2024.05.10.Szerző: OTP Otthon #ingatlanárak #budapest

Az új sztár a fővárosi lakáspicon már 7 kerületben lökte egymillió fölé a négyzetméterárat

Az új sztár a fővárosi lakáspicon már 7 kerületben lökte egymillió fölé a négyzetméterárat

Budapesten a használt ingatlanok 80 százalékában téglalakásra szerződtek 2024-ben. A Duna House ingatlanügynökségi hálózatnál az adásvételi szerződéseket átlagosan 992 ezer forintos négyzetméteráron kötötték, de hét kerületben már egymillió forint feletti négyzetméteráron kínálják őket. De melyik a legdrágább kerület?


A gyermeket tervező házaspároknak a CSOK Plusz adta lehetőség, az egyedülállók és a további családbővítésre nem vállalkozó párok számára a tavalyi évhez képest jóval kedvezőbb piaci hitelkamatok, az első lakásukat szerzőknek pedig ráadásként a 10 százalékos önerő teszi még vonzóbbá az otthonteremtést idén a fővárosban, ahol 74 százalékkal több használt lakás kelt el eddig, mint 2023 első négy hónapjában – olvasható a Duna House közleményében.

elado-teglalakas-budapest-xix-kerulet-102333887-t6.webp Fiatalos, nagy belmagasságú, így galériázható lakás a XIX. kerületben várja új tulajdonosát mindössze 695 ezer forintos négyzetméteráron.

Az ingatlanközvetítő 2024-es értékesítési adatai alapján a használt lakások között bár kedvező alternatívát nyújtanak a házgyári lakások, de a téglaépítésűek népszerűsége még mindig kiemelkedő a fővárosban. Az összes értékesített használt ingatlan 80 százaléka téglalakás volt az idén Budapesten, ahol a vevők a tavalyi évhez képest minimális, 2 százalékos áremelkedés után, átlagosan 992 ezer forintos négyzetméteráron, 56,7 millió forint ráfordításával juthattak saját, 57 négyzetméter alapterülettel rendelkező otthonhoz.

„2024-ben nyolc kerület kínálja a téglalakásokat a fővárosi átlagnál magasabb négyzetméteráron, köztük a befektetők által is kedvelt Terézváros az első négy hónap tranzakciói alapján egyelőre nem, azonban hét másik kerület már átlépte a milliós lélektani határ” – mondta Benedikt Károly, a Duna House vezető elemzője.

 • A VI. kerületben ingatlant vásárlók 993 ezer forintos átlagos négyzetméteráron szerződtek, egy 64 négyzetméteres ingatlan így 64 millió forintos kiadást jelentett a kerületet választók számára.

  Képernyőkép 2024-05-10 100844.png Forrás: Duna House

A milliós kerületek között többségben budai kerületek vannak, és csupán a XIII. és az V. tartozik még ide.

 • A XIII. kerületben 1,1 millió forint az átlag. Kevéssel fölötte az I. kerület következik, 1,13 millió forintos négyzetméterárral.
 • A II. kerületben és Óbudán 1,16-1,17 millió forinttal kell számolni négyzetméterenként.
 • A harmadik legdrágább a XI. kerület, 1,18 millió forintos átlaggal.
 • Második az V. kerület, ahol kevéssel kellett csak többet fizetni az idei évben négyzetméterenként, mint Újbudán.
 • A legdrágább kerület, a XII., ahol az átlagos négyzetméterár már meghaladta az 1,2 millió forintot.

elado-teglalakas-budapest-xii-kerulet-101781655-t6.webp Egy kilenclakásos kútvölgyi társasház földszinti, kétszobás lakását hirdetik 1,2 millió forintos négyzetméteráron. A képeket elnézve, érthető, hogy miért ez a legdrágább lokáció.

 • A legtöbb használt téglalakást – az összes fővárosban értékesített ilyen típusú ingatlan 12 százalékát – Erzsébetvárosban vásárolták idén a Duna House ügyfelei, de jelentős arányban, 10 százalékban választották a vevők a VIII. kerületi lokációt is.
 • Erzsébetvárosban 949 ezer forintot fizettek négyzetméterenként, míg Józsefváros 905 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálta a téglalakásokat.
 • Soroksár és Csepel téglaépítésű lakásai azonban 600 ezer forint alatti átlagos négyzetméteráron érhetők el, írja közleményében a cég.

Címlapkép


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 217 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Hogyan vándorolnak az ország új ipari központjai felé az ingatlankeresők?
2024.05.15. #ingatlanhirdetés #ingatlanárak
Hogyan vándorolnak az ország új ipari központjai felé az ingatlankeresők?
Jelentősen megnőtt az eladó ingatlanok iránti kereslet az otpotthon.hu ingatlankereső- és hirdetési portál és Debrecen, valamint Szeged erősödését mutatja az otpotthon.hu-n található közel 160 ezer ingatlanhirdetés és havi több mint 1 millió oldallátogató adatai alapján.
Így tudsz jelentősen rövidíteni egy ingatlan értékesítési idején
2024.05.15. #ingatlanvásárlás #ingatlanárak
Így tudsz jelentősen rövidíteni egy ingatlan értékesítési idején
A külsőbb kerületek egyik legvonzóbb tulajdonsága a sok zöld és a kertes házas övezetek, de a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben például a XIV. és XVI. kerületekben a leginkább a kisebb, egy-másfél szobás lakásokat keresik a vevők.
7 dolog, amivel akaratlanul is csökkentheted az ingatlan értékét
2024.05.14. #ingatlanárak #energiahatékonyság
7 dolog, amivel akaratlanul is csökkentheted az ingatlan értékét
Ingatlanértékesítés előtt a legtöbb lakástulajdonos célja az, hogy növelje otthona értékét. Ha azonban nem gondolja át, pontosan mit és hogyan, úgy akár pont az ellenkezőjét is elérheti. Mielőtt meghirdetnéd a lakásod, gyorsan fusd át az alábbi hibákat.
Mi folyik itt, Salgótarjánban?! És miért változik Zala Zalaegerszegen kívül?
2024.05.09. #ingatlanpiac #ingatlanárak
Mi folyik itt, Salgótarjánban?! És miért változik Zala Zalaegerszegen kívül?
Ha rögtön válaszolnod kellene, hogy szerinted hol adják el a legtöbb ingatlant és hol nőttek a legjobban a lakásárak, valószínűleg Budapestet említenéd és az új iparosodó városokat, de a statisztika szerint máshol van a fókusza a magyar piacnak. Például Salgótarjánban, ahol az utolsó fél évtizedben a legnagyobb arányban adtak-vettek otthonokat, csakúgy, mint Zalában, ahol a megyeszékhelyen kívül ugyancsak kiemelkedően pörgött a használtpiac.
Ez a plafon, amennyiért még házat hajlandóak venni az emberek
2024.05.07. #ingatlaneladás #ingatlanárak
Ez a plafon, amennyiért még házat hajlandóak venni az emberek
Csepelen és a főváros déli agglomerációjában némileg élénkült az ingatlanpiac, de a közvetítők szerint a kereslet csak egy bizonyos árszintig érzékelhető. Mennyi a határ?
10-ből csak egy ingatlant tudtak eladni a meghirdetett áron, 80 százalékukat olcsóbban
2024.04.30. #ingatlaneladás #ingatlanárak
10-ből csak egy ingatlant tudtak eladni a meghirdetett áron, 80 százalékukat olcsóbban
Az eladott ingatlanok jelentős része, 80,8 százaléka olcsóbban cserélt gazdát, mint amennyiért meghirdették 2024 első negyedévében. Az alku mértéke átlagosan 7 százalék körül alakult, írja közleményében a Duna House.
A magyar piac Európa egyik legpezsgőbb lakáspiaca jelenleg
2024.04.18. #ingatlaneladás #ingatlanárak
A magyar piac Európa egyik legpezsgőbb lakáspiaca jelenleg
A múlt év végére megállt a magyar lakáspiac forgalmának hanyatlása az Eurostat legfrissebb adatai szerint. A nemzetközi összevetésből kitűnik, hogy a magyar számított a kontinens egyik legpezsgőbb nemzeti piacának.
Ebben a külvárosi kerületben két valóság létezik egymás mellett - de melyik a valódi?
2024.04.14. #családiház #ingatlanárak
Ebben a külvárosi kerületben két valóság létezik egymás mellett - de melyik a valódi?
Kezd talpra állni az ingatlanpiac a külső kerületekben is, a 18. kerületben, ugyanakkor komoly gondot okoz a vevők számára a gyenge kínálat, a túlárazottság és a még mindig túl magasnak tartott hitelkamatok, írja közleményében a Balla Ingatlaniroda.
Mesés szerencse vagy más áll ezeknek 30 millió forint alatti házaknak a megvásárlása mögött?
2024.03.29. #ingatlaneladás #ingatlanárak
Mesés szerencse vagy más áll ezeknek 30 millió forint alatti házaknak a megvásárlása mögött?
Mi kapható ma vidéken 30 millió forintos keretösszegből? A Duna House elemzésében sorra vették a vármegyéket, és kiderült, ekkora összegből a legnagyobb ingatlant Békéscsabán lehet vásárolni. De melyik nagyvárosunk a csúcstartó? A cikkből kiderül.