2023.11.21.Szerző: S. E. #kertészet #fenntarthatóság

7 feladat, amit el kell végezned még tél előtt a kertben

7 feladat, amit el kell végezned még tél előtt a kertben

Ha még nem kezdtél neki a téliesítésnek, akkor itt az idő, hogy felkészítsd a növényeket a hideg hónapokra.


Ha kertes házad van, a kerted egész tavasszal, nyáron és ősszel csak azért „dolgozott”, hogy örömödet leld a kirobbanó zöld színekben és virágokban, a veteményes pedig azért, hogy friss zöldségekkel lásson el.

Még idén szeretnéd sikeresen eladni meghirdetett ingatlanod? Ha számodra is fontos, hogy hirdetésed minél gyorsabban eljusson az érdeklődőkhöz, érdemes kihasználnod novemberi 1+1 kreditakciónkat. További információ a linken.

Ha most nem téliesíted a házi terményeket ontó kertet, annak számos negatív következménye lehet: a fagyra és a hidegre érzékeny növények károsodhatnak, a rovarpopulációk megnövekedhetnek, a talajerózió és a talajtömörödés pedig károsíthatja a földet.

elado-csaladi-haz-kecskemet-95316449-k6.webp Ennek a kecskeméti háznak a kertje tavasztól késő őszig nyugalmat ígér, mindössze 198 millió forintért.

Mielőtt beüt a fagy

A fagyérzékeny zöldségeket még tél előtt (vagy amikor fagy várható) be kell takarítani. Ennek elmulasztása sérült vagy elhalt zöldségeket eredményezhet, viszont vannak olyan növények – például a brokkoli és a káposztafélék –, amelyek kifejezetten jól tűrik a kemény fagyot.

• Ezeket szedd le mindenképpen: paradicsom, paprika, padlizsán, uborka, tök, dinnye!

Leplet rá!

Amennyiben éjjel már fagypont közeli hőmérséklet van, de nappal csak hűvös, érdemes letakarni a növényeket éjszakára, majd reggel levenni – így még tovább élvezheted a friss zöldségek ízét. Tudtad, hogy a betakarítást követő három napon belül – attól függően, hogy hogyan tárolják – a gyümölcsök és zöldségek elveszíthetik a vitaminok és ásványi anyagok 30 százalékát? Azzal, hogy „betakargatod” este a kerti ágyások lakóit, táplálóbb és jobb ízű zöldeket tehetsz a tányérra.

Tiszta udvar

A késő őszi feladatok legfontosabb része a takarítás. Ez az időszak alkalmas arra is, hogy eltávolítsd a lehullott leveleket és gallyakat. Ezután szedd ki a gyomokat (lehetőleg még azelőtt, hogy elszórják a magjukat), és ha látsz olyan növényt, ami kártevőkkel vagy betegségekkel fertőzött, mielőbb vedd kezelésbe! Ez azért fontos, mert ezzel megakadályozhatod a jövőbeli problémák forrását és kockázatát.

Mulcsban a titok

Szórj mulcsot a földre, mielőtt a hőmérséklet túlságosan lecsökkenne. A fedett talaj ugyanis több vizet tart meg, kevésbé tömörödik és kevesebb eséllyel gyomosodik. Kész mulcs helyett aprított levelekkel és szalmával is befedheted a talajt, így arra nem feltétlenül kell költened. Azt azonban ne feledd, hogy a mulcs hűvösebbé teszi a talajt tavasszal, így, ha nehezen tavaszodik ki és alapvetően nehezebb a talaj nálad, az késleltetheti az ültetés időpontját!

elado-csaladi-haz-nagykoros-94107215-t6.webp Ennek a nagykőrösi háznak a kertje arra vár, hogy valaki rávesse magát, és foglalkozzon vele.

Téli költözés

Ha a fűszernövényeket balkonládákban tartod, a hidegebb hónapokban behozhatod őket a házba. Az olyan fűszernövények, mint a rozmaring, a levendula, a zsálya és a babér évekig jól bírják, ha a beltérben vészelik át a telet.

A komposzt védelme

Számos előnye van annak, ha tél előtt komposztot adsz a kerthez. Javítja a vízelvezetést a nehéz talajokban, növeli a víztartó képességet a gyorsan vízelvezető talajokban, hosszú időn keresztül számos tápanyaggal látja el és nagyban javítja a növények egészségét.

Ablak mellett jó helye van

Az egynyári konténeres növényeket be lehet vinni a házba, amikor a hőmérséklet annyira lecsökken, hogy a növények károsodnának, meleg időben pedig visszaviheted őket a szabadba. Esetleg megpróbálhatod a szobanövények mellett átteleltetni egy olyan részen, ahol viszonylag sok fény van. Sőt, akár a paprikát és a paradicsomot is beköltöztetheted és legfeljebb a beltérben szüreteled le.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Nap erejét: útmutató az új napelem pályázathoz
2024.02.23. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Fedezd fel a Nap erejét: útmutató az új napelem pályázathoz
Eloszlottak a felhők, végre kisütött a Nap, és újra lehet pályázni napelemrendszer telepítésére. Lássuk a részleteket!
7 dolog, amit elfelejthetsz bedobni a mosógépbe
2024.02.17. #fenntarthatóság #tippektrükkök
7 dolog, amit elfelejthetsz bedobni a mosógépbe
Ha nem tisztítod ezeket a darabokat rendszeresen, akár meg is betegíthetnek a sok por és szennyeződés miatt.
Igazi túlélő növényt akarsz, vagy inkább a trendet követed?
2024.02.14. #dekor #kertészet
Igazi túlélő növényt akarsz, vagy inkább a trendet követed?
Ez a két kategória idén egy és ugyanaz. Hogy a szakma mi alapján választotta éppen a Filodendront az év szobanövényének, egyelőre rejtély, mindenesetre jó hír ez a kevésbé tehetséges kertészeknek, akik továbbra is ragaszkodnak az élő növényhez az otthonukban. Irány egy megbízható kertészet, ha egy igazi túlélő ráadásul trendi növényt kerestél idáig!
Eukaliptusz a zuhanyrózsa alá?
2024.02.12. #kertészet #dekor
Eukaliptusz a zuhanyrózsa alá?
Az illatos növény csökkenti a stresszt, enyhíti a légúti problémákat és növeli az energiaszintet – csak, hogy gyorsan meggyőzzünk az előnyeiről. Mi mást is mutathatnánk, ha nem olyan ingatlanokat, amelyeknél már ráéreztek az eukaliptusz előnyeire, még ha más formában is.
Bórax a háztartásban – így takaríts vele otthon!
2024.02.11. #kertészet #tippektrükkök
Bórax a háztartásban – így takaríts vele otthon!
Elsőre kissé furán hat a neve annak a bórvegyületnek, ami nátrium-tetraborát vagy dinátrium-tetraborát néven is ismert. Azonban nem csak az elnevezése különleges, hanem az is, hogy mennyi mindent megtisztíthatsz vele a lakásban. Ebben a cikkben felhívjuk a figyelmet a veszélyeire, és megmutatjuk, hol lehet hasznos.
Az Alföld télen is szomjazik: eltűnhet a jövőnk vize?
2024.02.11. #eladóház #fenntarthatóság
Az Alföld télen is szomjazik: eltűnhet a jövőnk vize?
A szárazság már nem csak a nyári kánikula idején okoz gondot az Alföldön. Új fogalom került be a köztudatba, a téli aszály. A klímaváltozás mellett az emberi beavatkozások is hatással vannak a kedvezőtlen folyamatra. Nagyjából a hetvenes évek felé figyeltek fel a jelenségre, ami azóta még szembetűnőbb változásokat hozott. Eltűnhet a víz az Alföldről?
Tegyél a jövőért, telepíts madárlakot!
2024.02.09. #kertészet #fenntarthatóság
Tegyél a jövőért, telepíts madárlakot!
Drasztikusan csökken a hazai madárállomány. A jelenségnek ránk, emberekre nézve is komoly következményei lehetnek. Ennek apropóján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és az otpotthon.hu közös projektbe kezdett. Az együttműködés célja, hogy a természetben élő szárnyasok is fedélhez jussanak. Szeretnél az ablakod, teraszod körül csivitelő fecskékben, színes cinkékben gyönyörködni? Olvass tovább, hogy megtudd mit kell tenned!
Gyakori kérdések a hőszivattyúról - Zajosabb-e, mint a körút?
2024.02.05. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Gyakori kérdések a hőszivattyúról - Zajosabb-e, mint a körút?
A hőszivattyú telepítésének költségei, az áramfogyasztása, vagy hogy mennyire zajos, állandó kérdések a különféle szakmai fórumokon. A segítség azonban nem mindig bizonyul hasznosnak, és hiába a segítőkészség, ha a felhasználási körülmények teljesen eltérőek. És hasonlóan fontos szerepe lehet a berendezés márkájának és típusának, valamint a telepítés szakszerűségének is. Lássuk a leggyakoribb kérdéseket a hőszivattyúkkal kapcsolatban!
Így tartsd életben téli árvácskákat!
2024.01.29. #ingatlaneladás #kertészet
Így tartsd életben téli árvácskákat!
Rengeteg örömet tud adni a leginkább lilában, sárgában, fehérben, pirosban vagy rózsaszínben tündöklő virág, ha megfelelően gondozod. Ebben a cikkben a megfelelő gondozást mutatjuk be.