2024.02.05.Szerző: OTP Otthon #ingatlanvásárlás #ingatlanpiac

Csongrád vármegyében minden negyedik eladó ingatlan árát csökkentették

Csongrád vármegyében minden negyedik eladó ingatlan árát csökkentették

Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak (29,2 százalék) csökkentették már az árát az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkenés átlagosan 10,5 százalékos volt ezeknél. Csongrád vármegye ingatlanpiaca a 8. a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában, miközben minden negyedik meghirdetett ingatlan árát csökkentették már. 2024 ehhez hasonló hirdetési dinamikával indult.


Csongrád vármegyében 2023-ban összesen 10 538 ingatlanhirdetést adtak fel az ország egyik legnagyobb ingatlankeresőjén, az otpotthon.hu-n, amivel méretét tekintve – Budapesten kívül – a 8. ingatlanpiacnak számított a vármegyék rangsorában, nem sokkal lemaradva Győr-Moson-Soprontól, de megelőzve a balatoni ingatlanpiacával előkelő helyen szereplő Somogy vármegyét. 2024-ben eddig hasonló dinamizmus jellemzi az ingatlanértékesítést, mint tavaly.

Árváltozás 2023-ban és 2024-ben

Magyarországon - Budapestet leszámítva - 2023-ban átlagosan 467,5 ezer forint volt a családi házak négyzetméterára, míg a lakásoknál átlagosan 682,7 ezer forintot kértek négyzetméterenként. Ugyanebben az időszakban Csongrád vármegyében átlagosan 364,3 ezer forintos négyzetméteráron hirdetették a családi házakat megvételre, míg a lakásoknál 669,1 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. Tehát a csongrádi házakat átlagosan 28 százalékkal alacsonyabb, a lakásokat 2 százalékkal alacsonyabb áron hirdetik itt, mint az országos átlag.

Képernyőkép 2024-02-05 070935.png Forrás: otpotthon.hu

A 2023-as esztendőben a csongrádi családi házak négyzetméterára több mint 13 százalékkal nőtt: a januári átlagos 329 ezer forintról december végére 374 ezer forintra nőtt a meghirdetett családi házak átlagos négyzetméterára.

Az eladó lakásoknál viszont ennél mérsékeltebb (7 százalékos) áremelést tapasztaltunk, a 2023 januári átlagos 633 ezer forintos négyzetméterár 2023 decemberére 678 ezer forintra nőtt. A 2024-es négyzetméterárakban a házaknál határozott, a lakásoknál pár százalékos emelést láthatunk a vármegyében az otpotthon.hu-n feladott ingatlanhirdetések alapján.

A hirdetők negyede már csökkentett az eredeti hirdetési áron

Csongrád vármegyében az aktív házhirdetések 25,6 százalékában csökkentettek árat az ingatlanjukat értékesíteni szándékozók, és mindössze a hirdetések 4,3 százalékában emeltek az eredeti áron.

Típusra bontva, a háztulajdonosok 69,8 százaléka egyáltalán nem emelt és nem is csökkentett árat. Az árat módosítók körében az árcsökkenés átlagosan 10,7 százalékos, az emelés viszont ennél masszívabb, átlagosan 13,4 százalékos volt. A lakástulajdonosok is hasonló stratégiával és hasonló arányban változtatnak: 24,6 százalék, tehát tulajdonosok alig több mint a negyede csökkentett, és csupán 5 százalék emelt. A csökkentés 8,2 százalékos volt, az emelés pedig ezt meghaladó átlagosan 10,9 százalékos.

Annak ellenére, hogy a hirdetők több mint negyede csökkentett az eredeti hirdetési áron, az átlagos négyzetméterárakban egyelőre nem tudott csökkenés megjelenni, hiszen az árnövekedés mértéke túlszárnyalja a csökkenését.

Képernyőkép 2024-02-05 070953.png

“Az otpotthon.hu adatai szerint a lakáshirdetések hosszának függvényében hajlandóak a lakástulajdonosok árat csökkenteni” - mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. Ügyvezetője. “Nagyobb változtatási hullám indul az aktív hirdetés harmadik-negyedik hónapjában, a lélektani határ pedig a fél év, általában ezután is nagy arányban csökkentenek az eredeti hirdetési áron.”

A megyén belül hol adják fel a legtöbb ingatlanhirdetést?

A legtöbb lakáshirdetést Szegeden adták fel, amit Szentes, Csongrád, Hódmezővásárhely, Makó követett 2023-ban. 2024 januárjában ugyanez a sorrend az otpotthon.hu-n feladott hirdetések alapján.

Érdekes adatok a vármegye ingatlankínálatából

A jelenlegi kínálat összetételét tekintve jelenleg közel 2000 ház-, 2000 lakás- és 400 telekhirdetés közül válogathatnak az ide költözni, vagy itt befektetni vágyók. Az új építésű ingatlanok iránt érdeklődők Szegeden találkozhatnak egy hétlakásos beruházással. Csongrád megyében is jócskán találni felsőkategóriás ingatlanvásárlási lehetőségeket: Szegeden bérházat kínálnak eladásra, melyben üzlethelyiségek, garázsok és 28 lakás is fellelhető, Mindszenten pedig 10 szobás luxus villát hirdetnek 449,9 millió forintért.

elado-csaladi-haz-mindszent-98108482-t6.webp

Szegeden jelenleg 389 darab 40-60 millió forint közti áron hirdetett eladó lakás keresi új tulajdonosát.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Hiába az ország legszebb kastélya, a környékről menekül, aki lát
2024.02.22. #ingatlanhirdetés #ingatlanpiac
Hiába az ország legszebb kastélya, a környékről menekül, aki lát
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak . Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Nógrádban?
Ez itt Nyíregyháza legdrágább ingatlana - szín ABC
2024.02.15. #ingatlanhirdetés #ingatlanpiac
Ez itt Nyíregyháza legdrágább ingatlana - szín ABC
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a 6. legnagyobb a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában. Itt a legkisebb a hajlandóság az árcsökkentésre a lakástulajdonosok körében. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében?
Milyen lakást keresnek a válófélben lévő és elvált középkorúak?
2024.02.13. #ingatlanpiac
Milyen lakást keresnek a válófélben lévő és elvált középkorúak?
Érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet az egyik legnagyobb ingatlanközvetítői-hálózat. Az ingatanpiacon jelenleg a középkorosztály dominál, nekik van tehát elég pénzük vásárolni, igaz, állami támogatásokra is támaszkodhatnak, más részük pedig kifejezetten befektetési célból vásárol. És vannak köztük nem kevesen, akik élethelyzetük változása, elsősorban válás miatt keresnek másik ingatlant. Ebben a cikkben ennek a csoportnak a lakásigényeit járjuk körbe.
Bács-Kiskun vármegye ingatlanpiaca hatalmas kínálati előnyben van
2024.02.11. #ingatlanhirdetés #ingatlanpiac
Bács-Kiskun vármegye ingatlanpiaca hatalmas kínálati előnyben van
2023-ban majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak (29,2 százalék) csökkentették az árát Magyarországon az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkentés átlagosan 10,5 százalékos volt. Bács-Kiskun megyében az ingatlanhirdetőknek viszont csak a negyede csökkentett árat. 2024 januárjában a harmadik legtöbb hirdetést ebben a vármegyében adták fel az országban.
Hogy melyik az ország legjobb városa, ott ez az egyik legerősebb versenyző
2024.02.10. #eladólakás #ingatlanvásárlás
Hogy melyik az ország legjobb városa, ott ez az egyik legerősebb versenyző
Arról állandó viták folynak országszerte, hol a legjobb élni Magyarországon. Szombathelyen arra büszkék, hogy a menő osztrák rádiókat hallgathattak, Pécs környékén a sikeres zenekarok, Miskolcon pedig a dacos büszkeség ad identitást. Aztán ott van Szeged, ahol egyszerűen csak jó élni. Az ország egyik legjobb városában bármilyen ingatlantípusból válogathatsz, most öt egészen különbözőt mutatunk.
A vidék legnagyobb ingatlanpiacán minden harmadik árat csökkentették
2024.02.09. #ingatlanvásárlás #ingatlanhirdetés
A vidék legnagyobb ingatlanpiacán minden harmadik árat csökkentették
2023-ban majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak csökkentett a hirdetési áron. 2024 lassan indult a vármegye ingatlanpiacán más vármegyékhez képest, ahol több ingatlan került eladósorba, mint Hajdú-Biharban.
Ez a vármegye az ország legkisebb ingatlanpiaca
2024.02.06. #ingatlanvásárlás #ingatlanárak
Ez a vármegye az ország legkisebb ingatlanpiaca
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a legkisebb az országban a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában, és minden harmadik háztulajdonos árat is csökkentett a sikeresebb értékesítés érdekében. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Tolna vármegyében?
Milyen hatással lesznek a tervezett, nagy zuglói beruházások az ingatlanpiacra?
2024.02.03. #ingatlaneladás #ingatlanpiac
Milyen hatással lesznek a tervezett, nagy zuglói beruházások az ingatlanpiacra?
Az elmúlt hetekben, hónapokban több jelentős zuglói ingatlanberuházás híre is megjelent a sajtóban. Az egyik ezek közül a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubaj, míg a másik egy jóval előrébb járó projekt, a Puskás Ferenc Stadion metrómegállóhoz tervezett multifunkciós központ. De milyen hatással vannak ezek a beruházások a kerületi ingatlanpiacra?
Képeslapra költöznél? Irány észak, ahol királyként élheted le az életedet
2024.01.31. #eladóház #eladólakás #ingatlanvásárlás #ingatlanhirdetés
Képeslapra költöznél? Irány észak, ahol királyként élheted le az életedet
Nem véletlenül az ország egyik leginkább körülrajongott települése a város: szép, tiszta és az elhelyezkedése is szinte tökéletes. Szentendréről öt eladó ingatlant ajánlunk.