2023.10.19.Szerző: D. B. #ingatlanbefektetés #ingatlantörténelem

Lakatlan lakások tömege Budapesten és a Balatonnál is

Lakatlan lakások tömege Budapesten és a Balatonnál is

Fej-fej mellett haladnak a kiürülés tempóját és mértékét tekintve az ország szegényebb, falusias vidékei, valamint az ország legpezsgőbb részei, Budapest közepe és a Balaton környéke. A lakatlan ingatlanok számának folyamatos emelkedését azonban egészen más okozza a fővárosban, mint a szélső vidékeken. A kettő között pedig, több helységben szinte nem is akad üres ház vagy lakás.


Egyre több a lakatlan lakás Magyarországon, a számuk tavaly már meghaladta az 570 ezret, ez azt jelenti, minden nyolcadik lakás üres, vagy már nem lakásként használják. A KSH 2022-es népszámlálásról közölt adatai szerint vannak olyan települések is, ahol az eredetileg beköltözésre épített ingatlanok több mint kétharmada lakatlan. Utóbbiak főleg Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye északi, határ menti területein fekszenek, de az ország több más vidékén is bőven találni kiürülő településeket.

Látszatra nagyon hasonló folyamatok zajlanak Budapest központi részein és a legszegényebb, periférián fekvő helyeken. A főváros pesti magjában, Belváros-Lipótvárosban a lakások 37 százaléka lakatlan, míg a szomszédos VI. kerületben ugyanez a mutató 32 százalék, ami a fővárosi átlag kétszerese, de a legkülső kerületeket leszámítva a főváros többi részén is a lakások legalább ötöde lakatlan.

elado-teglalakas-budapest-xiv-kerulet-nagyzuglo-97561204-t6.webp Ez a kis csendes, zuglói lakás azonnal költözhető, mivel üresen áll.

A tíz évvel korábbi adatokhoz képest jelentős a növekedés, 2011-ben országosan még százezerrel kevesebb, 470 ezer volt a nem lakott lakások száma, húsz éve pedig 370 ezer. Azaz folyamatos az emelkedés, és nem csak az abszolút érték nő, hanem az üres lakások aránya is, azzal együtt, hogy az építkezések miatt folyamatosan gyarapodik a lakások összáma is.

Mintha erősen ürülne a Balaton. De csak mintha

Bár a kiürülő helységek jó része szám szerint kistelepülés, és ezekben a legmagasabb a lakatlan ingatlanok mértéke, összességében az elmúlt tíz évben nem annyira a községekre volt jellemző az üres lakások arányának emelkedése, sőt, az átlagot tekintve ezekben kicsit még javult is a helyzet. A lakatlan lakások aránya leginkább Budapesten és a nagyobb városokban nőtt, a fővárosban 13-ról 17 százalékra, a megyei jogú településeken pedig 9-ről 13-ra.

Különösen megugrott a lakatlan lakások aránya a Balaton környékén, például Keszthelyen 15-ről 22 százalékra, Siófokon 22-ről 32 százalékra. A Balatonnál a tendencia nem méretfüggő, a kisebb helyeken is nagy ütemben nő a lakatlan lakások aránya, például Szántódon 26-ról 62 százalékra ugrott.

elado-udulo-nyaralo-szantod-96042576-t6.webp Ez az eladósorba került szántódi nyaraló 929 ezer forintos négyzetméteráron várja új tulajdonosát.

A Balaton-felvidéki településeken szintén több olyan helyet találni, ahol a lakások, házak fele a hivatalos statisztikai meghatározás szerint lakatlannak számít. Az elmúlt tíz évben hatalmasat emelkedett az arányuk többek közt Kővágóőrsön és Mindszentkállán is.

Egyre kevesebb az állandó lakos, mégis pezseg az élet

A sokféle, egymástól típusában és területi elhelyezkedésében is nagyon különböző településen tapasztalható jelenségnek az okai is nagyon különfélék. A periférián, nagyvárosoktól távolabbi helyeken, vagy az ország gazdaságilag kevésbé prosperáló, szegényebb vidékein egyszerre jellemző a lakosság elöregedése és az elvándorlás.

Ezeken a településeken, amelyek főleg kisebb falvak, esetleg csak néhány tucat állandó lakossal, a megüresedett házak, lakások gyakran műszakilag elavultak, rossz állapotúak, és alig akad rájuk vevő, ha egyáltalán. Így ezeknek a jellemzően amúgy is kis lélekszámú településeknek egy része már-már szellemfalunak nevezhető.

