2023.08.14.Szerző: Árgyelán Dorina #eladóház #eladólakás #kertészet

Miért nem választanának a kertépítők műfüvet a valódi fű helyett?

Miért nem választanának a kertépítők műfüvet a valódi fű helyett?

Vannak olyan felületek, ahol kényelmes a műfű használata, de a természetes füvet nem szabadna ezzel helyettesíteni. A természetben mindennek megvan a maga szerepe, így a fűnek is. Táplálékként, búvóhelyként szolgál, megköti a szén-dioxidot, csökkenti a környezet hőmérsékletét. Ezzel szembe lehet állítani a műfüvet, aminek most elmondjuk a hátrányait, hogy teljesen képben legyél, ha arra készülsz, hogy műfüvet telepíts a kertbe.


Mi az a műfű?

A műfű szó alatt a legtöbb esetben szövetre rögzített műanyag szálak sokaságát értjük. Gyártása nagyon hason hasonlít a szőnyegkészítéshez, hiszen lényegében a természetes gyepszőnyeg helyettesítését szolgálja. A műanyag szálakat olyan vegyszeres kezeléseknek vetik alá, amelyekkel komfortosabbá tehetik a használatát, és amitől ellenáll az erős UV sugárzásnak, a tűznek, miközben a műanyag előnyös tulajdonságait is erősítik. Emiatt nagyobb felületű sportpályákon is alkalmazzák, hiszen kevésbé hajlamos a kikopásra.

Úgy néz ki, de másképp viselkedik

A valódi növények hűsítik a környezetüket, és képesek a káros szén-dioxid molekulákat is megkötni. A természetes fűszőnyeg ideális búvóhely számos rovarnak, amiknek a jelenléte nélkülözhetetlen az egészséges ökoszisztéma fenntartásához. A műfűben ezek a rovarok nincsenek jelen, a körülmények összeegyeztethetetlenek az életben maradásukkal. Ez jó hír is lehetne, ha nem kedveled ezeket az élőlényeket, de mégsem az.

Ugyanis, ha a rovarok elvándorolnak, akkor kevesebb vagy semmilyen táplálék nem jut azoknak az állatoknak, akik rájuk vadásznak, a biológiai körforgás felborul, ami a legártalmasabb beavatkozás a természet rendjébe. Műholdas infrafelvételeken pedig jól látszik, hogy a műfüves felületek ugyanúgy felmelegszenek közvetlen napfény hatására, mint a beton.

A valódi pázsit nemcsak látványnak elsőrangú, hanem környezetbarát is: elado-csaladi-haz-csomor-91275467-t6.webp

Minimális gondozás, az viszont teljesen rád marad

Míg egy valódi füves területet rendszeresen locsolni kell, hetente többször nyírni, időnként szellőztetni, addig a műfűnek nincs ilyesmire szüksége. Viszont a karbantartásáról gondoskodni kell. A leveleket, a port, a koszt ki kell belőle söpörni vagy slaggal lemosni.

Ha van háziállatod, akkor számíthatsz rá, hogy a műfűre fogja végezni a dolgát. Szóval, ha ti is élvezni szeretnétek a kertet, akkor állandóan figyelned kell, hogy tiszta legyen a gyep. De nem is kell ehhez háziállat: gondolj csak a fákon fészkelő madarakra.

A gyönyörű gyep sok figyelmet igényel, de megéri: elado-csaladi-haz-szecseny-87014137-t1.webp

A használt műfű veszélyes hulladéknak minősül

A műfű gyártása, használata, de még a megsemmisítése is erősen szennyezi a környezetet. Gyártásával még több műanyag kerül az életünkbe, amit ráadásul erősen kezeltek vegyszerekkel és fertőtlenítőkkel. Az igénybevétel során roncsolódik a műfű anyaga, és szemmel nem látható mikroműanyagok szakadnak le belőle. Ezeket aztán a kertben tartózkodva belélegezzük. Megszabadulni sem olyan könnyű tőle, hiszen egy szennyezett műanyagdarabról van szó, amit veszélyes hulladékként kell kezelni.

Használd, de ne a valódi fű helyett

Mindezek ellenére nincs tiltólistán a műfű. Olyan helyeken például, ahol semmilyen zöldfelület nincs, például egy erkély, terasz, vagy a medence széle, kifejezetten előnyös lehet műfüvet telepíteni. Az egybefüggő, kisebb-nagyobb terepeken (kertek, sportpályák) azonban semmiképpen nem ajánlják a valódi fű helyettesítésére. Leterítése jelentősen rontja a talaj minőségét, károkat okoz az élővilágban.

