2024.02.05.Szerző: OTP Otthon #ingatlanvásárlás #ingatlanpiac

Csongrád vármegyében minden negyedik eladó ingatlan árát csökkentették

Csongrád vármegyében minden negyedik eladó ingatlan árát csökkentették

Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak (29,2 százalék) csökkentették már az árát az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkenés átlagosan 10,5 százalékos volt ezeknél. Csongrád vármegye ingatlanpiaca a 8. a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában, miközben minden negyedik meghirdetett ingatlan árát csökkentették már. 2024 ehhez hasonló hirdetési dinamikával indult.


Csongrád vármegyében 2023-ban összesen 10 538 ingatlanhirdetést adtak fel az ország egyik legnagyobb ingatlankeresőjén, az otpotthon.hu-n, amivel méretét tekintve – Budapesten kívül – a 8. ingatlanpiacnak számított a vármegyék rangsorában, nem sokkal lemaradva Győr-Moson-Soprontól, de megelőzve a balatoni ingatlanpiacával előkelő helyen szereplő Somogy vármegyét. 2024-ben eddig hasonló dinamizmus jellemzi az ingatlanértékesítést, mint tavaly.

Árváltozás 2023-ban és 2024-ben

Magyarországon - Budapestet leszámítva - 2023-ban átlagosan 467,5 ezer forint volt a családi házak négyzetméterára, míg a lakásoknál átlagosan 682,7 ezer forintot kértek négyzetméterenként. Ugyanebben az időszakban Csongrád vármegyében átlagosan 364,3 ezer forintos négyzetméteráron hirdetették a családi házakat megvételre, míg a lakásoknál 669,1 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. Tehát a csongrádi házakat átlagosan 28 százalékkal alacsonyabb, a lakásokat 2 százalékkal alacsonyabb áron hirdetik itt, mint az országos átlag.

Képernyőkép 2024-02-05 070935.png Forrás: otpotthon.hu

A 2023-as esztendőben a csongrádi családi házak négyzetméterára több mint 13 százalékkal nőtt: a januári átlagos 329 ezer forintról december végére 374 ezer forintra nőtt a meghirdetett családi házak átlagos négyzetméterára.

Az eladó lakásoknál viszont ennél mérsékeltebb (7 százalékos) áremelést tapasztaltunk, a 2023 januári átlagos 633 ezer forintos négyzetméterár 2023 decemberére 678 ezer forintra nőtt. A 2024-es négyzetméterárakban a házaknál határozott, a lakásoknál pár százalékos emelést láthatunk a vármegyében az otpotthon.hu-n feladott ingatlanhirdetések alapján.

A hirdetők negyede már csökkentett az eredeti hirdetési áron

Csongrád vármegyében az aktív házhirdetések 25,6 százalékában csökkentettek árat az ingatlanjukat értékesíteni szándékozók, és mindössze a hirdetések 4,3 százalékában emeltek az eredeti áron.

Típusra bontva, a háztulajdonosok 69,8 százaléka egyáltalán nem emelt és nem is csökkentett árat. Az árat módosítók körében az árcsökkenés átlagosan 10,7 százalékos, az emelés viszont ennél masszívabb, átlagosan 13,4 százalékos volt. A lakástulajdonosok is hasonló stratégiával és hasonló arányban változtatnak: 24,6 százalék, tehát tulajdonosok alig több mint a negyede csökkentett, és csupán 5 százalék emelt. A csökkentés 8,2 százalékos volt, az emelés pedig ezt meghaladó átlagosan 10,9 százalékos.

Annak ellenére, hogy a hirdetők több mint negyede csökkentett az eredeti hirdetési áron, az átlagos négyzetméterárakban egyelőre nem tudott csökkenés megjelenni, hiszen az árnövekedés mértéke túlszárnyalja a csökkenését.

Képernyőkép 2024-02-05 070953.png

“Az otpotthon.hu adatai szerint a lakáshirdetések hosszának függvényében hajlandóak a lakástulajdonosok árat csökkenteni” - mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. Ügyvezetője. “Nagyobb változtatási hullám indul az aktív hirdetés harmadik-negyedik hónapjában, a lélektani határ pedig a fél év, általában ezután is nagy arányban csökkentenek az eredeti hirdetési áron.”

A megyén belül hol adják fel a legtöbb ingatlanhirdetést?

A legtöbb lakáshirdetést Szegeden adták fel, amit Szentes, Csongrád, Hódmezővásárhely, Makó követett 2023-ban. 2024 januárjában ugyanez a sorrend az otpotthon.hu-n feladott hirdetések alapján.

Érdekes adatok a vármegye ingatlankínálatából

A jelenlegi kínálat összetételét tekintve jelenleg közel 2000 ház-, 2000 lakás- és 400 telekhirdetés közül válogathatnak az ide költözni, vagy itt befektetni vágyók. Az új építésű ingatlanok iránt érdeklődők Szegeden találkozhatnak egy hétlakásos beruházással. Csongrád megyében is jócskán találni felsőkategóriás ingatlanvásárlási lehetőségeket: Szegeden bérházat kínálnak eladásra, melyben üzlethelyiségek, garázsok és 28 lakás is fellelhető, Mindszenten pedig 10 szobás luxus villát hirdetnek 449,9 millió forintért.

elado-csaladi-haz-mindszent-98108482-t6.webp

Szegeden jelenleg 389 darab 40-60 millió forint közti áron hirdetett eladó lakás keresi új tulajdonosát.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 159 157 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Mennyiért lehet most nyaralót venni?
2024.07.10. #ingatlanpiac #ingatlanárak
Mennyiért lehet most nyaralót venni?
Nehezebb, de egyáltalán nem lehetetlen dolguk van azoknak, akik most szeretnének venni nyaralót valamelyik kedvelt magyar üdülőhelyen. Az otpotthon.hu ingatlankereső adatai szerint a legtöbb hétvégi házat Siófok és Gárdony környékén hirdetik. A Balaton-parti ingatlanok négyzetméterára a fővároséval vetekszik, a Velencei-tónál és az Orfűi tavaknál olcsóbbak lettek az üdülők tavalyhoz képest.
Az ország egy kicsit nyugatabbra költözött, ami nem csoda, ha ilyen ingatlanok várnak
2024.07.04. #ingatlanpiac #gazdaság
Az ország egy kicsit nyugatabbra költözött, ami nem csoda, ha ilyen ingatlanok várnak
A lakáspiac megtorpanása a hazai költözési kedvet is erősen visszavetette, ez tűnik ki a belföldi vándorlás legfrissebb adatait bemutató KSH-statisztikából. A számok ugyanakkor azt is mutatják, hogy az évek során egyre mobilisabbak lettek az otthonteremtők, hovatovább rekordot is döntöttek 2023-ban.
Bécstől olcsóbb, Pozsonynál drágábbak a budapesti albérletek
2024.06.17. #albérlet #ingatlanpiac
Bécstől olcsóbb, Pozsonynál drágábbak a budapesti albérletek
17 százalékkal emelkedett a budapesti lakások bérleti díja 2022-höz képest tavaly az európai városok relatív megélhetési költségeinek összehasonlítását célzó Eurostat tanulmány lakásbérleti díjainak felmérése szerint. A magyar főváros a középmezőnyben, közvetlenül Madrid és Zágráb után jön az uniós országok központjainak rangsorában.
Már nem az V. kerület a legdrágább
2024.06.13. #ingatlaneladás #ingatlanpiac
Már nem az V. kerület a legdrágább
2023-ban a lakáspiac 30 százalékos forgalomcsökkenés mellett 8 százalék körüli nominális drágulást hozott Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy tavaly a magas infláció miatt kétszámjegyű körüli reálár-csökkenés következett be. Idén a forgalomban élénkülést mérnek, de a korábbi szárnyalás visszatérésére nem számítunk, írja közleményében az OTP Jelzálogbank.
Tolna vármegye ingatlanpiaca: alacsony árak, alacsony forgalom - de miért?
2024.05.29. #ingatlanpiac #családiház
Tolna vármegye ingatlanpiaca: alacsony árak, alacsony forgalom - de miért?
Az ország legkisebb ingatlanpiaca Tolna vármegyében van, ahol a forgalom is alacsony, noha országos viszonylatban is itt vannak szinte a legalacsonyabb árak. Megnézzük az okokat, és megvizsgáljuk Tolnát széltében-hosszában. Most Dombóvárt, Bonyhádot, a névadó Tolnát és Dunaföldvárat, illetve az ingatlanpiacukat vesézzük ki.
A fokozódó kereslet magával húzta a baranyai ingatlanárakat
2024.05.12. #ingatlanvásárlás #ingatlanpiac
A fokozódó kereslet magával húzta a baranyai ingatlanárakat
Egyre több ingatlant adnak el Baranya vármegyében, ahol 11 százalékkal, 432 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterára az eladott ingatlanoknak, így átlagosan már több mint 31 millió forintot kell fizetni adásvételnél. A legtöbben Pécsen keresnek, de a Falusi CSOK-os preferált kistelepülések is egyre nagyobb figyelmet kapnak.
Mi folyik itt, Salgótarjánban?! És miért változik Zala Zalaegerszegen kívül?
2024.05.09. #ingatlanpiac #ingatlanárak
Mi folyik itt, Salgótarjánban?! És miért változik Zala Zalaegerszegen kívül?
Ha rögtön válaszolnod kellene, hogy szerinted hol adják el a legtöbb ingatlant és hol nőttek a legjobban a lakásárak, valószínűleg Budapestet említenéd és az új iparosodó városokat, de a statisztika szerint máshol van a fókusza a magyar piacnak. Például Salgótarjánban, ahol az utolsó fél évtizedben a legnagyobb arányban adtak-vettek otthonokat, csakúgy, mint Zalában, ahol a megyeszékhelyen kívül ugyancsak kiemelkedően pörgött a használtpiac.
Év végén már erőt gyűjtött a lakáspiac
2024.05.02. #ingatlanvásárlás #ingatlanpiac
Év végén már erőt gyűjtött a lakáspiac
A múlt év végére fordulóponthoz érkezett a hazai lakáspiac, ezt igazolják egybehangzóan a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb jelentései is. 2023 utolsó negyedében a forgalom már magasabb volt az egy esztendővel korábbinál, és az MNB reálárindexe is csupán csekély, 1,8 százalékos veszteséget mutatott.
Nem mindegy, hogy Budapestről északra vagy keletre költözöl, tízmilliós különbségek
2024.04.27. #ingatlaneladás #ingatlanpiac
Nem mindegy, hogy Budapestről északra vagy keletre költözöl, tízmilliós különbségek
A fővárosi agglomeráció településein 2023-ban 18 százalékkal kevesebb ingatlant adtak el, mint 2022-ben, de 2024 fordulópontot hozott, aminek eredményeképpen 8 százalékkal emelkedtek az árak.