2023.10.27.Szerző: Bohus Péter #csok #finanszírozás

CSOK Plusz: csökkenhet a szakadék a fővárosi és a vidéki fiatalok első lakáshozjutási kilátásai között

CSOK Plusz: csökkenhet a szakadék a fővárosi és a vidéki fiatalok első lakáshozjutási kilátásai között

A családi fészek elhagyása komoly anyagi vonzattal jár, kezdő ingatlankeresőként megfelelő jövedelem, megtakarítás és hitelképesség nélkül távoli vágyálomnak tűnhet a jó adásvétel megkötése. Az első lakásszerzésnél döntő szempont a családalapítás időszaka mellett a fiatalok önállósodási hajlama. Életkor alapján vizsgálva vidéken 25-34 éves kor között válhatnak ingatlantulajdonossá a fiatalok, míg Budapesten ez a szám akár 10 évvel is kitolódhat – derült ki az otpotthon.hu és az OTP Bank közös kutatásából.


Új családi otthonteremtési támogatásokat jelentett be a kormány januártól. A CSOK Pluszhoz akár 50 milliós hitelt is lehet igényelni az első otthonra, három százalékos kamatra, akár 25 évre is, ugyanakkor a feltételek szigorodtak. Például kizárólag házasok és kizárólag a jövőben megszületendő gyerekekre tudják kérni, és nem kapja meg automatikusan mindenki, hiszen banki kölcsönről van szó, aminek a kamatait támogatja az állam, tehát szükség van hozzá hitelbírálatra, így jövedelemre.

Van azonban egy másik aspektusa az új támogatásnak. Bár a részletek kidolgozása még hátra van, de az már látszik, hogy az új családi otthonteremtési támogatás az első lakás vásárlásánál életbe lépő 10 százalékos önerő beveztésével kibővíti a fiatalok lakáshoz jutási lehetőségeit. Az otpotthon.hu és az OTP Bank felmérése szerint a hazai ingatlantulajdonosok többsége (52 százalék) 25-34 évesen vette meg első ingatlanát, mégis a budapestiek kevésbé derűlátók, csak 35-44 évesen korukra bíznak abban, hogy lakáshoz juthatnak. A magyarok lakásválasztási szempontjait vizsgáló felmérés ráerősít a jelenlegi keresleti-kínálati piacot befolyásoló fájdalompontra: a saját ingatlannal még nem rendelkező válaszadók közel fele nem bízik abban, hogy valaha is saját tulajdonú lakáshoz tud jutni.

„Tapasztalataink alapján az elmúlt időszak lakásárnövekedése, a magas havi törlesztőrészletek és az átlagos reálbérek az ingatlankeresők lehetőségeit is átformálták, ami lelassította az adásvételeket. Azonban a most bejelentett CSOK Plusz által kínált állami kamattámogatás és hitellehetőségek elősegíthetik, hogy az ingatlanpiac a vártnál hamarabb mozduljon ki a jelenlegi gödörből” – mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője.

A reprezentatív kutatás szerint a felnőtt lakosság több mint fele vásárolt már életében lakáscélú ingatlant. A különböző korcsoportokra bontott megkérdezettek közül leginkább a most 55-69 éveseknek adatott meg, hogy 34 éves korukig megvehették az első lakásukat; az idősebbek és a fiatalabbak helyzete ellenben nehezebb volt ilyen szempontból. Amennyiben abból indulunk ki, hogy a legalább 35 éves korosztály közül hányan tettek szert első ingatlanra 34 éves korukig, az adatok alapján megállapítható országos összehasonlításban a Budapesten élők hátránya. Az átlagos 48 százalékkal szemben a fővárosban csak 43 százalék tudott saját ingatlant vásárolni. A régiók közötti különbségekben is hasonló a tendencia, a Közép-Magyarországon élők körében az átlagosnál alacsonyabb a családalapítás időszakában lakással rendelkezők aránya, míg a többi régió között nincs érdemi eltérés. A kiadó ingatlanban élő és/vagy saját lakással nem rendelkező 45 év feletti lakosság többsége pedig már nem számít arra, hogy ingatlanhoz juthat.

Mikor lehet időszerű a költözés a magyarok szerint?

A szülői ház elhagyásához a válaszadók 31 százaléka tartotta elengedhetetlen feltételnek az állandó munkahelyet és hozzá némi megtakarítást, 22 százalék szerint ennél korábban érdemes elköltözni otthonról, akár már 18 éves korban. Ugyanakkor a költözésnek inkább anyagi vonzata van, mint élethelyzethez kötődő, csupán 10 százalék gondolta úgy, hogy az élettárssal való összeköltözés jelöli ki a szülőktől való elköltözés időpontját, ennél csekélyebb arányban jelölték meg a házasságot és az első gyermek születését. A 18-24 éves korcsoportban átlagon felüli (13 százalék) azok aránya, akik szerint már 18 évesen érdemes lenne elköltözni és nagyobb részük bízik abban, hogy 25-34 éves korukra lesz saját otthonuk.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Mit hozhat az új otthonfelújítási program? Ez az irány
2024.02.19. #építőanyag #finanszírozás
Mit hozhat az új otthonfelújítási program? Ez az irány
Az Országos Építőipari Szakember Találkozón az építőipar kilábalásáról, a jegybanki alapkamat által okozott problémákról és a kormány által belengetett új támogatásról is szó esett.
Van egyszer a lakás ára, amire még jönnek a most felsorolt költségek
2024.02.15. #ingatlaneladás #csok
Van egyszer a lakás ára, amire még jönnek a most felsorolt költségek
Egy lakásvásárlásnál a költség nem annyit jelent, amennyi az adott ingatlan árcéduláján olvasható, ezért ajánlják az ingatlanszakértők mindenkinek, hogy egy költségvetés összeállításával készüljenek a lakásvásárlásra. Ebből már előre és pontosabban láthatják, hogy mit engedhetnek meg maguknak, másrészt az sok olyan kényes pontra mutathat rá, amire, ha nem figyelnek, százezreket vagy éppen milliókat veszthetnek, hívta fel a figyelmet az OTP Ingatlanpont. A főbb tételeket még a gyakorlottabb ingatlanvásárlóknak is érdemes időről-időre áttekinteniük, mert például a támogatásokra vonatkozó szabályok is gyakran változnak.
Változások a láthatáron: így hat a CSOK Plusz Győr-Sopron vármegyére
2024.02.08. #újépítésű #csok
Változások a láthatáron: így hat a CSOK Plusz Győr-Sopron vármegyére
Most is lehet kedvezményes hitelhez jutni ingatlanvásárláshoz, a családi otthonteremtési kedvezmény plusznak nevezett állami források ugyanis kamattámogatást nyújtanak azoknak, akik megfelelnek a szigorú banki feltételeknek. A CSOK Plusz felhasználásával Győr-Moson-Sopron vármegyében új építésű és meglévő lakásokat vagy családi házakat lehet vásárolni, amelyek megfelelnek a program részletes feltételeinek. Ez magában foglalhatja az energetikai hatékonysági szempontokat és a minimális alapterületi követelményeket is. Ebben a cikkben a Győr-Sopron vármegyei ingatlankínálatból válogattunk.
Új lehetőségek kapujában: kedvezményekkel és árcsökkenéssel várnak Fejér vármegyében
2024.02.05. #eladóház #csok
Új lehetőségek kapujában: kedvezményekkel és árcsökkenéssel várnak Fejér vármegyében
Az új otthonvásárlási támogatás, a CSOK Plusz Fejér vármegyében újra nyitott korábban már bezártnak hitt kapukat, és ismét lehetőség van városokban is ingatlant vásárolni hitelből, államilag támogatott kamatra. Ebben a cikkben kedvezményesen megvehető Fejér vármegyei ingatlanokat mutatunk, amelyek ára egyébként tíz százalékkal magasabb lenne az országos átlagnál.
Lakásvásárlás lassított tempóban: új trendek a horizonton
2024.02.01. #eladólakás #finanszírozás
Lakásvásárlás lassított tempóban: új trendek a horizonton
Noha a lakáspiaci forgalom immár kétéves folyamatos csökkenése 2023. III. negyedévében is kitartott, a hanyatlás üteme csökkent, derül ki a KSH legfrissebb lakásindexének adataiból. Míg az év első két negyedében 40, illetve 28 százalékkal kevesebb lakás cserélt gazdát, mint az előző esztendő azonos időszakaiban, addig a III. negyedévben 17 százalék volt a visszaesés. A mérséklődő kereslet a múlt év során erősebben érintette az új építésű lakásokat: míg 2022-ben azok a forgalom 7,4 százalékát adták, addig 2023-ban – 45 százalékos csökkenés nyomán – már csak a 3,5 százalékát.
A CSOK-tól a CSOK Plusz-ig: változások és lehetőségek Csongrádban
2024.01.29. #ingatlaneladás #csok
A CSOK-tól a CSOK Plusz-ig: változások és lehetőségek Csongrádban
A CSOK Plusz felhasználásával Csongrád megyében új építésű és használt lakásokat vagy családi házakat lehet vásárolni, amelyek megfelelnek a program részletes feltételeinek. Ez magában foglalhatja az energetikai hatékonysági szempontokat és a minimális alapterületi követelményeket is. Most a CSOK Plusz keretének határáig mutatunk igényes otthonokat a vármegye különböző pontjain.
Van, ahol a lakótelepi átlagár is átlépte a milliós határt
2024.01.25. #ingatlaneladás #finanszírozás
Van, ahol a lakótelepi átlagár is átlépte a milliós határt
Bár a lakótelepi lakások forgalmát is megviselte a kereslet általános visszaesése, az áraik az elmúlt évben is tovább emelkedtek – tűnik ki a KSH és a NAV legfrissebb adataiból.
CSOK Plusz kalauz Borsodban: így használhatod ki a legjobban a támogatást
2024.01.19. #eladóház #csok
CSOK Plusz kalauz Borsodban: így használhatod ki a legjobban a támogatást
A CSOK megszűnése után ismét lehetséges állami segítséggel városokban is ingatlant vásárolni. Ezúttal Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében mutatunk a CSOK Plusz maximális keretéig, tehát 80 millió, illetve 150 millió forintos határig igényes otthonokat a vármegye különböző pontjain.
Kedvezőbb áron is találhatsz megoldást, ha Budapest közelében szeretnél élni
2024.01.17. #eladólakás #finanszírozás
Kedvezőbb áron is találhatsz megoldást, ha Budapest közelében szeretnél élni
Az ingatlanpiac jelenlegi állapotában mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki a főváros közelében szeretne letelepedni. De van köztes megoldás is: tekints kicsit tovább, és kezdj el nézelődni a lakások között! Az egy-két szobás ingatlanok.