2022.12.02.

Kulcsrakész vagy szerkezetkész ingatlant vennél? Mutatjuk mire figyelj

Kulcsrakész vagy  szerkezetkész ingatlant vennél? Mutatjuk mire figyelj
Kulcsrakész vagy szerkezetkész ingatlant éri meg inkább venni? Mik az előnyei az egyiknek és mik a másiknak? Milyen szempontok szerint érdemes megvásárolnunk őket? Következő cikkünkben erre keressük a választ.

hirdetés


Tudod mi a különbség a kulcsrakész és a szerkezetkész ingatlanok között? Hogy milyen szempontok mentén érdemes választanod a kettő közül? Ha nem, akkor ez a bejegyzésünk biztosan a hasznodra lesz!

A kulcsrakész ház, és ami mögötte van

Rengeteg házépítéssel foglalkozó cég weboldalán olvashatjuk manapság a kulcsrakész ház kifejezést, a fogalom jelentése a legtöbb vállalat esetében viszont eltérő. Vannak olyan alapvetések azonban, melyek az összes cégnél felfedezhető: hogy a ház vagy lakás szerkezetileg készen van, a külső burkolat, szigetelés, festés is elkészült rajta, valamint épületgépészeti szempontból is minden megoldott. A melegvíz, folyóvíz és csatorna elérhető, a ház fűthető. A fürdőszoba teljes mértékben felszerelt, azaz megtalálható benne a kád, a mosdókagyló, a csaptelep és a WC is.

Eladó kulcsrakész ház

Vagyis összességében a ház azonnal beköltözhető, de az olyan extrák, mint mondjuk a lámpatestek, légkondicionálási berendezések, konyhabútor, függönyök, redőnyök, reluxák még nem találhatók meg benne. Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy ezek már lakberendezéshez kapcsolódó eszközök, és kiválasztásukat jelentős mértékben befolyásolja az ember ízlése.

Szerkezetkész ház, egyszerre teher és adottság

A kulcsrakész ingatlanokkal szemben a szerkezetkész házak lényege, hogy azoknak valójában csak az alapja, a szerkezete készül el, így a tervezés, az alapozás és a fő váz kialakul, a tető a helyére kerül, sőt még a nyílászárók is, azonban ezt követően csak rajtunk múlik, hogy merre indulunk tovább. A szigetelés, a burkolás vagy a belső szerelvényezés ilyen esetekben mindig ránk marad, akárcsak a beltéri nyílászárók beszerelése. Ebben az állapotában mindig rengeteg utómunka van az adott ingatlannal a költözhető állapot eléréséig.

Eladó kulcsrakész ingatlan

Ennek megfelelően a szerkezetkész házakhoz rendszerint kedvezőbb áron juthatunk hozzá, ráadásul akár még alkudhatunk is az árból a befejezési munkálatokra hivatkozva. Ha pedig sikerül rátalálnunk egy megfelelő ár-érték arányú kivitelezőre, úgy még a munkadíjak költségein is spórolhatunk. A folyamat végeztével pedig elmondhatjuk, hogy lényegesen olcsóbban juthattunk hozzá egy remek ingatlanhoz, aminek kivitelezését ráadásul saját ízlésünknek megfelelően mi fejeztük be

Megfelelő szakember nélkül semerre

Egy minden igényünknek megfelelő ingatlan kiválasztása hosszadalmas folyamat lehet, melynek során több lehetőség közül is választhatunk a pénztárcánk vastagságától függően. Ha valaki olyan ingatlant keres, ahol nem kell a különféle munkálatokkal és szakemberek keresgélésével küszködnie, annak tökéletes választás lehet egy kulcsrakész otthon, hiszen ez azonnal költözhető és használatba vehető. Amennyiben azonban valaki rátalál egy hozzáértő és megbízható szakemberre, aki a kiválasztott ingatlant hamar felméri, és a szükséges munkát is hamar megkezdi, annak kiváló választás lehet akár egy szerkezetkész ingatlan is.

Ha mégtöbb blogcikket olvasnál az OTP Otthon oldalán

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra