2022.09.19.

Nem árt iparkodnod, ha állami pénzen újítanád fel az ingatlanod

Nem árt iparkodnod, ha állami pénzen újítanád fel az ingatlanod
Egyre fogy az ideje annak, aki élne az állam nyújtotta otthonfelújítási támogatás lehetőségével. Az igény benyújtásakor több mindenre kell figyelni, mutatjuk, hogy ezek közül mik a legfontosabbak.

hirdetés


Bár az otthonfelújítási támogatás igénybevételének végső határideje december 31., nem árt sietnie annak, aki élne az állam nyújtotta lehetőséggel. Az igénylés feltétele ugyanis, hogy a megvásárolt alapanyagot és az elvégzett munkálatokat számlákkal igazoljuk, vagyis, hogy a munka gyakorlatilag készen legyen, mire az igényünket bejelentjük. Ez viszont akár komoly csúszást is eredményezhet.

Mire van szükségünk a támogatáshoz?

Az otthonfelújítási támogatás kapcsán először is érdemes hangsúlyozni, hogy az kizárólag csak utólag, a felújítás befejezése után vehető igénybe. Vagyis az igénylőnek finanszíroznia kell az alapanyagot és a kivitelezést, majd csak ezután élhet a támogatás nyújtotta lehetőséggel. Vannak sajnos olyan esetek is, amikor azonban valaki nem jogosult a támogatásra, ilyenkor nem jár pénz. Ahhoz tehát, hogy biztosan élhessünk az állami segítséggel, első körben érdemes ellenőriznünk, hogy jogosultak vagyunk-e a támogatásra. Ehhez a következő szempontoknak kell megfelelnünk:

  1. legalább 1 éves, folytonos tb-jogviszonyt kell igazolnunk,
  2. az anyagköltség és a vállalkozói díj 50-50 százalékos arányban támogatható,
  3. minden költséget számlával kell igazolnunk, emellett a kivitelezővel szerződést is kell kötnünk,
  4. legalább egy gyermeket kell nevelnünk, vagy igazolnia kell a legalább 12 hetes terhességet,
  5. legalább egy éve a felújított ingatlanban kell laknunk - kivéve, ha a gyermek még nincs egy éves, vagy ha az adásvételi szerződést egy éven belül írták alá, nem lehet köztartozásunk.

eladó ház

Tőke nélkül is finanszírozhatjuk a felújítást?

Az otthonfelújítási támogatás sokféleképpen előfinanszírozható, ennek egyik legpraktikusabb módja, ha a kedvezményes lakásfelújítási hitelt fordítjuk erre a célra. (Persze csak akkor, ha nincsen megfelelő nagyságú tőke a zsebünkben.) A konstrukció ugyanis elég kedvező, mivel állami kamattámogatás vehető igénybe rá, azaz a legfeljebb 6 millió forintos otthonfelújítási hitelt fix 3 százalékos kamattal fizethetjük vissza. Bónusz, hogy az igényléshez ugyanazokat a feltételeket kell teljesíteni, mint a vissza nem térítendő támogatáshoz, viszont ebben az esetben a bank a hitelképességünket is vizsgálja.

Fontos hangsúlyozni, hogy a konstrukció több hitelintézetnél is elérhető, ugyanakkor a részletes feltételek eltérhetnek. Különböző lehet például az elvárt minimum jövedelem, eltérhet a törlesztés menete, illetve jelentős különbség lehet a felvehető hitelösszeg tekintetében is.

Nem érdemes a végsőkig kivárni

Összességében a lakásfelújítási támogatásról kijelenthető, hogy az egy remek lehetőséget jelenthet a családok számára, hogy rendbe szedjék az ingatlanjaikat. A támogatás igénybevételének végső határideje ugyanakkor vészesen közeleg, ezért nem árt nagyobb hangsúlyt fektetni az elvárások teljesítésére. Azaz ne hagyjuk az utolsó pillanatokra az igénylés benyújtását, hogy elkerüljük az esetleges hiánypótlás okozta csúszást. Emellett vegyük figyelembe azt is, hogy a december egy különleges hónap, az év végén esedékes ünnepi időszakban általában senkinek sem akaródzik igazán dolgozni, ezért az ügyintézés sokkal lassabb lehet, mint általában. Ezért célszerű lehet még december 20. előtt elindítani az igénylési folyamatot.

Eladó ház

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra