2023.08.25.Szerző: Árgyelán Dorina #eladólakás

4+1 hiba, amit ne kövess el, ha lakásbiztosítást kötsz

4+1 hiba, amit ne kövess el, ha lakásbiztosítást kötsz

Te is hallottál rémtörténeteket, hogy hiába volt valakinek biztosítása, a biztosítótársaság mégsem fizetett? Egyetlen érvényes szerződésen múlik, hogy a biztosító a teljes helyreállítás költségét fizesse. Összegyűjtöttük azt az öt általános hibát, amit sokan elkövetnek a lakásbiztosítás megkötésekor.


1. Mindig olvasd el az apróbetűs részt!

A lakásbiztosítás egy hivatalos szerződés, ami közted és a biztosító között jön létre. Ma már nem feltétlenül kell személyesen aláírni, közvetett módon (online, alkuszon keresztül) is lehetséges. Jellemzően több csomagból lehet választani, amik lefedik a lakosság igényeit. Ezen felül vannak olyan csomagok, amik további biztosítási eseményekkel kiegészíthetők, illetve olyanok, amit az ügyfél saját magának állíthat össze a személyes preferenciái alapján.

Bármelyik megoldást is választod, a szerződéshez tartozik egy szerződési feltételek elnevezésű dokumentum, amit letölthetsz a biztosító honlapjáról, és postán is kikérheted. Minden szerződésnek van apróbetűs része, a lakásbiztosításoknak ez az. A feltétel minden lakásbiztosítási konstrukció esetén más, tehát ha a szomszéd kárigényét elutasította a társaság, attól még nem biztos, hogy a tiédet el fogja, mert lehet, hogy az egyik szerződés magában foglal olyan biztosítási eseményt, amit a másik nem.

2. Kárbejelentési kötelezettség

Ha a kár bekövetkezik, akkor azt be kell jelentened a biztosító felé. Ennek a határideje általában 48 óra. Ha kicsúsztál a 2 napból, még akkor sincs minden veszve, mert van egy elévülési idő azokra az esetekre, amiket nem azonnal vesz észre a tulajdonos. Szintén a szerződési feltételben található, hogy pontosan mennyi ideig tudsz kárigényt bejelenteni az adott társaságnál.

A bejelentésre online és telefonos lehetőség is szokott lenni, de készülj fel arra is, hogy ha például több vármegyét érintő vihar dúlta az országot, a telefonos ügyfélszolgálatok jóval terheltebbek.

A káreseményt 48 órán belül jelezni kell online vagy telefonon a biztosítónak elado-csaladi-haz-leanyfalu-84297488-t6.webp

3. Helyreállítás

Azért is érdemes minél hamarabb bejelenteni a kárt, mert vannak olyan esetek, amikor a biztosító kárszakértőt küld a helyszínre. Ilyenkor ő készít a helyszínen képeket és végzi el a kárbecslést. Ha az ingatlanhoz kiérkezve azt látja, hogy már ki lett cserélve az üveg, a redőny, meg lett javítva a tető, akkor úgy könyvelheti el, hogy nem történt káresemény.

Vannak persze kivételek. Ha a vihar elmozdítja a cserepet a tetőről, emiatt beázik a ház, akkor természetesen a nagyobb kár megelőzése érdekében tehetsz lépéseket. Ilyenkor viszont készíts jó minőségű képeket, a törött cserepeket tedd félre, hogy igazolni tudd a biztosítási esemény valódiságát!

4. Legyél tisztában az értékeiddel

Az otthonod az egyik legnagyobb tárgyi értéked. Fontos, hogy olyan lakásbiztosítást köss rá, ami ezt az értéket kifejezi. Nyilván, ha egy árvíz vagy tűzeset miatt egy élet munkája veszik oda, azt nem lehet pénzben kifejezni, de az otthonodnak van egy piaci értéke, és a biztosító ezt fogja alapul venni, na meg a szerződésedet.

Az alulbiztosított ingatlan csak a piaci érték egy részére nyújt fedezetet. Érthetőbben: a lakásod 40 millió forintot ér, de a biztosítási összeg csak 20 millióra szól, és te ennek megfelelően fizetsz alacsonyabb díjat. A bejelentett kár felülvizsgálatakor és a kifizetésekor erre hivatkozva a biztosító is „csak” a fele összeget fogja megtéríteni.

Ugyanez igaz az ingóságokra is. Ha a szerződési feltételekben az szerepel, hogy a 300 000 forint alatti ingóságokban keletkezett kárt téríti meg, akkor elutasítja a 320 000 forintos kárigényedet.

Nem érdemes a kedvezőbb díj miatt alulbiztosításra játszani elado-tarsashazi-lakas-zalacsany-83319177-t6.webp

5. Dupla biztosítás: pénzkidobás

A lakásbiztosítás ugyan nem pénzkidobás, de duplán biztosítani a lakást már az. Egyrészt ilyenkor két helyre fizetsz, másrészt csak az egyiktől kérheted a kifizetést. Tipikus hiba például társasházi lakások biztosításakor a teljes lakásra szerződni. A társasházak szoktak rendelkezni a közös helyiségekre és a falakra biztosítással, a közös képviselőtől elkérheted a szerződést.

Neked ilyenkor már csak az ingóságaidra kell kötnöd biztosítást, aminek jóval kedvezőbb a díja. Ha eláztat a feletted lakó szomszéd, akkor úgyis a ház biztosítójánál kell jelentkezned kárigénnyel. Köss lakásbiztosítást, de olvasd el a szerződési feltételeket, hogy pontosan tudd, hogy mikor, milyen összegre és biztosítási eseményre vonatkozik a szerződésed.

A társasház közös falait ne biztosítsd még egyszer, csak a saját ingóságaidra köss szerződést elado-teglalakas-szazhalombatta-96682560-t6.webp


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Loft lakások: tér és stílus a magasban
2024.02.10. #eladólakás
Loft lakások: tér és stílus a magasban
Régen az olcsóságuk miatt voltak népszerűek, ma azonban a luxus megtestesítői a loft lakások. Nem véletlenül, hiszen egy ilyen ingatlan megvásárlása óriási lehetőségeket hordoz magában.
Modern tetőtéri lakások
2024.01.13. #eladólakás
Modern tetőtéri lakások
A tetőtéri lakások az igencsak megosztó ingatlantípusok közé tartoznak. Sokan vannak, akik imádják a tetőtéri érzést, mások viszont irtóznak tőle. Pedig egy tetőtéri lakás a különleges lehetőségek tárházát rejti magában. Nem is gondolnánk, hogy a ferde falak alatti terek ugyanolyan hatékonysággal kihasználhatók, mint az egyenes falak által határolt terület. Mindemellett a város felett is kevesebb a zajhatás és nagyobb a nyugalom. Továbbá ezek az ingatlanok minden évszakban fényárban úsznak, hozzájárulva a kellemes közérzethez és az egészséghez.
Jön az iskolakezdés - íróasztal variációk nem csak gyerekeknek
2023.08.21. #eladólakás #budapest
Jön az iskolakezdés - íróasztal variációk nem csak gyerekeknek
Az íróasztal sarkalatos pontja a gyerekszobának, de dolgozósarok is értelmezhetetlen nélküle. Ez a bútordarab már az ovis kortól része az életünknek, csak a mérete, kinézete és a funkciója változik. Később a számítógép elhelyezése miatt lehet szükséged egy masszív asztalra. Mutatjuk, melyik korosztálynak milyen az ideális munkaasztal.
Már most érdemes elkezdeni hétvégi házat keresni a Fertő tónál - járd velünk körbe!
2023.08.14. #eladólakás #luxusingatlan #vízpart
Már most érdemes elkezdeni hétvégi házat keresni a Fertő tónál - járd velünk körbe!
Beléptünk a nyár utolsó hónapjába, ezért az idei szezonra már nem érdemes nagyobb terveket szőni, de jövőre is lesz nyár, amire érdemes már most felkészülni, például a pénztárcának megfelelő nyaralót keresni. Kicsit trükközzünk: a Balaton már túl drága? A Velencei-tó meg aztán pláne? Zoomolj ki, és foglalkozz kicsit a Fertő tóval! Már csak azért is, mert így esélyed van átruccanni az osztrák oldalra is. Mutatunk néhány csábító eladó nyaralót.
Miért nem választanának a kertépítők műfüvet a valódi fű helyett?
2023.08.14. #eladóház #eladólakás #kertészet
Miért nem választanának a kertépítők műfüvet a valódi fű helyett?
Vannak olyan felületek, ahol kényelmes a műfű használata, de a természetes füvet nem szabadna ezzel helyettesíteni. A természetben mindennek megvan a maga szerepe, így a fűnek is. Táplálékként, búvóhelyként szolgál, megköti a szén-dioxidot, csökkenti a környezet hőmérsékletét. Ezzel szembe lehet állítani a műfüvet, aminek most elmondjuk a hátrányait, hogy teljesen képben legyél, ha arra készülsz, hogy műfüvet telepíts a kertbe.
Ózd: a város, ami többet érdemelt volna
2023.08.13. #ingatlantörténelem #eladólakás
Ózd: a város, ami többet érdemelt volna
Tudod, miért ilyen rossz a híre a borsodi városnak? És azt tudod, hogy nem is olyan régen még virágzó település volt? Következzék egy kis helytörténet egy borsodi tollából.
Milyen lakberendezési stílushoz milyen lámpa illik?
2023.08.13. #eladóház #eladólakás #családiház
Milyen lakberendezési stílushoz milyen lámpa illik?
Egy otthon enteriőrje akkor jó és akkor van kész, ha harmóniát sugároz. Ha anyagában és színében minden egyes polc, szekrény és fotel összhangban van egymással. Ezt olykor egy szobán belül is nehéz megvalósítani, nemhogy egy egész házban, ráadásul itt még nem is áll meg a dolog, hiszen a legfontosabb, hogy a környezet számodra idilli legyen. Az akár hónapokig tartó tervezgetést, utánajárást egy pillanat alatt tönkre tehet egy oda nem illő lámpa.
Így néz ki az egyik legvonzóbb vármegyeszékhely - a legkisebb és a legnagyobb lakások
2023.08.13. #eladólakás #ingatlaneladás
Így néz ki az egyik legvonzóbb vármegyeszékhely - a legkisebb és a legnagyobb lakások
Zala vármegye az egyik fő célpontja az országon belül költözőknek: a vármegyeszékhelyen, Zalaegerszegen a cikk írásának pillanatában 466 eladó ingatlan közül választhattunk, közülük kerestük meg a két legkisebbet és a két legnagyobbat szingliknek és nagy családosoknak.
Amikor a megyeszékhely helyett mindenki a vármegye egy másik településére vágyik
2023.08.12. #eladólakás #ingatlaneladás
Amikor a megyeszékhely helyett mindenki a vármegye egy másik településére vágyik
Nagyjából 70 ezer ember él Somogy vármegye székhelyén. A koltozzbe.hu adatai szerint a településen 29 ezer lakóingatlan található. De hogy néz ki a város a legkisebb lakásból, és hogyan mutat egy hatalmas villából? A legkisebb és legnagyobb lakások keresését Kaposváron folytatjuk.