A fővárosban tízéves távlatokban szintén nagymértékű az állandó lakosság fogyása, főleg a pesti belső kerületekben, de az így megürülő lakások általában nem maradnak kihasználatlanok, nagyon sok ingatlant irodává, rendelővé, üzletté alakítanak, valamint rövid időszakokra kiadott turistaszállásokként használnak a tulajdonosaik. A nem klasszikus értelemben lakott, vagy nem eredeti céljára használt lakások arányának növekedése így Budapesten nem feltétlenül a településrészek sorvadását jelenti, sőt, lehet, hogy jobban pezseg bennük az élet, mint valaha.

Ezek a városrészek vonzzák a befektetési célú ingatlanvásárlókat, vagyis a lakások eladása nem jelent nagy gondot a tulajdonosoknak. Némileg hasonló a helyzet a Balaton környékén, ahol a lakatlan lakások arányának növekedését gyakran az okozza, hogy az ingatlanok nagy részét időleges szállásként, azaz nyaralóként hasznosítja a tulajdonosuk.

Ahol szinte nincs is üres lakás

És vannak olyan települések is, ahol egyáltalán nem nőtt a lakatlan ingatlanok aránya és nem csökkent a lakosság száma, hanem ezzel éppen ellentétes változások történtek az elmúlt tíz évben. Főleg a nagyobb városok környékén jellemző ez, kiemelten Budapest közelében, aminek fő oka, hogy a fővárosból távozók általában nem mennek messzire, csak az agglomerációig, illetve azok, akik az ország más részeiből érkeztek, esetleg túl drágának találják a budai vagy pesti lakásokat, ám mégis szeretnének a közelben élni, ezért megállnak a városhatárnál. Vannak olyan helységek, ahol szinte nincs is üres lakás, és új otthonokat is nehéz felhúzni, mert a közműhálózat és a szolgáltatások nem tartanak lépést a lakosság növekedésével, ezért építési korlátozásokat vezetnek be, mint tették ezt idén nyáron Érden.

elado-csaladi-haz-erd-85940922-t6.webp Az elnéptelenedés szöges ellentétje ez a 13 szobás érdi villa, ami könnyen három lakásos társasházzá alakítható

De ez csak a kisebbik része az országnak, az összkép egyértelmű, a rendszerváltás óta folyamatosan nő a lakatlan lakások aránya, és a folyamat még gyorsul is, aminek nem annyira az új építkezések, és így a lakásszám növekedése az oka, mint az üres lakások számának a lakosság drasztikus csökkenésével párhuzamos emelkedése.

Óriásház törpefaluban

Mindenesetre az, aki az ország kiürülő településein szeretne vásárolni, nagyon jó áron juthat ingatlanhoz, akár még kastélyt is viszonylag olcsón vehet magának. A 130 fős Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Abodon, ahol 65 üres lakóingatlan van, azaz a házak fele lakatlan, és egy 120 négyzetméteres házat alig több mint 7 millió forintért lehet megvásárolni:

A nem túl messzi Abaújlakon már valamivel magasabbak az ára egy háznak, de még mindig igen kedvezőnek mondható, ott egy 95 négyzetméteres épületet 12,3 millióért kínálnak.

A zalai törpefalu, Bödeháza még egy árkategóriával feljebb van, a szlovén határon fekvő 42 lelkes faluban egy 74 négyzetméteres házért 16,9 milliót kérnek.

elado-csaladi-haz-bodehaza-86387261-t6.webp

Annak pedig, aki szintén apró faluban, de hatalmas házat szeretne magának, a 77 fős rábasebesi Széchényi-kastély lehet a jó választás. A félreeső Győr-Moson-Sopron vármegyei faluban árult, több mint 1300 négyzetméteres épületért 475 millió forintot kérnek, de ezért jár egy 35 ezer négyzetméteres telek is termálkúttal és 150-200 éves fákkal.

elado-villa-kastely-rabasebes-96900188-t6.webp


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Akiket már nem érint meg az állampapírok hozama - ismét megjelennek a befektetők az ingatlanpiacon
2024.02.21. #ingatlanbefektetés #albérlet
Akiket már nem érint meg az állampapírok hozama - ismét megjelennek a befektetők az ingatlanpiacon
Míg a korábbi években az állampapírpiac jelentős befektetői pénzt szippantott ki az ingatlanpiacról, addig a helyzet most változni látszik. Hol érdemes és milyen ingatlanok jöhetnek szóba befektetési célpontként? Ebben a cikkben szakértők válaszolnak.
Erődítménytől a Széchenyi családig - piacra dobták a legszebb magyar kastélyokat
2024.02.20. #eladóház #ingatlantörténelem
Erődítménytől a Széchenyi családig - piacra dobták a legszebb magyar kastélyokat
Izgalmas válogatást állítottunk össze, ahol az ingatlanpiac gyöngyszemeit vonultatjuk fel. Válogatásunkban szerepel egy Makovecz-stílusú családi ház, ami szinte erődítmény. Helyet kapott a Fertő-tóhoz közeli Széchenyi-kastély, egy Bauhaus villa és egy festői szőlőbirtok is.
Újlipótváros legújabb gyöngyszeme: a Duna Pearl
2024.02.18. #ingatlanbefektetés
Újlipótváros legújabb gyöngyszeme: a Duna Pearl
A Duna Pearl projekt Budapest városképének egyik legújabb ékköve, amely a XIII. kerület szívében, az Újlipótvárosban található. Ez a kivételes fejlesztés tökéletesen illeszkedik a környék elegáns és zöldövezeti jellegéhez, amely miatt gyakran emlegetik „Pest Budájaként”. A Duna Pearl nemcsak modern építészeti megoldásaival és kifinomult stílusával tűnik ki, hanem fantasztikus elhelyezkedésével is, közvetlenül a Duna partján. Ennek köszönhetően a lakók lenyűgöző kilátásban részesülhetnek a folyóra és a városra.
Tudod, miről kapta Békásmegyer a nevét?
2024.02.15. #eladólakás #ingatlantörténelem
Tudod, miről kapta Békásmegyer a nevét?
Itt az ideje, hogy megismerkedj Budapest egyik legismertebb lakótelepével, ahol már az Ókorban is éltek emberek!
Lakatlanul állt idáig, most bekukkanthatsz, mit kezdett vele az idő
2024.02.10. #eladóház #ingatlantörténelem
Lakatlanul állt idáig, most bekukkanthatsz, mit kezdett vele az idő
Soha senki nem lakott még abban az amerikai otthonban, amit 26 évvel ezelőtt építettek. A nem mindennapi ház így teljesen új. Vagyis még nem volt használatban. Megmutatjuk.
7 dolog, amit a hatékony munkatársak csinálnak, miután hazaérnek a melóból
2024.02.04. #ingatlanbefektetés #tippektrükkök
7 dolog, amit a hatékony munkatársak csinálnak, miután hazaérnek a melóból
Amikor szakmai sikerekről beszélsz, általában a munkahelyi stratégiákra, viselkedésformákra koncentrálsz, pedig nem csak ettől függ, mikor leszel a hónap dolgozója. Az is sokat számít, mit csinálsz a szabadidődben.
Stílusok sokasága: mesés kastély, hangulatos rönkház és Balaton-felvidéki vintage otthon
2024.01.23. #eladóház #ingatlantörténelem
Stílusok sokasága: mesés kastély, hangulatos rönkház és Balaton-felvidéki vintage otthon
Különleges ingatlanokat tartalmazó válogatást mutatunk, amelybe bekerült többek között egy Provence-i hangulatú ikerház és a Pokvári-kastély is. Nézelődj és gyönyörködj ezekben a magyarországi villákban!
Búcsú a fegyverektől - tisztek helyett most a stílus parancsol Győrben
2024.01.19. #energiahatékonyság #ingatlantörténelem #újépítésű
Búcsú a fegyverektől - tisztek helyett most a stílus parancsol Győrben
Idehaza korántsem ritkaság egy-egy volt szovjet laktanya látványa. A katonaság kivonulásával ezek elhagyatottakká váltak, rendbehozatalukra és fenntartásukra pedig sok esetben nem futja, így lepusztulnak, benövi őket a gaz és némelyik akár igazi szellemvárossá is válik. A győri Vadász-laktanya néven elhíresült komplexum azonban szerencsére nem maradt teljesen kihasználatlanul.
Most megvalósíthatod életed álmát, és tiéd lehet a Szívek szállodája
2024.01.17. #eladóház #ingatlanbefektetés
Most megvalósíthatod életed álmát, és tiéd lehet a Szívek szállodája
Egy szálloda mindennapi működése már számos írót, filmkészítőt megihletett. Így ismerhettük meg a Grand Hotelt vagy éppen az olyan, néhány szobás meghitt panziókat, mint amilyen a Szitakötő szálló a Szívek szállodájából. Ha már te is eljátszottál a gondolattal, hogy milyen izgalmas lehet egy szállodát működtetni, akkor most mutatunk hozzá néhány létező és lélegzetelállító ingatlant.