2024.01.18.Szerző: Árgyelán Dorina #eladóház #energiahatékonyság

Mielőtt beadod a napelem pályázatot, ezt mindenképpen ellenőrizd!

Mielőtt beadod a napelem pályázatot, ezt mindenképpen ellenőrizd!

Január 15-én elstartolt a Napenergia Plusz Program, aminek keretében akár 5 millió forint vissza nem térítendő állami támogatással építheted ki az otthonodban a napelemes rendszert, amennyiben támogatják. A pénzből a megtermelt áram tárolására alkalmas akkumulátorok telepíthetők. Nézzük, mik a részletek, és milyen ingatlanok jöhetnek számításba a napelem telepítéséhez!


A napelemberuházás költségeinek az egyharmadát kell csak neked fizetni, a beruházás a 66 százalékát a pályázati keretből valósíthatod meg, az idén 15 160 sikeres pályázó kerülhet ki az előregisztrálók közül. Itt tudsz jelentkezni.

Ha nem akarsz kétszer fizetni, akkor ellenőrizd a tetőt!

Mivel a napelemek javarésze az adott ingatlan tetejére kerül, ezért nem árt meggyőződni róla, hogy bírni fogja-e. Hacsak nem újonnan épült vagy nemrégiben felújított tetőszerkezetről van szó, mindenképpen hívj szakembert!

Bár a tetőt élettartamát nagyjából egy emberöltő hosszúságra tervezik, nem árt az óvatosság. A figyelmetlenség, a rossz minőségű alapanyagok használata ugyanúgy rövidíti a tető élethosszát, mint a szélsőséges időjárás.

A cserepekben kárt tehet az erős szél, a jégeső. A fedélszék megbízható stabilitása csökkenhet a hó nyomására, a viharos szél okozta terhelésre. Laikusként nem vehetők észre azok a jelek, amikből egy szakember meg tudja állapítani, hogy a tető szerkezetét 5-10 éven belül szükséges-e renoválni. Ha igen, akkor ezeket tedd meg még a napelemek felkerülése előtt.

Ennek a 2022-ben átadott háznak a tetőszerkezete minden tekintetben alkalmas napelem telepítésére elado-csaladi-haz-budajeno-98726632-t6.webp

Statikailag legyen rendben a tető

Az egész tetőhéjazat alátámasztása legyen kifogásolhatatlan állapotban statikailag! A már meggyengült vagy esetleg a szellőzés hiányában korrodálódott anyagok ugyanis nem fognak tudni megbirkózni a napelem panelek súlyával.

Egy négy fős család energiaszükségletét 15-20 panel biztosítja. Egy elem 18-20 kilogrammot nyom. Ez csak a panelekkel számolva plusz 270-400 kilogramm terhelést jelent, amihez hozzájön az alumínium tartószerkezet. Mivel a napelemeket nagyjából 25-30 éves működésre tervezték, addig minimum stabilan kell állnia.

Ennek a békéscsabai háznak még tovább bővíthető a napelemrendszere elado-csaladi-haz-bekescsaba-belvaros-98508318-t6.webp

Mi jöhet még szóba a tetőn kívül?

Bár a legoptimálisabb helye a paneleknek a tetőn van, azért létezik más megoldás is, ha ez nem megoldható. A szakemberek akár a földön is ki tudnak alakítani olyan szerkezetet, ami megfelelő dőlésszögben, lehetőleg olyan helyen, ahol minél magasabb a napsütéses órák száma a lehetőleg a legkevesebb árnyékolással. Ehhez persze megfelelő nagyságú területre van szükség.

Ennek az újépítésű pákozdi háznak a tetőszerkezetén van a napelem, így semmi nem zavarja a panorámát a Velencei-tóra elado-csaladi-haz-pakozd-97052118-t1.webp

Borítókép: Shutterstock.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 161 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Kérsz egy presszókávét? – Vigyázz, mert egyáltalán nem mindegy, mikor iszod!
2024.04.22. #tippektrükkök #energiahatékonyság
Kérsz egy presszókávét? – Vigyázz, mert egyáltalán nem mindegy, mikor iszod!
Kétféle kávéfogyasztó van, az egyik kizárólag reggel iszik illatos frissítőt, a másik egész nap kortyolgatja a kávéját. Te tudod, melyik a legalkalmasabb napszak a kávézásra és miért? Ha nem, akkor most itt a válasz.
Ez így áttörés a magyarországi otthoni autótöltésben - megszűnhetnek a sorok
2024.03.27. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Ez így áttörés a magyarországi otthoni autótöltésben - megszűnhetnek a sorok
Nagy levegőt vett az egyik legnagyobb hazai ingatlanfejlesztő, és megépítette Magyarország legnagyobb villanyautós töltőállomását, egy lakópark alatt. Minden lakáshoz tartozik egy korszerű töltőhely, így a beruházás teljes elkészültekor egyszerre 800 elektromos autót lesz képes kiszolgálni. Ez áttörés az otthoni autótöltésben.
Ezt csak akkor olvasd el, ha tiszta indukciós főzőlapra vágysz!
2024.03.26. #energiahatékonyság #tippektrükkök
Ezt csak akkor olvasd el, ha tiszta indukciós főzőlapra vágysz!
Az üveg- vagy kerámialapos szupertűzhelyek rendkívül érzékenyek, tisztítás során különleges odafigyelést igényelnek, ezért most eláruljuk, hogyan kerüld el a felületkárosodást.
5 lehetséges ok, amiért koszosan veszed ki a mosogatógépből az edényeket
2024.03.17. #energiahatékonyság #barkácsolás
5 lehetséges ok, amiért koszosan veszed ki a mosogatógépből az edényeket
Egy mosogatógéppel jelentős időt és energiát spórolhatsz meg, kivéve, ha a ciklus végén foltosan veszed ki a tányérokat, poharakat, amelyeket aztán kézzel újra el kell mosnod. Veled is gyakran előfordul? Ahelyett, hogy új mosógépet vásárolnál, elég a következő szokásaidon változtatni. Ne habozz, olvass tovább!
Hogyan lehet szerényebb költségvetéssel prémium ablakhoz jutni?
2024.03.11. #energiahatékonyság #luxusingatlan
Hogyan lehet szerényebb költségvetéssel prémium ablakhoz jutni?
Mindig is hatalmas üvegfelületekre, az ablakon akadálytalanul bezúduló napfényre vágytál? Minden luxusnak megvan a maga ára, de most Európa piacvezető ablakgyártója, az Internorm tanácsaival biztosra mehetsz.
Bidé vs. WC-papír – vajon, melyik a nyerő?
2024.03.03. #energiahatékonyság #lakberendezés
Bidé vs. WC-papír – vajon, melyik a nyerő?
A 2020-as lakossági pánik és a fennálló toalettpapír hiány hatására jelentősen megugrottak a bidéeladások az Egyesült Államokban. Később az érdeklődés alábbhagyott, azonban a szakemberek szerint továbbra ez a legjobb tisztálkodási eszköz az egészség és a bolygó szempontjából. Bidé vs. WC-papír – vajon, melyik a nyerő?
19-re lapot húzott a bürokrácia vagy valódi szerepe lesz energetikai tanúsítványnak a klímaváltozás elleni küzdelemben?
2024.02.26. #energiahatékonyság
19-re lapot húzott a bürokrácia vagy valódi szerepe lesz energetikai tanúsítványnak a klímaváltozás elleni küzdelemben?
A klímaváltozás ma már valóságos veszélyt jelent a bolygónkra nézve. Egyes tudósok véleménye szerint már el is késtünk mindenféle zöldítő programmal, az Európai Unió azonban nem látja ilyen borúsan a helyzetet. A „Fit for 55” célkitűzéssel azt az üzenetet hirdeti, hogy az egyéni szinten túlmenően vannak olyan területek, ahol mostantól globális felelősségvállalás és megvalósítás szükséges mindannyiunk jövője érdekében. Az energetikai tanúsítványok módosítása ebben a kontextusban válik fontossá és érthetővé, mint az energiafogyasztás mérésének és csökkentésének hatékony eszköze.
Fedezd fel a Nap erejét: útmutató az új napelem pályázathoz
2024.02.23. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Fedezd fel a Nap erejét: útmutató az új napelem pályázathoz
Eloszlottak a felhők, végre kisütött a Nap, és újra lehet pályázni napelemrendszer telepítésére. Lássuk a részleteket!
Kielemezte az OTP az állami családtámogatás kedvezményeket: így döntöttek az igénylők
2024.02.22. #energiahatékonyság
Kielemezte az OTP az állami családtámogatás kedvezményeket: így döntöttek az igénylők
Az OTP Bank megvizsgálta, hogy az eredetileg családtámogatási eszközként bevezetett CSOK és falusi CSOK támogatások esetében milyen mértékben valósultak meg olyan fejlesztések, amelyek egyébként energiamegtakarítást eredményeztek.