2023.09.07.Szerző: OTP Otthon #fenntarthatóság #újépítésű

Máshogyan hat a klímaváltozás az ország részeiben - négyből egy lakás klimatizált Magyarországon

Máshogyan hat a klímaváltozás az ország részeiben - négyből egy lakás klimatizált Magyarországon

Az otthonok és a bérlakások elvárt komfortjához egyre inkább hozzátartozik a léghűtés, ahogy a vízöblítéses mellékhelyiség vagy a melegvíz-szolgáltatás is. Így reagál az ingatlantechnológiai piac a klímaváltozásra.


Magyarországon nem vizsgálják a ingatlanstatisztikáknál, hogy az egyes lakásoknak, milyen a hűthetősége, ellentétben például a fűtéssel vagy a folyóvízzel. Csak a KSH-nak volt egy statisztikája, ami a tartós fogyasztási cikkek között számon tartotta a légkondicionálókat, ebből lehetett az elterjedtségükre következtetni, így tudható, hogy 2010-ben a háztartásoknak csak a 4 százalékában volt légkondicionáló, és hogy ez az arány 2020-ra 14 százalékra nőtt.

Az OTP Otthon ingatlanhirdetései között több száz, ezer klímás lakást találsz.

A 2022-es népszámláláson már erre is kitértek, így tudható, hogy a hazai lakásállomány 27 százaléka légkondicionált - írja közleményében az OTP Ingatlanpont. Az elmúlt években közel félmillió új vagy modernizált lakásba kerülhetett léghűtő berendezés.

elado-teglalakas-budapest-xiii-kerulet-angyalfold-96918579-t6.webp Ez a XIII. kerületi egyszobás lakás kellemesen hűtött klímát ígér, és az ára is 30 millió alatt van.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint a klímaváltozás hatása az egyre forróbb nyarakkal a hétköznapokban is megtapasztalhatóvá vált, emiatt is nőtt az igény. Erre ráerősített a COVID-járvány, ami hosszú időszakokra a lakásaikban marasztalta az embereket, és ösztönözte őket olyan kisebb fejlesztésekre, amelyektől egy-egy otthon kényelmesebb, válságállóbb lehet.

Ezek a hűtőberendezések a megelőző 2-3 évtizedben rengeteget fejlődtek: míg a fogyasztásuk csökkent, a képességeik bővültek, a hűtő-fűtő verzióikkal pedig már télen is növelhették egy lakás komfortját. Ezért nem csak az otthonukat maguk lakók, hanem az azt bérbeadók számára is észszerű befektetésnek tűnhetett egy ilyen fejlesztés, annál inkább, mert egy-egy ilyen fejlesztésre az Otthonfelújítási támogatás is igénybe vehető volt.

Az új lakásoknál 2024 közepétől megkövetelnék a minimum BB-szintű energiahatékonyságot, aminek a jó szigetelésen túl az is feltétele, hogy az épület megújuló energiaforrásokat is használjon fel, és ezt a hőszivattyúként működő hűtő-fűtő klímák képesek teljesíteni.

elado-uj-epitesu-projekt-budapest-xi-kerulet-91030208-t6.webp Ennek a XI. kerületi lakóparknak minden lakását klímaberendezéssel árulják.

A lakások klímaberendezéssel való felszereltségében tapasztalható ugrást eddig az újépítésű ingatlanok vezették, a 2010 után átadottak lakások 56 százaléka rendelkezik vele, tehát mára az ország nagy részén a modern lakások szinte kötelező komfortelemei közé tartozik a klimatizálhatóság.

Három olyan országrészünk van, ahol már a 2010 előtt épült lakásoknál is kiemelkedő a klímahasználat. Budapesten (35 százalék) a városi hőszigetek nyomasztó hatása, és a jobb anyagi lehetőségek is megalapozták ezt, Csongrád-Csanád (32 százalék) kiemelkedően a legnaposabb területünk, míg Pest vármegyébe (30 százalék) már a kilencvenes években is kezdtek kiköltözni a jómódú és magasabb komfortot igénylő fővárosi lakosok.

elado-csaladi-haz-nyiregyhaza-sostogyogyfurdo-96988790-t6.webp Nyíregyháza Rózsadombján, a Sóstóhegyen kínálják megvételre ezt a klimatizált családi házat.

