2022.11.23. #kertészet #tippektrükkök

4 SOS tipp, amit még tegyél meg a tél beköszönte előtt

4 SOS tipp, amit még tegyél meg a tél beköszönte előtt
Idén valahogy nagyon korán beköszöntött az eső és a hideg idő. Ha az indián nyárra vártál, hogy majd akkor felkészíted az otthonod a télre, akkor lehet, hogy le is maradtál róla. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány tennivalót, amit érdemes még villámgyorsan megtenni vagy ellenőrizni a ház körül. A lakás téliesítése a záloga annak, hogy amíg kint kemény mínuszok repkednek, addig te bent kellemes melegben bevackolva olvasgathatsz vagy pihenhetsz. Nézd át a csekklistát, hogy ne a tél derekán érjen kellemetlen meglepetés!

hirdetés


A szobák melege

Az a legfontosabb, hogy a lakótérben az egész téli szezon alatt meleg legyen. Ennek érdekében járd körbe a lakást először ablakról ablakra. Mindenhol nyisd ki a nyílászárót, majd csukd be. Figyeld meg, hogy záródik-e rendesen. Csukott állapotában húz-e valahol a hideg befelé. Szükséges valamelyik alkatrészt cserélni? Lehet, hogy a szigetelőszivacsot érdemes javítani. A kinti és benti hőmérséklet különbözeteként előfordulhat, hogy bepárásodik az ablak. Ezt minden alkalommal töröld le, mert nem csak penészedést okozhat, hanem az ablakkeret alsó részét tönkre teheti a nedvesség. Előző blog bejegyzésünkből megtudhatod, hogyan lesz foltmentes az ablak. Ugyanezt a vizsgálódást a bejárati ajtóval is végezd el.

Jól esik a meleg szobában bekuckózni: elado-csaladi-haz-erd-pest-megye-81033980-k6.jpg

Teendők a kertes ház körül

Kertes ház esetében nem csak a lakóteret kell átnézni, hanem ahogy mondani szokták: a pincétől a padlásig. A családi házak legérzékenyebb pontja a tető, így még az első hó leesése előtt szánj rá egy kis időt, hogy ott is terepszemlét tarts. Alaposan vedd szemügyre az illeszkedéseket, - nincsenek-e cserepek eltörve. Ha elkezdett mohosodni a tető, akkor szedd le a növényt onnan. Az ereszcsatornákat tisztítsd ki, hogy a falevelek ne akadályozzák a víz elfolyását. Egyúttal ellenőrizd az ereszcsatorna állapotát is, hogy biztosan ne a falazatra folyjon a víz.

A tetőt belülről is vizsgáld meg, tehát a padlásra is menj fel és nézd meg, hogy vannak-e beázásra vagy hiányzó cserépre utaló nyomok. Ha hibát találsz, hívj mielőbb szakembert, hogy el tudja még időben végezni a javítást. És már most beírhatod a naptáradba, hogy a nyáron a tető komoly karbantartásra szorul.
elado-csaladi-haz-kiskunlachaza-pest-megye-88050978-k6.jpg

Ne hagyd kint a kerti bútorokat

Itt az ideje elpakolni a kerti bútorokat is. Először is takarítsd meg a székeket és az asztalt az alapanyaguknak megfelelően, majd nézd meg, hogy van-e velük további teendőd. A fa bútorokat időnként nem árt lenolajjal vagy lakkal átkenni, hogy ne szívják magukba a nedvességet. A műanyag és a rattan változatok jobban ellenállnak az időjárásnak, ennek ellenére ezeket sem szabad parlagon hagyni. A rattan bútor foszlását pillanatragasztóval egyszerűen meg tudod akadályozni, és utána olyan helyen tárold a következő szezonig fóliával lefedve, ahol 0°C közeli a hőmérséklet. A műanyag székek gyakran eltörnek, ezeket nem érdemes toldozni-foldozni, mert balesetveszélyes is lehet. Inkább írd fel magadnak, hogy tavasszal mennyit kell pótolnod.

A nem télálló növényeket és a kerti bútorokat is óvd meg a fagykároktól:
elado-csaladi-haz-budapest-xx-kerulet-budapest-86916449-k6.jpg

Hogyan téliesítsd a kertet?

Maga a kert is igényli, hogy felkészítsd a várható fagyokra. A muskátlikat vedd ki a balkonládából vagy cserépből, és szorosan egymás mellé helyezve, földdel alaposan betakarva, némi vízzel időnként ellátva világos helyen át tudod teleltetni. Az olyan érzékeny növények, mint a rózsa vagy a füge, igénylik, hogy hordj egy kis levélkupacot a tövükre, amit hálóval tudsz rögzíteni, így kellőképpen szigetelve lesznek. A levendulát, krizantémot, szappan- vagy gömbvirágot vissza kell vágni, hogy jövőre dúsan virágozzanak. A pozsgásokra nem kell különösebb figyelmet fordítanod, nekik bőven elég annyi víz, amit a csapadékosabb időjárás biztosít számára.

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra