2024.02.14.Szerző: Árgyelán Dorina #dekor #kertészet

Igazi túlélő növényt akarsz, vagy inkább a trendet követed?

Igazi túlélő növényt akarsz, vagy inkább a trendet követed?

Ez a két kategória idén egy és ugyanaz. Hogy a szakma mi alapján választotta éppen a Filodendront az év szobanövényének, egyelőre rejtély, mindenesetre jó hír ez a kevésbé tehetséges kertészeknek, akik továbbra is ragaszkodnak az élő növényhez az otthonukban. Irány egy megbízható kertészet, ha egy igazi túlélő ráadásul trendi növényt kerestél idáig!


Melyik filodendront válaszd?
Bármelyiket, amelyik szimpatikus. Viszonylag egyszerűen felismerhető bármelyik faja a jellegzetes szív alakú levélről. Vannak bokrosabb típusok, van, amelyiket kúszónövényként használhatod. Pinkes vagy fehér foltos, esetleg szőrösebb fajtákat választva még különlegesebb lesz a lakás hangulata.
Bármilyen helyiségben jól mutat elado-teglalakas-budapest-vii-kerulet-nagykoruton-kivuli-terulet-93344835-t6.webp
Kezdő szobakertészek kedvenc növénye
A Dél- és Közép-Amerikában őshonos növény jól reagál a hazai körülményekre. Ezért is szerepel a TOP 3 növény között, amiket kezdő szobakertészeknek ajánlanak. Az első, amit meg kell jegyezni vele kapcsolatban, hogy a tűző napfényt nem szereti. Tavasztól indiánnyárig kiviheted az erkélyre is, amennyiben az árnyékolást meg tudod oldani. Kedveli a párás környezetet, amit rendszeres permetezéssel, párásítással érhetsz el.
Az is kiváló taktika, ha agyaggolyókat áztatsz vízbe, majd ezeket a növény cserepe alá teszed. Ilyen módon folyamatosan jut valamennyi nedvességhez a virág gyökere és nem fog kiszáradni.
A filodendron igényei
Az év nagy részében - tavasztól őszig - hetente elég egyszer tápoldatozni, télen ezt csökkentheted havi egyre. Akkor fogja igazán jól érezni magát, ha kellően laza, viszont tápanyagban gazdag földbe ülteted. Ha már akkorára nőtt, hogy a gyökereinek kicsi a cserép, akkor kell átültetni, addig nem. Egy kis hajtást adhatsz a kedvenc szomszédodnak is, mert könnyen szaporítható.
Csak akkor kell átültetni, ha kinőtte az előző cserepet elado-teglalakas-budapest-ii-kerulet-orszagut-98125994-t1.webp
Ezekre figyelj, nehogy beteg legyen a filodendron
A növény állapotáról a leveleiben történő változások adnak helyzetjelentést. Rendszerint hullatni kezdi a leveleit amikor nem jut elég vízhez. Ha a levelek sárgás-barnás színűbe hajlanak, akkor túlöntözés lehet a probléma. A filodendron kifejezetten rosszul viseli a pangó vizet, ezért gondoskodj róla, hogy öntözés után ne érjen a kaspó alja a vízbe. A szőrös levelű fajtákat érdemes időnkét leporolni, mert különben könnyebben megtelepednek rajta a kártevők.
Tavasztól őszig kint is lehet a terszon elado-csaladi-haz-hercegszanto-86180280-t6.webp
Az élő növénynél nincs zöldebb
A lakberendezési irányzatok az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra, a természetközeliségre és az újrahasznosításra. Mégis, olyan több funkciós darabot, ami tisztítja a levegőt, élettel tölti meg a teret, nyugtat még nem sikerült alkotniuk a dizájnereknek.
Persze létezik az igazihoz a megszólalásig hasonló, műanyagból készült filodendron is. Ezeket a természetes fény nélküli fürdőszobákban szokták használni, hogy becsempésszenek egy kicsit a természetből. Az igaz, hogy ezekkel még kevesebbet kell törődni, de így nem is többek egyszerű dekorációnál.
A cikk a 1-800-Flowers.com virágkereskedő cég felmérése alapján készült.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 788 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

8 dolog, amit tilos mosogatószerrel vagy folyékony szappannal
2024.04.13. #kertészet #dekor
8 dolog, amit tilos mosogatószerrel vagy folyékony szappannal
A piszkos, zsíros edények megtisztításához továbbra is a legjobb eszköz a kézi mosogatószer, de akármilyen egyszerű megoldásnak is tűnik más tárgyakat is azzal takarítani, soha ne tedd! A mosószerek esetenként túl erősek lehetnek bizonyos felületekhez, anyagokhoz.
Amire felfigyelt egy New York-i galéria: a magyar művész térplasztikái – és neked is lehet egy
2024.03.31. #dekor #ingatlantörténelem
Amire felfigyelt egy New York-i galéria: a magyar művész térplasztikái – és neked is lehet egy
Dósa Róbert nem csupán művész, hanem igazi kísérletező is. Alkotásaihoz a látást, a tapintást, sőt, akár a szaglást és az ízlelést is beveti. Művészete határokat feszeget, és szó szerint új utakat nyit a magyar otthonoktól a New York-i galériáig. Képei annyira nem sorolhatók be a hagyományos művészeti kategóriákba, hogy még a megnevezésüket is most találják ki. Interjú.
Mikor lett a húsvét a wellness szállodák aranytojása?
2024.03.27. #eladóház #dekor
Mikor lett a húsvét a wellness szállodák aranytojása?
Jelent-e még valamit Nagypéntek számunkra azon kívül, hogy élvezzük, hogy 2017 óta munkaszüneti nap lett? Hova tűnnek a legnagyobb tavaszi ünnepünkből a hagyományok? Kopogtatnak-e még locsolkodók és festenek-e a lányok piros tojást? Felidézünk néhány húsvéti szokást, ami még mindig ünneppé varázsolja a hosszúhétvégét.
Bámultad már hasznosan a plafont? Parkettát a mennyezetre: tippek, hogyan dobd fel a lakást
2024.03.25. #lakberendezés #dekor
Bámultad már hasznosan a plafont? Parkettát a mennyezetre: tippek, hogyan dobd fel a lakást
Ritkán érezzük a lakás igazán meghatározó részének, legalábbis, ha otthonunk hangulatáról van szó, mégis, ha hozzányúlunk, egészen más milliőt teremthetünk magunk körül. Ebben a cikkben a plafont bámuljuk, de egy kicsit másképp.
Könnyen lehet avokádómagból saját fácskád otthon
2024.03.24. #kertészet #fenntarthatóság
Könnyen lehet avokádómagból saját fácskád otthon
Némi földdel, vízzel és fogpiszkálóval már el is indíthatod az avokádóbizniszt. Pontos menetrendért olvass tovább!
Tavaszi megújulás kis költségvetésből
2024.03.24. #eladólakás #lakberendezés #dekor
Tavaszi megújulás kis költségvetésből
A tavaszi napfény tettekre sarkall. Színesebb kiegészítők jelennek meg a boltokban is, de van, akinek már az is elég, ha átrendezi a bútorokat. Szerezz be termelőtől egy csokor virágot és élvezd az illatát, mintha saját kerted lenne! Ha megújulásra vágysz, de nincs ötleted, hogy min változtathatnál, akkor ez a cikk neked szól. Olvasd el és újítsd meg a lakásodat!
Lusta kertészek ars poeticája: azért nem kapálok, mert gyógyító gyomot nevelek
2024.03.23. #eladóház #kertészet #tippektrükkök
Lusta kertészek ars poeticája: azért nem kapálok, mert gyógyító gyomot nevelek
A gaz olyan növény, amit nem szándékosan terveztek a kertbe. Az elhivatott kertész úgy érezheti, hogy elcsúfítja, csorbát ejt a művén a gyom megjelenése. Lehet, hogy a látványuk nem illik bele a gondosan megtervezett kert összképébe, de csak emiatt kár lenne őket gyökerestől kitépni. Ezekre a növényekre ugyanis többszörösen igaz, hogy a belső tulajdonságaik miatt értékeljük őket. Szóval ne stresszelj, ha gazosodik a kert: inkább nézz szét és főzz belőle egy teát! Megmutatjuk, melyik gyomnövény mire lehet jó.
Ne fájjon a fejed a nyári vízszámla miatt!
2024.03.22. #eladóház #kertészet #fenntarthatóság
Ne fájjon a fejed a nyári vízszámla miatt!
A családi házak eszenciája a buja, zöld kert. Az építkezéssel járó kellemetlenségek vagy éppen a nehézkes költözés közben teljesen természetes, ha az tartja benned a lelket, hogy elképzeled, ahogy majd a kerti medencében sütteted magad. Vagy, hogy illatozó rózsaösvény mellett visz az utad a kaputól a házig. A beköltözés után a rezsiszámla azonban felülírhatja ezeket az álmodozásokat. A medence feltöltéséhez, a zöldellő fűhöz, a gyümölcsfákhoz, a virágágyásokhoz ugyanis rengeteg vízre van szükség. Most mutatunk néhány trükköt, amivel a vízhasználaton spórolhatsz.
9 zöldség, amit már most, kora tavasszal is elvethetsz
2024.03.21. #kertészet #tippektrükkök
9 zöldség, amit már most, kora tavasszal is elvethetsz
Soha sem késő elkezdeni a saját zöldségek termesztését. A hétvégén véget érhetnek a fagyos hajnalok, ideje megnézni, mit érdemes elvetni.