2024.02.25.Szerző: OTP Otthon #ingatlanhirdetés #ingatlanárak

Ebben a vármegyében ragaszkodnak a legjobban a lakástulajdonosok az eredeti árhoz

Ebben a vármegyében ragaszkodnak a legjobban a lakástulajdonosok az eredeti árhoz

Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak (29,2 százalék) csökkentették már az árát az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkenés átlagosan 10,5 százalékos volt ezeknél a lakásoknál. Vas vármegye ingatlanpiaca az egyik legkisebb az országban a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában. Érdekes módon a házaknál nagyobb, a lakásoknál viszont a legkevésbé hajlandóak az árcsökkenésre a helyi ingatlantulajdonosok. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Vas vármegyében?


Vas vármegyében 2023-ban összesen 3316 ingatlanhirdetést adtak fel az egyik legnagyobb ingatlanhirdetési portálon, az otpotthon.hu-n, amivel méretét tekintve – Budapesten kívül – a 17. legnagyobb ingatlanpiacnak számított a vármegyék rangsorában, és amelyet a főváros vonzáskörzete miatt hangsúlyosan erős Pest vezet. Vast közvetlenül a majdnem kétszer akkora ingatlanpiaccal rendelkező Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye előzi meg a sorban, míg mögötte már csak Nógrád és Tolna található. De 2024-ben ez megváltozhat, ugyanis eddig Nógrádban több ingatlant hirdettek meg, mint Vasban.

Árváltozás 2023-ban és 2024-ben

Magyarországon - Budapestet leszámítva - 2023-ban átlagosan 467,5 ezer forint volt a családi házak négyzetméterára, míg a lakásoknál átlagosan 682,7 ezer forintot kértek négyzetméterenként. Ugyanebben az időszakban Vas vármegyében átlagosan 423,9 ezer forintos négyzetméteráron hirdetették a családi házakat megvételre, míg a lakásoknál 612,9 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár.

Képernyőkép 2024-02-23 103454.png Forrás: otpotthon.hu

A Vas vármegyei lakóingatlanok négyzetméterára így 10-11 százalékkal alacsonyabb az országos átlagnál. A 2023-as esztendőben a “vasi” családi házak négyzetméterára a januári átlagos 429 ezer forintról december végére - egy év közbeni hullámvölgy után visszatérve – 442,6 ezer forintra nőtt, ami a 12 hónapos kezdő és végpontokat tekintve 3-4 százalékos átlagos nominális áremelésnek számít.

Az eladó lakásoknál ennél nagyobb arányú emelést tapasztaltunk: a 2023 januári átlagos 588,7 ezer forintos négyzetméterár 2023 decemberére 653,2 ezer forintra növekedett. Ez nominálisan közel 11 százalékos áremelést jelent.

A legfrissebb, tehát már 2024-es Vas vármegyei négyzetméterárakban a hirdetők körében a családi házaknál 7-8 százalékos áremelés figyelhető meg az eddig feladott ingatlanhirdetések alapján, míg a lakásoknál átlagban 10 százalékkal alacsonyabb a hirdetési ár, mint 2023 decemberében volt.

A vasi lakástulajdonosok kevésbé hajlandóak árat csökkenteni

Vas vármegyében a házhirdetések 31 százalékában csökkentettek árat az ingatlanjukat értékesíteni szándékozók, ami országos viszonylatban nagyobb hajlandóságot mutat az árcsökkentésre, és csak a hirdetések 3,4 százalékában emeltek az eredeti árhoz képest. A vármegyében a háztulajdonosok 65,4 százaléka egyáltalán nem emelt és nem is csökkentett árat. Az árat módosítók körében az árcsökkenés átlagosan 10,5 százalékos, az emelés ennél több volt, átlagosan 10,4 százalékos.

A lakástulajdonosok ezzel szemben, az egész országot tekintve, itt a legkevésbé hajlandóak az árcsökkentésre: 19,1 százalék, tehát a hirdetőknek kevesebb mint az ötöde csökkentett, és 8,1 százaléknyian még emeltek is a hirdetési áron. Az átlagos árcsökkenés a lakásoknál 8,5 százalékos volt, az emelés pedig átlagosan 11,3 százalékos.

Annak ellenére, hogy a hirdetők nagyobb része csökkentett árat, mint amennyien emeltek az eredeti hirdetési áron, az átlagos négyzetméterárakban egyelőre nem tudott csökkenés megjelenni, hiszen az árnövekedés mértéke túlszárnyalja a csökkenését.

Képernyőkép 2024-02-23 103511.png

“Az otpotthon.hu adatai szerint a lakáshirdetések hosszának függvényében hajlandóak a lakástulajdonosok árat csökkenteni” - mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője. “A lélektani határ a fél év, általában ezután mérséklik az eredeti hirdetési árat.”

A megyén belül hol adják fel a legtöbb ingatlanhirdetést?

A legtöbb lakáshirdetést Szombathelyen adták fel, amit Kőszeg, Körmend, Sárvár és Bük követett 2023-ban. 2024 januárjában a sorrendben annyi változás történt, és Szombathely után Körmenden adták fel a legtöbb ingatlanhirdetést eddig.

Érdekes adatok a vármegye ingatlankínálatából

elado-villa-kastely-szombathely-99357765-t6.webp

Vas vármegyében a legdrágább jelenleg egy szombathelyi ingatlan: a 41 szobás kastélyért az eladók 1,16 milliárd forintot szeretnének kapni. Ez a legértékesebb ingatlan is, hiszen 3,22 millió forintra jön ki négyzetmétere.

