2023.11.18. #albérlet #tippektrükkök

Tökéletes albérlőt keresel? Akkor ez a cikk neked szól

Tökéletes albérlőt keresel? Akkor ez a cikk neked szól

Az ingatlankiadás egyáltalán nem fenékig tejfel, nagyon nehéz megtalálni azt a személyt, akire teljes nyugalommal rábízhatjuk a lakásunkat. Nem is véletlen, hogy ez a folyamat sokszor elég időigényes, a főbérlőknek ugyanis nagyon sok mindenre kell odafigyelniük.


Bizonyára sokan gondolnak úgy a lakáskiadásra, mint a passzív jövedelemszerzés egy biztos módszerére. Az elgondolás bár szép, azonban a kiadásból származó előnyöknek ez csak egy szelete, és bárhogy is nézzük, a kiadásnak azért lehetnek hátulütői is. De mi a helyzet akkor, ha még csak keressük az ideális albérlőnket, milyen elvek mentén járjunk el? Mutatjuk.

Ismerősnek vagy idegennek?

Rengeteg rémtörténet kering arról, hogy valaki idegeneket engedett a lakásába, akik aztán szépen lelakták az ingatlant, a benne lévő ingóságokat pedig teljesen tönkretették. Vagy éppen ennek az ellenkezője történt, így valaki az ismerőseinek adta ki a lakását, akik ezt a bizalmi helyzetet kihasználva „elfelejtettek” úgy vigyázni az ingatlanra mintha a sajátjuk volna, csúsztak a bérleti díj megfizetésével, esetleg nem egyenlítették ki a rezsiszámláikat.

kiado-csaladi-haz-budapest-ii-kerulet-94547597-t6.webp

Csoda hát, hogy mindig nagy dilemmát jelent a főbérlők számára, hogy egy ismerősnek vagy idegeneknek adják ki az ingatlanjukat? Bárhogy is döntsenek végül, mindkét esetben jó döntés lehet, ha ugyanazokat az elvárásokat és szabályokat alkalmazzák az albérlők felé. Például ne engedjenek a bérleti díjból csak azért, mert valakit ismernek és megbíznak benne. Az üzletben nincs barátság!

Az alapos szűrés sosem árt

Talán elsőre kicsit furcsán hathat, de a főbérlőknek igenis joguk van alaposan mérlegelni azt, hogy kit engednek beköltözni a lakásukba. Éppen ezért tarthatnak akár egy telefonos vagy e-mailes (esetleg vegyesen a kettőt) előszűrést, melynek segítségével könnyedén megtalálhatják a számukra ideális jelöltjeiket. Persze érdemes nulladik lépésként már az ingatlanhirdetésben tisztázniuk azt, hogy milyen jelentkezőket várnak, hogy nagyjából mennyi időre adnánk ki a lakásunkat és a leendő lakónak milyen költségekkel kell számolnia. Így nagy eséllyel csak azok a lakáskeresők fognak jelentkezni a tulajdonosoknál, akik az alapfeltételeknek megfelelnek.

Az előzetes szűrés során további aranyszabály, hogy ne szégyelljen semelyeik tulajdonos rákérdezni arra, hogy leendő bérlője milyen anyagi helyzetben van. Hiszen a cél az, hogy lakás biztos kezekben legyen, a bérleti díjat az albérlő hosszú távon vagy a bérleti szerződésben megjelölt ideig fizetni tudja. A pénz persze sokaknál tabutéma, ugyanakkor egy nyílt kérdés és válasz után elkerülhetővé válik, hogy valaki a fizetésképtelensége okán váljon problémás bérlővé.

kiado-csaladi-haz-hajduszoboszlo-94429190-t6.webp

Szánjunk időt a megismerkedésre

Életünk egyre inkább az online tér felé tolódik, így ma már rengeteg mindent intézhetünk virtuális keretek között. Így van ez az ingatlanpiacon is, ahol kiadóként simán feladhatunk egy hirdetést online, sőt mi több, akár a leendő albérlőink is felkereshetnek minket a virtuális térben. Ezen a ponton ugyanakkor nem árt vigyázni, hiszen vannak olyan lakáskeresők, akik úgy próbálják meg a többi érdeklődőt lenyomni, hogy villámgyors kaucióutalást ígérnek, vagy egyéb földi jóval árasztanának el minket.

Fontos azonban, hogy a hirdetők, mint leendő főbérlők, semmit se siessenek el. A legjobb, ha személyesen is találkoznak leendő albérlőikkel, hiszen így ők képesek lesznek felmérni élőben is a lakás és a környék adottságait, míg az ingatlantulajdonosok valódi benyomások alapján dönthetnek arról, hogy kit engednek beköltözni a lakásukba.

A szó elszáll, a szerződés megmarad

Bár vannak olyan emberek, akik minden esetben állják a szavukat, egy lakás kiadásánál azért nem elég csak ebben hinni. Vagyis amennyiben a lakástulajdonos megtalálta a számára megbízható és jó albérlőt, úgy érdemes egy olyan bérleti szerződést kötni, mely egyszerre védi az ingatlan kiadóját és a lakót is. Fontos tovább, hogy ez a dokumentum minden egyes részletre térjen ki, ha pedig szükséges akkor még az elején módosítsák a felek.

kiado-teglalakas-debrecen-sestakert-98226242-t6.webp

A szerződés elkészítésében szinte bármelyik ingatlanos szakember képes segíteni, vagy legalábbis ajánlhat egy olyan ügyvédet, aki ingatlanokkal foglalkozik, és körültekintően összeállíthatja a bérleti szerződést. Az iratot persze mi magunk is elkészíthetjük, de ebben az esetben is érdemes átvizsgáltatni egy hozzáértő szakemberrel, hiszen ezzel elkerülhetővé válik, hogy a rossz szerződés miatt érjenek csalódások. Érdemes lehet továbbá közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződést kötni, amely mindkét fél számára védelmet biztosít a szerződés egyes pontjainak esetleges meghiúsulása során.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 162 069 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Zöldebben tisztítunk: Útmutató a környezetbarát tisztítószerek világába
2024.04.06. #tippektrükkök #fenntarthatóság
Zöldebben tisztítunk: Útmutató a környezetbarát tisztítószerek világába
Az utóbbi időben trendi zöldnek lenni. Menő, ha valaki akár csak apróságokkal igyekszik csökkenteni az ökológiai lábnyomát. A közlekedési mód megváltoztatásán, a szelektív hulladékgyűjtésen kívül is tudsz tenni azért, hogy unokáid még élvezni tudják ennek a gyönyörű bolygónak a kincseit. Például azzal, hogy a környezetre - és az egészségedre - rendkívül ártalmas tisztítószereket zöldre cseréled. Sokan úgy gondolják, hogy ezek pont a természetességük miatt kevésbé hatékonyak, így ebben a cikkben megmutatjuk, hogy mennyire (nem) jogos ez a fenntartás.
Ezeket érdemes átgondolnod, ha gyerekekkel költözöl
2024.03.09. #tippektrükkök
Ezeket érdemes átgondolnod, ha gyerekekkel költözöl
Amennyiben éppen költözésen töröd a fejed, és fontos számodra a gyermeked jövője is, akkor mindenképpen érdemes elolvasnod a következő cikket!
Hozd otthonod is tavaszi hangulatba - 3 egyszerű dekor ötlet
2024.03.02. #dekor #tippektrükkök
Hozd otthonod is tavaszi hangulatba - 3 egyszerű dekor ötlet
Nyakunkon a húsvét és a tavaszi szünet. Bár még vissza-visszakacsint a tél, ideje búcsút inteni neki. Nem baj, ha egy-egy napon még elkél a meleg téli kabát, öltöztesd otthonod tavaszváró oázissá. Így a lakásba belépve azonnal jobb kedved lesz és talán nem gyűr maga alá a tavaszi fáradtság sem. Mutatunk három nagyon egyszerű dekorációs ötletet, amivel feldobhatod otthonod.
Hogyan tervezzünk meg egy funkcionális és stílusos konyhát?
2024.02.24. #felújítás #lakberendezés #tippektrükkök
Hogyan tervezzünk meg egy funkcionális és stílusos konyhát?
Egy praktikusan berendezett konyhában minden kézre esik, nem fájdul meg a hátad a görnyedéstől vagy a szemed a félhomálytól. Egy romantikus vacsora elkészítése bármikor jó ötlet és nem feltétlenül kell órákig a tűzhely mellett állnod vagy utána még hosszasan elpakolnod. Mutatjuk, hogyan tervezd meg a konyhád, hogy öröm legyen benne tüsténkedni.
Akiket már nem érint meg az állampapírok hozama - ismét megjelennek a befektetők az ingatlanpiacon
2024.02.21. #ingatlanbefektetés #albérlet
Akiket már nem érint meg az állampapírok hozama - ismét megjelennek a befektetők az ingatlanpiacon
Míg a korábbi években az állampapírpiac jelentős befektetői pénzt szippantott ki az ingatlanpiacról, addig a helyzet most változni látszik. Hol érdemes és milyen ingatlanok jöhetnek szóba befektetési célpontként? Ebben a cikkben szakértők válaszolnak.
Az apokalipszis lovasai: betörés, sötétség, hideg, lépcsőzés? Megbánod, ha földszinti lakást veszel?
2024.02.14. #eladólakás #albérlet
Az apokalipszis lovasai: betörés, sötétség, hideg, lépcsőzés? Megbánod, ha földszinti lakást veszel?
Lakásvásárlásnál fontos szempont, hogy melyik emeleten található az ingatlan, vagy hogy milyen előnyei, hátrányai vannak a földszinti lakásoknak. Ha nem tudod, hogy neked való-e a földszinti lakás, akkor most segítünk a döntésben. Összeszedtük azokat a szempontokat, amik mellette vagy éppenséggel ellene szólnak. Neked már csak priorizálnod kell és megnézned az ingatlant, hogy jó döntést tudj hozni.
Tiszta légzés otthon: útmutató a levegőminőség javításához
2024.02.03. #tippektrükkök #energiahatékonyság
Tiszta légzés otthon: útmutató a levegőminőség javításához
Az otthoni tiszta levegő nagyon fontos, ezért mutatunk három trükköt és pár hozzájuk tartozó iránymutatást, amiket érdemes betartanod.
Bútorválasztási tippek: így lehet tökéletes nappalid
2024.01.28. #tippektrükkök #lakberendezés
Bútorválasztási tippek: így lehet tökéletes nappalid
A nappali lakásunk központi helyisége. Itt találkozik a család. Itt nevetünk, játszunk, olvasunk, tévézünk, és itt gyűlik össze mindenki az ünnepek alkalmával is. Egy új nappali berendezésénél a vizuális és funkcionális szempontok egyaránt szerepet játszanak. A tökéletesen berendezett nappali biztosítja az otthonos, meleg, kellemes hangulatot, erre van szükségünk ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat otthonunkban.
Állati lakótársak: az otthoni háziállatok sokszínű világa
2024.01.20. #tippektrükkök
Állati lakótársak: az otthoni háziállatok sokszínű világa
„Szőrmentes lakásból eladó” – biztosan te is találkoztál már olyan hirdetéssel, ami mintegy erényt hirdeti, hogy az adott személynek nem volt háziállata. Érdekli ez a vevőket? Aki háziállatot tart, annak kevesebbet ér a bútora, szőnyege, lakása? Egy korábbi felmérés alapján a megkérdezettek fele tart(ott) állatot, sőt, családtagnak is tekintik őket. Egy kisállat miatt nem feltétlenül lesz koszosabb vagy büdösebb a lakás, mint egy olyan helyen, ahol csak emberek élnek. Nem csak a kutya vagy a macska csillapítja a magányt és alkalmas a felelősség megtanulásában, ebben a cikkben megmutatjuk, hogy milyen élőlényeket lehet tartani kis helyen.