Kis felületeken még a kertészeknek sincs ellenvetése a műfű ellen: elado-teglalakas-budapest-xi-kerulet-87320879-t6.webp


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 161 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

8 dolog, amit tilos mosogatószerrel vagy folyékony szappannal
2024.04.13. #kertészet #dekor
8 dolog, amit tilos mosogatószerrel vagy folyékony szappannal
A piszkos, zsíros edények megtisztításához továbbra is a legjobb eszköz a kézi mosogatószer, de akármilyen egyszerű megoldásnak is tűnik más tárgyakat is azzal takarítani, soha ne tedd! A mosószerek esetenként túl erősek lehetnek bizonyos felületekhez, anyagokhoz.
Könnyen lehet avokádómagból saját fácskád otthon
2024.03.24. #kertészet #fenntarthatóság
Könnyen lehet avokádómagból saját fácskád otthon
Némi földdel, vízzel és fogpiszkálóval már el is indíthatod az avokádóbizniszt. Pontos menetrendért olvass tovább!
Lusta kertészek ars poeticája: azért nem kapálok, mert gyógyító gyomot nevelek
2024.03.23. #eladóház #kertészet #tippektrükkök
Lusta kertészek ars poeticája: azért nem kapálok, mert gyógyító gyomot nevelek
A gaz olyan növény, amit nem szándékosan terveztek a kertbe. Az elhivatott kertész úgy érezheti, hogy elcsúfítja, csorbát ejt a művén a gyom megjelenése. Lehet, hogy a látványuk nem illik bele a gondosan megtervezett kert összképébe, de csak emiatt kár lenne őket gyökerestől kitépni. Ezekre a növényekre ugyanis többszörösen igaz, hogy a belső tulajdonságaik miatt értékeljük őket. Szóval ne stresszelj, ha gazosodik a kert: inkább nézz szét és főzz belőle egy teát! Megmutatjuk, melyik gyomnövény mire lehet jó.
Ne fájjon a fejed a nyári vízszámla miatt!
2024.03.22. #eladóház #kertészet #fenntarthatóság
Ne fájjon a fejed a nyári vízszámla miatt!
A családi házak eszenciája a buja, zöld kert. Az építkezéssel járó kellemetlenségek vagy éppen a nehézkes költözés közben teljesen természetes, ha az tartja benned a lelket, hogy elképzeled, ahogy majd a kerti medencében sütteted magad. Vagy, hogy illatozó rózsaösvény mellett visz az utad a kaputól a házig. A beköltözés után a rezsiszámla azonban felülírhatja ezeket az álmodozásokat. A medence feltöltéséhez, a zöldellő fűhöz, a gyümölcsfákhoz, a virágágyásokhoz ugyanis rengeteg vízre van szükség. Most mutatunk néhány trükköt, amivel a vízhasználaton spórolhatsz.
9 zöldség, amit már most, kora tavasszal is elvethetsz
2024.03.21. #kertészet #tippektrükkök
9 zöldség, amit már most, kora tavasszal is elvethetsz
Soha sem késő elkezdeni a saját zöldségek termesztését. A hétvégén véget érhetnek a fagyos hajnalok, ideje megnézni, mit érdemes elvetni.
Szeretnéd, ha sokáig friss és lédús maradjon a citrom a limonádéba? Akkor így tárold!
2024.03.18. #tippektrükkök #kertészet
Szeretnéd, ha sokáig friss és lédús maradjon a citrom a limonádéba? Akkor így tárold!
Annyit előjáróban elárulhatunk, hogy a hűtőszekrény jó barátod lehet, ha a citromot frissen szeretnéd tartani. További tippek a penészesedés ellen.
Ismerd meg a nagypolgári lakások történelmét!
2024.03.16. #ingatlantörténelem #eladólakás
Ismerd meg a nagypolgári lakások történelmét!
A Kiegyezést követően Budapest gyorsan kereskedelmi és közlekedési központtá vált. Ennek folyományaként jelentősen megnőtt a lakosság száma, megélénkült a lakások iránti kereslet, ami új ingatlanok építtetését vonta maga után. Ezek a bérházak lettek az úgynevezett nagypolgári lakások, tipikusan körfolyosóval, belső udvarral és hatalmas belső terekkel. Mi maradt belőlük?
Mini kert, maxi egészség: útmutató városi kertészeknek
2024.03.13. #eladólakás #kertészet
Mini kert, maxi egészség: útmutató városi kertészeknek
Az utóbbi évek nagy slágere a csíranevelés, főleg, mert bármilyen kis lakásban kivitelezhető tevékenység, amivel az egészséges életmód és a fakultatív kertészkedési program is kipipálható. Vigyázat, nem csak a bio- vegán- és mindenmentes étrenden élőket ejti rabul a csíráztatás, elmondjuk, hogy mit kel még róla tudni.
Ettől a kerti figurától meg fog ijedni a gyanútlan idegen
2024.03.10. #dekor #kertészet
Ettől a kerti figurától meg fog ijedni a gyanútlan idegen
Nem csak az otthonunk elhelyezkedése, műszaki felszereltsége vagy éppen tapétamintája határozhatja meg, mennyire érezzük kielégítőnek a berendezését. Sokakban él az igény az átlelkesíthető állat- vagy emberformájú tárgyak iránt is. Ennek egyik rendhagyó módja, amikor a fantáziálók vadállatfigurákat telepítenek a kertjükbe. Pár extra tipp, ha unod a kerti törpéket.