2024.02.22.Szerző: OTP Otthon #energiahatékonyság

Kielemezte az OTP az állami családtámogatás kedvezményeket: így döntöttek az igénylők

Kielemezte az OTP az állami családtámogatás kedvezményeket: így döntöttek az igénylők

Az OTP Bank megvizsgálta, hogy az eredetileg családtámogatási eszközként bevezetett CSOK és falusi CSOK támogatások esetében milyen mértékben valósultak meg olyan fejlesztések, amelyek egyébként energiamegtakarítást eredményeztek.


Az OTP Bank közleménye szerint ügyfeleik a családtámogatási forrásokat energetikai felújításokra és energetikahatékony ingatlanok építésére költik nagy részben. A CSOK program keretében finanszírozott, lakások energetikai besorolására vonatkozóan megállapítják, hogy

  • a 2022. január 1-től kezdődően igényelt több mint 1 000 ügylet esetében, az állami támogatásokat legnagyobb mértékben (az igénylések ~73%-a) közel nulla energiaigényű (BB) ingatlanok építésére fordították.
  • Az energiaigény szempontjából a legtakarékosabb kategóriába (AA, AA+, AA++) tartozó ingatlanok esetében ez az arány 9%.

Vagyis annak ellenére, hogy nem kizárólag az energetikai hatékonyságnövelés volt a CSOK támogatási programok létrehozásának a célja, mégis több mint 80 százalékban olyan ingatlanok építéséhez vették igénybe az ügyfelek, melyek többségében az energiamegtakarítási törekvéseket támogatják.

elado-csaladi-haz-baja-kiscsavoly-99819406-k6.webp CSOK-ra is alkalmas ez az elegáns bajai, teljesen átépített családi ház.

Több olyan, eset is volt, ahol a fiatal pár, a CSOK-ot kiegészítette még piaci zöld hitellel is, hogy meg tudja vásárolni azt a modern, hőszivattyúval ellátott ingatlant, amit elképzeltek maguknak és amivel megszabadulhattak a gázhasználattól. Ők a jó minőség mellett a nagyobb léptékű energiahatékonyságot tűzték ki célul, olvasható a bank közleményében.

Az elmúlt 4 évben (2019-től) benyújtott Falusi CSOK igényléseket megvizsgálva elmondható, hogy ezen támogatási forma felhasználási céljaként az ügyfelek a legnagyobb mértékben (46 százalék) szintén energia hatékonyságot támogató korszerűsítési célokat jelöltek meg: központi fűtés kialakítása/cseréje, megújuló energiaforrás beépítése (17,7 százalék), külső nyílászárók cseréje (14,1 százalék), tetőszerkezet cseréje, felújítása, szigetelése, kémény építése, korszerűsítése (14,1), épület hő-,hang és vízszigetelése (10 százalék) átlagosan 1,9 millió Ft bekerülési költséggel.

A régebbi építésű, úgynevezett Kádár-kockák ára kedvezőbb és ez vonzó lehet az ügyfeleknek. A korszerűsítés pedig jó lehetőséget biztosít arra, hogy a család igényeihez is jobban hozzá lehessen igazítani egy otthont. Az ilyen jellegű beruházásokhoz pedig az ügyfelek számára jó megoldást jelent a Falusi CSOK. Ismerünk olyan családokat, ahol a gyerekek növekedésével együtt nagyobb térre volt igény, ők a Falusi CSOK segítségével vásárolták meg házukat és már a vásárlással egyidejűleg döntöttek a ház energiafelhasználásnak csökkentéséről is. Náluk a nagyobb tér mellett kiemelt szempont volt a ház szigetelése az energiafaló fűtési rendszer megújítása.

elado-csaladi-haz-debrecen-jozsa-99447897-t6.webp Új építésű, csupa napfényes négy szobás ház várja új tulajdonosát Debrecenben, a népszerű Felsőjózsa városrészben.

A nem kizárólag energetikai célokra irányuló állami támogatások felhasználásából tehát jól látható, hogy az energiahatékonyságra való törekvés, jelen van az ügyfelek mindennapjaiban, pénzügyeiben.

Az OTP Bank elkötelezett a környezetvédelem és a környezetre gyakorolt negatív hatások csökkentése, megelőzése iránt. Üdvözli az energia megtakarítást célzó állami támogatásokat, és azokat elérhetővé teszi érdeklődő ügyfelei számára, írja közleményében a bank.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 161 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Kérsz egy presszókávét? – Vigyázz, mert egyáltalán nem mindegy, mikor iszod!
2024.04.22. #tippektrükkök #energiahatékonyság
Kérsz egy presszókávét? – Vigyázz, mert egyáltalán nem mindegy, mikor iszod!
Kétféle kávéfogyasztó van, az egyik kizárólag reggel iszik illatos frissítőt, a másik egész nap kortyolgatja a kávéját. Te tudod, melyik a legalkalmasabb napszak a kávézásra és miért? Ha nem, akkor most itt a válasz.
Ez így áttörés a magyarországi otthoni autótöltésben - megszűnhetnek a sorok
2024.03.27. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Ez így áttörés a magyarországi otthoni autótöltésben - megszűnhetnek a sorok
Nagy levegőt vett az egyik legnagyobb hazai ingatlanfejlesztő, és megépítette Magyarország legnagyobb villanyautós töltőállomását, egy lakópark alatt. Minden lakáshoz tartozik egy korszerű töltőhely, így a beruházás teljes elkészültekor egyszerre 800 elektromos autót lesz képes kiszolgálni. Ez áttörés az otthoni autótöltésben.
Ezt csak akkor olvasd el, ha tiszta indukciós főzőlapra vágysz!
2024.03.26. #energiahatékonyság #tippektrükkök
Ezt csak akkor olvasd el, ha tiszta indukciós főzőlapra vágysz!
Az üveg- vagy kerámialapos szupertűzhelyek rendkívül érzékenyek, tisztítás során különleges odafigyelést igényelnek, ezért most eláruljuk, hogyan kerüld el a felületkárosodást.
5 lehetséges ok, amiért koszosan veszed ki a mosogatógépből az edényeket
2024.03.17. #energiahatékonyság #barkácsolás
5 lehetséges ok, amiért koszosan veszed ki a mosogatógépből az edényeket
Egy mosogatógéppel jelentős időt és energiát spórolhatsz meg, kivéve, ha a ciklus végén foltosan veszed ki a tányérokat, poharakat, amelyeket aztán kézzel újra el kell mosnod. Veled is gyakran előfordul? Ahelyett, hogy új mosógépet vásárolnál, elég a következő szokásaidon változtatni. Ne habozz, olvass tovább!
Hogyan lehet szerényebb költségvetéssel prémium ablakhoz jutni?
2024.03.11. #energiahatékonyság #luxusingatlan
Hogyan lehet szerényebb költségvetéssel prémium ablakhoz jutni?
Mindig is hatalmas üvegfelületekre, az ablakon akadálytalanul bezúduló napfényre vágytál? Minden luxusnak megvan a maga ára, de most Európa piacvezető ablakgyártója, az Internorm tanácsaival biztosra mehetsz.
Bidé vs. WC-papír – vajon, melyik a nyerő?
2024.03.03. #energiahatékonyság #lakberendezés
Bidé vs. WC-papír – vajon, melyik a nyerő?
A 2020-as lakossági pánik és a fennálló toalettpapír hiány hatására jelentősen megugrottak a bidéeladások az Egyesült Államokban. Később az érdeklődés alábbhagyott, azonban a szakemberek szerint továbbra ez a legjobb tisztálkodási eszköz az egészség és a bolygó szempontjából. Bidé vs. WC-papír – vajon, melyik a nyerő?
19-re lapot húzott a bürokrácia vagy valódi szerepe lesz energetikai tanúsítványnak a klímaváltozás elleni küzdelemben?
2024.02.26. #energiahatékonyság
19-re lapot húzott a bürokrácia vagy valódi szerepe lesz energetikai tanúsítványnak a klímaváltozás elleni küzdelemben?
A klímaváltozás ma már valóságos veszélyt jelent a bolygónkra nézve. Egyes tudósok véleménye szerint már el is késtünk mindenféle zöldítő programmal, az Európai Unió azonban nem látja ilyen borúsan a helyzetet. A „Fit for 55” célkitűzéssel azt az üzenetet hirdeti, hogy az egyéni szinten túlmenően vannak olyan területek, ahol mostantól globális felelősségvállalás és megvalósítás szükséges mindannyiunk jövője érdekében. Az energetikai tanúsítványok módosítása ebben a kontextusban válik fontossá és érthetővé, mint az energiafogyasztás mérésének és csökkentésének hatékony eszköze.
Fedezd fel a Nap erejét: útmutató az új napelem pályázathoz
2024.02.23. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Fedezd fel a Nap erejét: útmutató az új napelem pályázathoz
Eloszlottak a felhők, végre kisütött a Nap, és újra lehet pályázni napelemrendszer telepítésére. Lássuk a részleteket!
Hogyan használd a mesterséges intelligenciát a lakásod megtervezéséhez?
2024.02.20. #eladólakás #energiahatékonyság
Hogyan használd a mesterséges intelligenciát a lakásod megtervezéséhez?
Amióta 2022 őszén az OpenAI piacra dobta a ChatGPT, azóta számos olyan kiegészítőt integráltak, amivel akár böngészni tud a neten és képeket is alkothat. Akár egy bonyolult excel táblázatot is képes kezelni, vagy egy több száz oldalas dokumentumot tud összefoglalni pár perc leforgása alatt. Ismerd meg, hogyan veheted hasznát a lakásod megtervezésénél!