2023.11.28.Szerző: Támogatott tartalom #energiahatékonyság

Okosotthont szeretnél? Mutatjuk a legnépszerűbb funkciókat – árakkal együtt

Okosotthont szeretnél? Mutatjuk a legnépszerűbb funkciókat – árakkal együtt

Piaci becslések alapján 2020-ban Magyarországon a lakóingatlanok csupán 4-5 százaléka volt okosotthon, azonban az előrejelzések szerint a jövő év végére már 14 százalékra nőhet az arányuk hazánkban. A legtöbben a kényelem miatt költöznének egy ilyen ingatlanba, pedig számos egyéb előnyük is van ezeknek a megoldásoknak. De nézzük, melyek a legnépszerűbb funkciók a hazai felhasználók körében, és mennyibe kerülnek ezek. Annyit elárulhatunk: az összeg jóval alacsonyabb, mint amennyire a legtöbben gondolnak.


A 3 alapvető funkció: a fűtés-hűtés, az árnyékolás és a világítás

10-15 százalékot spórolnál a közüzemi számlák összegéből? Az okosotthon-megoldásokkal ez lehetséges! Neked elegendő csupán a számodra kellemes hőmérsékletet meghatározni, ezt követően pedig a rendszer helyiségekre lebontva kiszámolja és szabályozza helyetted a fűtés vagy a hűtés ki- és bekapcsolását. Ráadásul az úgynevezett égtáji redőnyvezérléssel (amelynek köszönhetően az elektromos redőnyök mozgása a Nap járását követi), a rendszer nyáron kizárja, télen pedig beengedi a meleget.

Az árnyékolók (a redőnyök, reluxák, napvitorlák és függönyök) automatikus vezérlése az okosotthon másik alapvető funkciója. Azonban itt sem csak a kényelemről beszélünk – bár kétségtelenül csábítóbb úgy felébredni, hogy a redőnyök fokozatosan, tíz perc alatt húzódnak fel, egyre több fényt beengedve a hálószobába. Anyagi és biztonsági szempontból is fontos viszont, hogy a rendszer az időjárás-előrejelzés alapján automatikusan lehúzza a redőnyöket, reluxákat és behúzza a napvitorlát, ha jégeső vagy szélvihar várható.

chameleon-okosotthon-redony (1).webp

Egy okosotthonban a világítás vezérlésével és a kapcsolókkal sem kell bajlódni, ráadásul az automatikus és távolról vezérelhető megoldások segítségével sokkal egyedibbé tehetjük otthonunkat. Például a nappali hangulatvilágítással és kellemes fényekkel üdvözöl, amikor hazaérkezünk, míg a hálószobában a relaxációt és az elalvást segítő, meleg fényeket állíthatunk be – akár hangvezérléssel is. A kényelem mellett a pénztárcánkra is figyel a rendszer: abban a helyiségben, ahol nincs senki, lekapcsolja a lámpákat.

Az extrák: belépés ujjlenyomattal, a bekapcsolva hagyott vasaló kikapcsolása mobilról

Az alapvető funkciók mellett több kényelmi megoldást is kínálnak az okosotthonok, soroljuk is ezeket.

Elfelejtett kulcsot vinni a gyerek? Be kellene engedni a takarítót a lakásba? Csomagot hozott a futár és letenné az ajtó elé, de zárva van a lépcsőház? Csak azok számára ismerős helyzetek ezek, akik nem egy okosotthonban élnek. Ujjlenyomatos, számkódos vagy bluetooth-os beléptetéssel ugyanis könnyedén beengedheted a lakásba a gyermeket vagy a nagyit, de a telefonoddal kezelheted például a kaputelefont is – így távolról is biztosíthatod a futár bejutását a lépcsőházba.

Bekapcsolva maradt a vasaló? Végre nem kell azon aggódnod, hogy eljöttél otthonról és bekapcsolva felejtetted a tévét vagy a vasalót, mert az egyes konnektorokat bárhonnan lekapcsolhatod. Sőt, a rendszer magától is szól, ha valami feleslegesen fogyaszt. Ezzel is spórolhatsz: a Chameleon mobilalkalmazásával folyamatosan ellenőrizheted otthonod áramfogyasztását, és ha egy adott időszakban elérsz egy általad választott határt, lekapcsolhatsz vagy alacsonyabb üzemmódra állíthatsz bizonyos eszközöket, hogy csökkentsd a fogyasztást.

chameleon-otp-article-round2-galery-1.jpg

Mindez már egy kiskategóriás használt autó áráért elérhető

Az okosotthonok kapcsán a legtöbben arra gondolnak, hogy ezek a megoldások csak a százmilliós ingatlanok vásárlói számára elérhetőek. A valóság azonban egész más képet fest. Az alapvető funkciók – tehát a fűtés-hűtés, az árnyékolás és a világítás – ugyanis egy átlagos, 60 négyzetméteres lakás esetében már 500 ezer és 1 millió forint közötti összegből kijönnek, de egy nagyobb, 115 négyzetméteres lakás „felokosítása” is kihozható 1,5 – 2 millió forintból. Persze sok függ a választott technológiától, attól, hogy vezetékes, vagy vezeték nélküli rendszert választunk, illetve a vezérelni kívánt aktorok pontos számától is.


