2024.02.11.Szerző: OTP Otthon #ingatlanhirdetés #ingatlanpiac

Bács-Kiskun vármegye ingatlanpiaca hatalmas kínálati előnyben van

Bács-Kiskun vármegye ingatlanpiaca hatalmas kínálati előnyben van

2023-ban majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak (29,2 százalék) csökkentették az árát Magyarországon az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkentés átlagosan 10,5 százalékos volt. Bács-Kiskun megyében az ingatlanhirdetőknek viszont csak a negyede csökkentett árat. 2024 januárjában a harmadik legtöbb hirdetést ebben a vármegyében adták fel az országban.


Bács-Kiskunban 2023-ban összesen 13 597 ingatlanhirdetést adtak fel az otpotthon.hu ingatlankeresőn, amivel – Budapesten kívül – a hatodik legnagyobb ingatlanpiacnak számított a vármegyék rangsorában, nem sokkal lemaradva Szabolcs-Szatmár-Beregtől, de megelőzve a munkalehetőségek miatt amúgy kifejezetten vonzónak számító Győr-Moson-Sopront. 2024-ben azonban jelentős előrelépés történt, és januárban már a harmadik legtöbb ingatlanhirdetést Bács-Kiskun vármegyében adják fel Pest és Baranya után.

Árváltozás 2023-ban és 2024-ben

Magyarországon - Budapestet leszámítva - 2023-ban átlagosan 467,5 ezer forint volt a családi házak négyzetméterára, míg a lakásoknál 682,7 ezer forint négyzetméterenként. Bács-Kiskunban ugyanebben az időszakban négyzetméterenként átlagosan 426 ezer forintért hirdetették meg a családi házakat megvételre, a lakásoknál pedig 637,3 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. Az országos átlagnál a vármegyében 6-8 százalékkal kedvezőbb árakkal találkozhattunk.

Képernyőkép 2024-02-08 094213.png Forrás: otpotthon.hu

A 2023-as esztendőben a családi házak négyzetméterára a januári átlagos 394,4 ezer forintról december végére 436 215 forintra emelkedett, ami közel 10 százalékos áremelkedésnek felel meg januártól decemberig.

A lakásoknál más volt az árképzés, 2023 januárjában az átlagos 576,7 ezer forintról decemberre 682,1 ezer forintra – közel 18 százalékkal - nőtt a meghirdetett lakások négyzetméterára. Az idei lakásárakban azonban egyelőre csökkenést láthatunk, mert bár a 2024 januárjában meghirdetett házak négyzetméterára a decemberhez képest minimális emelkedést mutat, a lakásoknál viszont jobban mérsékelték az árat.

A vármegyében élők negyede árat csökkentett

A vármegyében a tavalyi évben a hirdetések 26,6 százalékában csökkentettek árat az ingatlanjukat értékesíteni szándékozók, és mindössze a hirdetések 5 százalékában emeltek az eredeti áron. A tulajdonosok kétharmada egyáltalán nem emelt és nem is csökkentett. Az árat módosítók körében az árcsökkenés átlagosan 10,1 százalékpontos, az emelés pedig 13,5 százalékos volt. A lakásoknál látott 2024 év eleji négyzetméterár-csökkenésnél szerepet játszhat az is, hogy Bács-Kiskunban egyedülálló módon a csökkentés mértéke túlszárnyalja a növelés mértékét: 8,9 százalék volt az átlagos csökkentés és 7,4 százalékos az emelés ezeknél az ingatlanoknál.

Képernyőkép 2024-02-08 094242.png

“Az otpotthon.hu adatai szerint a lakáshirdetések hosszának függvényében hajlandóak a lakástulajdonosok árat csökkenteni” - mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője. “A lélektani határ a fél év, általában ezután mérséklik az eredeti hirdetési árat.”

A vármegyén belül hol adják fel a legtöbb ingatlanhirdetést?

A legtöbb lakáshirdetést Kecskeméten adták fel, amit Kiskunfélegyháza követett, majd Baja, Tiszakécske, Kiskunhalas volt a sorrend 2023-ban. Ehhez képest 2024 januárjában az első háromban nem volt változás, viszont negyediknek Lakitelek tört előre, majd Kiskőrös ingatlanpiaca következik.

Érdekes adatok a vármegye ingatlankínálatából

Bács-Kiskunban a tavaly szeptember jelentette a kiugró hónapot, amikor a legtöbb ingatlanhirdetést feladták. Az egész évben leadott lakáshirdetések 13 százaléka első őszi hónapban jelent meg, ez dupla annyi, mint az azt megelőző hónapban, augusztusban felkerült hirdetések száma, és harmadával több, mint a következő hónap, az októberi hirdetés mennyisége.

A megyében jelenleg egy hartai családi ház a legértékesebb, amit 1 477 941 forintos négyzetméteráron kínálnak, ezt kecskeméti ingatlanok követik 1,159 milliós, illetve ennél mérsékeltebb négyzetméterárral.

elado-csaladi-haz-kecskemet-97107648-t6.webp

A legdrágább ingatlan jelenleg Bács-Kiskun vármegyében egy kilenc szobás luxus villa, 980 millió forintért hirdették meg, de ha a lakóingatlanokon túl nézünk, akkor a kereskedelmi és ipari ingatlanok sorában egy hatmillió euróért, tehát közel két és félmilliárd forintért hirdetett kecskeméti, a déli ipartelepen található 6700 négyzetméteres felújított csarnokot és érsekcsanádi, 2,5 milliárdért hirdetett 34 hektáros fafeldolgozót lehet találni.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Hiába az ország legszebb kastélya, a környékről menekül, aki lát
2024.02.22. #ingatlanhirdetés #ingatlanpiac
Hiába az ország legszebb kastélya, a környékről menekül, aki lát
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak . Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Nógrádban?
Veszprém vármegye ingatlanpiaca óvatosan kezdte 2024-et
2024.02.19. #ingatlanhirdetés #ingatlanárak
Veszprém vármegye ingatlanpiaca óvatosan kezdte 2024-et
Már majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a 9. a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában az eladó ingatlanhirdetések számát tekintve, miközben minden harmadik meghirdetett ingatlan árát csökkentették már a vármegyében. Milyen dinamikával indult 2024 a vármegye ingatlanpiaca?
Ez itt Nyíregyháza legdrágább ingatlana - szín ABC
2024.02.15. #ingatlanhirdetés #ingatlanpiac
Ez itt Nyíregyháza legdrágább ingatlana - szín ABC
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a 6. legnagyobb a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában. Itt a legkisebb a hajlandóság az árcsökkentésre a lakástulajdonosok körében. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében?
Hirdess az otpotthon.hu-n ingatlanközvetítőként és zsebeld be az ajándék megjelenést!
2024.02.14. #ingatlanhirdetés
Hirdess az otpotthon.hu-n ingatlanközvetítőként és zsebeld be az ajándék megjelenést!
A több mint havi 1 millió látogató és a kedvező ár-érték arányú csomagajánlatok mellett most ajándék megjelenéssel várja az egyik legnagyobb ingatlankereső új ingatlanközvetítő előfizetőit.
Milyen lakást keresnek a válófélben lévő és elvált középkorúak?
2024.02.13. #ingatlanpiac
Milyen lakást keresnek a válófélben lévő és elvált középkorúak?
Érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet az egyik legnagyobb ingatlanközvetítői-hálózat. Az ingatanpiacon jelenleg a középkorosztály dominál, nekik van tehát elég pénzük vásárolni, igaz, állami támogatásokra is támaszkodhatnak, más részük pedig kifejezetten befektetési célból vásárol. És vannak köztük nem kevesen, akik élethelyzetük változása, elsősorban válás miatt keresnek másik ingatlant. Ebben a cikkben ennek a csoportnak a lakásigényeit járjuk körbe.
Komárom-Esztergom vármegye ingatlanpiacán Tatabányát megelőzheti Komárom
2024.02.13. #ingatlaneladás #ingatlanhirdetés
Komárom-Esztergom vármegye ingatlanpiacán Tatabányát megelőzheti Komárom
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak (29,2 százalék) csökkentették az árát Magyarországon az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkenés átlagosan 10,5 százalékos volt ezeknél. Komárom-Esztergom vármegye ingatlanpiaca a 14. legnagyobb a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában, miközben az országos átlagnál nagyobb volt a hajlandóság az árcsökkentésre az ingatlanhirdetők körében. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Komárom-Esztergom vármegyében?
A község, ami két ország lehetőségeit kínálja
2024.02.12. #eladóház #ingatlanhirdetés
A község, ami két ország lehetőségeit kínálja
Zsirát először 1225-ben említi oklevél, 1931-ben három község, Zsira, Gyülevíz és Salamonfa egyesítésével nyerte el mai formáját. Talán még nem is hallottál erről a kis településről, pedig egy igazi rejtett kincse az országnak.
A vidék legnagyobb ingatlanpiacán minden harmadik árat csökkentették
2024.02.09. #ingatlanvásárlás #ingatlanhirdetés
A vidék legnagyobb ingatlanpiacán minden harmadik árat csökkentették
2023-ban majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak csökkentett a hirdetési áron. 2024 lassan indult a vármegye ingatlanpiacán más vármegyékhez képest, ahol több ingatlan került eladósorba, mint Hajdú-Biharban.
Ez a három szempont segíthet, hogy gyorsan eladd az ingatlanod
2024.02.07. #ingatlaneladás #ingatlanhirdetés
Ez a három szempont segíthet, hogy gyorsan eladd az ingatlanod
Az elmúlt évben jelentősen meghosszabbodott az ingatlanok eladási ideje, a kínálat és a kereslet egymásratalálásában segíthet, ha a következő tanácsokat megfogadod. Bizonyos előkészületek megtétele és némi őszinteség is kell ahhoz, hogy ne váljon végeláthatatlan szenvedéssé az ingatlaneladás.