A legtöbbet jelenleg Vas vármegyében egy nem lakáscélú ingatlanért kell fizetni, a megyeszékhelyen található gyártócsarnokért 1,750 milliárd forintot kérnek.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 161 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Hirdess úgy, mint egy profi – ilyen egy igazán jó ingatlanhirdetés
2024.04.21. #ingatlaneladás #ingatlanhirdetés #tippektrükkök
Hirdess úgy, mint egy profi – ilyen egy igazán jó ingatlanhirdetés
A következőkben abban nyújtunk segítséget, hogyan rakj össze egy ingatlanhirdetést, hogy az elérje a célját és meggyőző legyen a potenciális érdeklődőidnek. Tarts velünk!
A magyar piac Európa egyik legpezsgőbb lakáspiaca jelenleg
2024.04.18. #ingatlaneladás #ingatlanárak
A magyar piac Európa egyik legpezsgőbb lakáspiaca jelenleg
A múlt év végére megállt a magyar lakáspiac forgalmának hanyatlása az Eurostat legfrissebb adatai szerint. A nemzetközi összevetésből kitűnik, hogy a magyar számított a kontinens egyik legpezsgőbb nemzeti piacának.
Ebben a külvárosi kerületben két valóság létezik egymás mellett - de melyik a valódi?
2024.04.14. #családiház #ingatlanárak
Ebben a külvárosi kerületben két valóság létezik egymás mellett - de melyik a valódi?
Kezd talpra állni az ingatlanpiac a külső kerületekben is, a 18. kerületben, ugyanakkor komoly gondot okoz a vevők számára a gyenge kínálat, a túlárazottság és a még mindig túl magasnak tartott hitelkamatok, írja közleményében a Balla Ingatlaniroda.
Mesés szerencse vagy más áll ezeknek 30 millió forint alatti házaknak a megvásárlása mögött?
2024.03.29. #ingatlaneladás #ingatlanárak
Mesés szerencse vagy más áll ezeknek 30 millió forint alatti házaknak a megvásárlása mögött?
Mi kapható ma vidéken 30 millió forintos keretösszegből? A Duna House elemzésében sorra vették a vármegyéket, és kiderült, ekkora összegből a legnagyobb ingatlant Békéscsabán lehet vásárolni. De melyik nagyvárosunk a csúcstartó? A cikkből kiderül.
Akár ötödével is csökkenteni lehetne a lakásárakat a jól működő ingatlanpiachoz
2024.03.26. #ingatlaneladás #ingatlanárak
Akár ötödével is csökkenteni lehetne a lakásárakat a jól működő ingatlanpiachoz
A várakozások szerint csökkenő hitelkamatok hatására lassan megmozdulhat az ingatlanpiac a kelet-pesti kerületekben is. De ebben reménykednek az eladó ingatlanok tulajdonosai is, így kitartják az irreális hirdetési árakat, ami jelentősen megnehezíti most az értékesítést.
Cifra Palota: a XV. kerület lakótelepét elhagyva ezeréves vidéki városba keveredhetsz
2024.03.21. #eladóház #ingatlaneladás #családiház #ingatlanhirdetés #budapest
Cifra Palota: a XV. kerület lakótelepét elhagyva ezeréves vidéki városba keveredhetsz
Számos olyan kerület van Budapesten, ahol a lakótelepek és a kertvárosi rész is különböző arcát mutatják a városrésznek. Óbuda mellett a XV. kerület is erről a kettősségéről híres. Bemutattuk Újpalotát, most pedig a kerület másik kacsalábú része, Rákospalota következik.
Családi házak 50-100 millió között – Budapesten
2024.03.19. #eladóház #ingatlanárak
Családi házak 50-100 millió között – Budapesten
Budapesten 173,5 millió forint a családi házak átlagos ára, így nem véletlen, hogy az 50 és 100 millió forint közötti sávban hirdetett fővárosi ingatlanok esetében igencsak szélsőséges a kínálat. Az alsó határ közelében, ha nem is szorulnak éppen felújításra, de egy korszerűsítés rájuk fér. Akár a 10-15 éves külső szigetelés is lehet elavult, amit ma már bontás nélkül is fel lehet újítani. Mutatunk néhány ingatlant ebben az árkategóriában.
Heves vármegye ingatlanpiaca hullámvasútnak bizonyult: erős emelés után radikális csökkenések jellemzik
2024.03.17. #ingatlanárak #ingatlanpiac
Heves vármegye ingatlanpiaca hullámvasútnak bizonyult: erős emelés után radikális csökkenések jellemzik
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a 13. legnagyobb a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában, miközben kisebb a hajlandóság az itteni ingatlanoknál az árcsökkentésre, mint az országban máshol általában. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Hevesben?
A lefelé alku egyre ritkább, viszont a meghirdetése után még jelentősen emelkedhet egy ingatlan ára
2024.03.14. #ingatlaneladás #ingatlanárak
A lefelé alku egyre ritkább, viszont a meghirdetése után még jelentősen emelkedhet egy ingatlan ára
Utoljára 2022-ben voltak annyira hajthatatlanok az ingatlanjukat eladni szándékozók, mint most, amikor a vevői oldalról alkudozással találkoznak. Hogy ez az ingatlanpiac újbóli megerősödését jelzi-e, arra a következő cikkben kerestük a választ.