2024.03.29.Szerző: OTP Otthon #ingatlaneladás #ingatlanárak

Mesés szerencse vagy más áll ezeknek 30 millió forint alatti házaknak a megvásárlása mögött?

Mesés szerencse vagy más áll ezeknek 30 millió forint alatti házaknak a megvásárlása mögött?

Mi kapható ma vidéken 30 millió forintos keretösszegből? A Duna House elemzésében sorra vették a vármegyéket, és kiderült, ekkora összegből a legnagyobb ingatlant Békéscsabán lehet vásárolni. De melyik nagyvárosunk a csúcstartó? A cikkből kiderül.


Tovább emelkedett az ingatlanok ára annak ellenére, hogy az elmúlt évben jelentősen visszaesett a lakáseladások száma. A Duna House szerint országosan, átlagosan 8 százalékkal nőttek az árak 2022-höz képest, és egy átlagos vásárló valamivel több mint 40,2 millió forintot fizetett egy otthonért. Az ingatlanközvetítő eladásai alapján országos szinten 2024-ben viszont csaknem 3 millió forinttal, átlagosan 42,9 millió forintra nőtt az otthonteremtés költsége. A négyzetméterenkénti átlag 10 százalékkal lett több, 569 ezer forintra ugrott az aktívabb piacon – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A közlemény szerint jó hír, hogy a négyzetméterárak átlaga alapján 30 millió forintért bármelyik vármegyeszékhelyen ingatlant lehet vásárolni.

elado-egyeb-lakas-bekescsaba-100755636-t6.webp Igényesen felújított, mesés környezetben található lakás Békéscsabán, 30 millió forint alatti összegért.

A legjobb kondíciókkal 30 millió forintos összegből az idén Békéscsabán lehet ingatlant vásárolni, a legnagyobb alapterületű, 103 négyzetméteres használt lakást. A dobogó második helyezettje Miskolc lett, ahol a tavalyinál 6 négyzetméterrel kisebb, 80 négyzetméteres lakás kapható ugyanazért az összegért. Szolnok és Tatabánya szinte azonos 64-65 négyzetméteres lakásokkal várja az otthonteremtőket, olvasható az elemzésben.

Nyíregyházán, Szegeden és Szombathelyen 56-57 négyzetméteres ingatlan vehető 30 millió forintból. „A közelmúltban bejelentett BYD beruházás, a gazdasági helyzet javulása, a csökkenő hitelkamatok, valamint a megújult állami támogatások együttes hatása érezhető Csongrád-Csanád vármegye székelyének ingatlanpiacán, ahol a tavalyinál egy teljes szobával kisebb élettérrel rendelkező ingatlanra elegendő csupán a meghatározott keret” – mondta Benedikt Károly.

elado-teglalakas-szeged-rokus-100777723-t6.webp Ebben a szegedi téglalakásban mindig a tengerparton érezheted magad, és nem is kell 30 millió forintnál többet fizetni érte.

A 30 millió forint a legkevésbé Debrecenben elég, ahol a tavalyinál 7 négyzetméterrel szerényebb körülményeket biztosító, 38 négyzetméteres használt lakás vehető 30 millió forintból. Veszprémben, Székesfehérváron és Pécsen az ingatlanközvetítő munkatársainak közreműködésével történt eladások alapján átlagosan 49 négyzetméteres lakásokat vettek. Győrben, Kecskeméten és Zalaegerszegen 2 négyzetméterrel nagyobb, 51-52 m2-es lakások is kaphatók ennyiből.

A családi házak tekintetében országszerte változatos képet mutatnak az adatok, a vizsgált vármegyeszékhelyek között fele-fele arányban nőttek, illetve csökkentek az átlagos négyzetméterárak. Az idei év első két hónapjában a tavalyinál nagyobb kertes házakat lehetett vásárolni Miskolcon, Nyíregyházán, Kaposváron, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen és Zalaegerszegen. A csúcstartó Miskolc, ahol akár egy 150 négyzetméteres családi házra is elegendő lehet a 30 millió forintos büdzsé.

elado-csaladi-haz-miskolc-pereces-100060768-t6.webp Akár ilyen kilátásban is részed lehet, és mindezt egy 165 négyzetméteres házból Miskolcon.

De Kaposváron és Szolnokon is bőven 100 négyzetméter feletti otthonokra tehetnek szert a vásárlók a megadott összegből. A vidéki vármegyeszékhelyek közül a családi házak tekintetében Veszprém számít a legdrágábbnak, itt 30 millió forint mindössze egy 35 négyzetméter nagyságú házra elegendő, ami a tavalyinál 21 négyzetméterrel szerényebb alapterületet jelent, olvasható a Duna House elemzésében.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 162 069 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Ebben a külvárosi kerületben két valóság létezik egymás mellett - de melyik a valódi?
2024.04.14. #családiház #ingatlanárak
Ebben a külvárosi kerületben két valóság létezik egymás mellett - de melyik a valódi?
Kezd talpra állni az ingatlanpiac a külső kerületekben is, a 18. kerületben, ugyanakkor komoly gondot okoz a vevők számára a gyenge kínálat, a túlárazottság és a még mindig túl magasnak tartott hitelkamatok, írja közleményében a Balla Ingatlaniroda.
Nem biztos, hogy hallucinálsz - megmozgatnak a geometriai minták a lakberendezésben
2024.04.01. #ingatlaneladás #lakberendezés
Nem biztos, hogy hallucinálsz - megmozgatnak a geometriai minták a lakberendezésben
Hogyan válik egy ingatlan bohókássá, vagy elegánssá, esetleg olyanná, ami már szinte pszichedelikus hatást eredményez? Számos lakberendezési stílus geometriai formákkal teszi izgalmasabbá vagy éppen a letisztulttá az enteriőrt. A geometria óriási hatással van az építészetre, a belsőépítészetre és a lakberendezésre is. Nem hiszed? Itt a bizonyíték.
Akár ötödével is csökkenteni lehetne a lakásárakat a jól működő ingatlanpiachoz
2024.03.26. #ingatlaneladás #ingatlanárak
Akár ötödével is csökkenteni lehetne a lakásárakat a jól működő ingatlanpiachoz
A várakozások szerint csökkenő hitelkamatok hatására lassan megmozdulhat az ingatlanpiac a kelet-pesti kerületekben is. De ebben reménykednek az eladó ingatlanok tulajdonosai is, így kitartják az irreális hirdetési árakat, ami jelentősen megnehezíti most az értékesítést.
Családi házak 50-100 millió között – Budapesten
2024.03.19. #eladóház #ingatlanárak
Családi házak 50-100 millió között – Budapesten
Budapesten 173,5 millió forint a családi házak átlagos ára, így nem véletlen, hogy az 50 és 100 millió forint közötti sávban hirdetett fővárosi ingatlanok esetében igencsak szélsőséges a kínálat. Az alsó határ közelében, ha nem is szorulnak éppen felújításra, de egy korszerűsítés rájuk fér. Akár a 10-15 éves külső szigetelés is lehet elavult, amit ma már bontás nélkül is fel lehet újítani. Mutatunk néhány ingatlant ebben az árkategóriában.
Heves vármegye ingatlanpiaca hullámvasútnak bizonyult: erős emelés után radikális csökkenések jellemzik
2024.03.17. #ingatlanárak #ingatlanpiac
Heves vármegye ingatlanpiaca hullámvasútnak bizonyult: erős emelés után radikális csökkenések jellemzik
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a 13. legnagyobb a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában, miközben kisebb a hajlandóság az itteni ingatlanoknál az árcsökkentésre, mint az országban máshol általában. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Hevesben?
A lefelé alku egyre ritkább, viszont a meghirdetése után még jelentősen emelkedhet egy ingatlan ára
2024.03.14. #ingatlaneladás #ingatlanárak
A lefelé alku egyre ritkább, viszont a meghirdetése után még jelentősen emelkedhet egy ingatlan ára
Utoljára 2022-ben voltak annyira hajthatatlanok az ingatlanjukat eladni szándékozók, mint most, amikor a vevői oldalról alkudozással találkoznak. Hogy ez az ingatlanpiac újbóli megerősödését jelzi-e, arra a következő cikkben kerestük a választ.
Ide menekültek az emberek a pesti nyüzsgésből, most belőlük lehet elég
2024.03.14. #ingatlanárak #ingatlanpiac
Ide menekültek az emberek a pesti nyüzsgésből, most belőlük lehet elég
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak alig több mint a harmada változtatott az eredeti hirdetési áron. A vármegye eddig markánsan dinamikus piaca 2024 elején jóval visszafogottabb képet mutatott az ország más területeihez képest.
Baranya vármegye az árcsökkentők fellegvára az ingatlantulajdonosok között
2024.03.12. #ingatlanpiac #ingatlanárak
Baranya vármegye az árcsökkentők fellegvára az ingatlantulajdonosok között
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak Magyarországon az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkentés átlagosan 10,5 százalékos volt ezeknél. Baranya vármegyében az ingatlanhirdetőknek sokkal nagyobb százaléka - a házaknál 39,2, a lakásoknál 34,6 - csökkentett árat, mint bárhol az országban. 2024 januárjában a harmadik legtöbb hirdetést ebben a vármegyében adták fel az országban.
Milyen előnyökkel jár egy felújítandó ingatlan megvásárlása? - A legfontosabb szempontok
2024.03.10. #felújítás #ingatlanárak
Milyen előnyökkel jár egy felújítandó ingatlan megvásárlása? - A legfontosabb szempontok
Érdemes-e egy felújítandó ingatlanba fektetni? Az ingatlanvásárlások csak kevesebb, mint felében kötnek üzletet felújításra szoruló lakásra vagy házra, ami óvatosságot jelez, noha könnyen találni olyan ingatlant ebben a kategóriában is, amivel jobban járhatna egy vevő, mintha jó állapotú ingatlant választ.