2024.02.11.Szerző: OTP Otthon #ingatlanhirdetés #ingatlanpiac

Bács-Kiskun vármegye ingatlanpiaca hatalmas kínálati előnyben van

Bács-Kiskun vármegye ingatlanpiaca hatalmas kínálati előnyben van

2023-ban majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak (29,2 százalék) csökkentették az árát Magyarországon az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkentés átlagosan 10,5 százalékos volt. Bács-Kiskun megyében az ingatlanhirdetőknek viszont csak a negyede csökkentett árat. 2024 januárjában a harmadik legtöbb hirdetést ebben a vármegyében adták fel az országban.


Bács-Kiskunban 2023-ban összesen 13 597 ingatlanhirdetést adtak fel az otpotthon.hu ingatlankeresőn, amivel – Budapesten kívül – a hatodik legnagyobb ingatlanpiacnak számított a vármegyék rangsorában, nem sokkal lemaradva Szabolcs-Szatmár-Beregtől, de megelőzve a munkalehetőségek miatt amúgy kifejezetten vonzónak számító Győr-Moson-Sopront. 2024-ben azonban jelentős előrelépés történt, és januárban már a harmadik legtöbb ingatlanhirdetést Bács-Kiskun vármegyében adják fel Pest és Baranya után.

Árváltozás 2023-ban és 2024-ben

Magyarországon - Budapestet leszámítva - 2023-ban átlagosan 467,5 ezer forint volt a családi házak négyzetméterára, míg a lakásoknál 682,7 ezer forint négyzetméterenként. Bács-Kiskunban ugyanebben az időszakban négyzetméterenként átlagosan 426 ezer forintért hirdetették meg a családi házakat megvételre, a lakásoknál pedig 637,3 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. Az országos átlagnál a vármegyében 6-8 százalékkal kedvezőbb árakkal találkozhattunk.

Képernyőkép 2024-02-08 094213.png Forrás: otpotthon.hu

A 2023-as esztendőben a családi házak négyzetméterára a januári átlagos 394,4 ezer forintról december végére 436 215 forintra emelkedett, ami közel 10 százalékos áremelkedésnek felel meg januártól decemberig.

A lakásoknál más volt az árképzés, 2023 januárjában az átlagos 576,7 ezer forintról decemberre 682,1 ezer forintra – közel 18 százalékkal - nőtt a meghirdetett lakások négyzetméterára. Az idei lakásárakban azonban egyelőre csökkenést láthatunk, mert bár a 2024 januárjában meghirdetett házak négyzetméterára a decemberhez képest minimális emelkedést mutat, a lakásoknál viszont jobban mérsékelték az árat.

A vármegyében élők negyede árat csökkentett

A vármegyében a tavalyi évben a hirdetések 26,6 százalékában csökkentettek árat az ingatlanjukat értékesíteni szándékozók, és mindössze a hirdetések 5 százalékában emeltek az eredeti áron. A tulajdonosok kétharmada egyáltalán nem emelt és nem is csökkentett. Az árat módosítók körében az árcsökkenés átlagosan 10,1 százalékpontos, az emelés pedig 13,5 százalékos volt. A lakásoknál látott 2024 év eleji négyzetméterár-csökkenésnél szerepet játszhat az is, hogy Bács-Kiskunban egyedülálló módon a csökkentés mértéke túlszárnyalja a növelés mértékét: 8,9 százalék volt az átlagos csökkentés és 7,4 százalékos az emelés ezeknél az ingatlanoknál.

Képernyőkép 2024-02-08 094242.png

“Az otpotthon.hu adatai szerint a lakáshirdetések hosszának függvényében hajlandóak a lakástulajdonosok árat csökkenteni” - mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője. “A lélektani határ a fél év, általában ezután mérséklik az eredeti hirdetési árat.”

A vármegyén belül hol adják fel a legtöbb ingatlanhirdetést?

A legtöbb lakáshirdetést Kecskeméten adták fel, amit Kiskunfélegyháza követett, majd Baja, Tiszakécske, Kiskunhalas volt a sorrend 2023-ban. Ehhez képest 2024 januárjában az első háromban nem volt változás, viszont negyediknek Lakitelek tört előre, majd Kiskőrös ingatlanpiaca következik.

Érdekes adatok a vármegye ingatlankínálatából

Bács-Kiskunban a tavaly szeptember jelentette a kiugró hónapot, amikor a legtöbb ingatlanhirdetést feladták. Az egész évben leadott lakáshirdetések 13 százaléka első őszi hónapban jelent meg, ez dupla annyi, mint az azt megelőző hónapban, augusztusban felkerült hirdetések száma, és harmadával több, mint a következő hónap, az októberi hirdetés mennyisége.

A megyében jelenleg egy hartai családi ház a legértékesebb, amit 1 477 941 forintos négyzetméteráron kínálnak, ezt kecskeméti ingatlanok követik 1,159 milliós, illetve ennél mérsékeltebb négyzetméterárral.

elado-csaladi-haz-kecskemet-97107648-t6.webp

A legdrágább ingatlan jelenleg Bács-Kiskun vármegyében egy kilenc szobás luxus villa, 980 millió forintért hirdették meg, de ha a lakóingatlanokon túl nézünk, akkor a kereskedelmi és ipari ingatlanok sorában egy hatmillió euróért, tehát közel két és félmilliárd forintért hirdetett kecskeméti, a déli ipartelepen található 6700 négyzetméteres felújított csarnokot és érsekcsanádi, 2,5 milliárdért hirdetett 34 hektáros fafeldolgozót lehet találni.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 162 241 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Bécstől olcsóbb, Pozsonynál drágábbak a budapesti albérletek
2024.06.17. #albérlet #ingatlanpiac
Bécstől olcsóbb, Pozsonynál drágábbak a budapesti albérletek
17 százalékkal emelkedett a budapesti lakások bérleti díja 2022-höz képest tavaly az európai városok relatív megélhetési költségeinek összehasonlítását célzó Eurostat tanulmány lakásbérleti díjainak felmérése szerint. A magyar főváros a középmezőnyben, közvetlenül Madrid és Zágráb után jön az uniós országok központjainak rangsorában.
Már nem az V. kerület a legdrágább
2024.06.13. #ingatlaneladás #ingatlanpiac
Már nem az V. kerület a legdrágább
2023-ban a lakáspiac 30 százalékos forgalomcsökkenés mellett 8 százalék körüli nominális drágulást hozott Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy tavaly a magas infláció miatt kétszámjegyű körüli reálár-csökkenés következett be. Idén a forgalomban élénkülést mérnek, de a korábbi szárnyalás visszatérésére nem számítunk, írja közleményében az OTP Jelzálogbank.
Tolna vármegye ingatlanpiaca: alacsony árak, alacsony forgalom - de miért?
2024.05.29. #ingatlanpiac #családiház
Tolna vármegye ingatlanpiaca: alacsony árak, alacsony forgalom - de miért?
Az ország legkisebb ingatlanpiaca Tolna vármegyében van, ahol a forgalom is alacsony, noha országos viszonylatban is itt vannak szinte a legalacsonyabb árak. Megnézzük az okokat, és megvizsgáljuk Tolnát széltében-hosszában. Most Dombóvárt, Bonyhádot, a névadó Tolnát és Dunaföldvárat, illetve az ingatlanpiacukat vesézzük ki.
Hogyan vándorolnak az ország új ipari központjai felé az ingatlankeresők?
2024.05.15. #ingatlanhirdetés #ingatlanárak
Hogyan vándorolnak az ország új ipari központjai felé az ingatlankeresők?
Jelentősen megnőtt az eladó ingatlanok iránti kereslet az otpotthon.hu ingatlankereső- és hirdetési portál és Debrecen, valamint Szeged erősödését mutatja az otpotthon.hu-n található közel 160 ezer ingatlanhirdetés és havi több mint 1 millió oldallátogató adatai alapján.
A fokozódó kereslet magával húzta a baranyai ingatlanárakat
2024.05.12. #ingatlanvásárlás #ingatlanpiac
A fokozódó kereslet magával húzta a baranyai ingatlanárakat
Egyre több ingatlant adnak el Baranya vármegyében, ahol 11 százalékkal, 432 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterára az eladott ingatlanoknak, így átlagosan már több mint 31 millió forintot kell fizetni adásvételnél. A legtöbben Pécsen keresnek, de a Falusi CSOK-os preferált kistelepülések is egyre nagyobb figyelmet kapnak.
Mi folyik itt, Salgótarjánban?! És miért változik Zala Zalaegerszegen kívül?
2024.05.09. #ingatlanpiac #ingatlanárak
Mi folyik itt, Salgótarjánban?! És miért változik Zala Zalaegerszegen kívül?
Ha rögtön válaszolnod kellene, hogy szerinted hol adják el a legtöbb ingatlant és hol nőttek a legjobban a lakásárak, valószínűleg Budapestet említenéd és az új iparosodó városokat, de a statisztika szerint máshol van a fókusza a magyar piacnak. Például Salgótarjánban, ahol az utolsó fél évtizedben a legnagyobb arányban adtak-vettek otthonokat, csakúgy, mint Zalában, ahol a megyeszékhelyen kívül ugyancsak kiemelkedően pörgött a használtpiac.
Év végén már erőt gyűjtött a lakáspiac
2024.05.02. #ingatlanvásárlás #ingatlanpiac
Év végén már erőt gyűjtött a lakáspiac
A múlt év végére fordulóponthoz érkezett a hazai lakáspiac, ezt igazolják egybehangzóan a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb jelentései is. 2023 utolsó negyedében a forgalom már magasabb volt az egy esztendővel korábbinál, és az MNB reálárindexe is csupán csekély, 1,8 százalékos veszteséget mutatott.
Nem mindegy, hogy Budapestről északra vagy keletre költözöl, tízmilliós különbségek
2024.04.27. #ingatlaneladás #ingatlanpiac
Nem mindegy, hogy Budapestről északra vagy keletre költözöl, tízmilliós különbségek
A fővárosi agglomeráció településein 2023-ban 18 százalékkal kevesebb ingatlant adtak el, mint 2022-ben, de 2024 fordulópontot hozott, aminek eredményeképpen 8 százalékkal emelkedtek az árak.
Egy új lakás helyett inkább a 10-20 éves lakások mennek a pesti körút mentén
2024.04.23. #ingatlaneladás #ingatlanpiac
Egy új lakás helyett inkább a 10-20 éves lakások mennek a pesti körút mentén
Elsősorban a mérséklődő hitelkamatoknak tulajdonítja a Balla Ingatlaniroda-hálózat, hogy Budapest belső kerületeiben felpörgött az ingatlanpiac. De hogyan változnak a lakásárak?