2024.03.26.Szerző: Bohus Péter #finanszírozás #tippektrükkök

Most változtathatsz a lakásbiztosításodon - Ezekkel a tippekkel elkerülheted a bajt

Most változtathatsz a lakásbiztosításodon - Ezekkel a tippekkel elkerülheted a bajt

Nyugodtan alszol, hiszen már réges-régen megkötötted a vagyonbiztosítást a lakásodra? Hogy ne fájjon később se a fejed, mindenképpen ellenőrizd, hogy azóta nem veszített-e jelentősen az értékéből, nehogy egy bajban derüljön ki, hogy ami a szerződéskötésnél még izmos összegnek látszott, mára a töredékét éri. Most még pár napig arra is lehetőséged van, hogy biztosítót válts, elmondjuk, milyen szempontok lehetnek érdekesek.


Még ezen a héten biztosítót válthatsz, illetve felülvizsgáltathatod a lakásbiztosítást. Ez azért remek hír, mert - a biztosítási évfordulón túl - kizárólag csak ebben az időszakban van lehetőséged, a lakásbiztosítást felülvizsgálni, és ha nem tetszik, megújítani. Jelenleg csak a magyar háztartások háromnegyede rendelkezik lakásbiztosítással, és ha te benne is vagy ebben a háromnegyedben, az egyáltalán nem biztos, hogy elég biztosíték, ha valami baj történik. Gondold el, amikor megkötöttétek a biztosítóval a szerződést, még azokat az értékeket, árakat és szempontokat vettétek bele, ami akkoriban jellemezte a piacot, holott azóta az árak és a körülmények is alaposan megváltozhattak.

A tartalmilag elavult biztosítások lehetnek hiányosak vagy nem rendelkeznek az adott ingatlanra optimalizált fedezetekkel. Ebből pedig az következik, hogy a magyar ingatlanok nagy része jelentősen alulbiztosított, vagyis a biztosítási összeg alacsonyabb, mint egy ingatlan újjáépítési értéke vagy az ingóságok újra beszerzési értéke.

elado-teglalakas-budapest-ii-kerulet-szemlohegy-99784818-t6.webp Igazi luxuskategóriássá fejlődött egy felújítás után ez a II. kerületi lakás. Hogy az értéke valódi vagyonként szolgálhasson, nem árt megfelelő és aktuális lakásbiztosítást kötni rá.

Gondolj felelősen az otthonodra, és ellenőrizd a lakásbiztosításodat! Arra is lehetőséged van, hogy egy teljesen új lakásbiztosítást köss. Mondunk is három okot, amiért most megéri váltani:

  1. Számtalan fedezet kiválasztásával a lakásbiztosítások személyre szabhatóak, az egyedi igényekhez igazíthatóak.
  2. Megszüntethető az alulbiztosítottság.
  3. Mivel március 31-ig kampányidőszak van, ilyenkor a biztosítók között fokozottabb a verseny, és a közvetítői jutalék maximalizálása is kedvezően befolyásolhatja a biztosítási díjakat.

Mit csinálj, ha változtatni szeretnél a lakásbiztosításodon?

  • Érdemes felülvizsgálni az egyes fedezeteket, biztosítási összegeket. Ebben szakértő segítséget tudnak nyújtani a bankok - mint az OTP - és a biztosítók ügyéntézői.
  • A meglévő lakásbiztosítások felmondhatóak – a biztosítási évfordulón túl – március 31-ig a biztosítóhoz beérkezett rendes felmondással.
  • Lakásbiztosítások felmondását írásban küldd el, megadva a szerződő nevét, a biztosított ingatlan címét és a biztosítás kötvényszámát, egyértelműen jelezve a szándékot.
  • Amennyiben jelzáloghitellel rendelkezel vagy CSOK-ot vettél fel és ennek köszönhetően hitelbiztosítéki záradék van a biztosítási szerződésen, akkor az új biztosítás esetében is szükséges a hitelbiztosítéki záradék és ezt be is kell mutatni a banknak. Ellenkező esetben a hitelintézet felmondhatja a kölcsönszerződést.

Felmerülő kérdések:

  • Van-e különbség, ha most új biztosítást kötnél vagy csak módosítanád a meglévő biztosítást?

Van különbség. Az új biztosítás egy új szerződéskötés (új kötvény), új egyedi jellemzőkkel, mint például az évforduló, míg a módosítás esetében az eredeti évforduló nem változik. Módosítást a biztosítónál kezdeményezhet az ügyfél.

elado-teglalakas-szekesfehervar-belvaros-es-kornyeke-100824808-k6.webp Ezt a székesfehérvári társasházi lakást még csak három éve adták át, de ilyenkor is érdemes figyelembe venni, hogy azóta milyen változások történtek az ingatlanpiacon, és azok alapján korrigálni, ha szükséges.

  • Ha valaki új biztosítást köt, annak most a biztosítási évfordulója erre a dátumra változik, vagy megmarad a régi és minden évben elérhető számára ez a plusz időszak is?

Minden lakásbiztosítás esetén a biztosításhoz kapcsolódó évfordulót a szerződés (kötvény) tartalmazza. Ez egy egyedi jellemzője az adott biztosításnak, vagyis új lakásbiztosítás kötése esetén az új biztosítás évfordulója eltérhet a korábbitól. A lakásbiztosításokat felmondani a hatályos biztosítási feltételek alapján lehet. Ezen felül határozatlan idejű lakásbiztosítás esetén a szerződő fél jogosult minden év márciusában költségmentesen, indoklás nélkül felmondási lehetőséggel élni.

  • De miért volt szükség erre a kiegészítő időszakra az évfordulón túl?

Hogy fokozzák a biztosítótársaságok közötti versenyt, aminek köszönhetően a lakásbiztosítások olcsóbbak lehetnek. A lakásbiztosítások megújítását célzó rendkívüli időszak alatt növekedhet a lakosság tudatossága a biztosítási piaccal kapcsolatban és javulhat a szektort jellemző jelentős alulbiztosítottság is.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 161 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Hirdess úgy, mint egy profi – ilyen egy igazán jó ingatlanhirdetés
2024.04.21. #ingatlaneladás #ingatlanhirdetés #tippektrükkök
Hirdess úgy, mint egy profi – ilyen egy igazán jó ingatlanhirdetés
A következőkben abban nyújtunk segítséget, hogyan rakj össze egy ingatlanhirdetést, hogy az elérje a célját és meggyőző legyen a potenciális érdeklődőidnek. Tarts velünk!
Megduplázódott a fővárosi első lakást vásárlók aránya
2024.04.17. #ingatlanvásárlás #finanszírozás
Megduplázódott a fővárosi első lakást vásárlók aránya
Minden ötödik ingatlant első lakásnak vásároltak 2024 első negyedévében. Majdnem minden harmadik szerződéskötés budapesti lakásra vonatkozott, de Pest és Bács-Kiskun vármegye is népszerű az első lakásukat vásárlók körében.
Melyik hitel éri meg jobban, a fix vagy a változó kamatperiódusú?
2024.04.10. #ingatlanvásárlás #finanszírozás #lakáshitel
Melyik hitel éri meg jobban, a fix vagy a változó kamatperiódusú?
Az idén többen készülnek hitelt felvenni ingatlan vásárlásához, mint 2023-ban. Nagy kérdés, hogy mennyi időtávra és milyen havi törlesztőrészletet kell visszafizetni, ehhez előbb arra érdemes megkeresni a választ, hogy fix, kiszámítható, vagy változó kamatozású kölcsönhöz folyamodj. Ebben a cikkben azt járjuk körül, hogy milyen hitelkonstrukcióban érdemes gondolkodni.
Kelet-Magyarországon segíthet a legjobban az új állami felújítási program
2024.04.09. #finanszírozás #felújítás
Kelet-Magyarországon segíthet a legjobban az új állami felújítási program
Újabb felújítást segítő állami támogatást jelentett be a kormány. Azok kaphatnak a 108 milliárd forintot elérő keretösszegből, akik 1990 előtt épült, gázfűtésű családi házuk energetikai korszerűsítését határozzák el. Az otpotthon.hu adatai szerint jelenleg az összes eladó családi ház harmadát érintheti a pályázat.
Zöldebben tisztítunk: Útmutató a környezetbarát tisztítószerek világába
2024.04.06. #tippektrükkök #fenntarthatóság
Zöldebben tisztítunk: Útmutató a környezetbarát tisztítószerek világába
Az utóbbi időben trendi zöldnek lenni. Menő, ha valaki akár csak apróságokkal igyekszik csökkenteni az ökológiai lábnyomát. A közlekedési mód megváltoztatásán, a szelektív hulladékgyűjtésen kívül is tudsz tenni azért, hogy unokáid még élvezni tudják ennek a gyönyörű bolygónak a kincseit. Például azzal, hogy a környezetre - és az egészségedre - rendkívül ártalmas tisztítószereket zöldre cseréled. Sokan úgy gondolják, hogy ezek pont a természetességük miatt kevésbé hatékonyak, így ebben a cikkben megmutatjuk, hogy mennyire (nem) jogos ez a fenntartás.
Így lehet Budapest környékén házad 30 millió forintért
2024.04.05. #ingatlanvásárlás #finanszírozás
Így lehet Budapest környékén házad 30 millió forintért
2024-ben a budapesti agglomerációt javasolják az otthonkeresőknek az ingatlanügynökségi munkatársak, mivel nagy kínálatból, már olcsóbb hitellel, és még az áremelkedés újraindulásának elején vásárolhatnak.
Ezeket érdemes átgondolnod, ha gyerekekkel költözöl
2024.03.09. #tippektrükkök
Ezeket érdemes átgondolnod, ha gyerekekkel költözöl
Amennyiben éppen költözésen töröd a fejed, és fontos számodra a gyermeked jövője is, akkor mindenképpen érdemes elolvasnod a következő cikket!
Hozd otthonod is tavaszi hangulatba - 3 egyszerű dekor ötlet
2024.03.02. #dekor #tippektrükkök
Hozd otthonod is tavaszi hangulatba - 3 egyszerű dekor ötlet
Nyakunkon a húsvét és a tavaszi szünet. Bár még vissza-visszakacsint a tél, ideje búcsút inteni neki. Nem baj, ha egy-egy napon még elkél a meleg téli kabát, öltöztesd otthonod tavaszváró oázissá. Így a lakásba belépve azonnal jobb kedved lesz és talán nem gyűr maga alá a tavaszi fáradtság sem. Mutatunk három nagyon egyszerű dekorációs ötletet, amivel feldobhatod otthonod.
Hogyan tervezzünk meg egy funkcionális és stílusos konyhát?
2024.02.24. #felújítás #lakberendezés #tippektrükkök
Hogyan tervezzünk meg egy funkcionális és stílusos konyhát?
Egy praktikusan berendezett konyhában minden kézre esik, nem fájdul meg a hátad a görnyedéstől vagy a szemed a félhomálytól. Egy romantikus vacsora elkészítése bármikor jó ötlet és nem feltétlenül kell órákig a tűzhely mellett állnod vagy utána még hosszasan elpakolnod. Mutatjuk, hogyan tervezd meg a konyhád, hogy öröm legyen benne tüsténkedni.