2022.11.24. #tippektrükkök #fenntarthatóság

Környezetbarát tisztítószerek, amik a pénztárcádnak is jót tesznek

Környezetbarát tisztítószerek, amik a pénztárcádnak is jót tesznek
Az utóbbi időben trendi zöldnek lenni. Menő, ha valaki akár csak apróságokkal igyekszik csökkenteni az ökológiai lábnyomát. A közlekedési mód megváltoztatásán, a szelektív hulladékgyűjtésen kívül is tudsz tenni azért, hogy unokáid még élvezni tudják ennek a gyönyörű bolygónak a kincseit. Például azzal, hogy a környezetre - és az egészségedre - rendkívül ártalmas tisztítószereket zöldre cseréled. Sokan úgy gondolják, hogy ezek pont a természetességük miatt kevésbé hatékonyak, így ebben a cikkben megmutatjuk, hogy mennyire (nem) jogos ez a fenntartás.

hirdetés


Általános felülettisztítás

A padló, járólap, csempék, konyhapult tisztántartására valószínűleg általános felülettisztítót használsz. Eltaláltuk? Ezeket többnyire hígítva kell használni több liter vízhez, illetve zsírosabb szennyeződés esetén akár töményen. Jellemzőjük az erős illat, ami általában valamilyen növényre, esetleg óceánra emlékeztet. Az illatanyag mellett azonban tartalmaznak MCI-t, azaz metil-klór-izotiazolinont, ami egyfajta tartósítószer. Ez az anyag gyakran okoz bőrirritációt.

A drogériákban kapható környezetbarát tisztítószerekből ezt már kihagyják, és egyéb organikus anyagok biztosítják a szennyeződések maradéktalan eltávolítását. A takarítás utáni kellemes illatról növényi kivonat vagy illóolaj gondoskodik. A konyha tisztántartása így könnyebbé és biztonságosabbá válik a biológiailag lebomló anyagokkal.

A legjobb, amit tehetsz azonban, ha magad készíted el az általános takarítószered fillérekből: mindössze víz, ecet és tetszőleges 100% tisztaságú illóolaj szükséges hozzá. Ez nem csak a legolcsóbb, hanem a legegészségesebb megoldás is.
elado-panellakas-budapest-xiii-kerulet-vizafogo-budapest-xiii-kerulet-budapest-88091579-k1.jpg

Ablakpucolás csík-és foltmentesen

A boltban kapható ablaktisztító vegyszerek szinte mindegyike tartalmaz alkoholt. Az alkohol a gyors párolgásának köszönhetően nem hagy csíkot vagy foltot száradás után. A legtöbb készítmény azonban további mesterséges kemikáliákkal garantálja a takarítóerőt és a friss illatot.

Nagyanyáink még ablakpucolás során is elboldogultak az ecettel és az újságpapírral is. Az ecet erős szaga vízben feloldva nem annyira érezhető, ráadásul a nyitott ablak mellett gyorsan ki is szellőzik. Tény, hogy ez a módszer valamivel munkásabb, mert az ablak szennyezettségétől függően akár többször is át kell törölni az üveget, ellenben kevesebbet kell használni belőle, mert jobban eloszlik a felületen. A végeredmény pedig tiszta, csillogó, foltmentes ablaküveg. Modern zero waste szemléletű háziasszonyok beszerezhetnek spriccelős flakont is a procedúrához, amit újra- és újratöltve megkímélik a környezetet a felesleges műanyag fogyasztástól is.

Folt mentes ablaküvegek: elado-teglalakas-budapest-xiii-kerulet-ujlipotvaros-budapest-xiii-kerulet-budapest-87861080-k1.jpg

Viszlát vízkő!

A vízkő általános probléma a vizesblokkokban, illetve a konyhai kisgépekben. A hagyományos vízkőoldók olyan erős vegyszerek, amiket zárt térben nem is javasolni használni, és néhány percre szabad csak a kezelendő felületen hatni hagyni, különben megmarja azt. Ennek a vegyszeres gőznek a belélegzése a te tüdődnek sem tesz jót, ha pedig kisállat vagy gyermek is van a lakásban, akkor mindenképp érdemes kíméletesebb tisztítószert választani.

Sokáig szép marad a szaniter, ha rendszeresen vízkőteleníted: elado-teglalakas-debrecen-belvaros-debrecen-hajdu-bihar-megye-86806026-k6.jpg

Az ecetet többek között vízkőtelenítésre is használhatod. Soha ne töményen, hanem mindig vízzel elkeverve öntsd a kávéfőzőbe vagy vízforralóba. A szanitereket is ecetes vízzel átitatott ronggyal vagy szivaccsal töröld át, de öntheted a wc lefolyóba, kádba, takaríthatsz vele zuhanyfülkét. Jellegzetes szaga miatt sokan keresnek alternatívát, ami lehet például a citromsav. Az apró szemcsékből készíthetsz pasztát vagy oldatot, és ugyanúgy felhasználhatod, mint az ecetet, és még a jellegzetes illatnak – vagy egyesek számára szagnak - is búcsút inthetsz.

Felmosás

Felmosni nem csak a járólapot kell, hanem a parkettát is. Utóbbinak a felmosása elég nagy odafigyelést kíván, hiszen nem szabad eláztatni a felületet. Sokan emiatt a lehető legritkábban mosnak fel az érintett helyiségekben, pedig papuccsal, vagy házi cipővel éppúgy behordjuk a koszt a parkettára is. A felmosásra alkalmas kemikáliákból legalább kettő szükséges. Egy, amivel a járólapot lehet tisztán tartani, és még egy, amivel a szobákban is fel lehet törölni.

A két vegyszer helyett használhatsz teafa illóolajat. Ez az egyik legerősebb fertőtlenítő hatású olaj, aminek ráadásul jellegzetes, kellemes mentolos illata van. Néhány használat után hozzászoksz, hogy ez lesz nálad a tiszta otthon illata.

Kíméli a parkettát az illóolajos felmosás: elado-teglalakas-budapest-vi-kerulet-budapest-87428405-k1.jpg

Bónusz tipp: Készíts teafa- vagy levendulaolaj és víz keverékéből fertőtlenítőt, amivel a kilincseket gyakran be tudod fújni az influenzás időszakban.

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra