2023.03.06.

Ne görgess tovább, ha energiatakarékos otthont keresel

Ne görgess tovább, ha energiatakarékos otthont keresel
Az energiatakarékosság világnapja alkalmából összegyűjtöttünk négy olyan otthont az otpotthon.hu ajánlatai közül, amik maradéktalanul megfelelnek a mai kívánalmaknak. Az energiatakarékosság kérdése évről évre egyre nagyobb szerepet kap globális és egyéni szinten is. Egy korszerű otthon feltétele ma már a környezettudatosság, ami az energiatakarékos háztartási gépek beszerzésén túl LED égők használatát, megfelelő hőszigetelést és esetleg megújuló energiák hasznosítását is magában foglalja.

hirdetés


Villamoshálózat- és égők cseréje

Használt lakás- és házvásárlás esetén fontos szempont, hogy a közműhálózatok vezetékrendszerei milyen idősek, mennyire bírják a terhelést. A több évtizeddel épített ingatlanok esetében célszerű ezek teljes cseréjével kezdeni a felújítást. A mai igényeket jobban bírja egy korszerű villamoshálózat, hiszen egy átlagos háztartásban több okostelefon, óra, robotporszívó, hűtőszekrény, mosógép, mosogatógép, szárítógép csatlakozik a hálózatra. Ezek megfelelő és biztonságos működéséhez megfelelő számú földelt dugaljak és teljesítményű áramkörre van szükség.

Ebben a zirci családi házban a teljes gépészet megújult, így a leendő tulajdonos maximálisan élvezheti a magas komfortot. Mind a fűtés, mind az elektromos hálózat korszerű és igényes. A háromszintes házban mindenhol LED lámpák a mesterséges fényforrások, gipszkarton mennyezetbe süllyesztett spot világítással fűszerezve.

elado-csaladi-haz-zirc-86692245-k6.jpg

A hőszigetelés fontossága

Az ingatlan homlokzati hőszigetelése nagyban emelhet vagy ronthat a komfortfokozaton. Egy szigetelés nélküli lakás esetében megszökik bentről a meleg. Ezért hiába fűtesz jobban, lényegében ablakon kidobott pénz lesz. A kívülről szigetelt otthonok esetében nem kell olyan magasra állítani a termosztátot, hiszen megmarad bent a kellemes meleg. A szigetelés akkor tökéletes, ha a nyílászárók is megfelelően zárnak és ellátják a funkciójukat. Ilyenkor valóban az egyedi igényekre szabhatod a fűtés költségét.

A nem használt helyiségeket felesleges fűteni, és ha napközben nem tartózkodtok otthon, bőven elég 19 fokra állítani a fűtést. Már az egy fok csökkentéssel is jelentős összeget spórolhatsz meg. Ennek a kétszintes sukorói családi háznak a jelenlegi tulajdonosa is tisztában van a hőszigetelés fontosságával. 2022-ben az ingatlan homlokzati és tetőtéri szigetelése mellett energiatakarékos gépészeti rendszert épített ki.

elado-ikerhaz-sukoro-85536768-k6.jpg

Energiatakarékos háztartási gépek

Az olyan kényelmi előnyöket szolgáltató háztartási gépek esetében, mint a mosogatógép vagy a robotporszívó felmerülhet a kérdés, hogy mitől is energiatakarékosak. Amellett, hogy nem kell ott kell állnod és magad elvégezned az adott tevékenységet, egy jó minőségű berendezés kevesebb víz vagy energiahasználattal hatékonyabb eredményt érhet el. Ugyanez igaz a főzőlapokra, a szárítógépekre és minden olyan eszközre, ami könnyebbé teszi a hétköznapokat.

Ez a budapesti belvárosi lakás az energiatakarékosság mintapéldánya. Teljes hálózat csere után LED lámpák, padlófűtés, korszerű nyílászárók mellett a beépített konyhai gépek is környezettudatosságról árulkodnak. A kétszintes, teljesen újra gondolt exkluzív lakás nagyszerű otthon lehet.

elado-teglalakas-budapest-vii-kerulet-87495971-k6.webp

Non plus ultra az AA++ besorolású otthon

2013 óta hitelesített energetikai tanúsítvánnyal kell az eladónak igazolnia az ingatlan energetikai besorolását, ami 2024-től az új építésű otthonokra vonatkozóan változni fog. Ma a legmodernebbek azok az épületek, amelyek úgynevezett közel nulla energiaszintűek. Ezek általában hőszivattyús fűtési rendszerrel vannak ellátva, amelyek mennyezet-fal- és padlófűtéssel biztosítják a lakásban a meleget, továbbá a melegvíz-ellátást is biztosítják.

Ilyen ez a Győr-Révfülöpi társasház földszinti lakása is, ami 2020-ban épült. Két lakás egybenyitásával nyertek egy 115 négyzetméteres, amerikai konyhás, négy hálószobás otthont. A különálló mérőóráknak köszönhetően bármikor visszaállítható az eredeti állapot. A hatalmas ablakokon beáramló napfény ellenére nyáron is kellemes a hőmérséklet, erről a mennyezeti hűtés gondoskodik.

elado-teglalakas-gyor-revfalu-83925545-k6.jpg

Keress további energiatakarékos otthonokat az otpotthon.hu-n

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra