2023.12.05.Szerző: fá #ingatlanhirdetés #albérlet

Mit tehetsz, ha baj van az albérlőddel?

Mit tehetsz, ha baj van az albérlőddel?

Igazi rémálom, ha kiderül az albérlőnkről, hogy teljesen más, mint aminek mutatta magát, hovatovább például a lakbért sem fizeti. Ezért fontos, hogy már a szerződéskötés előtt körültekintő legyél. Elmondjuk, hogy milyen jogaid vannak.


A magyar birtokvédelmi szabályozás inkább a lakásban lévő birtokost, tehát a bérlőt védi. A birtokost a birtokvédelem még a tulajdonossal szemben is megilleti. Röviden, ezzel a helyzettel kell szembenéznie annak, aki szerencsétlenségére kifogott egy albérlőt, aki nem vigyáz a berendezésre és még akkor is, ha nem fizeti a bérleti díjat.

Kiadó lakások Budapesten.

Több dolognak kell ahhoz stimmelnie, hogy egy elviselhetetlen és kompromisszumképtelen embert ki lehessen lakoltatni. Mindehhez egy közjegyző által hozott határozatra van szükség, ami nem véletlen, hiszen főleg ez védi meg attól lakókat attól, hogy valakiket a lakás tulajdonosa az egyik percről a másikra kidobja.

Emiatt is életbevágóan fontos a bérleti szerződés. Mindkét félnek. Ha ugyanis nincs egy jól megírt bérleti szerződés, akkor mindenki kellemetlen helyzetbe kerülhet. Ugyanis a Lakástörvény kimondja, hogy a lakás bérbeadásának érvényességéhez szükséges egy írásba foglalt szerződés, amit akkor sem érdemes mellőzni, ha történetesen valaki így akarja megspórolni az adózást.

Ha a szerződésben pontosan rögzítik a kötelezettségeket és jogokat, és akkor elkerülhető a baj még úgy is, ha kiderül az albérlőről, hogy problémás. Bár a szerződés semmis írott szöveg nélkül, mégis érvényessé válik abban az esetben, ha a bérbeadó átadta a lakást vagy elfogadta érte a bérleti díjként kifizetett pénzt. Csakhogy így már bárki mondhat bármit.

Ha van szerződés, akkor sem mindegy, mit tartalmaz: a bérleti díj és persze a pontosan meghatározott határidők mellett az sem mindegy, limitálod-e a lakásban élő emberek maximumát. Ezzel nem érdemes finomkodni: senki nem szeretné, ha 8-10 ember lakna életvitelszerűen a lakásban, ami 1-2-3 embernek lett kiadva.

Ha ott van a szerződésben a limit, és mégsem ennek megfelelően használják, akkor teljesen jogszerűen felszólíthatod az albérlőt a változtatásra. Fontos, hogy utólag már nem módosíthatod a szerződést, főleg nem visszamenő hatállyal.

Ugyanez vonatkozik az olyan esetre is, ha az albérlő maga is főbérlővé változik, és tovább adja bérleménybe a lakást másnak. Bár ennek elvileg nincs akadálya, de ha továbbra is te szeretnéd meghatározni, hogy ki használja az ingatlant, érdemes erre is kitérni.

De mi történik, ha a szerződés ellenére a bérlő mégsem fizet? Vagy késve és rendszertelenül. Noha mindkét eset kimeríti a szerződésszegés fogalmát, ettől még a bérbeadó nincs feljogosítva, hogy ő is megszegje a szerződést. Tehát ha a lakó nem fizet, egyedül a bérleti szerződés felmondása a megoldás, amit egyébként akkor is megtehetsz, ha a bérlő csak a rezsit nem fizeti. A Lakástörvény kimondja, hogy ha a bérlő a bérfizetésre megállapított időpontig a lakbért nem fizeti meg, a bérbeadó köteles a bérlőt írásban felszólítani a teljesítésre, amiben már kilátásba helyezi a felmondást is mint következményt.

Ha nyolc napon belül nem változik meg a bérlő hozzáállása és továbbra sem fizet, nyolc napon belül felmondható a szerződés, bérbeadóként pedig jelzálogként magadnál tarthatod a bérlő lakásban maradt értékeit a tartozás fejében. Ilyenkor teljesen legálisan megakadályozható a vagyontárgyak elszállítása. Emellett fizetési meghagyást is indíts! Ezért fontos a közjegyző előtt egy kiköltözési nyilatkozatot aláíratni a bérlővel szerződéskötéskor, ugyanis így külön jogi eljárás nélkül is elindítható a kilakoltatás.

Ezek után jöhet a kárfelmérés: ha valamiben tényleges károkozás történt, azt értelemszerűen vissza lehet követelni, de ha a kár csak normális használat során keletkezett, az már nem a bérlő felelőssége. Ezért fontos a lakást befotózni, mielőtt kiadás mellett döntesz.

