2024.01.15.Szerző: OTP Otthon #ingatlanvásárlás #budapest

Milyen ingatlanokat kapsz 30 millió forintig Budapesten - mi változott egy év alatt?

Milyen ingatlanokat kapsz 30 millió forintig Budapesten - mi változott egy év alatt?

Hogy mennyit is változott az egy évvel ezelőttihez képest az ingatlanok értéke, azt onnan tudhatjuk meg a legbiztosabban, ha megnézzük, hogy a tavalyival azonos minimum összegért mit lehet kapni 2024-ben a budapesti ingatlanpiacon.


A külső pesti kerületekben elsősorban a 18-27 négyzetméteres panel garzonlakások kerültek be az idén januárra a 30 millió forint alatti kategóriába - írja közleményében a Balla Ingatlan, amelynek munkatársa, Rácz Gyula László, ehhez hozzátette, hogy bár komolyabb áresés nem történt az elmúlt egy év során, de a hirdetési árakban ma már általánosan benne van egy 10-15 százalékos alku lehetősége.

Alkuval pedig már a másfél szobás panelek is közelítenek a 30 milliós határhoz, sőt néha a nagyobb, 50-60 négyzetméteres, 1+2 félszobás lakások is becsúsznak olykor a 30 millió forint alatti kategóriába. Igaz, ilyen árral legfeljebb csak a nagy lakótelepeken lévő, erősen elhanyagolt lakásoknál lehet találkozni, és ott is ritkán.

ivker.png Aki sürgősen megválna a lakásától, az hajlandó olcsóbban adni, ami különleges lehetőséget nyújt a vevőknek, mint ennél a IV. kerületi 37 négyzetméteres téglalakásnál is.

Az ingatlanközvetítők szerint egyébiránt tavaly is hasonló volt a panelek ára elsősorban a Havanna vagy Lakatos lakótelepeken. "Tehát, ha nem is csökkentek látványosan az árak, emelkedés sem következett már be" - írja közleményében a Balla.

A paneleken kívül a többlakásos, udvari ingatlanok kerülhetnek még be ebbe az árkategóriába a XVIII. kerületben. Az árak 15 millió forinttól indulnak, és minél több lakás található egy udvarban, annál olcsóbb az adott ingatlan. A 30-45 négyzetméteres, egy vagy kétszobás, korszerűsítést igénylő házrészeket is, amelyek szintén ebbe az árkategóriába tartoznak, azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy az ár csökkenésével a minőség is romlik.

Ha Budapesten kívül nézünk körül, akkor a délkeleti agglomerációban akár már 2-3-4 szobás családi házakat is találhatunk ilyen összegért, azonban itt is együtt jár az ár a minőséggel. Vagyis egy 30 milliós családi ház a pesti agglomerációban jelentős korszerűsítést igényel műszakilag és esztétikailag is - tette hozzá. Tavaly ilyenkor viszont nem igazán lehetett 30 millió alatti összegért családi házat vásárolni a pesti agglomerációban, legalábbis Rácz Gyula László akkor úgy nyilatkozott, hogy legfeljebb csak egy házrészt tudnánk venni ennyiért, itt tehát mintha csökkenés következett volna be.

elado-csaladi-haz-nyaregyhaza-96984460-t6.webp Ez a nyáregyházai, vegyes falazatú ház, 30 millió alatti kategória, így csak részben felújított, egy-két dolog még várat magára, de lakható otthonról beszélünk.

 • A pesti belső kerületekben garzonok közül válogathatunk 30 millió forintig.
 • a VI. kerületben 19-24 millió forint közötti összegekért apró lakások, illetve szuterének kaphatóak átlagos, közepes állapotban.
 • 24-30 millióért egyszobás lakásokat találhatunk, melyek általában galériázottak.
 • A VII. kerületben az előbbinél majdnem kétszer akkora választékkal találkozunk ebben az árkategóriában, de itt is egyszobás, galériázott lakásokból áll a kínálat
 • 30 millióért már találhatsz szépen felújított ingatlanokat is a VII. kerületben.
 • A VIII. kerületben még nagyobb a kínálat: 10-20 millió forint közötti áron vehetsz már felújított egyszobásokat, igaz ezek elhelyezkedése “nem a legjobb”.
 • 20-30 millió forint között nagyobb, kétszobás lakásokat is kaphatsz, illetve kedveltebb részeken 30-40 négyzetméteres lakásokat.
 • A VIII. kerület kevésbé felkapott részein akár felújított 50 négyzetméteres lakásokra is bukkanhatsz 30 millióért.

elado-teglalakas-budapest-v-kerulet-belvaros-94045505-t6.webp Ez a felújított, V. kerületi galériás lakás éppen 30 millióért megvásárolható.

 • A IX. kerületben szűkös a kínálat ebben a kategóriában: 20 millió forint alatt szinte csak milliós négyzetméteráron kaphatók apró egyszobások, illetve szuterénlakások.
 • 20-30 millió közé becsúsznak a közepes állapotú, nagyobb egyszobások,
 • 30 millió forint felé közelítve már jobb lokációkban.

A IX. kerület kapcsán úgy tűnik, mintha tavaly még jobb áron tudtunk volna vásárolni, ugyanis a szakértő akkor még arról beszélt, hogy a kerületben 55 négyzetméteres, egy plusz két félszobás panellakásokat vehetünk 30 millióért, sőt 40-45 négyzetméteres, szépen felújított téglalakásokat is.

A budai oldalon nemigen lehet 30 millió forint alatt normális ingatlannal találkozni, legfeljebb néhány szuterénlakás, vagyis vizesedő, sötét alagsori lakás kerül be ebbe a kategóriába, illetve más olyan ingatlanok, melyekkel valamilyen egyéb, komolyabb probléma merül fel - mondta Nagy Andrea, a Balla Ingatlan I., II., III. és XII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

A szakértő szerint az egymillió forint feletti hirdetési árakon nem nagyon vásárolnak a vevők, legfeljebb abban az esetben, ha valóban jó helyen lévő, jó adottságokkal rendelkező ingatlanról van szó. Minden más esetben olyan alkura kerül sor, amelynek eredményeként az egymilliós négyzetméterárból - ha nem is könnyen, de - lehet akár 800 ezer forintos négyzetméterár is.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 161 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

A Velencei-tó már rég nem csak nyaralóhely - Sikerül-e a lakóházakat az idén eladni?
2024.04.03. #ingatlanvásárlás #vízpart
A Velencei-tó már rég nem csak nyaralóhely - Sikerül-e a lakóházakat az idén eladni?
Egyre többen élnek életvitelszerűen a Budapestről kevesebb, mint egy óra autóútra lévő tónál. A Velencei-tó ingatlankínálatát böngészve kiderül, mi a különbség a Balaton és Agárd között.
Az első negyedévben berobbant az ingatlanpiac Magyarországon
2024.04.02. #ingatlanvásárlás #ingatlanpiac
Az első negyedévben berobbant az ingatlanpiac Magyarországon
Márciusában 11 046 lakóingatlant sikerült értékesíteni a Duna House tranzakciószámbecslése szerint, ami ötven százalékkal jobb első negyedévet jelent, mint a tavalyi.
7 módszer az öngondoskodásra úgy, hogy ehhez még csak ki sem kell lépned a lakásból
2024.04.01. #ingatlanvásárlás #tippektrükkök
7 módszer az öngondoskodásra úgy, hogy ehhez még csak ki sem kell lépned a lakásból
Így szerezhetsz magadnak értékes énidőt a gyógyfürdőn, az edzőtermen és a szórakozóhelyen kívül.
Az ország legjobban kettészakított vármegyéjében egyszerre van jelen a luxus és a mélység
2024.03.08. #ingatlanvásárlás #ingatlanárak
Az ország legjobban kettészakított vármegyéjében egyszerre van jelen a luxus és a mélység
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak Magyarországon az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkenés átlagosan 10,5 százalékos volt ezeknél. Somogy vármegye ingatlanpiaca 9. a vármegyék rangsorában a 2023-ban feladott ingatlanhirdetések száma alapján, és itt minden harmadik meghirdetett ingatlan árát csökkentették. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Somogyban?
Ezeket a falvakat megmentette a Falusi CSOK, van ahol 4 új lakó is elég volt
2024.03.07. #ingatlanvásárlás #csok
Ezeket a falvakat megmentette a Falusi CSOK, van ahol 4 új lakó is elég volt
Bár a lakáspiac egyértelműen lassult, a kistelepülések vonzereje növekedni tudott 2022-ben, így azok jellemzően eredményesebben álltak ellen a népességcsökkenésnek is. Az OTP Ingatlanpont szakértője szerint a Falusi CSOK még új lendületet is kaphat a támogatási rendszer ez év elejétől érvényes átalakítása nyomán.
Salgótarjánba költöznél? Mit tud ez a város, ami ezt a két szélsőséget kínálja?
2024.03.04. #eladóház #ingatlanvásárlás
Salgótarjánba költöznél? Mit tud ez a város, ami ezt a két szélsőséget kínálja?
Az ország egyik legszebb fekvésű városában, Nógrád központjában kifejezetten jó áron juthatsz otthonhoz.
Gyaloglás, szieszta, otthonok: egy kéktúrázó kalandozása Sárvártól Sümegig
2024.03.01. #eladóház #ingatlanvásárlás
Gyaloglás, szieszta, otthonok: egy kéktúrázó kalandozása Sárvártól Sümegig
1172 kilométer és 27 szakasz: ezt kínálja az Országos Kéktúra útvonala, amelyet most az otpotthon.hu ingatlanhirdetésein keresztül bejárunk majd, bemutatjuk a tájegységeket és természetesen a helyi ingatlanokra is felhívjuk a figyelmet.
Előbb a hivatalt kérdezd, ha otthont akarsz csinálni a garázsodból!
2024.02.27. #ingatlanvásárlás #építkezés
Előbb a hivatalt kérdezd, ha otthont akarsz csinálni a garázsodból!
Az egyre nehezebb lakhatási körülmények egyre kreatívabb kényszermegoldásokat szülnek, mint például a lakássá alakítható garázs. Hogy erre Magyarországon van-e mód, arra a cikkben kerestük a választ.
Hogy melyik az ország legjobb városa, ott ez az egyik legerősebb versenyző
2024.02.10. #eladólakás #ingatlanvásárlás
Hogy melyik az ország legjobb városa, ott ez az egyik legerősebb versenyző
Arról állandó viták folynak országszerte, hol a legjobb élni Magyarországon. Szombathelyen arra büszkék, hogy a menő osztrák rádiókat hallgathattak, Pécs környékén a sikeres zenekarok, Miskolcon pedig a dacos büszkeség ad identitást. Aztán ott van Szeged, ahol egyszerűen csak jó élni. Az ország egyik legjobb városában bármilyen ingatlantípusból válogathatsz, most öt egészen különbözőt mutatunk.