2022.11.27.

Tökéletes albérlőt keresel? Akkor ez a cikk neked szól

Tökéletes albérlőt keresel? Akkor ez a cikk neked szól
Az ingatlankiadás egyáltalán nem fenékig tejfel, nagyon nehéz megtalálni azt a személyt, akire teljes nyugalommal rábízhatjuk a lakásunkat. Nem is véletlen, hogy ez a folyamat sokszor elég időigényes, a főbérlőknek ugyanis nagyon sok mindenre kell odafigyelniük.

hirdetés


Bizonyára sokan gondolnak úgy a lakáskiadásra, mint a passzív jövedelemszerzés egy biztos módszerére. Az elgondolás bár szép, azonban a kiadásból származó előnyöknek ez csak egy szelete, és bárhogy is nézzük, a kiadásnak azért lehetnek hátulütői is. De mi a helyzet akkor, ha még csak keressük az ideális albérlőnket, milyen elvek mentén járjunk el? Mutatjuk.

Ismerősnek vagy idegennek?

Rengeteg rémtörténet kering arról, hogy valaki idegeneket engedett a lakásába, akik aztán szépen lelakták az ingatlant, a benne lévő ingóságokat pedig teljesen tönkretették. Vagy éppen ennek az ellenkezője történt, így valaki az ismerőseinek adta ki a lakását, akik ezt a bizalmi helyzetet kihasználva „elfelejtettek” úgy vigyázni az ingatlanra mintha a sajátjuk volna, csúsztak a bérleti díj megfizetésével, esetleg nem egyenlítették ki a rezsiszámláikat.

Kiadó ingatlan a II. kerületben

Csoda hát, hogy mindig nagy dilemmát jelent a főbérlők számára, hogy egy ismerősnek vagy idegeneknek adják ki az ingatlanjukat? Bárhogy is döntsenek végül, mindkét esetben jó döntés lehet, ha ugyanazokat az elvárásokat és szabályokat alkalmazzák az albérlők felé. Például ne engedjenek a bérleti díjból csak azért, mert valakit ismernek és megbíznak benne. Az üzletben nincs barátság!

Az alapos szűrés sosem árt

Talán elsőre kicsit furcsán hathat, de a főbérlőknek igenis joguk van alaposan mérlegelni azt, hogy kit engednek beköltözni a lakásukba. Éppen ezért tarthatnak akár egy telefonos vagy e-mailes (esetleg vegyesen a kettőt) előszűrést, melynek segítségével könnyedén megtalálhatják a számukra ideális jelöltjeiket. Persze érdemes nulladik lépésként már az ingatlanhirdetésben tisztázniuk azt, hogy milyen jelentkezőket várnak, hogy nagyjából mennyi időre adnánk ki a lakásunkat és a leendő lakónak milyen költségekkel kell számolnia. Így nagy eséllyel csak azok a lakáskeresők fognak jelentkezni a tulajdonosoknál, akik az alapfeltételeknek megfelelnek.

Az előzetes szűrés során további aranyszabály, hogy ne szégyelljen semelyeik tulajdonos rákérdezni arra, hogy leendő bérlője milyen anyagi helyzetben van. Hiszen a cél az, hogy lakás biztos kezekben legyen, a bérleti díjat az albérlő hosszú távon vagy a bérleti szerződésben megjelölt ideig fizetni tudja. A pénz persze sokaknál tabutéma, ugyanakkor egy nyílt kérdés és válasz után elkerülhetővé válik, hogy valaki a fizetésképtelensége okán váljon problémás bérlővé.

Kiadó ingatlan a XII. kerületben

Szánjunk időt a megismerkedésre

Életünk egyre inkább az online tér felé tolódik, így ma már rengeteg mindent intézhetünk virtuális keretek között. Így van ez az ingatlanpiacon is, ahol kiadóként simán feladhatunk egy hirdetést online, sőt mi több, akár a leendő albérlőink is felkereshetnek minket a virtuális térben. Ezen a ponton ugyanakkor nem árt vigyázni, hiszen vannak olyan lakáskeresők, akik úgy próbálják meg a többi érdeklődőt lenyomni, hogy villámgyors kaucióutalást ígérnek, vagy egyéb földi jóval árasztanának el minket.

Fontos azonban, hogy a hirdetők, mint leendő főbérlők, semmit se siessenek el. A legjobb, ha személyesen is találkoznak leendő albérlőikkel, hiszen így ők képesek lesznek felmérni élőben is a lakás és a környék adottságait, míg az ingatlantulajdonosok valódi benyomások alapján dönthetnek arról, hogy kit engednek beköltözni a lakásukba.

A szó elszáll, a szerződés megmarad

Bár vannak olyan emberek, akik minden esetben állják a szavukat, egy lakás kiadásánál azért nem elég csak ebben hinni. Vagyis amennyiben a lakástulajdonos megtalálta a számára megbízható és jó albérlőt, úgy érdemes egy olyan bérleti szerződést kötni, mely egyszerre védi az ingatlan kiadóját és a lakót is. Fontos tovább, hogy ez a dokumentum minden egyes részletre térjen ki, ha pedig szükséges akkor még az elején módosítsák a felek.

Kiadó ingatlan Rákoskerten

A szerződés elkészítésében szinte bármelyik ingatlanos szakember képes segíteni, vagy legalábbis ajánlhat egy olyan ügyvédet, aki ingatlanokkal foglalkozik, és körültekintően összeállíthatja a bérleti szerződést. Az iratot persze mi magunk is elkészíthetjük, de ebben az esetben is érdemes átvizsgáltatni egy hozzáértő szakemberrel, hiszen ezzel elkerülhetővé válik, hogy a rossz szerződés miatt érjenek csalódások. Érdemes lehet továbbá közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződést kötni, amely mindkét fél számára védelmet biztosít a szerződés egyes pontjainak esetleges meghiúsulása során.

Ha egy jó hirdetés segítségével találnád meg a tökéletes albérlődet

Ha szeretnél további tartalmakat olvasni az OTP Otthon oldalán

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra