2024.04.18.Szerző: OTP Otthon #ingatlaneladás #ingatlanárak

A magyar piac Európa egyik legpezsgőbb lakáspiaca jelenleg

A magyar piac Európa egyik legpezsgőbb lakáspiaca jelenleg

A múlt év végére megállt a magyar lakáspiac forgalmának hanyatlása az Eurostat legfrissebb adatai szerint. A nemzetközi összevetésből kitűnik, hogy a magyar számított a kontinens egyik legpezsgőbb nemzeti piacának.


2023-ban 107 ezer lakás cserélt gazdát Magyarországon. Ez 26,1 százalékos visszaesést jelent az előző évi eredményhez képest, sőt utoljára 2013-ban regisztráltak ennél kevesebb tranzakciót a piacon, írja közleményében az OTP Ingatlanpont az Eurostat előzetes adataira hivatkozva.

Az éves visszaesés mértéke nem példátlan: ugyanebben az időben Luxemburgban 43,4 százalékkal, míg Ausztriában 28,2 százalékkal esett a forgalom. Igaz, előfordult fellendülés is: Cipruson egy esztendő alatt újabb 31 százalékkal tudott bővülni a lakáspiac. Az uniós statisztika 14 tagországból tart nyilván értékelhető forgalmi adatokat, közülük egyedül Cipruson nőtt tavaly a kereskedés intenzitása.

elado-csaladi-haz-budapest-xv-kerulet-100870124-t6.webp Megfelelő árazással a családi házakra is van kereslet Budapesten, ami ennek a XV. kerületi ingatlannak az esetében is bebizonyosodhat, mivel 481 ezer forintos négyzetméterár jelentősen elmarad a kerületi átlagos négyzetméterártól (651,4 ezer forint a kerületben).

Az Eurostat adatai szerint 2023 első negyedében a tranzakciószám 30,8 százalékkal múlta alul a 2022-est, míg az utolsó negyedévben ez a mutató már csak 6 százalékos elmaradást jelzett. Az év végére az esés lényegében meg is állt, az október-decemberi forgalom csupán 0,8 százalékkal maradt el a július-szeptemberitől.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint a CSOK változásainak bejelentése után megszaporodtak az előrehozott vásárlások is, illetve sokan már akkor előszerződésekkel készültek az új kedvezmények januári bevezetésére. Ez az élénkülés – ugyancsak az ingatlanosok tapasztalatai szerint – megmutatkozott az idei első negyedévben is, így reálisan lehet azzal számolni, hogy ezzel megállt a forgalom csökkenése, amit majd legközelebb a statisztika is megmutat.

A tavalyi utolsó negyedév nem mindenhol hozott a hazaihoz hasonlóan megnyugvást: az előző negyedévhez képest tíz százaléknál is nagyobb visszaesést regisztráltak Franciaországban (-13,6%) és Cipruson (-11,9%), míg hasonló mértékű növekedést Spanyolországban (15,3%), Bulgáriában (14%) és Hollandiában (11,6%).

elado-csaladi-haz-erd-78152952-t6.webp Érd legfelkapottabb utcájában található ez a mediterrán stílusú családi ház hatalmas fedett terasszal.

Mindazonáltal 2023-ban még így is Franciaországban volt a legintenzívebb piac, ahol 100 000 lakosra 1413 lakáseladás jutott. Bulgária (1394) és Finnország (1161) fért még fel a dobogóra.

