2023.11.29.Szerző: S. E. #fenntarthatóság #tippektrükkök

5 praktikus dolog, amire használhatod a tüzelő hamuját

5 praktikus dolog, amire használhatod a tüzelő hamuját

Kandallós ingatlanban lakni remek lehetőség, de tízből kilenc kandalló- és kályhatulajdonos biztosan utálja kikaparni a hamut. Pedig ha tudnák, mennyi mindenre használható a hamu a ház körül, máris sokkal jobban kedvelnék.


Tisztítsd vele a sütőt vagy a kandallót!

Nem kell messzire vinni a kandallótól a hamut, hogy hasznát vegyük. Egy tálban a hamut keverjük el kevés vízzel, majd a pasztába mártsunk szivacsot és tisztítsuk meg vele a kandalló ajtaját a lerakódásoktól és a koromtól! A konyhai sütő makacs zsírfoltjait is könnyebb lesúrolni a hamu durva szemcséivel.

Tápláld vele a növényeidet!

A fahamunak magas a lúgtartalma, valamint gazdag kalcium- és káliumforrás a növényeknek. Virágzás idején különösen fontosak ezek az ásványi anyagok, akár el is tehetünk a téli hamuból tavaszra, hiszen tavasszal a talaj savassá válik, és ezt a hamu lúgja remekül tudja egyensúlyozni. A rózsa, a klematisz, az orgona és a hortenzia különösen szereti a lúgos földet. Viszont a savas talajt kedvelő növények köré – mint az azálea, áfonya, rododendron – semmiképp ne szórj hamut!

elado-csaladi-haz-esztergom-97486650-t6.webp Nemcsak a kandalló a vonzó ebben a hatalmas esztergomi házban, amit 60 millió forintért kínálnak. 352 ezer forintra jön ki négyzetmétere.

Fényesítsd az ónedényeket!

Szinte minden háztartásban található óntálca vagy -kínálótál, ezeket a tárgyakat könnyen ragyogóvá tehetjük kis hamus dörzsöléssel. Egy finom anyagú textilt nedvesíts be és mártsd finom szemcsés hamuba, majd fényesítsd vele a felületet, ha kész vagy, csak tiszta vízzel öblítsd le az edényt!

A kártevők ellensége

Szórd a hamut olyan növények köré, amelyek nagyon kedvelnek a kártevők, mert sok rovart, férgeket, meztelen csigákat és csigákat is távol tartja. A hamu elvonja a vizet, és ha az állatok külső felületére tapad, akkor kiszáradnak, lelassulnak és végül elpusztulnak.

elado-ikerhaz-piliscsaba-97468422-t6.webp Azonnal beleszerettünk ebbe a piliscsabai ikerházba, nézd meg, miért!

Bútorápolási trükk

A fabútorokon éktelenkedő víz- és enyhe égésnyomok eltűntetésére is remek a hamu, igaz, ehhez most kisebb szemcsés hamura lesz szükségünk, például cigaretta- vagy szivarhamura. A hamuból pár csepp víz segítségével keverj pasztát, és finoman dörzsöld a bögre vagy pohár után marad karikákra, foltokra, valamint a cigarettából lehullott parázs okozta égésnyomokra is tökéletes. Az enyhe „csiszolás” után kend át a felületet bútorápolóval, a legjobbak erre a méhviaszos polírozók!

A borítóképen lévő kemence ezt a kecskeméti házat díszíti.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Hogyan tervezzünk meg egy funkcionális és stílusos konyhát?
2024.02.24. #felújítás #lakberendezés #tippektrükkök
Hogyan tervezzünk meg egy funkcionális és stílusos konyhát?
Egy praktikusan berendezett konyhában minden kézre esik, nem fájdul meg a hátad a görnyedéstől vagy a szemed a félhomálytól. Egy romantikus vacsora elkészítése bármikor jó ötlet és nem feltétlenül kell órákig a tűzhely mellett állnod vagy utána még hosszasan elpakolnod. Mutatjuk, hogyan tervezd meg a konyhád, hogy öröm legyen benne tüsténkedni.
Fedezd fel a Nap erejét: útmutató az új napelem pályázathoz
2024.02.23. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Fedezd fel a Nap erejét: útmutató az új napelem pályázathoz
Eloszlottak a felhők, végre kisütött a Nap, és újra lehet pályázni napelemrendszer telepítésére. Lássuk a részleteket!
7 dolog, amit elfelejthetsz bedobni a mosógépbe
2024.02.17. #fenntarthatóság #tippektrükkök
7 dolog, amit elfelejthetsz bedobni a mosógépbe
Ha nem tisztítod ezeket a darabokat rendszeresen, akár meg is betegíthetnek a sok por és szennyeződés miatt.
Az Alföld télen is szomjazik: eltűnhet a jövőnk vize?
2024.02.11. #eladóház #fenntarthatóság
Az Alföld télen is szomjazik: eltűnhet a jövőnk vize?
A szárazság már nem csak a nyári kánikula idején okoz gondot az Alföldön. Új fogalom került be a köztudatba, a téli aszály. A klímaváltozás mellett az emberi beavatkozások is hatással vannak a kedvezőtlen folyamatra. Nagyjából a hetvenes évek felé figyeltek fel a jelenségre, ami azóta még szembetűnőbb változásokat hozott. Eltűnhet a víz az Alföldről?
Tegyél a jövőért, telepíts madárlakot!
2024.02.09. #kertészet #fenntarthatóság
Tegyél a jövőért, telepíts madárlakot!
Drasztikusan csökken a hazai madárállomány. A jelenségnek ránk, emberekre nézve is komoly következményei lehetnek. Ennek apropóján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és az otpotthon.hu közös projektbe kezdett. Az együttműködés célja, hogy a természetben élő szárnyasok is fedélhez jussanak. Szeretnél az ablakod, teraszod körül csivitelő fecskékben, színes cinkékben gyönyörködni? Olvass tovább, hogy megtudd mit kell tenned!
Gyakori kérdések a hőszivattyúról - Zajosabb-e, mint a körút?
2024.02.05. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Gyakori kérdések a hőszivattyúról - Zajosabb-e, mint a körút?
A hőszivattyú telepítésének költségei, az áramfogyasztása, vagy hogy mennyire zajos, állandó kérdések a különféle szakmai fórumokon. A segítség azonban nem mindig bizonyul hasznosnak, és hiába a segítőkészség, ha a felhasználási körülmények teljesen eltérőek. És hasonlóan fontos szerepe lehet a berendezés márkájának és típusának, valamint a telepítés szakszerűségének is. Lássuk a leggyakoribb kérdéseket a hőszivattyúkkal kapcsolatban!
Tiszta légzés otthon: útmutató a levegőminőség javításához
2024.02.03. #tippektrükkök #energiahatékonyság
Tiszta légzés otthon: útmutató a levegőminőség javításához
Az otthoni tiszta levegő nagyon fontos, ezért mutatunk három trükköt és pár hozzájuk tartozó iránymutatást, amiket érdemes betartanod.
Bútorválasztási tippek: így lehet tökéletes nappalid
2024.01.28. #tippektrükkök #lakberendezés
Bútorválasztási tippek: így lehet tökéletes nappalid
A nappali lakásunk központi helyisége. Itt találkozik a család. Itt nevetünk, játszunk, olvasunk, tévézünk, és itt gyűlik össze mindenki az ünnepek alkalmával is. Egy új nappali berendezésénél a vizuális és funkcionális szempontok egyaránt szerepet játszanak. A tökéletesen berendezett nappali biztosítja az otthonos, meleg, kellemes hangulatot, erre van szükségünk ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat otthonunkban.
Állati lakótársak: az otthoni háziállatok sokszínű világa
2024.01.20. #tippektrükkök
Állati lakótársak: az otthoni háziállatok sokszínű világa
„Szőrmentes lakásból eladó” – biztosan te is találkoztál már olyan hirdetéssel, ami mintegy erényt hirdeti, hogy az adott személynek nem volt háziállata. Érdekli ez a vevőket? Aki háziállatot tart, annak kevesebbet ér a bútora, szőnyege, lakása? Egy korábbi felmérés alapján a megkérdezettek fele tart(ott) állatot, sőt, családtagnak is tekintik őket. Egy kisállat miatt nem feltétlenül lesz koszosabb vagy büdösebb a lakás, mint egy olyan helyen, ahol csak emberek élnek. Nem csak a kutya vagy a macska csillapítja a magányt és alkalmas a felelősség megtanulásában, ebben a cikkben megmutatjuk, hogy milyen élőlényeket lehet tartani kis helyen.