2023.03.14.

A tolóajtó szerepe a nappaliban és a fürdőben

A tolóajtó szerepe a nappaliban és a fürdőben
A legtöbb ember számára az egyik elsődleges cél, hogy olyan lakásban, házban éljen, ahol valóban otthonra talál. A praktikus, esztétikus és energiahatékony lakás kialakítása valóban nagyon fontos, ám a folyamat során gyakran szembesülünk azzal, hogy meg kell küzdenünk a hely szűkösségével. Mai cikkünkben megnézünk néhány olyan megoldást, amivel egyszerűbbé válhat az életünk, ráadásul modern, letisztult külsővel gazdagodik a lakásunk.

hirdetés


A hely szűke bizony nagy úr, ám szerencsére van néhány megoldás, amelyekkel jó pár négyzetméter hasznos terület és falfelület szabadulhat fel. Talán elsőre nem is gondolnánk, hogy a hagyományos nyíló ajtókat milyen esetekben érdemes lecserélni modern tolóajtókra.

Mikor érdemes tolóajtót építeni a nappaliba?

Először nézzük a nappalit, a lakás lelkét. Ebben a helyiségben zajlik a család élete, itt ültetjük le a barátokat egy jó beszélgetésre, fontos, hogy ne csak esztétikailag, de praktikusság szempontjából is kielégítő legyen a térhasználat. Amennyiben hagyományosan nyíló ajtó zárja a nappalinkat, sok helyet veszítünk. Ez különösen akkor fájdalmas hiány, ha a lakás alapból kicsi. Ám egy tolóajtó akár négyzetméterben kifejezhető hasznos teret nyerhet a felhasználóknak. A tolóajtó mellett van azért még néhány trükk, amivel okosan, helytakarékosan rendezhetjük be a nappalinkat. Az egyik a bútorválasztás: szerezzünk kicsi, összecsukható bútorokat, ne zsúfoljuk tele a nappalit tárgyakkal és fölösleges holmikkal. Sok helyet nyerhetünk azzal (legalábbis vizuálisan), hogy világos színeket használunk, hagyjuk, hogy a nap átjárja a helyiséget, illetve sok kis fénnyel dolgozunk.

falban-futo-toloajtok.jpg

Mikor érdemes a fürdőben tolóajtót építeni?

A fürdőnél is megtapasztalhatjuk a nyíló ajtók hátrányát és a tolóajtók előnyét. A pici lakásban különösen kell figyelni, nehogy a másikra nyissuk az ajtót egy lendületes mozdulattal. Főleg, ha mondjuk a vécé és a fürdőszoba egymás mellett, esetleg sarokban helyezkedik el. Egy tolóajtó jelentős tereket szabadíthat fel a lakásban és ennek a helyfelszabadításnak rögvest megérezhetjük a hatását egy picuri fürdőszoba esetében.

Tegyük fel, hogy van egy 5-6 négyzetméternyi fürdőnk, abból egy nyíló ajtó (még akkor is, ha keskenyebb, 70 centiméter széles ajtóról van szó) egy 70 centiméter sugarú ívben elfoglalja a hasznos teret, így azt is meghatározhatja,hogy mekkora mosdót építhetünk be, vagy hogy befér-e a kis mosógépünk a fürdőbe. Egy tolóajtó segítségével érezhetően tágulni fog a tér és a lehetőségeink. Ráadásul, ha falban futó tolóajtóról van szó, akkor a falfelület is felszabadul, polcot, törölközőszárítót vagy egyéb bútort szerelhetünk fel rá. A tolóajtó persze nemcsak a fürdő bejáratánál, hanem a zuhanykabinnál is praktikus, helykímélő megoldás.

A fürdőnél is sokat nyerhetünk azzal, ha kisebb, falra szerelt, “lebegő” bútorokat vásárolunk, a teret tágítják továbbá az okosan elhelyezett tükrök, a világos, nagy felületek, fények.

Milyen tolóajtók közül választhatunk?

Tolóajtóból rendelhetünk fal mellett futó és vakolt falban futó változatot is. Mind a két esetben rengeteg helyet nyerünk, ráadásul az ajtó nyitott állapotban “eltűnik” a szemünk elől, ezáltal még rendezettebb, esztétikusabb kisugárzást kölcsönözve otthonunknak. Amennyiben a falba épített változat mellett döntünk, a falfelületet is használhatjuk tárolásra, vagyis újabb belsőépítészeti perspektívákat nyit meg előttünk.

