2024.02.11.Szerző: Árgyelán Dorina #eladóház #fenntarthatóság

Az Alföld télen is szomjazik: eltűnhet a jövőnk vize?

Az Alföld télen is szomjazik: eltűnhet a jövőnk vize?

A szárazság már nem csak a nyári kánikula idején okoz gondot az Alföldön. Új fogalom került be a köztudatba, a téli aszály. A klímaváltozás mellett az emberi beavatkozások is hatással vannak a kedvezőtlen folyamatra. Nagyjából a hetvenes évek felé figyeltek fel a jelenségre, ami azóta még szembetűnőbb változásokat hozott. Eltűnhet a víz az Alföldről?


Honnan lehet tudni, hogy vészesen fogy a vízkészlet?

Erre vonatkozóan mindenkinek lehetnek saját tapasztalatai. A kilencvenes évek nyarain még volt esélyünk elázni egy-egy nyári záporban. A kétezres években született gyerekek már alig ismerik a hirtelen érkező, majd tovább álló zivatar fogalmát, ahogy havazásra is egyre kevesebb az esély.

Ahhoz, hogy az elveszett záporok ismét színesítsék a nyári időjárásunkat, a Heti Válasz Podcast adásában Timár Gábor geofizikus úgy nyilatkozott, hogy ehhez három tényező együttállására van szükség.

  1. gyors hőmérséklet emelkedés, amikor meleg van
  2. a szélirány változzon a magassággal
  3. legyen talajközeli pára

Tímár szerint utóbbi hibádzik, és ennek a visszaállításával tehetünk a vízkészlet teljes eltűnése ellen.

Az alföldi fúrt kutak kiapadhatnak, ha nem lesz talajban víz elado-csaladi-haz-szeged-99176511-t1.webp

A probléma nem csak az Alföldre lesz hatással

Mivel az ország közel felét az Alföld teszi ki, ezért az ottani vízhiányt az egész ország érzékelni fogja. Jelenleg több civil szervezet is a vízmegtartáson dolgozik. A talajvíz egyre mélyebbre húzódik vissza, ami néhány évtizeden belül negatívan hathat az itt élők ivóvízkészletére.

Ezen felül a növények gyökerei sem érik el a nedvességet, ezért még nagyobb méreteket ölthet a sivatagosodás. Ha se víz, se növény, akkor állat sem lesz képes megmaradni ezen a tájegységen -legalábbis olyan nem, amik eddig őshonosak voltak. Ha ezt az állapotot elérjük, akkor feltehetően tömeges elvándorlás lesz az ország egyéb részeibe.

Ha nem lesz víz, elnéptelenedhet az ország fele elado-csaladi-haz-oroshaza-gyoparosfurdo-99444233-t1.webp

Milyen lesz az Alföld?

Nincs szó arról, hogy lakhatatlanná válna, de sürgős beavatkozást igényel a helyzet, különben erre lehet számítani. A vízhiány, ezen belül az ivóvízhiány az egész Európai Unió szintjén, sőt globálisan probléma. A klímaváltozás ugyanis mindenhol érzékelhető, és ez önmagában is elég nagy kihívást jelent az országok vezetőinek.

Magyarországon a Tisza szabályozásának a következményeivel nézünk most szembe. A már említett podcastben Tímár elmondta, hogy azokat a területeket, amelyek nem optimálisak a művelésre, illetve az aranykorona értékük alacsony, vissza adhatnánk a természetnek. Olyan értelemben, hogy a duzzasztókban összegyűjtött vizet ezekre a területekre árasztanák, ezzel biztosítva a kellő mértékű talajvizet. Ezzel lényegében mesterségesen idéznénk elő az egykori árvizeket.

A mezőgazdaság szinte teljesen, az ipar jelentős része tönkremenne, ha a térség kiszáradna elado-csaladi-haz-kecskemet-bethlenvaros-97534617-t1.webp

Borítókép: Hortobágy, Shutterstock


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 162 241 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

A banánhéj 7 meglepő felhasználási módja
2024.06.16. #tippektrükkök #fenntarthatóság
A banánhéj 7 meglepő felhasználási módja
Évente több mint 100 milliárd banánt fogyasztunk el világszerte, ez a legkelendőbb gyümölcs az összes többi közül. Lehet sárga, zöld, sőt akár piros, ami sokkal egészségesebb és finomabb a másik két fajtához képest. Ám mielőtt a banánhéjat a kukába dobnád, tedd félre, mert egy igazi csodaszer, amit az otthonodban is felhasználhatsz!
Hosszantartó illatokra vágysz felmosás után? Ezt tedd a vízbe!
2024.06.14. #lakberendezés #fenntarthatóság
Hosszantartó illatokra vágysz felmosás után? Ezt tedd a vízbe!
Nézd meg a padlót, és válaszd ki a kamrából, konyhából vagy fürdőszobai szekrényből azt a terméket, amivel biztosan dolgozhatsz! Mindig a padlótípushoz kell a terméket kiválasztani, de mit tegyél a vízbe, hogy sokáig tiszta és jó illatú maradjon a padló?
Folytatódik a harc a parkolóhelyekért Budapesten, de van, aki örülhet
2024.06.10. #ingatlanbefektetés #fenntarthatóság
Folytatódik a harc a parkolóhelyekért Budapesten, de van, aki örülhet
A fővárosi autós közlekedésnek és parkolásnak megvannak a maga szabályai, ami néha olyan, mintha nem is lenne. Vagy mintha mindenki más kiadású KRESZ könyvből tanult volna. Az autókkal telített Budapesten a kormány mögül vívják az utcai harcot az elsőbbségért, a haladásért és a parkolásért. Az utóbbival kezdődnek igazán a bajok: a kerületek nagy részében kétszer annyi gépjármű van, mint parkolóhely, ha az állandó lakosokat vesszük figyelembe. Most itt a lehetőség a saját parkolókra, ezekből mutatunk néhány eladósorba került helyet.
Akár egy panelben is működhet a hidrokultúrás növénytermesztés
2024.06.09. #fenntarthatóság #kertészet
Akár egy panelben is működhet a hidrokultúrás növénytermesztés
Egész évben friss uborkát, epret vagy koriandert tennél az asztalra rakni? Akár egy kis lakásban kialakíthatsz egy saját kertészetet.
Miért akarna bárki cohousingban élni? Válaszol a Z generáció
2024.05.24. #eladóház #fenntarthatóság
Miért akarna bárki cohousingban élni? Válaszol a Z generáció
Mi abban a buli, hogy több idegen közösségként él egy fedél alatt? A 2010-es évek elején néhány építész hallgató hazatérve külföldről itthon is elkezdte megvalósítani és népszerűsíteni az együttélés ezt a formáját.
Citromhéjjal és ecettel is védekezhetsz az otthonodat ellepő hangyák ellen
2024.05.16. #fenntarthatóság #tippektrükkök
Citromhéjjal és ecettel is védekezhetsz az otthonodat ellepő hangyák ellen
Egyre nehezebb összeegyeztetni a környezetünkkel kapcsolatos igényeket a környezet tiszteletben tartásával, de az alábbi DIY-szerekben az a legjobb, hogy semmilyen vegyszert nem tartalmaznak, és otthon is gyorsan elkészítheted őket.
Így spórolhatsz a vízzel a lakásban és a kertben
2024.05.10. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Így spórolhatsz a vízzel a lakásban és a kertben
Egy átlagos család naponta több mint 1130 liter vizet használ el az Egyesült Államokban, és Európában sem sokkal kevesebb megy le belőle a lefolyón. Pedig a víz az egyik legértékesebb természeti erőforrásunk, ami elengedhetetlen az emberek, állatok és növények létfenntartásához. Most eláruljuk, hogy miért fontos óvatosan bánni a vízzel.
Tudtad, hogy a kávézacc eltűntetni a bútorkarcokat és húst is puhíthatsz vele?
2024.05.04. #fenntarthatóság #tippektrükkök
Tudtad, hogy a kávézacc eltűntetni a bútorkarcokat és húst is puhíthatsz vele?
A nyugodt kávézás az élet egyik legegyszerűbb örömforrása, de a kávézacc eltávolítása a gépből már kevésbé közkedvelt tevékenység. Mielőtt azonban a zaccot kivinnéd a komposztba vagy kiöntenéd a kukába, inkább kezdd el gyűjteni egy tiszta edénybe, ugyanis számos felhasználási módja van a ház körül!
Így építik a jövőt az építőiparban
2024.05.02. #építőanyag #fenntarthatóság
Így építik a jövőt az építőiparban
A klímaváltozásért felelősnek tartott szén-dioxid egy jelentős részét az építőipar bocsátja ki. Persze távolról sem kizárólagosan ez a szektor tehető felelőssé, de része van benne, és éppen ezért olyan üdvös itt minden olyan innováció, ami hozzájárul a fauna és a flóra élettartamának meghosszabbításához. A következő cikkben éppen egy ilyen, nemzetközi szinten elismert vállalatot és termékét mutatunk be, amely proaktívan keresi a környezetkímélő megoldásokat, ráadásul meghatározó építőipari szereplő.