A legkevesebb intenzitással Ausztria (435) vezet, megelőzve Szlovéniát (462) és Írországot (912). Magyarország a középmezőnyben végzett (1115). Ha azonban nem a lakosságszámhoz, hanem az otthonok számához viszonyítjuk a forgalmat, úgy az 1000 lakásonkénti 24 adásvétellel Magyarország is felfér a dobogóra Franciaország (26) és Hollandia (25) mögé. A listát ekkor is Szlovénia (12) és Ausztria (8) zárja, írja közleményében az ingatlanközvetítői hálózat.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 217 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Hogyan vándorolnak az ország új ipari központjai felé az ingatlankeresők?
2024.05.15. #ingatlanhirdetés #ingatlanárak
Hogyan vándorolnak az ország új ipari központjai felé az ingatlankeresők?
Jelentősen megnőtt az eladó ingatlanok iránti kereslet az otpotthon.hu ingatlankereső- és hirdetési portál és Debrecen, valamint Szeged erősödését mutatja az otpotthon.hu-n található közel 160 ezer ingatlanhirdetés és havi több mint 1 millió oldallátogató adatai alapján.
Így tudsz jelentősen rövidíteni egy ingatlan értékesítési idején
2024.05.15. #ingatlanvásárlás #ingatlanárak
Így tudsz jelentősen rövidíteni egy ingatlan értékesítési idején
A külsőbb kerületek egyik legvonzóbb tulajdonsága a sok zöld és a kertes házas övezetek, de a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben például a XIV. és XVI. kerületekben a leginkább a kisebb, egy-másfél szobás lakásokat keresik a vevők.
7 dolog, amivel akaratlanul is csökkentheted az ingatlan értékét
2024.05.14. #ingatlanárak #energiahatékonyság
7 dolog, amivel akaratlanul is csökkentheted az ingatlan értékét
Ingatlanértékesítés előtt a legtöbb lakástulajdonos célja az, hogy növelje otthona értékét. Ha azonban nem gondolja át, pontosan mit és hogyan, úgy akár pont az ellenkezőjét is elérheti. Mielőtt meghirdetnéd a lakásod, gyorsan fusd át az alábbi hibákat.
Japán vagy Toszkána? Egyik sem, hanem Magyarország legjobb külföldi stílusú otthonai
2024.05.11. #ingatlaneladás #lakberendezés
Japán vagy Toszkána? Egyik sem, hanem Magyarország legjobb külföldi stílusú otthonai
Szívesen nézegeted, hogy más országokban milyen körülmények között élnek az emberek? Az eltérő lehetőségek miatt különböző hagyományok alakultak ki a világon, és sokszor nemcsak az építészetben, hanem a belsők kialakításában is eltérnek a stílusok. Ki mit szeret a világban? Nemzetközi stílusú otthonok az Otpotthon.hu-n.
Az új sztár a fővárosi lakáspicon már 7 kerületben lökte egymillió fölé a négyzetméterárat
2024.05.10. #ingatlanárak #budapest
Az új sztár a fővárosi lakáspicon már 7 kerületben lökte egymillió fölé a négyzetméterárat
Budapesten a használt ingatlanok 80 százalékában téglalakásra szerződtek 2024-ben. A Duna House ingatlanügynökségi hálózatnál az adásvételi szerződéseket átlagosan 992 ezer forintos négyzetméteráron kötötték, de hét kerületben már egymillió forint feletti négyzetméteráron kínálják őket. De melyik a legdrágább kerület?
Mi folyik itt, Salgótarjánban?! És miért változik Zala Zalaegerszegen kívül?
2024.05.09. #ingatlanpiac #ingatlanárak
Mi folyik itt, Salgótarjánban?! És miért változik Zala Zalaegerszegen kívül?
Ha rögtön válaszolnod kellene, hogy szerinted hol adják el a legtöbb ingatlant és hol nőttek a legjobban a lakásárak, valószínűleg Budapestet említenéd és az új iparosodó városokat, de a statisztika szerint máshol van a fókusza a magyar piacnak. Például Salgótarjánban, ahol az utolsó fél évtizedben a legnagyobb arányban adtak-vettek otthonokat, csakúgy, mint Zalában, ahol a megyeszékhelyen kívül ugyancsak kiemelkedően pörgött a használtpiac.
Ez a plafon, amennyiért még házat hajlandóak venni az emberek
2024.05.07. #ingatlaneladás #ingatlanárak
Ez a plafon, amennyiért még házat hajlandóak venni az emberek
Csepelen és a főváros déli agglomerációjában némileg élénkült az ingatlanpiac, de a közvetítők szerint a kereslet csak egy bizonyos árszintig érzékelhető. Mennyi a határ?
10-ből csak egy ingatlant tudtak eladni a meghirdetett áron, 80 százalékukat olcsóbban
2024.04.30. #ingatlaneladás #ingatlanárak
10-ből csak egy ingatlant tudtak eladni a meghirdetett áron, 80 százalékukat olcsóbban
Az eladott ingatlanok jelentős része, 80,8 százaléka olcsóbban cserélt gazdát, mint amennyiért meghirdették 2024 első negyedévében. Az alku mértéke átlagosan 7 százalék körül alakult, írja közleményében a Duna House.
Hirdess úgy, mint egy profi – ilyen egy igazán jó ingatlanhirdetés
2024.04.21. #ingatlaneladás #ingatlanhirdetés #tippektrükkök
Hirdess úgy, mint egy profi – ilyen egy igazán jó ingatlanhirdetés
A következőkben abban nyújtunk segítséget, hogyan rakj össze egy ingatlanhirdetést, hogy az elérje a célját és meggyőző legyen a potenciális érdeklődőidnek. Tarts velünk!