2023.11.28.Szerző: Támogatott tartalom #energiahatékonyság

Okosotthont szeretnél? Mutatjuk a legnépszerűbb funkciókat – árakkal együtt

Okosotthont szeretnél? Mutatjuk a legnépszerűbb funkciókat – árakkal együtt

Piaci becslések alapján 2020-ban Magyarországon a lakóingatlanok csupán 4-5 százaléka volt okosotthon, azonban az előrejelzések szerint a jövő év végére már 14 százalékra nőhet az arányuk hazánkban. A legtöbben a kényelem miatt költöznének egy ilyen ingatlanba, pedig számos egyéb előnyük is van ezeknek a megoldásoknak. De nézzük, melyek a legnépszerűbb funkciók a hazai felhasználók körében, és mennyibe kerülnek ezek. Annyit elárulhatunk: az összeg jóval alacsonyabb, mint amennyire a legtöbben gondolnak.


A 3 alapvető funkció: a fűtés-hűtés, az árnyékolás és a világítás

10-15 százalékot spórolnál a közüzemi számlák összegéből? Az okosotthon-megoldásokkal ez lehetséges! Neked elegendő csupán a számodra kellemes hőmérsékletet meghatározni, ezt követően pedig a rendszer helyiségekre lebontva kiszámolja és szabályozza helyetted a fűtés vagy a hűtés ki- és bekapcsolását. Ráadásul az úgynevezett égtáji redőnyvezérléssel (amelynek köszönhetően az elektromos redőnyök mozgása a Nap járását követi), a rendszer nyáron kizárja, télen pedig beengedi a meleget.

Az árnyékolók (a redőnyök, reluxák, napvitorlák és függönyök) automatikus vezérlése az okosotthon másik alapvető funkciója. Azonban itt sem csak a kényelemről beszélünk – bár kétségtelenül csábítóbb úgy felébredni, hogy a redőnyök fokozatosan, tíz perc alatt húzódnak fel, egyre több fényt beengedve a hálószobába. Anyagi és biztonsági szempontból is fontos viszont, hogy a rendszer az időjárás-előrejelzés alapján automatikusan lehúzza a redőnyöket, reluxákat és behúzza a napvitorlát, ha jégeső vagy szélvihar várható.

chameleon-okosotthon-redony (1).webp

Egy okosotthonban a világítás vezérlésével és a kapcsolókkal sem kell bajlódni, ráadásul az automatikus és távolról vezérelhető megoldások segítségével sokkal egyedibbé tehetjük otthonunkat. Például a nappali hangulatvilágítással és kellemes fényekkel üdvözöl, amikor hazaérkezünk, míg a hálószobában a relaxációt és az elalvást segítő, meleg fényeket állíthatunk be – akár hangvezérléssel is. A kényelem mellett a pénztárcánkra is figyel a rendszer: abban a helyiségben, ahol nincs senki, lekapcsolja a lámpákat.

Az extrák: belépés ujjlenyomattal, a bekapcsolva hagyott vasaló kikapcsolása mobilról

Az alapvető funkciók mellett több kényelmi megoldást is kínálnak az okosotthonok, soroljuk is ezeket.

Elfelejtett kulcsot vinni a gyerek? Be kellene engedni a takarítót a lakásba? Csomagot hozott a futár és letenné az ajtó elé, de zárva van a lépcsőház? Csak azok számára ismerős helyzetek ezek, akik nem egy okosotthonban élnek. Ujjlenyomatos, számkódos vagy bluetooth-os beléptetéssel ugyanis könnyedén beengedheted a lakásba a gyermeket vagy a nagyit, de a telefonoddal kezelheted például a kaputelefont is – így távolról is biztosíthatod a futár bejutását a lépcsőházba.

Bekapcsolva maradt a vasaló? Végre nem kell azon aggódnod, hogy eljöttél otthonról és bekapcsolva felejtetted a tévét vagy a vasalót, mert az egyes konnektorokat bárhonnan lekapcsolhatod. Sőt, a rendszer magától is szól, ha valami feleslegesen fogyaszt. Ezzel is spórolhatsz: a Chameleon mobilalkalmazásával folyamatosan ellenőrizheted otthonod áramfogyasztását, és ha egy adott időszakban elérsz egy általad választott határt, lekapcsolhatsz vagy alacsonyabb üzemmódra állíthatsz bizonyos eszközöket, hogy csökkentsd a fogyasztást.

chameleon-otp-article-round2-galery-1.jpg

Mindez már egy kiskategóriás használt autó áráért elérhető

Az okosotthonok kapcsán a legtöbben arra gondolnak, hogy ezek a megoldások csak a százmilliós ingatlanok vásárlói számára elérhetőek. A valóság azonban egész más képet fest. Az alapvető funkciók – tehát a fűtés-hűtés, az árnyékolás és a világítás – ugyanis egy átlagos, 60 négyzetméteres lakás esetében már 500 ezer és 1 millió forint közötti összegből kijönnek, de egy nagyobb, 115 négyzetméteres lakás „felokosítása” is kihozható 1,5 – 2 millió forintból. Persze sok függ a választott technológiától, attól, hogy vezetékes, vagy vezeték nélküli rendszert választunk, illetve a vezérelni kívánt aktorok pontos számától is.


A Chameleon Smart Home által támogatott megjelenés.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Nap erejét: útmutató az új napelem pályázathoz
2024.02.23. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Fedezd fel a Nap erejét: útmutató az új napelem pályázathoz
Eloszlottak a felhők, végre kisütött a Nap, és újra lehet pályázni napelemrendszer telepítésére. Lássuk a részleteket!
Kielemezte az OTP az állami családtámogatás kedvezményeket: így döntöttek az igénylők
2024.02.22. #energiahatékonyság
Kielemezte az OTP az állami családtámogatás kedvezményeket: így döntöttek az igénylők
Az OTP Bank megvizsgálta, hogy az eredetileg családtámogatási eszközként bevezetett CSOK és falusi CSOK támogatások esetében milyen mértékben valósultak meg olyan fejlesztések, amelyek egyébként energiamegtakarítást eredményeztek.
Hogyan használd a mesterséges intelligenciát a lakásod megtervezéséhez?
2024.02.20. #eladólakás #energiahatékonyság
Hogyan használd a mesterséges intelligenciát a lakásod megtervezéséhez?
Amióta 2022 őszén az OpenAI piacra dobta a ChatGPT, azóta számos olyan kiegészítőt integráltak, amivel akár böngészni tud a neten és képeket is alkothat. Akár egy bonyolult excel táblázatot is képes kezelni, vagy egy több száz oldalas dokumentumot tud összefoglalni pár perc leforgása alatt. Ismerd meg, hogyan veheted hasznát a lakásod megtervezésénél!
Gyakori kérdések a hőszivattyúról - Zajosabb-e, mint a körút?
2024.02.05. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Gyakori kérdések a hőszivattyúról - Zajosabb-e, mint a körút?
A hőszivattyú telepítésének költségei, az áramfogyasztása, vagy hogy mennyire zajos, állandó kérdések a különféle szakmai fórumokon. A segítség azonban nem mindig bizonyul hasznosnak, és hiába a segítőkészség, ha a felhasználási körülmények teljesen eltérőek. És hasonlóan fontos szerepe lehet a berendezés márkájának és típusának, valamint a telepítés szakszerűségének is. Lássuk a leggyakoribb kérdéseket a hőszivattyúkkal kapcsolatban!
Tiszta légzés otthon: útmutató a levegőminőség javításához
2024.02.03. #tippektrükkök #energiahatékonyság
Tiszta légzés otthon: útmutató a levegőminőség javításához
Az otthoni tiszta levegő nagyon fontos, ezért mutatunk három trükköt és pár hozzájuk tartozó iránymutatást, amiket érdemes betartanod.
4+2 funkció, amiért imádjuk a szárítógépeket
2024.01.28. #tippektrükkök #energiahatékonyság
4+2 funkció, amiért imádjuk a szárítógépeket
A háztartási gépek létének egyik oka, hogy komfortosabbá teszik az otthont, de például a szárítógépek ennél ma már jóval többet nyújtanak. Megnéztük, hogy milyen energiahatékonysági szempontokat alkalmaznak ezeknek a gépeknek a fejlesztésénél.
5 tévhit a napelemekről – és az igazság
2024.01.20. #eladólakás #energiahatékonyság
5 tévhit a napelemekről – és az igazság
Amint megjelenik egy újdonság a piacon, azonnal lesznek olyanok, akik csak a hibát látják benne. Így volt ez a napelemmel is. Mivel a tájékozódás során elsősorban az internetet hívjuk segítségül - könnyen előfordulhat, hogy a félinformációk miatt lebeszéled magad egy kedvező beruházásról. Hoztunk 5 olyan gyakori téves információt, amit lehet, hogy eddig te is rosszul tudtál a napelemekről.
Búcsú a fegyverektől - tisztek helyett most a stílus parancsol Győrben
2024.01.19. #energiahatékonyság #ingatlantörténelem #újépítésű
Búcsú a fegyverektől - tisztek helyett most a stílus parancsol Győrben
Idehaza korántsem ritkaság egy-egy volt szovjet laktanya látványa. A katonaság kivonulásával ezek elhagyatottakká váltak, rendbehozatalukra és fenntartásukra pedig sok esetben nem futja, így lepusztulnak, benövi őket a gaz és némelyik akár igazi szellemvárossá is válik. A győri Vadász-laktanya néven elhíresült komplexum azonban szerencsére nem maradt teljesen kihasználatlanul.
Mielőtt beadod a napelem pályázatot, ezt mindenképpen ellenőrizd!
2024.01.18. #eladóház #energiahatékonyság
Mielőtt beadod a napelem pályázatot, ezt mindenképpen ellenőrizd!
Január 15-én elstartolt a Napenergia Plusz Program, aminek keretében akár 5 millió forint vissza nem térítendő állami támogatással építheted ki az otthonodban a napelemes rendszert, amennyiben támogatják. A pénzből a megtermelt áram tárolására alkalmas akkumulátorok telepíthetők. Nézzük, mik a részletek, és milyen ingatlanok jöhetnek számításba a napelem telepítéséhez!