2023.03.14. #lakberendezés #felújítás

A tolóajtó szerepe a nappaliban és a fürdőben

A tolóajtó szerepe a nappaliban és a fürdőben

A legtöbb ember számára az egyik elsődleges cél, hogy olyan lakásban, házban éljen, ahol valóban otthonra talál. A praktikus, esztétikus és energiahatékony lakás kialakítása valóban nagyon fontos, ám a folyamat során gyakran szembesülünk azzal, hogy meg kell küzdenünk a hely szűkösségével. Mai cikkünkben megnézünk néhány olyan megoldást, amivel egyszerűbbé válhat az életünk, ráadásul modern, letisztult külsővel gazdagodik a lakásunk.


A hely szűke bizony nagy úr, ám szerencsére van néhány megoldás, amelyekkel jó pár négyzetméter hasznos terület és falfelület szabadulhat fel. Talán elsőre nem is gondolnánk, hogy a hagyományos nyíló ajtókat milyen esetekben érdemes lecserélni modern tolóajtókra.

Mikor érdemes tolóajtót építeni a nappaliba?

Először nézzük a nappalit, a lakás lelkét. Ebben a helyiségben zajlik a család élete, itt ültetjük le a barátokat egy jó beszélgetésre, fontos, hogy ne csak esztétikailag, de praktikusság szempontjából is kielégítő legyen a térhasználat. Amennyiben hagyományosan nyíló ajtó zárja a nappalinkat, sok helyet veszítünk. Ez különösen akkor fájdalmas hiány, ha a lakás alapból kicsi. Ám egy tolóajtó akár négyzetméterben kifejezhető hasznos teret nyerhet a felhasználóknak. A tolóajtó mellett van azért még néhány trükk, amivel okosan, helytakarékosan rendezhetjük be a nappalinkat. Az egyik a bútorválasztás: szerezzünk kicsi, összecsukható bútorokat, ne zsúfoljuk tele a nappalit tárgyakkal és fölösleges holmikkal. Sok helyet nyerhetünk azzal (legalábbis vizuálisan), hogy világos színeket használunk, hagyjuk, hogy a nap átjárja a helyiséget, illetve sok kis fénnyel dolgozunk.

falban-futo-toloajtok.jpg

Mikor érdemes a fürdőben tolóajtót építeni?

A fürdőnél is megtapasztalhatjuk a nyíló ajtók hátrányát és a tolóajtók előnyét. A pici lakásban különösen kell figyelni, nehogy a másikra nyissuk az ajtót egy lendületes mozdulattal. Főleg, ha mondjuk a vécé és a fürdőszoba egymás mellett, esetleg sarokban helyezkedik el. Egy tolóajtó jelentős tereket szabadíthat fel a lakásban és ennek a helyfelszabadításnak rögvest megérezhetjük a hatását egy picuri fürdőszoba esetében.

Tegyük fel, hogy van egy 5-6 négyzetméternyi fürdőnk, abból egy nyíló ajtó (még akkor is, ha keskenyebb, 70 centiméter széles ajtóról van szó) egy 70 centiméter sugarú ívben elfoglalja a hasznos teret, így azt is meghatározhatja,hogy mekkora mosdót építhetünk be, vagy hogy befér-e a kis mosógépünk a fürdőbe. Egy tolóajtó segítségével érezhetően tágulni fog a tér és a lehetőségeink. Ráadásul, ha falban futó tolóajtóról van szó, akkor a falfelület is felszabadul, polcot, törölközőszárítót vagy egyéb bútort szerelhetünk fel rá. A tolóajtó persze nemcsak a fürdő bejáratánál, hanem a zuhanykabinnál is praktikus, helykímélő megoldás.

A fürdőnél is sokat nyerhetünk azzal, ha kisebb, falra szerelt, “lebegő” bútorokat vásárolunk, a teret tágítják továbbá az okosan elhelyezett tükrök, a világos, nagy felületek, fények.

Milyen tolóajtók közül választhatunk?

Tolóajtóból rendelhetünk fal mellett futó és vakolt falban futó változatot is. Mind a két esetben rengeteg helyet nyerünk, ráadásul az ajtó nyitott állapotban “eltűnik” a szemünk elől, ezáltal még rendezettebb, esztétikusabb kisugárzást kölcsönözve otthonunknak. Amennyiben a falba épített változat mellett döntünk, a falfelületet is használhatjuk tárolásra, vagyis újabb belsőépítészeti perspektívákat nyit meg előttünk.

Sőt, akár íves tolóajtót is beépíthetünk, ezzel esztétikusabb, dizájnosabb lesz a nappali.

Fal előtt futó tolóajtó

Ha nem szabad megbontani a falat (statikai szempontból pl. tartófalrólesetében), érdemes a fal előtt futó tolóajtó mellett dönteni. Ezzel a megoldással is tökéletes tolóajtót fogunk tudni beépíteni, ráadásul kevesebb kőműves munkára lesz szükségünk. Érdemes olyan nyílászárót választani, ami esztétikailag belesimul a környezetébe, nem hivalkodik, pusztán a praktikum szempontjából alkalmazzuk. A fal előtt futó ajtó hátránya, hogy nem tudjuk hasznosítani azt a falfelületet, amelyre rácsúszik a nyíló ajtó.

ECLISSE_ExposedSlidingDoorKit_HR.jpg

Falban futó tolóajtó

A falban futó tolóajtó még többet nyújt: ezzel a változattal megoldódik a helykihasználás egy további problémája, a nyílás sugara mellett megnyerjük azt a falfelületet is, ami mögé eltűnik nyitott állapotban az ajtónk. Vagyis növekedni fog az a felület és tér, amit polcokkal, tárolókkal, gardróbbal beépíthetünk. A falban futó tolóajtóval még egy kis lakás is professzionálisan berendezhető, élhető lesz. Jobban kihasználhatjuk vele a tereket, határozottabb lesz a térkiosztás és fiatalos, modern hatást érünk el. Ráadásul ezt a változatot megvalósíthatjuk vakolt falban vagy gipszkarton falban is. Fontos tisztában lenni azzal, hogy milyen falba szeretnénk építeni a tolóajtó tokszerkezetét, mivel az egyes szerkezetek eltérhetnek egymástól. A falban futó tolóajtókat beépíthetjük ajtófélfával, amely ideális lesz a klasszikusabb hangulatú lakásoknál, illetve megrendelhetjük ajtófélfa nélküli változatban, utóbbi megoldással modern, dizájnos lakberendezési stílust teremthetünk otthonunkban.

Mikor van szükségünk teleszkópos tolóajtóra?

Vannak még további lehetőségek a tolóajtóban, amikor elsősorban nem a lakás méretét, hanem egy olyan belsőépítészeti problémát kell megoldanunk, amire a legjobb megoldás egy speciálisan kialakított tolóajtó.

Előfordulhat például, hogy nagyobb nyílástávolságot kell áthidalnunk: a teleszkópos tolóajtóval akár 4,7 méter távolságot is gond nélkül, szépen, esztétikusan és gördülékenyen zárhatunk, nyithatunk. A megoldás lényege, hogy az egymással párhuzamos irányban futó ajtószárnyak ugyanabban a vájatban helyezkednek el. Ezzel nappalikat, ebédlőket vagy tárgyalótermeket zárhatunk, nyithatunk. Két tér egymásba nyitása, szűkítése sem okoz gondot, ha teleszkópos tolóajtóban gondolkozunk. Ennél a terméknél az ajtótokba két darab 40 mm vastag ívelt tolóajtószárny csúszik. Ezt speciális kétkerekes csúszókocsikkal lehet elérni, amelyeket kifejezetten az ívelt sínen való futásra terveztek, s amelyek képesek mozgásukat bármely hajlásszöghöz alkalmazni.

Ívelt tolóajtó, tolóajtó szerkezet gépészettel

Sőt, a hagyományos verziók mellett ívelt tolóajtó mellett is dönthetünk, ezzel az ajtóval két legyet üthetünk egy csapásra: megoldódik a terek egymásba nyitásának és zárhatóságának problémája, belsőépítészetileg pedig becsempészünk egy gyönyörű formát, ívet, ami meghatározza a térelrendezést.

Végül pedig arra is van lehetőségünk, hogy épületgépészetet helyezzünk el a tolóajtó falban megbúvó tokrendszerében. Vagyis ugyanabban a falszakaszban, amelybe beépítjük a tokot, egyben fényforrásokat, termosztátokat, kapcsolókat és telefonvezetékeket telepíthetünk.


Az Eclisse által támogatott megjelenés.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 162 069 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Kelet-Magyarországon segíthet a legjobban az új állami felújítási program
2024.04.09. #finanszírozás #felújítás
Kelet-Magyarországon segíthet a legjobban az új állami felújítási program
Újabb felújítást segítő állami támogatást jelentett be a kormány. Azok kaphatnak a 108 milliárd forintot elérő keretösszegből, akik 1990 előtt épült, gázfűtésű családi házuk energetikai korszerűsítését határozzák el. Az otpotthon.hu adatai szerint jelenleg az összes eladó családi ház harmadát érintheti a pályázat.
Nem biztos, hogy hallucinálsz - megmozgatnak a geometriai minták a lakberendezésben
2024.04.01. #ingatlaneladás #lakberendezés
Nem biztos, hogy hallucinálsz - megmozgatnak a geometriai minták a lakberendezésben
Hogyan válik egy ingatlan bohókássá, vagy elegánssá, esetleg olyanná, ami már szinte pszichedelikus hatást eredményez? Számos lakberendezési stílus geometriai formákkal teszi izgalmasabbá vagy éppen a letisztulttá az enteriőrt. A geometria óriási hatással van az építészetre, a belsőépítészetre és a lakberendezésre is. Nem hiszed? Itt a bizonyíték.
Találtunk végre egy jó asztalost, de bútor helyett valami mást készítettünk vele
2024.03.25. #építkezés #felújítás
Találtunk végre egy jó asztalost, de bútor helyett valami mást készítettünk vele
Örök dilemma, hogy megéri-e asztalossal készíttetni a bútort vagy válaszunk valamelyik nagy bútoráruház kínálatából. Kapóra jött, hogy a közösségi médiában is felbukkant Gyeskó Tamás és az oldala, a Végre egy jó Asztalos. Tamás először lemondott az asztalos karrierről, majd némi kerülő után visszahúzta a szíve az alkotáshoz. Saját vállalkozásba kezdett, aminek a keretén belül kiélheti a kreativitását. Interjú.
Időutazás otthon: a vintage stílus újra értelmezése
2024.03.23. #luxusingatlan #lakberendezés
Időutazás otthon: a vintage stílus újra értelmezése
Akit egyszer elkapott a vintage stílus varázsa, azt nem ereszti. A vintage hangulat már jó pár éve hódít, és nagy valószínűséggel még egy darabig népszerű is marad, hiszen sokan szeretik a romantikus otthonokat. A régiesség bája, a virágminta, a felújított, kicsit ütött-kopott bútorok olyan hangulatot árasztanak, amiben könnyű jól érezni magunkat. Ezekben az otthonokban a múlt iránti tisztelet, a kényelem és a lakberendezés iránti szeretet egyszerre fedezhető fel.
Kiderült, hogy a villanyszerelő egy nő! Kiket bátorít a Nők az Építőiparban Egyesület?
2024.03.15. #felújítás #barkácsolás
Kiderült, hogy a villanyszerelő egy nő! Kiket bátorít a Nők az Építőiparban Egyesület?
Téged mennyire érne áramütésként, ha kiderülne, hogy a villanyszerelő nő? Szél Felícia már megszokta, hogy az emberek első reakciója általában a döbbenet, de már régen nem foglalkoztatja, megtanulta kezelni. Számára a villanyszerelés egy küldetés, amibe alázattal, elköteleződéssel és szenvedéllyel vágott bele. Felícia arról mesélt az OTP Otthon Magazin olvasóinak, hogy milyen tapasztalatai vannak nőként egy tipikusan férfias szakmában, illetve milyen fejlődéseket tapasztal az energiahatékonyság terén.
Milyen előnyökkel jár egy felújítandó ingatlan megvásárlása? - A legfontosabb szempontok
2024.03.10. #felújítás #ingatlanárak
Milyen előnyökkel jár egy felújítandó ingatlan megvásárlása? - A legfontosabb szempontok
Érdemes-e egy felújítandó ingatlanba fektetni? Az ingatlanvásárlások csak kevesebb, mint felében kötnek üzletet felújításra szoruló lakásra vagy házra, ami óvatosságot jelez, noha könnyen találni olyan ingatlant ebben a kategóriában is, amivel jobban járhatna egy vevő, mintha jó állapotú ingatlant választ.
Szinte minden letakaríthatsz ecetes tisztítóval – kivéve ezt a 6 dolgot!
2024.03.02. #lakberendezés #felújítás
Szinte minden letakaríthatsz ecetes tisztítóval – kivéve ezt a 6 dolgot!
Az ecet és az ecetes termékek is természetes tisztítószerek, és nagy segítséget nyújtanak a ház körül. Ha szeretnél leszámolni a vegyszerekkel, neked is érdemes ezekkel az árucikkekkel tisztaságot varázsolni az otthonodban. De nem mindenhol.
Hogyan tervezzünk meg egy funkcionális és stílusos konyhát?
2024.02.24. #felújítás #lakberendezés #tippektrükkök
Hogyan tervezzünk meg egy funkcionális és stílusos konyhát?
Egy praktikusan berendezett konyhában minden kézre esik, nem fájdul meg a hátad a görnyedéstől vagy a szemed a félhomálytól. Egy romantikus vacsora elkészítése bármikor jó ötlet és nem feltétlenül kell órákig a tűzhely mellett állnod vagy utána még hosszasan elpakolnod. Mutatjuk, hogyan tervezd meg a konyhád, hogy öröm legyen benne tüsténkedni.
Az eklektika művészete: hogyan teremtsünk összhangot különböző stílusok között?
2024.02.17. #lakberendezés #dekor
Az eklektika művészete: hogyan teremtsünk összhangot különböző stílusok között?
Retro hatású bútorok, halvány és mély színárnyalatok, személyre szabott terek miatt egyre többen rendezik be eszerint az irányzat szerint otthonukat. Modern, fiatalos és komoly, akár üzleties hangulatot is lehet vele teremteni. A különböző korok stílusainak vegyítése szinte korlátlan szabadságot ad. Szinte. Ahhoz, hogy a több eltérő dekoráció, bútor ne keltsen felfordulás érzést, kifinomult stílusérzékkel kell vegyíteni azokat. Ha te is szeretnél trendi eklektikus otthont, mutatunk 4 tippet, amit, ha betartasz, mindenki csodájára fog járni a lakásodnak.