2024.02.19.Szerző: OTP Otthon #ingatlanhirdetés #ingatlanárak

Veszprém vármegye ingatlanpiaca óvatosan kezdte 2024-et

Veszprém vármegye ingatlanpiaca óvatosan kezdte 2024-et

Már majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak (29,2 százalék) csökkentették az árát az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkenés átlagosan 10,5 százalékos volt ezeknél. Veszprém vármegye ingatlanpiaca a 9. a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában az eladó ingatlanhirdetések számát tekintve, miközben minden harmadik meghirdetett ingatlan árát csökkentették már a vármegyében. Milyen dinamikával indult 2024 a vármegye ingatlanpiaca?


Veszprém vármegyében 2023-ban több mint 9400 ingatlanhirdetést adtak fel az ország egyik legnagyobb ingatlankeresőjén, az otpotthon.hu-n, ez 9 százalékos növekedés a 2022-ben meghirdetett ingatlanok számához képest. A vármegyét Somogy előzte meg 9950 hirdetéssel, és Fejér követte 9100 hirdetéssel 2023-ban. Az új évben hasonló arányban adtak fel hirdetést a vármegyében, amivel maradt a 9. legnagyobb ingatlanpiaca az országnak Budapestet nem számítva.

Megállt az árnövekedés, a családi házak árai már csökkennek

Magyarországon - Budapestet leszámítva - 2023-ban átlagosan 467,5 ezer forint volt a családi házak négyzetméterára, míg a lakásoknál átlagosan 682,7 ezer forintot kértek négyzetméterenként. Ugyanebben az időszakban Veszprém vármegyében átlagosan 657,3 ezer forintos négyzetméteráron hirdetették a családi házakat megvételre, míg a lakásoknál 870 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. Az itteni házakat és lakásokat tehát egyaránt jelentősen magasabb áron hirdetik, mint máshol az országban.

Képernyőkép 2024-02-15 161033.png Forrás: otpotthon.hu

Ha az átlagos négyzetméterárak változását tekintjük az elmúlt egy évben, akkor azonban 2024 januárjára jelentősen csökkentek az árak az egy évvel ezelőtti állapothoz képest: a házakat idén januárban 16 százalékkal kedvezőbb négyzetméteráron hirdetik, és a lakásoknál is megállt a növekedés.

Az egyik legnagyobb mértékben itt csökkentenek a hirdetők áraikon

Az otpotthon.hu oldalon hirdetők is igyekeznek a piachoz igazítani áraikat. Veszprém vármegyében az aktív hirdetések harmadán már csökkentettek az eredeti hirdetési áron az ingatlanjukat értékesíteni szándékozók, és mindössze a hirdetések 3,8 százalékában emeltek az eredeti áron.

Aki csökkent az árakon, az átlagosan 12 százalékot változtat az eredeti értéken. Aki viszont emel, az bátrabban változtat: házak esetében átlagosan 16 százalékkal magasabb árat is megadhatnak a hirdetők.

Képernyőkép 2024-02-15 161133.png

“Az otpotthon.hu adatai szerint az ingatlanhirdetések hosszának függvényében hajlandóak a lakástulajdonosok árat csökkenteni” - mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője. “Nagyobb változtatási hullám indul az aktív hirdetés harmadik-negyedik hónapjában, a lélektani határ pedig a fél év, általában ezután is nagy arányban csökkentenek az eredeti hirdetési áron.”

Nem csak a megyeszékhelyen lehet könnyen otthonra találni

A vármegyében nem kell tartani az alacsony kínálattól: tavaly több mint 200 településről adtak fel ingatlanhirdetést. A többi vármegyéhez képest itt jobban eloszlanak a hirdetések, Veszprémből mindössze az ingatlanhirdetések 17 százalékát adták fel, nagy a kínálat Balatonfüreden, Pápán, Ajkán és Balatonalmádiban is.

Érdekes adatok a vármegye ingatlankínálatából

A jelenlegi kínálat összetételét tekintve jelenleg közel 2200 ház-, 1400 lakás- és 900 telekhirdetés közül válogathatnak az ide költözni, vagy itt befektetni vágyók. Az új építésű ingatlanok iránt érdeklődők pedig közel 30 projekt lakáshirdetésével találkozhatnak, elsősorban a Balaton-parton, Balatonfűzfőn és Alsóörsön.

elado-csaladi-haz-monoszlo-84397370-t6.webp

Az itt hirdetett legdrágább ingatlanok között szerepel egy 5,5 millió euróért hirdetett borbirtok 10 hektárnyi szőlőtermő területtel Monoszlón, valamint egy különleges lakóház Csopak panorámás övezetében, amit 1,29 milliárd forintért kínálnak eladásra.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 161 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Hirdess úgy, mint egy profi – ilyen egy igazán jó ingatlanhirdetés
2024.04.21. #ingatlaneladás #ingatlanhirdetés #tippektrükkök
Hirdess úgy, mint egy profi – ilyen egy igazán jó ingatlanhirdetés
A következőkben abban nyújtunk segítséget, hogyan rakj össze egy ingatlanhirdetést, hogy az elérje a célját és meggyőző legyen a potenciális érdeklődőidnek. Tarts velünk!
A magyar piac Európa egyik legpezsgőbb lakáspiaca jelenleg
2024.04.18. #ingatlaneladás #ingatlanárak
A magyar piac Európa egyik legpezsgőbb lakáspiaca jelenleg
A múlt év végére megállt a magyar lakáspiac forgalmának hanyatlása az Eurostat legfrissebb adatai szerint. A nemzetközi összevetésből kitűnik, hogy a magyar számított a kontinens egyik legpezsgőbb nemzeti piacának.
Ebben a külvárosi kerületben két valóság létezik egymás mellett - de melyik a valódi?
2024.04.14. #családiház #ingatlanárak
Ebben a külvárosi kerületben két valóság létezik egymás mellett - de melyik a valódi?
Kezd talpra állni az ingatlanpiac a külső kerületekben is, a 18. kerületben, ugyanakkor komoly gondot okoz a vevők számára a gyenge kínálat, a túlárazottság és a még mindig túl magasnak tartott hitelkamatok, írja közleményében a Balla Ingatlaniroda.
Mesés szerencse vagy más áll ezeknek 30 millió forint alatti házaknak a megvásárlása mögött?
2024.03.29. #ingatlaneladás #ingatlanárak
Mesés szerencse vagy más áll ezeknek 30 millió forint alatti házaknak a megvásárlása mögött?
Mi kapható ma vidéken 30 millió forintos keretösszegből? A Duna House elemzésében sorra vették a vármegyéket, és kiderült, ekkora összegből a legnagyobb ingatlant Békéscsabán lehet vásárolni. De melyik nagyvárosunk a csúcstartó? A cikkből kiderül.
Akár ötödével is csökkenteni lehetne a lakásárakat a jól működő ingatlanpiachoz
2024.03.26. #ingatlaneladás #ingatlanárak
Akár ötödével is csökkenteni lehetne a lakásárakat a jól működő ingatlanpiachoz
A várakozások szerint csökkenő hitelkamatok hatására lassan megmozdulhat az ingatlanpiac a kelet-pesti kerületekben is. De ebben reménykednek az eladó ingatlanok tulajdonosai is, így kitartják az irreális hirdetési árakat, ami jelentősen megnehezíti most az értékesítést.
Cifra Palota: a XV. kerület lakótelepét elhagyva ezeréves vidéki városba keveredhetsz
2024.03.21. #eladóház #ingatlaneladás #családiház #ingatlanhirdetés #budapest
Cifra Palota: a XV. kerület lakótelepét elhagyva ezeréves vidéki városba keveredhetsz
Számos olyan kerület van Budapesten, ahol a lakótelepek és a kertvárosi rész is különböző arcát mutatják a városrésznek. Óbuda mellett a XV. kerület is erről a kettősségéről híres. Bemutattuk Újpalotát, most pedig a kerület másik kacsalábú része, Rákospalota következik.
Családi házak 50-100 millió között – Budapesten
2024.03.19. #eladóház #ingatlanárak
Családi házak 50-100 millió között – Budapesten
Budapesten 173,5 millió forint a családi házak átlagos ára, így nem véletlen, hogy az 50 és 100 millió forint közötti sávban hirdetett fővárosi ingatlanok esetében igencsak szélsőséges a kínálat. Az alsó határ közelében, ha nem is szorulnak éppen felújításra, de egy korszerűsítés rájuk fér. Akár a 10-15 éves külső szigetelés is lehet elavult, amit ma már bontás nélkül is fel lehet újítani. Mutatunk néhány ingatlant ebben az árkategóriában.
Heves vármegye ingatlanpiaca hullámvasútnak bizonyult: erős emelés után radikális csökkenések jellemzik
2024.03.17. #ingatlanárak #ingatlanpiac
Heves vármegye ingatlanpiaca hullámvasútnak bizonyult: erős emelés után radikális csökkenések jellemzik
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a 13. legnagyobb a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában, miközben kisebb a hajlandóság az itteni ingatlanoknál az árcsökkentésre, mint az országban máshol általában. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Hevesben?
A lefelé alku egyre ritkább, viszont a meghirdetése után még jelentősen emelkedhet egy ingatlan ára
2024.03.14. #ingatlaneladás #ingatlanárak
A lefelé alku egyre ritkább, viszont a meghirdetése után még jelentősen emelkedhet egy ingatlan ára
Utoljára 2022-ben voltak annyira hajthatatlanok az ingatlanjukat eladni szándékozók, mint most, amikor a vevői oldalról alkudozással találkoznak. Hogy ez az ingatlanpiac újbóli megerősödését jelzi-e, arra a következő cikkben kerestük a választ.