2023.10.15.Szerző: fá #ingatlantörténelem #építőanyag

Még hogy egy templomépület nem lephet meg!? Formabontás a híveknek és mindenkinek

Még hogy egy templomépület nem lephet meg!? Formabontás a híveknek és mindenkinek

Ha meghalljuk a templom szót, nagyjából mindenkinek ugyanaz a kép jelenik meg a fejében: hajós elrendezés, harangtorony, rózsaablakok és színes üvegtáblák, emellé sokszor hozzáképzeljük a falut is, ami körül veszi az építményt. Valójában azonban nem szabályszerű, hogy mindegyik így nézzen ki, a templomépítészet igencsak szabad, amit ki is használnak a tervezők. Megmutatjuk.


A modernista épületek már a múlt század első harmadában megjelentek, de csak a század második felében terjedtek el azok a templomok, amikre hatással voltak ezek az építészeti irányzatok.

Szent László-templom, Hollóháza

szakralisepiteszet_wordpress.jpg

Az 1967-ben épült sátor jellegű templom az Ybl-díjas Csaba László munkája. Messziről inkább tűnik egy óriási turistaháznak, mint templomnak, besétálva pedig még porcelánképeket is láthatunk. Hollóházán eladó ingatlanokért kattints ide.

Szent István templom, Kunadacs szentitstvan_kundacs.jpg

Ez a modernizmusnak abból az időszakából származik, amikor előtérbe került a beton. 1974-re épült fel az alföldi Kunadacs amúgy kifejezetten kis temploma.

Farkasréti Mindenszentek Plébániatemplom, Budapest

1280px-Budapest_Farkasret_Mindenszentek_templom_1.jpg

A vasbetonból épült templom annyira hozza a köznyelvben tévesen csak szocreálnak hívott életérzést, hogy az ezzel foglalkozó nemzetközi gyűjtőoldalak kifejezetten vele példálóznak. Szabó István a saját gyülekezete számára tervezte meg, és az 1977-ben fel is épült a templom, aminek az egyik legfontosabb tulajdonsága az, hogy nagyon alacsonyan kellett tartani az építési költségeket, mivel az akkori politikai vezetés nem túlzottan rajongott azért, hogy nagy templomok épüljenek Magyarországon.

Szent Pál-kápolna, Hodász

szentpalkapolnahodasz.jpg

1977-ben vált látogathatóvá a római katolikus templom, aminek hatalmas ablakai gyönyörű fényekkel töltik be a belső teret. A meglepő megoldás annak köszönhető, hogy tornyok építését nem engedélyezték, ezért az ablak helyettesíti azt.

Külső-Kelenföldi Református Egyházközség temploma

Külső-Kelenföldi Református Egyházközség temploma.jpg

Az Etele úti lakótelep és a családi házak közt helyezkedik el a kategória nagyágyúja, az űrhajóra emlékeztető, hatszögletű hasáb térrácsrendszerrel, amit ráadásul egy bombatölcsér helyére építettek.

Az a jó hír, hogy a templom továbbra is a képen látható formában tekinthető meg.

A dunaújvárosi református templom

dunaujvarosireformatus.jpg

Nem véletlenül hasonlít a kelenföldi párjára, hiszen ezt az épületet is Szabó István tervezte, szokás szerint, szűkös költségkerettel. 1985-ben szentelték fel, és jelenleg is látogatható.

Tours-i Szent Márton és flüe-i Szent Miklós plébániatemplom, Budapest

A tours-i Szent Márton és flüe-i Szent Miklós plébániatemplom, Budapest_wikimediacommons.jpg

A helyi egyházközség nagyon szeretett volna templomot, amit végül 1985-ben kaptak meg a képen is látható betontömb formájában. Sajnos vagy nem sajnos, 2017-ben idomult az őt körülvevő irodaházakhoz, átépítették, és most már inkább azokhoz hasonlít, mint egy lakótelepi panelházhoz.

Képek: Szakrális Építészet / Wordpress, Kunadacs.hu, Kovács Dániel / Wikimedia Commons), Hodasz.hu, Gárdos György / Fortepan


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Erődítménytől a Széchenyi családig - piacra dobták a legszebb magyar kastélyokat
2024.02.20. #eladóház #ingatlantörténelem
Erődítménytől a Széchenyi családig - piacra dobták a legszebb magyar kastélyokat
Izgalmas válogatást állítottunk össze, ahol az ingatlanpiac gyöngyszemeit vonultatjuk fel. Válogatásunkban szerepel egy Makovecz-stílusú családi ház, ami szinte erődítmény. Helyet kapott a Fertő-tóhoz közeli Széchenyi-kastély, egy Bauhaus villa és egy festői szőlőbirtok is.
Mit hozhat az új otthonfelújítási program? Ez az irány
2024.02.19. #építőanyag #finanszírozás
Mit hozhat az új otthonfelújítási program? Ez az irány
Az Országos Építőipari Szakember Találkozón az építőipar kilábalásáról, a jegybanki alapkamat által okozott problémákról és a kormány által belengetett új támogatásról is szó esett.
Tudod, miről kapta Békásmegyer a nevét?
2024.02.15. #eladólakás #ingatlantörténelem
Tudod, miről kapta Békásmegyer a nevét?
Itt az ideje, hogy megismerkedj Budapest egyik legismertebb lakótelepével, ahol már az Ókorban is éltek emberek!
Lakatlanul állt idáig, most bekukkanthatsz, mit kezdett vele az idő
2024.02.10. #eladóház #ingatlantörténelem
Lakatlanul állt idáig, most bekukkanthatsz, mit kezdett vele az idő
Soha senki nem lakott még abban az amerikai otthonban, amit 26 évvel ezelőtt építettek. A nem mindennapi ház így teljesen új. Vagyis még nem volt használatban. Megmutatjuk.
Ebben a sorrendben célszerű felújítani a lakást
2024.02.01. #építőanyag #felújítás
Ebben a sorrendben célszerű felújítani a lakást
Nehéz eldönteni, melyik helyiséggel kezd, de a szakértők természetesen erre is tudják a választ. Ebben a cikkben a felújítás menetrendjéhez adunk útmutatót.
Stílusok sokasága: mesés kastély, hangulatos rönkház és Balaton-felvidéki vintage otthon
2024.01.23. #eladóház #ingatlantörténelem
Stílusok sokasága: mesés kastély, hangulatos rönkház és Balaton-felvidéki vintage otthon
Különleges ingatlanokat tartalmazó válogatást mutatunk, amelybe bekerült többek között egy Provence-i hangulatú ikerház és a Pokvári-kastély is. Nézelődj és gyönyörködj ezekben a magyarországi villákban!
Szú a lakásban – 8 tanács a faevő kártevők ellen
2024.01.21. #építőanyag #kertészet
Szú a lakásban – 8 tanács a faevő kártevők ellen
A szú igen komoly károkat tud okozni egy házban, lakásban, de akkor sincs minden veszve, ha már hallod a sercegést a fában. Ebben a cikkben a szú elleni védekezéshez adunk tanácsokat.
Búcsú a fegyverektől - tisztek helyett most a stílus parancsol Győrben
2024.01.19. #energiahatékonyság #ingatlantörténelem #újépítésű
Búcsú a fegyverektől - tisztek helyett most a stílus parancsol Győrben
Idehaza korántsem ritkaság egy-egy volt szovjet laktanya látványa. A katonaság kivonulásával ezek elhagyatottakká váltak, rendbehozatalukra és fenntartásukra pedig sok esetben nem futja, így lepusztulnak, benövi őket a gaz és némelyik akár igazi szellemvárossá is válik. A győri Vadász-laktanya néven elhíresült komplexum azonban szerencsére nem maradt teljesen kihasználatlanul.
Szegényeket gyógyítottak itt, majd Királyfalvi Roth Tamás és Wattay Borbála gondolt egyet
2024.01.16. #eladóház #ingatlantörténelem
Szegényeket gyógyítottak itt, majd Királyfalvi Roth Tamás és Wattay Borbála gondolt egyet
Bármennyire is különleges és mesés egy ingatlan, előbb-utóbb eljön a pillanat, hogy a tulajdonosa értékesíteni szeretné. Ezeket az ingatlanhirdetéseket aztán hétről-hétre összegyűjtjük. Ebben a cikkben pedig bemutatjuk a Sziráki-kastélytól kezdve az Érdligeten található organikus villán át, egy vilonyai mesebeli kúriáig, hogy milyen csodálatos épületekkel, otthonokkal vagyunk körülvéve.