2024.02.13.Szerző: Bohus Péter #ingatlanpiac

Milyen lakást keresnek a válófélben lévő és elvált középkorúak?

Milyen lakást keresnek a válófélben lévő és elvált középkorúak?

Érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet az egyik legnagyobb ingatlanközvetítői-hálózat. Az ingatanpiacon jelenleg a középkorosztály dominál, nekik van tehát elég pénzük vásárolni, igaz, állami támogatásokra is támaszkodhatnak, más részük pedig kifejezetten befektetési célból vásárol. És vannak köztük nem kevesen, akik élethelyzetük változása, elsősorban válás miatt keresnek másik ingatlant. Ebben a cikkben ennek a csoportnak a lakásigényeit járjuk körbe.


Nem túl széles a skálája azoknak a vevői csoportoknak, akik az elmúlt hónapokban jelen voltak az ingatlanpiacon, elsősorban az úgynevezett középkorosztály aktív, írja közleményében a Balla Ingatlan. Marosvölgyi Gabi szakmai vezető szerint idetartoznak a már nem huszonévesek, akik igénybe tudnak venni állami támogatást, és azok, akik válnak, és élethelyzetük változásából adódóan kisebb lakásba költöznének.

A belvárosi kerületekben is a 30-50-es korosztály van jelen a legnagyobb számban az ingatlanpiacon. Ők alapvetően a kisebb lakásokat keresik, leginkább 30 millió forintig, de az 50-55 millió forintos értékhatárt nagyon ritkán lépik át.

elado-teglalakas-budapest-viii-kerulet-94045267-t6.webp Éppen belefér még a 30 milliós keretbe ez a VIII. kerületi, galériás lakás a roppant menő Corvin-sétánynál.

Ez a csoport ugyanakkor kétfelé bontható, hiszen vannak közöttük, akik saját használatra vásárolnak - akár készpénzért, mert eladnak egy másik ingatlant -, illetve a másik részük befektetési szándékkal, kiadásra veszi a lakást. Utóbbi csoportra az jellemző, hogy olyan felújított vagy újépítésű lakásokat keresnek, melyek alkalmasak akár rövid, akár hosszú távú kiadásra. Sokan közülük egyébként csak átmenetileg tervezik a megvásárolt ingatlan kiadását, mert később használatba szeretnék venni - mondta Garaba Gergely irodavezető.

Marosvölgyi Gabi szerint az előző félévben határozottan lehetett érezni azoknak a vevőknek a jelenlétét, akik még a CSOK előző verzióját próbálták meg kihasználni, hiszen ezt az év elején egy feltételeiben eltérő támogatási forma váltotta fel. Ők azonban nem a legfiatalabbak, általában túl járnak a 30-on - derült ki a szavaiból. Ők még belefértek az életkori határok közé, ugyanakkor volt már némi tőkéjük, illetve az is megmozgatta őket, hogy némileg csökkentek a tavalyi évben az ingatlanárak.

elado-tarsashazi-lakas-budapest-vii-kerulet-99160309-t6.webp Befektetésnek is kiváló, fiataloknak pedig jó szívvel ajánlott a VII. kerület, ahol ilyen praktikus és kényelmes lakásokat vásárolhatsz, mint ez a galériás, minden korszerű berendezéssel felszerelt lakás.

Egy másik, karakteresen kirajzolódó csoportot jelentenek az elváltak vagy válófélben lévők, akik kis méretű lakásokat keresnek, Csepelen 30 millió forintos értékig, de ugyanez érvényes általában a déli agglomerációban is. Marosvölgyi szerint nemrég egy 24 millió forintos, nem rossz állapotú, földszinti lakás kelt el egy hét alatt. Ezekre az ingatlanokra lehet érzékelni most a legnagyobb keresletet, ugyanakkor szerény belőlük a kínálat.

A belső kerületekben valamivel nagyobb számban van jelen a legfiatalabb korosztály, akik garzonokat vagy a kétszobás, 40-50 négyzetméteres ingatlanokat preferálják. Egy részük szülői segítséggel, mások jó fizetéssel rendelkeznek, illetve a hitelfelvétel lehetőségével is élnek. Ők elsősorban a belvárosi új építésűeket keresik a leginkább. Ezzel szemben azok, akik szülői támogatással próbálják megvalósítani lakáscéljaikat, inkább felújítandó használt lakásokat keresnek.

VAGOHID_05.jpg A Metrodom Green lakóparkban, a IX. kerületben már 54,4 millió forintért is elérhetők kisebb, viszont vadonatúj lakások.

Ami fontos számukra, az az alacsony rezsi, a jó közlekedés, és persze a jó lokáció is ide tartozik, de a pénzügyi keretbe sokszor nem mindegyik feltétel fér bele.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 162 069 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Csúcsot döntött a hazai lakáspiac
2024.04.11. #ingatlanpiac #hírek
Csúcsot döntött a hazai lakáspiac
Tavaly október-decemberben történelmi csúcsra ért az új otthonok árszintjét jellemző index, miközben a használt lakásoknál árcsökkenést regisztráltak. Az ellentmondás ellenére a hazai lakáspiac nagyjából belesimul az európai trendbe, írja közleményében az OTP Ingatlanpont.
Az első negyedévben berobbant az ingatlanpiac Magyarországon
2024.04.02. #ingatlanvásárlás #ingatlanpiac
Az első negyedévben berobbant az ingatlanpiac Magyarországon
Márciusában 11 046 lakóingatlant sikerült értékesíteni a Duna House tranzakciószámbecslése szerint, ami ötven százalékkal jobb első negyedévet jelent, mint a tavalyi.
Heves vármegye ingatlanpiaca hullámvasútnak bizonyult: erős emelés után radikális csökkenések jellemzik
2024.03.17. #ingatlanárak #ingatlanpiac
Heves vármegye ingatlanpiaca hullámvasútnak bizonyult: erős emelés után radikális csökkenések jellemzik
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a 13. legnagyobb a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában, miközben kisebb a hajlandóság az itteni ingatlanoknál az árcsökkentésre, mint az országban máshol általában. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Hevesben?
Ide menekültek az emberek a pesti nyüzsgésből, most belőlük lehet elég
2024.03.14. #ingatlanárak #ingatlanpiac
Ide menekültek az emberek a pesti nyüzsgésből, most belőlük lehet elég
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak alig több mint a harmada változtatott az eredeti hirdetési áron. A vármegye eddig markánsan dinamikus piaca 2024 elején jóval visszafogottabb képet mutatott az ország más területeihez képest.
Baranya vármegye az árcsökkentők fellegvára az ingatlantulajdonosok között
2024.03.12. #ingatlanpiac #ingatlanárak
Baranya vármegye az árcsökkentők fellegvára az ingatlantulajdonosok között
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak Magyarországon az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkentés átlagosan 10,5 százalékos volt ezeknél. Baranya vármegyében az ingatlanhirdetőknek sokkal nagyobb százaléka - a házaknál 39,2, a lakásoknál 34,6 - csökkentett árat, mint bárhol az országban. 2024 januárjában a harmadik legtöbb hirdetést ebben a vármegyében adták fel az országban.
Hiába az ország legszebb kastélya, a környékről menekül, aki lát
2024.02.22. #ingatlanhirdetés #ingatlanpiac
Hiába az ország legszebb kastélya, a környékről menekül, aki lát
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak . Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Nógrádban?
Ez itt Nyíregyháza legdrágább ingatlana - szín ABC
2024.02.15. #ingatlanhirdetés #ingatlanpiac
Ez itt Nyíregyháza legdrágább ingatlana - szín ABC
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a 6. legnagyobb a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában. Itt a legkisebb a hajlandóság az árcsökkentésre a lakástulajdonosok körében. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében?
Bács-Kiskun vármegye ingatlanpiaca hatalmas kínálati előnyben van
2024.02.11. #ingatlanhirdetés #ingatlanpiac
Bács-Kiskun vármegye ingatlanpiaca hatalmas kínálati előnyben van
2023-ban majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak (29,2 százalék) csökkentették az árát Magyarországon az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkentés átlagosan 10,5 százalékos volt. Bács-Kiskun megyében az ingatlanhirdetőknek viszont csak a negyede csökkentett árat. 2024 januárjában a harmadik legtöbb hirdetést ebben a vármegyében adták fel az országban.
Csongrád vármegyében minden negyedik eladó ingatlan árát csökkentették
2024.02.05. #ingatlanvásárlás #ingatlanpiac
Csongrád vármegyében minden negyedik eladó ingatlan árát csökkentették
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a 8. a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában, miközben minden negyedik meghirdetett ingatlan árát csökkentették már. 2024 ehhez hasonló hirdetési dinamikával indult.