nyújtanak azoknak, akik megfelelnek a szigorú banki feltételeknek. A CSOK Plusz felhasználásával Győr-Moson-Sopron vármegyében új építésű és meglévő lakásokat vagy családi házakat lehet vásárolni, amelyek megfelelnek a program részletes feltételeinek. Ez magában foglalhatja az energetikai hatékonysági szempontokat és a minimális alapterületi követelményeket is. Ebben a cikkben a Győr-Sopron vármegyei ingatlankínálatból válogattunk.
Lakásvásárlás lassított tempóban: új trendek a horizonton
2024.02.01. #eladólakás #finanszírozás
Lakásvásárlás lassított tempóban: új trendek a horizonton
Noha a lakáspiaci forgalom immár kétéves folyamatos csökkenése 2023. III. negyedévében is kitartott, a hanyatlás üteme csökkent, derül ki a KSH legfrissebb lakásindexének adataiból. Míg az év első két negyedében 40, illetve 28 százalékkal kevesebb lakás cserélt gazdát, mint az előző esztendő azonos időszakaiban, addig a III. negyedévben 17 százalék volt a visszaesés. A mérséklődő kereslet a múlt év során erősebben érintette az új építésű lakásokat: míg 2022-ben azok a forgalom 7,4 százalékát adták, addig 2023-ban – 45 százalékos csökkenés nyomán – már csak a 3,5 százalékát.
Van, ahol a lakótelepi átlagár is átlépte a milliós határt
2024.01.25. #ingatlaneladás #finanszírozás
Van, ahol a lakótelepi átlagár is átlépte a milliós határt
Bár a lakótelepi lakások forgalmát is megviselte a kereslet általános visszaesése, az áraik az elmúlt évben is tovább emelkedtek – tűnik ki a KSH és a NAV legfrissebb adataiból.
Búcsú a fegyverektől - tisztek helyett most a stílus parancsol Győrben
2024.01.19. #energiahatékonyság #ingatlantörténelem #újépítésű
Búcsú a fegyverektől - tisztek helyett most a stílus parancsol Győrben
Idehaza korántsem ritkaság egy-egy volt szovjet laktanya látványa. A katonaság kivonulásával ezek elhagyatottakká váltak, rendbehozatalukra és fenntartásukra pedig sok esetben nem futja, így lepusztulnak, benövi őket a gaz és némelyik akár igazi szellemvárossá is válik. A győri Vadász-laktanya néven elhíresült komplexum azonban szerencsére nem maradt teljesen kihasználatlanul.
Visszafogják az új lakások átadását az idén - így tesztelik a vásárlókat
2024.01.18. #újépítésű #ingatlanpiac
Visszafogják az új lakások átadását az idén - így tesztelik a vásárlókat
1200 eladatlan új lakás található jelenleg a lakáspiacon. A leginkább fokozott óvatosság jellemzi a fővárosban építő vállalkozások 2024-es terveit. Az OTP Budapesti Újlakás Értéktérképének legfrissebb adati alapján az idén a tavalyinál kevesebb új otthon átadásával számolnak. A tulajdonosok az áraikkal és akcióikkal tesztelik a leendő vevők hajlandóságát.
Kedvezőbb áron is találhatsz megoldást, ha Budapest közelében szeretnél élni
2024.01.17. #eladólakás #finanszírozás
Kedvezőbb áron is találhatsz megoldást, ha Budapest közelében szeretnél élni
Az ingatlanpiac jelenlegi állapotában mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki a főváros közelében szeretne letelepedni. De van köztes megoldás is: tekints kicsit tovább, és kezdj el nézelődni a lakások között! Az egy-két szobás ingatlanok.
Újabb ikonikus épületek Óbudán: milyen különlegességekkel várják az új évet?
2024.01.02. #eladólakás #újépítésű
Újabb ikonikus épületek Óbudán: milyen különlegességekkel várják az új évet?
Az elmúlt évtizedben rohamtempóban épültek be a III. kerület domboldalain álló üres telkek. 2014-ben még csak 94 lakás épült a kerületben, 2015-ben már 188, 2016-ban 330, egy évvel később pedig 466. Bár azóta lecsillapodott az építési kedv, a megkezdett fejlesztések azóta sem álltak le. Ebben a cikkben megmutatjuk, miért is jó választás új lakásba költözni Óbudán.