Bács-Kiskunban, Baranyában, Hajdú-Biharban, Jász-Nagykun-Szolnokban, valamint Szabolcs-Szatmár-Beregben is 60-67 százaléka az azóta átadott lakásoknak rendelkezik ilyen berendezésekkel, ami az Ingatlanpont szerint nagyjából meg is felel a természeti adottságoknak : az ország déli-keleti-középső része kapja az év során a legtöbb napfényt, ráadásul nyáron a sík, alföldi területek felett ritkábban is alakul ki a besugárzást szűrő felhőzet. A klímák használatának aránya az ország nyugati peremén, az Alpokalján és az északi hegyes területeken a legalacsonyabb: a 2010 után átadott új otthonoknál Nógrádban 29 százalék, Vasban 42 százalék, Borsod-Abaúj-Zemplén 44 százalék az arányuk, írja közleményében az ingatlanügynök-hálózat.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 161 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Mik bukkannak elő a földből Budapest körül? - Elsőre ijesztő, aztán már ottmaradnál örökre
2024.04.14. #eladólakás #újépítésű
Mik bukkannak elő a földből Budapest körül? - Elsőre ijesztő, aztán már ottmaradnál örökre
Budapest közelében kerestünk olyan új építésű eladó lakásokat, amelyek csendet, panorámát és korszerű körülményeket garantálnak.
8 konyhatakarítási trükk, amivel rengeteg időt és bosszúságot spórolhatsz meg
2024.04.09. #fenntarthatóság #tippektrükkök
8 konyhatakarítási trükk, amivel rengeteg időt és bosszúságot spórolhatsz meg
Használd azokat a természetes tisztítószereket és citrom is! Mindezek nagyon hatékonyak és biztonságosak a vegyszermentes tisztításhoz.
Zöldebben tisztítunk: Útmutató a környezetbarát tisztítószerek világába
2024.04.06. #tippektrükkök #fenntarthatóság
Zöldebben tisztítunk: Útmutató a környezetbarát tisztítószerek világába
Az utóbbi időben trendi zöldnek lenni. Menő, ha valaki akár csak apróságokkal igyekszik csökkenteni az ökológiai lábnyomát. A közlekedési mód megváltoztatásán, a szelektív hulladékgyűjtésen kívül is tudsz tenni azért, hogy unokáid még élvezni tudják ennek a gyönyörű bolygónak a kincseit. Például azzal, hogy a környezetre - és az egészségedre - rendkívül ártalmas tisztítószereket zöldre cseréled. Sokan úgy gondolják, hogy ezek pont a természetességük miatt kevésbé hatékonyak, így ebben a cikkben megmutatjuk, hogy mennyire (nem) jogos ez a fenntartás.
Ez így áttörés a magyarországi otthoni autótöltésben - megszűnhetnek a sorok
2024.03.27. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Ez így áttörés a magyarországi otthoni autótöltésben - megszűnhetnek a sorok
Nagy levegőt vett az egyik legnagyobb hazai ingatlanfejlesztő, és megépítette Magyarország legnagyobb villanyautós töltőállomását, egy lakópark alatt. Minden lakáshoz tartozik egy korszerű töltőhely, így a beruházás teljes elkészültekor egyszerre 800 elektromos autót lesz képes kiszolgálni. Ez áttörés az otthoni autótöltésben.
Könnyen lehet avokádómagból saját fácskád otthon
2024.03.24. #kertészet #fenntarthatóság
Könnyen lehet avokádómagból saját fácskád otthon
Némi földdel, vízzel és fogpiszkálóval már el is indíthatod az avokádóbizniszt. Pontos menetrendért olvass tovább!
Ne fájjon a fejed a nyári vízszámla miatt!
2024.03.22. #eladóház #kertészet #fenntarthatóság
Ne fájjon a fejed a nyári vízszámla miatt!
A családi házak eszenciája a buja, zöld kert. Az építkezéssel járó kellemetlenségek vagy éppen a nehézkes költözés közben teljesen természetes, ha az tartja benned a lelket, hogy elképzeled, ahogy majd a kerti medencében sütteted magad. Vagy, hogy illatozó rózsaösvény mellett visz az utad a kaputól a házig. A beköltözés után a rezsiszámla azonban felülírhatja ezeket az álmodozásokat. A medence feltöltéséhez, a zöldellő fűhöz, a gyümölcsfákhoz, a virágágyásokhoz ugyanis rengeteg vízre van szükség. Most mutatunk néhány trükköt, amivel a vízhasználaton spórolhatsz.
7 dolog, amit szerencsét hozhat az otthonodban
2024.03.15. #dekor #fenntarthatóság
7 dolog, amit szerencsét hozhat az otthonodban
Valószínűleg hallottál már a feng shuiról, a tárgyak elrendezésének ősi kínai művészetéről. Ezen gyakorlat alapjait képező nézetek szerint néhány dologgal könnyen a javadra billentheted a szerencsédet, mellette pedig az egészségi állapotodat és az anyagi életedet is pozitív irányba fordíthatod. Mivel mindezeket biztos, hogy szeretnéd, a legközelebbi nagybevásárlás alkalmával a következő holmikat tedd a kosaradba.
Ismerd meg az idei év legújabb szuperételeit!
2024.03.12. #fenntarthatóság
Ismerd meg az idei év legújabb szuperételeit!
Annyira megnyugtató, hogy egyik finomsághoz sem kell idegen szavak gyűjteménye, és biztosan kapható a hozzád legközelebb található élelmiszerüzletben is. Akkor meg, miért ne ennéd? Teljesen nyilvánvaló, hogy a hal, a gomba, a bab és a lencse egészséges étek, de azt tudtad, hogy a táplálkozási szakértők, melyiket kiáltották ki szuperételként?
Lakóparki lottózás Józsefvárosban – mindenki nyer?
2024.03.01. #újépítésű #ingatlanbefektetés
Lakóparki lottózás Józsefvárosban – mindenki nyer?
Az új lakások piaca az idén némi állami segítséget kapott a CSOK Plusz formájában. Hogy mire lehet elég ez a Józsefvárosban, azt ebben a cikkben néztük meg.