2024.02.11.Szerző: Árgyelán Dorina #eladóház #fenntarthatóság

Az Alföld télen is szomjazik: eltűnhet a jövőnk vize?

Az Alföld télen is szomjazik: eltűnhet a jövőnk vize?

A szárazság már nem csak a nyári kánikula idején okoz gondot az Alföldön. Új fogalom került be a köztudatba, a téli aszály. A klímaváltozás mellett az emberi beavatkozások is hatással vannak a kedvezőtlen folyamatra. Nagyjából a hetvenes évek felé figyeltek fel a jelenségre, ami azóta még szembetűnőbb változásokat hozott. Eltűnhet a víz az Alföldről?


Honnan lehet tudni, hogy vészesen fogy a vízkészlet?

Erre vonatkozóan mindenkinek lehetnek saját tapasztalatai. A kilencvenes évek nyarain még volt esélyünk elázni egy-egy nyári záporban. A kétezres években született gyerekek már alig ismerik a hirtelen érkező, majd tovább álló zivatar fogalmát, ahogy havazásra is egyre kevesebb az esély.

Ahhoz, hogy az elveszett záporok ismét színesítsék a nyári időjárásunkat, a Heti Válasz Podcast adásában Timár Gábor geofizikus úgy nyilatkozott, hogy ehhez három tényező együttállására van szükség.

  1. gyors hőmérséklet emelkedés, amikor meleg van
  2. a szélirány változzon a magassággal
  3. legyen talajközeli pára

Tímár szerint utóbbi hibádzik, és ennek a visszaállításával tehetünk a vízkészlet teljes eltűnése ellen.

Az alföldi fúrt kutak kiapadhatnak, ha nem lesz talajban víz elado-csaladi-haz-szeged-99176511-t1.webp

A probléma nem csak az Alföldre lesz hatással

Mivel az ország közel felét az Alföld teszi ki, ezért az ottani vízhiányt az egész ország érzékelni fogja. Jelenleg több civil szervezet is a vízmegtartáson dolgozik. A talajvíz egyre mélyebbre húzódik vissza, ami néhány évtizeden belül negatívan hathat az itt élők ivóvízkészletére.

Ezen felül a növények gyökerei sem érik el a nedvességet, ezért még nagyobb méreteket ölthet a sivatagosodás. Ha se víz, se növény, akkor állat sem lesz képes megmaradni ezen a tájegységen -legalábbis olyan nem, amik eddig őshonosak voltak. Ha ezt az állapotot elérjük, akkor feltehetően tömeges elvándorlás lesz az ország egyéb részeibe.

Ha nem lesz víz, elnéptelenedhet az ország fele elado-csaladi-haz-oroshaza-gyoparosfurdo-99444233-t1.webp

Milyen lesz az Alföld?

Nincs szó arról, hogy lakhatatlanná válna, de sürgős beavatkozást igényel a helyzet, különben erre lehet számítani. A vízhiány, ezen belül az ivóvízhiány az egész Európai Unió szintjén, sőt globálisan probléma. A klímaváltozás ugyanis mindenhol érzékelhető, és ez önmagában is elég nagy kihívást jelent az országok vezetőinek.

Magyarországon a Tisza szabályozásának a következményeivel nézünk most szembe. A már említett podcastben Tímár elmondta, hogy azokat a területeket, amelyek nem optimálisak a művelésre, illetve az aranykorona értékük alacsony, vissza adhatnánk a természetnek. Olyan értelemben, hogy a duzzasztókban összegyűjtött vizet ezekre a területekre árasztanák, ezzel biztosítva a kellő mértékű talajvizet. Ezzel lényegében mesterségesen idéznénk elő az egykori árvizeket.

A mezőgazdaság szinte teljesen, az ipar jelentős része tönkremenne, ha a térség kiszáradna elado-csaladi-haz-kecskemet-bethlenvaros-97534617-t1.webp

Borítókép: Hortobágy, Shutterstock


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Nap erejét: útmutató az új napelem pályázathoz
2024.02.23. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Fedezd fel a Nap erejét: útmutató az új napelem pályázathoz
Eloszlottak a felhők, végre kisütött a Nap, és újra lehet pályázni napelemrendszer telepítésére. Lássuk a részleteket!
7 dolog, amit elfelejthetsz bedobni a mosógépbe
2024.02.17. #fenntarthatóság #tippektrükkök
7 dolog, amit elfelejthetsz bedobni a mosógépbe
Ha nem tisztítod ezeket a darabokat rendszeresen, akár meg is betegíthetnek a sok por és szennyeződés miatt.
Tegyél a jövőért, telepíts madárlakot!
2024.02.09. #kertészet #fenntarthatóság
Tegyél a jövőért, telepíts madárlakot!
Drasztikusan csökken a hazai madárállomány. A jelenségnek ránk, emberekre nézve is komoly következményei lehetnek. Ennek apropóján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és az otpotthon.hu közös projektbe kezdett. Az együttműködés célja, hogy a természetben élő szárnyasok is fedélhez jussanak. Szeretnél az ablakod, teraszod körül csivitelő fecskékben, színes cinkékben gyönyörködni? Olvass tovább, hogy megtudd mit kell tenned!
Gyakori kérdések a hőszivattyúról - Zajosabb-e, mint a körút?
2024.02.05. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Gyakori kérdések a hőszivattyúról - Zajosabb-e, mint a körút?
A hőszivattyú telepítésének költségei, az áramfogyasztása, vagy hogy mennyire zajos, állandó kérdések a különféle szakmai fórumokon. A segítség azonban nem mindig bizonyul hasznosnak, és hiába a segítőkészség, ha a felhasználási körülmények teljesen eltérőek. És hasonlóan fontos szerepe lehet a berendezés márkájának és típusának, valamint a telepítés szakszerűségének is. Lássuk a leggyakoribb kérdéseket a hőszivattyúkkal kapcsolatban!
20 dolog, aminek már éppen ideje mennie a konyhádból
2024.01.16. #fenntarthatóság #tippektrükkök
20 dolog, aminek már éppen ideje mennie a konyhádból
A következő felsorolásban szereplő tételeket környezetvédelmi, illetve egészségügyi okokból érdemes száműzni a konyhából. A szelektálás olyan holmikkal kezdd, amelyek mindkét okból károsak. Ebben a cikkben a bölcs válogatáshoz mutatunk szempontokat.
Valami zizeg a lisztben? – Szabadulj meg a konyhai kártevőktől!
2024.01.12. #fenntarthatóság #tippektrükkök
Valami zizeg a lisztben? – Szabadulj meg a konyhai kártevőktől!
Az otthon kényelmét és nyugalmát olyan apróságok fenyegethetik, mint a kukac, moly, zsizsik, kis barna bogár, apró piros rovar vagy a hangya. Közös bennünk, hogy amilyen picik, olyan nehéz megszabadulni tőlük. Illetve már nem, mert ebben a cikkben instant tippeket adunk az eltüntetésükre.
Ez sem az a helyzet, hogy a rendszer pontatlansága miatt majd a szolgáltató fizet
2024.01.04. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Ez sem az a helyzet, hogy a rendszer pontatlansága miatt majd a szolgáltató fizet
Hiába készült tavaly a lakásodra tíz évre szóló energetikai tanúsítvány, az már nem érvényes. Nagyon nagy változások jöttek a tanúsítvány megszerzésében.
Mit tehetsz ha már messziről bűzlik a szomszéd füstje?
2024.01.03. #eladóház #fenntarthatóság
Mit tehetsz ha már messziről bűzlik a szomszéd füstje?
Jól esne mélyen beszippantani a hideg, friss téli levegőt? Ne tedd! A hőmérséklet csökkenésével minden családban beindult a fűtés. Sajnos azonban még mindig akadnak olyanok, akik nem törődnek vele, hogy mit szabd a tűzre dobni és mit nem. Emiatt a légszennyezettség a napokban több településen egészségtelen minősítést kapott, de van, ahol már veszélyes kategóriába sorolták.
Nicsak, ki cincog?! Mi az, ami biztosan bevonzza a házba az egereket?
2023.12.20. #fenntarthatóság #építőanyag
Nicsak, ki cincog?! Mi az, ami biztosan bevonzza a házba az egereket?
Meglepő módon a sajt nem szerepel azon a listán, ami biztosan bevonzza az egereket a házba. Az egerek hideg időben szeretnek behúzódni a házakba, garázsokba, kamrákba, a lényeg, hogy melegben legyenek. Mivel azonban számos betegséget terjeszthetnek és jelentős anyagi kárt is tehetnek a belső terekben, érdemes távol tartani őket. Ebben a cikkben feltárjuk, hogy mivel vonzod be a rágcsálókat a lakásodba, és hogy mitől menekülnek el majd onnan.