2023.01.26.

Mi a különbség az előleg és a foglaló között?

Mi a különbség az előleg és a foglaló között?
Ingatlan vásárlásakor felmerülhet, hogy a teljes vételár egy részét előre ki kell fizetni. Ez az összeg az előleg vagy a foglaló. Nagyon nem mindegy, hogy milyen címszóval kerül a szerződésben rögzítésre, mert ha a részedről hiúsul meg az adásvétel, a kettő közül az egyik esetben nem kapod vissza a kifizetett pénzt. A mai ingatlanárak esetén ez több millió forint elbukását is jelentheti, szóval mai bejegyzésünkben tisztázzuk a fogalmakat.

hirdetés


Ha már majdnem tökéletes, fizess előleget

Az előleg egy olyan szándéknyilatkozat, amivel a vevő a tulajdonos felé igazolja, hogy nyitott a vásárlásra. Ennek ellenére minden jogi következmény és veszteség nélkül bármelyik fél eltérhet ettől. Ebben az esetben a vevő visszakapja az előleget, lemond a vételről, az eladó tovább hirdeti a tulajdonát.

Mikor érdemes tehát előleget fizetni?

Például amikor elmész megnézni a leendő otthonod és alapvetően meg vagy elégedve, de még megnéznél más lakásokat is. Vagy látod az ingatlanban a lehetőségeket, de konzultálni szeretnél még a vásárlás előtt egy szakemberrel, hogy biztosan megvalósíthatóak-e az elképzeléseid. Ugyanakkor az előleg az eladó számára is hasznos lehet, hiszen ő is kaphat egy előnyösebb ajánlatot, ami miatt visszamondhatja a veled kötött megállapodást.

elado-csaladi-haz-rackeve-fanyilas-86355015-k6.webp

Ha megtaláltad, amit kerestél, foglalózd le

Ha az ajtón belépve azonnal érzed, hogy ez lesz számodra az ideális fészek, és még az esélyét sem akarod megadni, hogy esetleg más elvigye az orrod elől, akkor a foglaló lehet a megoldás. Viszont, mivel a foglaló komolyabb vásárlási hajlandóságot mutat, ha meggondolnád magad, akkor a következményei is drasztikusabbak. Ráadásul a törvény nem ismerése nem mentesít a szankciók alól, ezért jó tisztában lenni a fogalmakkal.

elado-csaladi-haz-budapest-xx-kerulet-pesterzsebet-85268432-k6.webp

Mi is tehát a foglaló?

A foglalót is azért fizeti a vevő, hogy vásárlási szándékát bizonyítsa az eladónak. Afféle kizárólagosság jön létre: az a vevő, aki leteszi az ingatlan 10 százalékát, nem keres másik lakást, azt szeretné megvásárolni, amire a foglalót kifizette. Az eladó pedig leveszi a hirdetést, nem vár jobb ajánlatra. elado-csaladi-haz-urom-87384677-k1.webp

Ennek ellenére mégis adódhatnak olyan helyzetek, hogy mégsem jön létre az adásvétel. Ha az üzlet meghiúsulásáról egyik fél sem, vagy éppenséggel mindkettő tehet, akkor a foglalót - ugyanúgy, mint az előleget - vissza kell adni a vevőnek. Ha a vevő mulasztása miatt nem valósul meg a tranzakció, akkor viszont az eladó - mintegy kártérítésként - megtarthatja. Ellenben, ha az eladó akadályozza a szerződés végbemenetelét, akkor neki a foglaló összegének a dupláját kell a vevő felé megfizetnie.

Mielőtt foglalóznál

A szerződésből nyilvánvalónak kell lennie, hogy a vételár részeként kifizetett összeg foglalónak minősül. A Polgári Törvénykönyv nem határozza meg konkrétan ennek a mértékét, csak a túlzott összeget mérsékelheti. A gyakorlatban az ingatlan vételárának általában 10 százalékát kérik el, leggyakrabban készpénzben.

+1 tipp

Ha hitelfelvétel is szükséges a vásárláshoz, de még nem született meg a hitelbírálat, érdemes a szerződésben kitérni rá, hogy egy esetleges kedvezőtlen bírálat ne okozza a foglaló elvesztését.

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra