2024.02.02.Szerző: OTP Otthon #ingatlaneladás #ingatlanhirdetés

Békés vármegye ingatlanpiaca kényelmes és olcsó életet kínál az ország más tájairól ideérkezőknek

Békés vármegye ingatlanpiaca kényelmes és olcsó életet kínál az ország más tájairól ideérkezőknek

Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak (29,2 százalék) csökkentették az árát Magyarországon az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkentés átlagosan 10,5 százalékos volt ezeknél az ingatlanoknál. Békés vármegyében a házak forgalomképesebbnek látszanak a lakásoknál, amit alátámaszt, hogy az előbbi ingatlantípusoknál csak minden negyedik ház áránál csökkentettek árat, addig a lakásoknál minden harmadik hirdetésnél csökkenteni kényszerültek a tulajdonosok. 2024 januárjában a 16. legtöbb hirdetést ebben a vármegyében adták fel az országban.


Békés vármegyében 2023-ban összesen 6157 ingatlanhirdetést adtak fel az otpotthon.hu ingatlankeresőn, amivel méretét tekintve – Budapesten kívül – a 16. ingatlanpiacnak számított a vármegyék rangsorában, nem sokkal lemaradva Komárom-Esztergom és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyétől, de megelőzve Vast, Nógrádot és Tolnát. A 2024-ben feladott hirdetések számát és arányát tekintve nem változott a sorrend.

Árváltozás 2023-ban és 2024-ben

Magyarországon - Budapestet leszámítva - 2023-ban átlagosan 467,5 ezer forint volt a családi házak négyzetméterára, míg a lakásoknál 682,7 ezer forint négyzetméterenként. Békés vármegyében, ugyanebben az időszakban, négyzetméterenként átlagosan 228,5 ezer forintért hirdetették a családi házakat megvételre, míg a lakásoknál 338,1 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, így az országos átlagár feléért már házhoz, lakáshoz lehetett jutni a vármegyében.

Képernyőkép 2024-02-02 141742.png Forrás: otpotthon.hu

A 2023-as esztendőben a családi házak négyzetméterára a januári átlagos 190,5 ezer forintról, december végére 267,7 ezer forintra emelkedett, ami közel 40 százalékos év áremelkedésnek felel meg januártól decemberig.

Az eladó Békés vármegyei lakásoknál viszont árcsökkentést tapasztaltunk, hiszen a 2023 januári, átlagos, 324,4 ezer forintos négyzetméterár – a rekordot jelentő áprilisi 385,6 ezer forintos négyzetméterárat elérve - 2023 decemberére 308,7 ezer forintra csökkent. Az idén eladónak hirdetett házak hirdetési árában visszaesést láthatunk, hiszen a 2024 januárjában meghirdetett házak négyzetméterára tovább csökkent, míg a lakásoknál egy erősebb emelkedés figyelhető meg a január első két hetében, az otpotthon.hu oldalon feladott hirdetések alapján.

A békési lakástulajdonosok hajlandók voltak engedni az árból

A vármegyében a hirdetések 25,8 százalékában csökkentettek árat a házukat értékesíteni szándékozók a tavalyi évben, és mindössze a hirdetések 3,4 százalékában emeltek az eredeti áron a házaknál. A háztulajdonosok 71 százaléka egyáltalán nem emelt és nem is csökkentett árat. Az árat módosítók körében az árcsökkenés átlagosan 11,5 százalékos, az emelés pedig átlagosan 15,2 százalékos volt. A lakástulajdonosok másképpen viszonyultak az árakhoz, hiszen a lakását eladni szándékozók 34,5 százaléka, tehát több mint harmada csökkentett, és csupán 1,2 százaléknyian emeltek: A csökkenés mértéke 8,5 százalékos volt, és 7,8 százalékos azoknál, akik emeltek.

A növekvő árcsökkentési hajlandóság egyelőre a békési házakban jelent meg négyzetméterár-csökkenésként.

Képernyőkép 2024-02-02 141615.png Forrás: otpotthon.hu

“Az otpotthon.hu adatai szerint a lakáshirdetések hosszának függvényében hajlandóak a lakástulajdonosok árat csökkenteni” - mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője. “A lélektani határ a fél év, általában ezután mérséklik az eredeti hirdetési árat.” A megyén belül hol adják fel a legtöbb ingatlanhirdetést?

A legtöbb lakáshirdetést Békéscsabán adták fel, amit Gyula, Orosháza, Mezőhegyes és Sarkad követett 2023-ban. Ehhez képest 2024 januárjában Gyulán több ingatlanhirdetést adtak fel, mint a megyeszékhelyen, majd Sarkad következik.

Érdekes adatok a vármegye ingatlankínálatából

Békés vármegyében jelenleg egy tíz szobás orosházi ház a legdrágább. A tulajdonosa közel 1,23 milliárd forintot, pontosabban 3,2 millió eurót szeretne érte kapni.

elado-csaladi-haz-oroshaza-90472570-t6.webp

A legértékesebb ingatlannak viszont egy gyulai, háromszobás lakás számít, amelynek az aljában egy vasáruház működik, és amelynek 2 344 086 forint a négyzetméterára. 218 millió forintot kér érte a tulajdonosa.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Hiába az ország legszebb kastélya, a környékről menekül, aki lát
2024.02.22. #ingatlanhirdetés #ingatlanpiac
Hiába az ország legszebb kastélya, a környékről menekül, aki lát
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak . Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Nógrádban?
Veszprém vármegye ingatlanpiaca óvatosan kezdte 2024-et
2024.02.19. #ingatlanhirdetés #ingatlanárak
Veszprém vármegye ingatlanpiaca óvatosan kezdte 2024-et
Már majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a 9. a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában az eladó ingatlanhirdetések számát tekintve, miközben minden harmadik meghirdetett ingatlan árát csökkentették már a vármegyében. Milyen dinamikával indult 2024 a vármegye ingatlanpiaca?
Ez itt Nyíregyháza legdrágább ingatlana - szín ABC
2024.02.15. #ingatlanhirdetés #ingatlanpiac
Ez itt Nyíregyháza legdrágább ingatlana - szín ABC
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a 6. legnagyobb a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában. Itt a legkisebb a hajlandóság az árcsökkentésre a lakástulajdonosok körében. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében?
Hirdess az otpotthon.hu-n ingatlanközvetítőként és zsebeld be az ajándék megjelenést!
2024.02.14. #ingatlanhirdetés
Hirdess az otpotthon.hu-n ingatlanközvetítőként és zsebeld be az ajándék megjelenést!
A több mint havi 1 millió látogató és a kedvező ár-érték arányú csomagajánlatok mellett most ajándék megjelenéssel várja az egyik legnagyobb ingatlankereső új ingatlanközvetítő előfizetőit.
Komárom-Esztergom vármegye ingatlanpiacán Tatabányát megelőzheti Komárom
2024.02.13. #ingatlaneladás #ingatlanhirdetés
Komárom-Esztergom vármegye ingatlanpiacán Tatabányát megelőzheti Komárom
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak (29,2 százalék) csökkentették az árát Magyarországon az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkenés átlagosan 10,5 százalékos volt ezeknél. Komárom-Esztergom vármegye ingatlanpiaca a 14. legnagyobb a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában, miközben az országos átlagnál nagyobb volt a hajlandóság az árcsökkentésre az ingatlanhirdetők körében. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Komárom-Esztergom vármegyében?
A község, ami két ország lehetőségeit kínálja
2024.02.12. #eladóház #ingatlanhirdetés
A község, ami két ország lehetőségeit kínálja
Zsirát először 1225-ben említi oklevél, 1931-ben három község, Zsira, Gyülevíz és Salamonfa egyesítésével nyerte el mai formáját. Talán még nem is hallottál erről a kis településről, pedig egy igazi rejtett kincse az országnak.
Bács-Kiskun vármegye ingatlanpiaca hatalmas kínálati előnyben van
2024.02.11. #ingatlanhirdetés #ingatlanpiac
Bács-Kiskun vármegye ingatlanpiaca hatalmas kínálati előnyben van
2023-ban majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak (29,2 százalék) csökkentették az árát Magyarországon az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkentés átlagosan 10,5 százalékos volt. Bács-Kiskun megyében az ingatlanhirdetőknek viszont csak a negyede csökkentett árat. 2024 januárjában a harmadik legtöbb hirdetést ebben a vármegyében adták fel az országban.
A vidék legnagyobb ingatlanpiacán minden harmadik árat csökkentették
2024.02.09. #ingatlanvásárlás #ingatlanhirdetés
A vidék legnagyobb ingatlanpiacán minden harmadik árat csökkentették
2023-ban majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak csökkentett a hirdetési áron. 2024 lassan indult a vármegye ingatlanpiacán más vármegyékhez képest, ahol több ingatlan került eladósorba, mint Hajdú-Biharban.
Ez a három szempont segíthet, hogy gyorsan eladd az ingatlanod
2024.02.07. #ingatlaneladás #ingatlanhirdetés
Ez a három szempont segíthet, hogy gyorsan eladd az ingatlanod
Az elmúlt évben jelentősen meghosszabbodott az ingatlanok eladási ideje, a kínálat és a kereslet egymásratalálásában segíthet, ha a következő tanácsokat megfogadod. Bizonyos előkészületek megtétele és némi őszinteség is kell ahhoz, hogy ne váljon végeláthatatlan szenvedéssé az ingatlaneladás.