2024.05.09.Szerző: OTP Otthon #ingatlanpiac #ingatlanárak

Mi folyik itt, Salgótarjánban?! És miért változik Zala Zalaegerszegen kívül?

Mi folyik itt, Salgótarjánban?! És miért változik Zala Zalaegerszegen kívül?

Ha rögtön válaszolnod kellene, hogy szerinted hol adják el a legtöbb ingatlant és hol nőttek a legjobban a lakásárak, valószínűleg Budapestet említenéd és az új iparosodó városokat, de a statisztika szerint máshol van a fókusza a magyar piacnak. Például Salgótarjánban, ahol az utolsó fél évtizedben a legnagyobb arányban adtak-vettek otthonokat, csakúgy, mint Zalában, ahol a megyeszékhelyen kívül ugyancsak kiemelkedően pörgött a használtpiac.


Az Eurostat közelmúltban publikált lakáspiaci forgalmi kimutatása alapján a magyar ingatlanpiac az uniós országok közül a legpezsgőbb. De most nem a jelenről, hanem az elmúlt 5-6 év ingatlanpiaci változásairól lesz szó.

Az OTP Ingatlanpont ingatlanügynöki hálózat szerint a 2018 és 2022 közötti időszakra jellemző volt, és legfőképpen a vizsgált időszak első éveiben, hogy virágzott az ingatlanpiac (amit az OTP Otthonmegoldások lakáskereső portál korábban a magyar ingatlanpiac aranykoraként említett a közleményében), de a Covid-sokk, majd egy gyors visszatérés után, 2022-től lejtmenet követett. Ez az öt év azonban hatalmas változásokat hozott a hazai használt lakások piacán: az ötéves periódus átlagos tranzakciószámára vetítve 2018-ban a forgalom elérte ennek 110 százalékát, 2019-ben 104 százalékra, 2020-ban pedig 89 százalékra csökkent, majd 2021-ben 106 százalékra nőtt, végül 2022-ben 91 százalékon állt meg a mutató.

elado-teglalakas-salgotarjan-102270510-t6.webp A salgótarjáni érdeklődés érthető, hiszen hol máshol lehetne ilyen olcsón, felújított, belső kétszintes lakást venni akácerdőkkel övezett kertvárosi részen?

Régiónként a fenti árváltozás a következőképpen jelent meg:

 • Budapest pontosan hozta az országos átlagot: 2022-ben 17 százalékkal volt alacsonyabb a forgalma, mint 2018-ban.
 • Pest megyében a tranzakciószám közel felére zsugorodott, nem kizárt, hogy a NAV lassú adatfeldolgozása torzítja ezt a számot, jegyzi meg az Ingatlanpont.
 • 20 százalékot meghaladó esés volt tapasztalható Fejérben, Baranyában, Komárom-Esztergomban, Veszprémben, Hajdú-Biharban, Csongrád-Csanádban.
 • Szabolcs-Szatmár-Beregben a használt lakások forgalma 2022-ben fél százalékkal magasabb volt a korábbihoz képest.
 • 5 százaléknál kisebb visszaesést regisztráltak még Somogyban, Hevesben és Nógrádban.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint az utóbbi több mint öt év társadalmi és gazdasági kihívásai, illetve a fejlettségükből adódó nagy ütemű áremelkedés főleg a prosperáló hazai területeken okoztak megrázkódtatásokat a használtlakás-piacnak, a csendesebb forgalmú területek viszont válságállóbbnak bizonyultak.

 • 2018-2022 között minden ezer otthonból évente átlagosan 35 cserélt gazdát.
 • Budapesten 35,8 lakásvásárlás jutott 1000 lakásra.
 • Négy olyan vármegye is volt a 40-et is elérte a tranzakciószám ezer lakásonként: Jász-Nagykun-Szolnok (42), Heves (40,6), Somogy (40,5) és Békés (40,4)

elado-csaladi-haz-nyiregyhaza-nyirszolos-93000897-t6.webp Nyíregyháza-Nyírszőlős, ahol ezt a 25 éve épült házat lehet megvenni, aminek a kertjében van egy kis kerti tó.

A Balaton térségét leszámítva ezek közül egyiket sem szokták a különösebben keresett térségek között emlegetni, olvasható a közleményben.

 • A legkevesebb forgalom a lakásállományhoz viszonyítva Pest vármegyében volt(24,5), némileg jobban mentek az ingatlanok Győr-Moson-Sopronban (31,1) és Vasban (32,7).
 • A legpörgősebb nagyvárosi lakáspiac a salgótarjáni (45), a yyíregyházi (41,2), a békéscsabai (41) és a szolnoki (40,8).

A lehetséges magyarázatok közül Valkó Dávid azt emeli ki, hogy ezeken, az egyébként széles körben kevéssé vonzónak gondolt területeken nagyon csekély az új építések száma. Amíg például Győrben a sok új lakás elviszi a kereslet egy részét, az ipar- és ingatlanfejlesztésből kimaradó területeken az összes felmerülő családi igényt a használtpiacon kénytelenek kielégíteni, ami fokozza az ottani fordulatszámot. Emellett a relatív olcsóság lehet vonzó akár a környékről beköltözők számára is.

elado-csaladi-haz-pusztavacs-81041158-t6.webp Csodálatosan felújított, a kertben dézsás fürdővel kínálnak megvenni Vasban, Pusztavacson egy parasztházat. A telek, bárhogy is nézzük, hatalmas.

 • A vármegyeszékhelyek listáján a másik végletet Zalaegerszeg képviseli igen alacsony, 29,8-as forgási sebességgel. Ugyanakkor ennél is érdekesebb, hogy ehhez képest Zalában "szinte pezseg az egész vármegye" (42,5), ami valamennyi vármegyei vidék összevetésében a legmagasabb érték.

Címlapkép: Shutterstock


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 217 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Hogyan vándorolnak az ország új ipari központjai felé az ingatlankeresők?
2024.05.15. #ingatlanhirdetés #ingatlanárak
Hogyan vándorolnak az ország új ipari központjai felé az ingatlankeresők?
Jelentősen megnőtt az eladó ingatlanok iránti kereslet az otpotthon.hu ingatlankereső- és hirdetési portál és Debrecen, valamint Szeged erősödését mutatja az otpotthon.hu-n található közel 160 ezer ingatlanhirdetés és havi több mint 1 millió oldallátogató adatai alapján.
Így tudsz jelentősen rövidíteni egy ingatlan értékesítési idején
2024.05.15. #ingatlanvásárlás #ingatlanárak
Így tudsz jelentősen rövidíteni egy ingatlan értékesítési idején
A külsőbb kerületek egyik legvonzóbb tulajdonsága a sok zöld és a kertes házas övezetek, de a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben például a XIV. és XVI. kerületekben a leginkább a kisebb, egy-másfél szobás lakásokat keresik a vevők.
7 dolog, amivel akaratlanul is csökkentheted az ingatlan értékét
2024.05.14. #ingatlanárak #energiahatékonyság
7 dolog, amivel akaratlanul is csökkentheted az ingatlan értékét
Ingatlanértékesítés előtt a legtöbb lakástulajdonos célja az, hogy növelje otthona értékét. Ha azonban nem gondolja át, pontosan mit és hogyan, úgy akár pont az ellenkezőjét is elérheti. Mielőtt meghirdetnéd a lakásod, gyorsan fusd át az alábbi hibákat.
A fokozódó kereslet magával húzta a baranyai ingatlanárakat
2024.05.12. #ingatlanvásárlás #ingatlanpiac
A fokozódó kereslet magával húzta a baranyai ingatlanárakat
Egyre több ingatlant adnak el Baranya vármegyében, ahol 11 százalékkal, 432 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterára az eladott ingatlanoknak, így átlagosan már több mint 31 millió forintot kell fizetni adásvételnél. A legtöbben Pécsen keresnek, de a Falusi CSOK-os preferált kistelepülések is egyre nagyobb figyelmet kapnak.
Az új sztár a fővárosi lakáspicon már 7 kerületben lökte egymillió fölé a négyzetméterárat
2024.05.10. #ingatlanárak #budapest
Az új sztár a fővárosi lakáspicon már 7 kerületben lökte egymillió fölé a négyzetméterárat
Budapesten a használt ingatlanok 80 százalékában téglalakásra szerződtek 2024-ben. A Duna House ingatlanügynökségi hálózatnál az adásvételi szerződéseket átlagosan 992 ezer forintos négyzetméteráron kötötték, de hét kerületben már egymillió forint feletti négyzetméteráron kínálják őket. De melyik a legdrágább kerület?
Ez a plafon, amennyiért még házat hajlandóak venni az emberek
2024.05.07. #ingatlaneladás #ingatlanárak
Ez a plafon, amennyiért még házat hajlandóak venni az emberek
Csepelen és a főváros déli agglomerációjában némileg élénkült az ingatlanpiac, de a közvetítők szerint a kereslet csak egy bizonyos árszintig érzékelhető. Mennyi a határ?
Év végén már erőt gyűjtött a lakáspiac
2024.05.02. #ingatlanvásárlás #ingatlanpiac
Év végén már erőt gyűjtött a lakáspiac
A múlt év végére fordulóponthoz érkezett a hazai lakáspiac, ezt igazolják egybehangzóan a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb jelentései is. 2023 utolsó negyedében a forgalom már magasabb volt az egy esztendővel korábbinál, és az MNB reálárindexe is csupán csekély, 1,8 százalékos veszteséget mutatott.
10-ből csak egy ingatlant tudtak eladni a meghirdetett áron, 80 százalékukat olcsóbban
2024.04.30. #ingatlaneladás #ingatlanárak
10-ből csak egy ingatlant tudtak eladni a meghirdetett áron, 80 százalékukat olcsóbban
Az eladott ingatlanok jelentős része, 80,8 százaléka olcsóbban cserélt gazdát, mint amennyiért meghirdették 2024 első negyedévében. Az alku mértéke átlagosan 7 százalék körül alakult, írja közleményében a Duna House.
Nem mindegy, hogy Budapestről északra vagy keletre költözöl, tízmilliós különbségek
2024.04.27. #ingatlaneladás #ingatlanpiac
Nem mindegy, hogy Budapestről északra vagy keletre költözöl, tízmilliós különbségek
A fővárosi agglomeráció településein 2023-ban 18 százalékkal kevesebb ingatlant adtak el, mint 2022-ben, de 2024 fordulópontot hozott, aminek eredményeképpen 8 százalékkal emelkedtek az árak.