A Chameleon Smart Home által támogatott megjelenés.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 165 124 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Chameleon: minél nagyobb tömegnek adjunk új funkciót, ami megkönnyíti az életet
2024.07.08. #energiahatékonyság #okosotthon
Chameleon: minél nagyobb tömegnek adjunk új funkciót, ami megkönnyíti az életet
Okosotthon nélkül egy új ingatlan ma már elképzelhetetlen, és a régebbi épületeknél is egyre népszerűbb az otthonok felokosítása. Hogy milyen előnyei vannak, milyen lehetőségeket nyújt egy ilyen intelligens rendszer, arról a legnagyobb magyarországi okosotthon cég vezetője beszélt. A már külföldön is terjeszkedő Chameleon okosotthonrendszer-fejlesztései a mindennapjaink jövőjébe engednek bepillantást.
A hatékony és okos fűtés receptje a hajdutól
2024.07.01. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
A hatékony és okos fűtés receptje a hajdutól
A gázkazán hőszivattyú hozzáadásával a jó receptje a kis üzemeltetési költségű, de nagy üzemeltetési biztonsággal rendelkező, nem túl nagy beruházási igényű, hagyományos építésű – de a vonatkozó előírásoknak megfelelő – ház gépészetének.
Hány beltéri egység kell a klímádhoz, hogy hűvös legyen a lakás?
2024.06.30. #eladólakás #energiahatékonyság
Hány beltéri egység kell a klímádhoz, hogy hűvös legyen a lakás?
Elég volt a katlanná melegedett lakásból és beszerelteted életed első klímáját? Pontosan milyet is? Hányat és hova? Ebben a cikkben adunk egy kis rálátást, hogy hány beltéri egységre lehet szükséged.
Három tipp, hogy hogyan kerüld el az energetikai katasztrófát a kockaházadban
2024.06.22. #felújítás #családiház #energiahatékonyság
Három tipp, hogy hogyan kerüld el az energetikai katasztrófát a kockaházadban
Bár elsőre nem tűnik könnyűnek egy régivágású kockaház (értsd: Kádár-kocka) energetikai felújítása, ám az egyáltalán nem is megvalósíthatatlan. Ráadásul még ingatlanunk értékét is jelentősen növelhetjük vele.
Kijevtől Németországig tízezrek elégedettek vele - Budapestre érkeztek ezek a kedvezményes lakások
2024.06.20. #újépítésű #energiahatékonyság
Kijevtől Németországig tízezrek elégedettek vele - Budapestre érkeztek ezek a kedvezményes lakások
Van, aki régóta kacérkodik azzal a gondolattal, hogy új otthont vásárolna egy jó környéken, esetleg befektetés céljából keres lakást, de nem érdemes sokáig habozni, mert azok a kelendő, modern ingatlanok, amelyek minden igényt kielégítenek, illetve amelyeket gyorsan és megfelelő áron bérbe is lehet adni, nagyon gyorsan gazdára találnak. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a lakás vonzó környéken legyen, ami otthonos és idővel az értéke is növekszik.
Duna-part, szabadság, otthon: páratlan élmények a Marina Cityben
2024.06.12. #újépítésű #energiahatékonyság
Duna-part, szabadság, otthon: páratlan élmények a Marina Cityben
A jövő városa épül a pesti Duna-parton: a lakások a folyóra és a budai hegyekre kínálnak örök panorámát, 90 000 négyzetméternyi autómentes zöldterület ölelésében.
A főváros kapujában: hogy működik ez a gazdasági erőközpont és befektetési paradicsom?
2024.05.22. #eladóház #energiahatékonyság
A főváros kapujában: hogy működik ez a gazdasági erőközpont és befektetési paradicsom?
Fejér vármegye mindig is különleges státuszban volt más országrészekhez képest, hiszen a főváros közelsége és a jó közlekedés is arra predesztinálta, hogy fontos események és beruházások helyszínévé váljon. Fejér az ország egyik legerősebb gazdasági régiója, ráadásul két népszerű tóhoz is közel esik, ezért különlegesek az itteni ingatlanok is.
7 dolog, amivel akaratlanul is csökkentheted az ingatlan értékét
2024.05.14. #ingatlanárak #energiahatékonyság
7 dolog, amivel akaratlanul is csökkentheted az ingatlan értékét
Ingatlanértékesítés előtt a legtöbb lakástulajdonos célja az, hogy növelje otthona értékét. Ha azonban nem gondolja át, pontosan mit és hogyan, úgy akár pont az ellenkezőjét is elérheti. Mielőtt meghirdetnéd a lakásod, gyorsan fusd át az alábbi hibákat.
Így spórolhatsz a vízzel a lakásban és a kertben
2024.05.10. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Így spórolhatsz a vízzel a lakásban és a kertben
Egy átlagos család naponta több mint 1130 liter vizet használ el az Egyesült Államokban, és Európában sem sokkal kevesebb megy le belőle a lefolyón. Pedig a víz az egyik legértékesebb természeti erőforrásunk, ami elengedhetetlen az emberek, állatok és növények létfenntartásához. Most eláruljuk, hogy miért fontos óvatosan bánni a vízzel.