2024.02.09.Szerző: OTP Otthon #ingatlanvásárlás #ingatlanhirdetés

A vidék legnagyobb ingatlanpiacán minden harmadik árat csökkentették

A vidék legnagyobb ingatlanpiacán minden harmadik árat csökkentették

2023-ban majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak (29,2 százalék) csökkentették az árát Magyarországon az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkenés átlagosan 10,5 százalékos volt ezeknél a lakásoknál. Hajdú-Bihar vármegyében majdnem minden harmadik ingatlaneladó csökkentett a hirdetési áron. 2024 lassan indult a vármegye ingatlanpiacán más vármegyékhez képest, ahol több ingatlan került eladósorba, mint Hajdú-Biharban.


Hajdú-Bihar vármegyében 2023-ban összesen 17603 ingatlanhirdetést adtak fel az otpotthon.hu ingatlankeresőn, amivel – Budapesten kívül – a második legnagyobb ingatlanpiacnak számított a vármegyék rangsorában Pest vármegye után, nem sokkal megelőzve Baranyát. 2024-ben azonban megváltozott a dinamika, és Baranyában, Bács-Kiskunban már több hirdetést adtak fel, mint Hajdú-Biharban.

Árváltozás 2023-ban és 2024-ben

Magyarországon - Budapestet leszámítva - 2023-ban átlagosan 467,5 ezer forint volt a családi házak négyzetméterára, míg a lakásoknál 682,7 ezer forint négyzetméterenként. Hajdú-Biharban ugyanebben az időszakban négyzetméterenként átlagosan 452,5 ezer forintért hirdetették meg a családi házakat megvételre, a lakásoknál pedig 802 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár.

Képernyőkép 2024-02-08 093302.png Forrás: optotthon.hu

A 2023-as esztendőben a családi házak négyzetméterára a januári átlagos 441,3 ezer forintról december végére 469,8 ezer forintra emelkedett, ami közel 5-6 százalékos év közi áremelkedésnek felel meg.

A lakásoknál más volt az árképzés, 2023 januárjában az átlagos 776,4 ezer forintról – az év közben tapasztalható rekordokat döntő hullámzás után - decemberre 833,2 ezer forinton nyugodott meg a meghirdetett lakások négyzetméterára. Az átlagárat több, nagy értékű lakás piacra kerülése is változtatta az év közben.

Az idei ingatlanárakban némi mérséklődést láthatunk, míg a házak átlagos négyzetméterára minimális, a lakásárak nagyobb mértékben (5 százalék) csökkentek decemberhez képest.

A vármegyében élők negyede árat csökkentett

A vármegyében feladott ingatlanhirdetések 28,7 százalékában csökkentettek eddig árat az ingatlanjukat értékesíteni szándékozók, és mindössze a hirdetések 4,7 százalékában emeltek az eredeti áron. A tulajdonosok kétharmada egyáltalán nem emelt és nem is csökkentett. Ingatlantípusra bontva, a házaknál nagyobb volt a csökkentési hajlandóság, mint a lakásoknál: előbbinél 30,1 százalék, utóbbinál pedig 26,4 százalék csökkentett. Azonban aki a házaknál emelt, sokkal nagyobb mértékű növelést hajtott végre, mint a lakásoknál.

Képernyőkép 2024-02-08 093317.png

“Az otpotthon.hu adatai szerint a lakáshirdetések hosszának függvényében hajlandóak a lakástulajdonosok árat csökkenteni” - mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője. “A lélektani határ a fél év, általában ezután mérséklik az eredeti hirdetési árat.” A vármegyén belül hol adják fel a legtöbb ingatlanhirdetést?

A legtöbb lakáshirdetést Debrecenben adták fel, amit Hajdúszoboszló követett, aztán Hajdúsámson, Hajdóböszörmény és Balmazújváros volt a sorrend 2023-ban. 2024 januárjában az első két helyezett után a 3. és 4. helyezett Hajdúsámson és Hajdúböszörmény helyet cserél, és megjelent Püspökladány a legtöbb eladó ingatlannal rendelkezők táborában.

Érdekes adatok a vármegye ingatlankínálatából

elado-csaladi-haz-debrecen-91471429-t6.webp Több, mint egyhektáros birtokon, egy minden igényt kielégítő luxus ház Debrecenben

A legdrágább eladó lakóingatlan jelenleg egy debreceni öt szobás családi ház a Vámospércsi út közelében, amelyért 850 millió forintot kér a tulajdonosa.

A legértékesebb pedig egy szintén debreceni, a Nyulas városrészben található, ötszobás családi ház ér, amelyet 322 millióért hirdettek meg, így 2 250 000 forintos négyzetméterárra jön ki. A legdrágább, nem lakáscélú ingatlant viszont Hajdúsámsonon hirdették meg, a 4,3 hektáros telken épült 5200 négyzetméteres gyártócsarnokért 1 736 340 000 forintot kérnek.

Címlapkép: Shutterstock


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Hiába az ország legszebb kastélya, a környékről menekül, aki lát
2024.02.22. #ingatlanhirdetés #ingatlanpiac
Hiába az ország legszebb kastélya, a környékről menekül, aki lát
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak . Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Nógrádban?
Veszprém vármegye ingatlanpiaca óvatosan kezdte 2024-et
2024.02.19. #ingatlanhirdetés #ingatlanárak
Veszprém vármegye ingatlanpiaca óvatosan kezdte 2024-et
Már majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a 9. a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában az eladó ingatlanhirdetések számát tekintve, miközben minden harmadik meghirdetett ingatlan árát csökkentették már a vármegyében. Milyen dinamikával indult 2024 a vármegye ingatlanpiaca?
Ez itt Nyíregyháza legdrágább ingatlana - szín ABC
2024.02.15. #ingatlanhirdetés #ingatlanpiac
Ez itt Nyíregyháza legdrágább ingatlana - szín ABC
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a 6. legnagyobb a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában. Itt a legkisebb a hajlandóság az árcsökkentésre a lakástulajdonosok körében. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében?
Hirdess az otpotthon.hu-n ingatlanközvetítőként és zsebeld be az ajándék megjelenést!
2024.02.14. #ingatlanhirdetés
Hirdess az otpotthon.hu-n ingatlanközvetítőként és zsebeld be az ajándék megjelenést!
A több mint havi 1 millió látogató és a kedvező ár-érték arányú csomagajánlatok mellett most ajándék megjelenéssel várja az egyik legnagyobb ingatlankereső új ingatlanközvetítő előfizetőit.
Komárom-Esztergom vármegye ingatlanpiacán Tatabányát megelőzheti Komárom
2024.02.13. #ingatlaneladás #ingatlanhirdetés
Komárom-Esztergom vármegye ingatlanpiacán Tatabányát megelőzheti Komárom
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak (29,2 százalék) csökkentették az árát Magyarországon az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkenés átlagosan 10,5 százalékos volt ezeknél. Komárom-Esztergom vármegye ingatlanpiaca a 14. legnagyobb a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában, miközben az országos átlagnál nagyobb volt a hajlandóság az árcsökkentésre az ingatlanhirdetők körében. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Komárom-Esztergom vármegyében?
A község, ami két ország lehetőségeit kínálja
2024.02.12. #eladóház #ingatlanhirdetés
A község, ami két ország lehetőségeit kínálja
Zsirát először 1225-ben említi oklevél, 1931-ben három község, Zsira, Gyülevíz és Salamonfa egyesítésével nyerte el mai formáját. Talán még nem is hallottál erről a kis településről, pedig egy igazi rejtett kincse az országnak.
Bács-Kiskun vármegye ingatlanpiaca hatalmas kínálati előnyben van
2024.02.11. #ingatlanhirdetés #ingatlanpiac
Bács-Kiskun vármegye ingatlanpiaca hatalmas kínálati előnyben van
2023-ban majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak (29,2 százalék) csökkentették az árát Magyarországon az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkentés átlagosan 10,5 százalékos volt. Bács-Kiskun megyében az ingatlanhirdetőknek viszont csak a negyede csökkentett árat. 2024 januárjában a harmadik legtöbb hirdetést ebben a vármegyében adták fel az országban.
Hogy melyik az ország legjobb városa, ott ez az egyik legerősebb versenyző
2024.02.10. #eladólakás #ingatlanvásárlás
Hogy melyik az ország legjobb városa, ott ez az egyik legerősebb versenyző
Arról állandó viták folynak országszerte, hol a legjobb élni Magyarországon. Szombathelyen arra büszkék, hogy a menő osztrák rádiókat hallgathattak, Pécs környékén a sikeres zenekarok, Miskolcon pedig a dacos büszkeség ad identitást. Aztán ott van Szeged, ahol egyszerűen csak jó élni. Az ország egyik legjobb városában bármilyen ingatlantípusból válogathatsz, most öt egészen különbözőt mutatunk.
Ez a három szempont segíthet, hogy gyorsan eladd az ingatlanod
2024.02.07. #ingatlaneladás #ingatlanhirdetés
Ez a három szempont segíthet, hogy gyorsan eladd az ingatlanod
Az elmúlt évben jelentősen meghosszabbodott az ingatlanok eladási ideje, a kínálat és a kereslet egymásratalálásában segíthet, ha a következő tanácsokat megfogadod. Bizonyos előkészületek megtétele és némi őszinteség is kell ahhoz, hogy ne váljon végeláthatatlan szenvedéssé az ingatlaneladás.