De minden jogi procedúra előtt persze az a legfontosabb, hogy némi empátia segítségével próbálj közös megoldást találni az albérlővel, aki, lehet, nem is más ember, és nem a maga hibájából késik a fizetéssel.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Hiába az ország legszebb kastélya, a környékről menekül, aki lát
2024.02.22. #ingatlanhirdetés #ingatlanpiac
Hiába az ország legszebb kastélya, a környékről menekül, aki lát
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak Magyarországon az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkenés átlagosan 10,5 százalékos volt ezeknél. Nógrád vármegye ingatlanpiaca az utolsó előtti a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában. Az országos átlagnál itt kevésbé volt meg a hajlandóság az árcsökkentésre a háztulajdonosok körében. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Nógrádban?
Akiket már nem érint meg az állampapírok hozama - ismét megjelennek a befektetők az ingatlanpiacon
2024.02.21. #ingatlanbefektetés #albérlet
Akiket már nem érint meg az állampapírok hozama - ismét megjelennek a befektetők az ingatlanpiacon
Míg a korábbi években az állampapírpiac jelentős befektetői pénzt szippantott ki az ingatlanpiacról, addig a helyzet most változni látszik. Hol érdemes és milyen ingatlanok jöhetnek szóba befektetési célpontként? Ebben a cikkben szakértők válaszolnak.
Veszprém vármegye ingatlanpiaca óvatosan kezdte 2024-et
2024.02.19. #ingatlanhirdetés #ingatlanárak
Veszprém vármegye ingatlanpiaca óvatosan kezdte 2024-et
Már majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a 9. a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában az eladó ingatlanhirdetések számát tekintve, miközben minden harmadik meghirdetett ingatlan árát csökkentették már a vármegyében. Milyen dinamikával indult 2024 a vármegye ingatlanpiaca?
Ez itt Nyíregyháza legdrágább ingatlana - szín ABC
2024.02.15. #ingatlanhirdetés #ingatlanpiac
Ez itt Nyíregyháza legdrágább ingatlana - szín ABC
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a 6. legnagyobb a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában. Itt a legkisebb a hajlandóság az árcsökkentésre a lakástulajdonosok körében. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében?
Hirdess az otpotthon.hu-n ingatlanközvetítőként és zsebeld be az ajándék megjelenést!
2024.02.14. #ingatlanhirdetés
Hirdess az otpotthon.hu-n ingatlanközvetítőként és zsebeld be az ajándék megjelenést!
A több mint havi 1 millió látogató és a kedvező ár-érték arányú csomagajánlatok mellett most ajándék megjelenéssel várja az egyik legnagyobb ingatlankereső új ingatlanközvetítő előfizetőit.
Az apokalipszis lovasai: betörés, sötétség, hideg, lépcsőzés? Megbánod, ha földszinti lakást veszel?
2024.02.14. #eladólakás #albérlet
Az apokalipszis lovasai: betörés, sötétség, hideg, lépcsőzés? Megbánod, ha földszinti lakást veszel?
Lakásvásárlásnál fontos szempont, hogy melyik emeleten található az ingatlan, vagy hogy milyen előnyei, hátrányai vannak a földszinti lakásoknak. Ha nem tudod, hogy neked való-e a földszinti lakás, akkor most segítünk a döntésben. Összeszedtük azokat a szempontokat, amik mellette vagy éppenséggel ellene szólnak. Neked már csak priorizálnod kell és megnézned az ingatlant, hogy jó döntést tudj hozni.
Komárom-Esztergom vármegye ingatlanpiacán Tatabányát megelőzheti Komárom
2024.02.13. #ingatlaneladás #ingatlanhirdetés
Komárom-Esztergom vármegye ingatlanpiacán Tatabányát megelőzheti Komárom
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak (29,2 százalék) csökkentették az árát Magyarországon az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkenés átlagosan 10,5 százalékos volt ezeknél. Komárom-Esztergom vármegye ingatlanpiaca a 14. legnagyobb a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában, miközben az országos átlagnál nagyobb volt a hajlandóság az árcsökkentésre az ingatlanhirdetők körében. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Komárom-Esztergom vármegyében?
A község, ami két ország lehetőségeit kínálja
2024.02.12. #eladóház #ingatlanhirdetés
A község, ami két ország lehetőségeit kínálja
Zsirát először 1225-ben említi oklevél, 1931-ben három község, Zsira, Gyülevíz és Salamonfa egyesítésével nyerte el mai formáját. Talán még nem is hallottál erről a kis településről, pedig egy igazi rejtett kincse az országnak.
Bács-Kiskun vármegye ingatlanpiaca hatalmas kínálati előnyben van
2024.02.11. #ingatlanhirdetés #ingatlanpiac
Bács-Kiskun vármegye ingatlanpiaca hatalmas kínálati előnyben van
2023-ban majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak (29,2 százalék) csökkentették az árát Magyarországon az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkentés átlagosan 10,5 százalékos volt. Bács-Kiskun megyében az ingatlanhirdetőknek viszont csak a negyede csökkentett árat. 2024 januárjában a harmadik legtöbb hirdetést ebben a vármegyében adták fel az országban.