Sőt, akár íves tolóajtót is beépíthetünk, ezzel esztétikusabb, dizájnosabb lesz a nappali.

Fal előtt futó tolóajtó

Ha nem szabad megbontani a falat (statikai szempontból pl. tartófalrólesetében), érdemes a fal előtt futó tolóajtó mellett dönteni. Ezzel a megoldással is tökéletes tolóajtót fogunk tudni beépíteni, ráadásul kevesebb kőműves munkára lesz szükségünk. Érdemes olyan nyílászárót választani, ami esztétikailag belesimul a környezetébe, nem hivalkodik, pusztán a praktikum szempontjából alkalmazzuk. A fal előtt futó ajtó hátránya, hogy nem tudjuk hasznosítani azt a falfelületet, amelyre rácsúszik a nyíló ajtó.

ECLISSE_ExposedSlidingDoorKit_HR.jpg

Falban futó tolóajtó

A falban futó tolóajtó még többet nyújt: ezzel a változattal megoldódik a helykihasználás egy további problémája, a nyílás sugara mellett megnyerjük azt a falfelületet is, ami mögé eltűnik nyitott állapotban az ajtónk. Vagyis növekedni fog az a felület és tér, amit polcokkal, tárolókkal, gardróbbal beépíthetünk. A falban futó tolóajtóval még egy kis lakás is professzionálisan berendezhető, élhető lesz. Jobban kihasználhatjuk vele a tereket, határozottabb lesz a térkiosztás és fiatalos, modern hatást érünk el. Ráadásul ezt a változatot megvalósíthatjuk vakolt falban vagy gipszkarton falban is. Fontos tisztában lenni azzal, hogy milyen falba szeretnénk építeni a tolóajtó tokszerkezetét, mivel az egyes szerkezetek eltérhetnek egymástól. A falban futó tolóajtókat beépíthetjük ajtófélfával, amely ideális lesz a klasszikusabb hangulatú lakásoknál, illetve megrendelhetjük ajtófélfa nélküli változatban, utóbbi megoldással modern, dizájnos lakberendezési stílust teremthetünk otthonunkban.

Mikor van szükségünk teleszkópos tolóajtóra?

Vannak még további lehetőségek a tolóajtóban, amikor elsősorban nem a lakás méretét, hanem egy olyan belsőépítészeti problémát kell megoldanunk, amire a legjobb megoldás egy speciálisan kialakított tolóajtó.

Előfordulhat például, hogy nagyobb nyílástávolságot kell áthidalnunk: a teleszkópos tolóajtóval akár 4,7 méter távolságot is gond nélkül, szépen, esztétikusan és gördülékenyen zárhatunk, nyithatunk. A megoldás lényege, hogy az egymással párhuzamos irányban futó ajtószárnyak ugyanabban a vájatban helyezkednek el. Ezzel nappalikat, ebédlőket vagy tárgyalótermeket zárhatunk, nyithatunk. Két tér egymásba nyitása, szűkítése sem okoz gondot, ha teleszkópos tolóajtóban gondolkozunk. Ennél a terméknél az ajtótokba két darab 40 mm vastag ívelt tolóajtószárny csúszik. Ezt speciális kétkerekes csúszókocsikkal lehet elérni, amelyeket kifejezetten az ívelt sínen való futásra terveztek, s amelyek képesek mozgásukat bármely hajlásszöghöz alkalmazni.

Ívelt tolóajtó, tolóajtó szerkezet gépészettel

Sőt, a hagyományos verziók mellett ívelt tolóajtó mellett is dönthetünk, ezzel az ajtóval két legyet üthetünk egy csapásra: megoldódik a terek egymásba nyitásának és zárhatóságának problémája, belsőépítészetileg pedig becsempészünk egy gyönyörű formát, ívet, ami meghatározza a térelrendezést.

Végül pedig arra is van lehetőségünk, hogy épületgépészetet helyezzünk el a tolóajtó falban megbúvó tokrendszerében. Vagyis ugyanabban a falszakaszban, amelybe beépítjük a tokot, egyben fényforrásokat, termosztátokat, kapcsolókat és telefonvezetékeket telepíthetünk.


Az Eclisse által támogatott megjelenés.

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra