2024.02.06.Szerző: OTP Otthon #ingatlanvásárlás #ingatlanárak

Ez a vármegye az ország legkisebb ingatlanpiaca

Ez a vármegye az ország legkisebb ingatlanpiaca

Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak (29,2 százalék) csökkentették az árát Magyarországon az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkenés átlagosan 10,5 százalékos volt ezeknél. Tolna vármegye ingatlanpiaca a legkisebb az országban a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában, és minden harmadik háztulajdonos árat is csökkentett a sikeresebb értékesítés érdekében. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Tolna vármegyében?


Tolna vármegyében 2023-ban összesen 2376 ingatlanhirdetést adtak fel az egyik legnagyobb ingatlanhirdetési portálon, az otpotthon.hu-n, amivel méretét tekintve az ország legkisebb ingatlanpiacának számít a vármegyék rangsorában, és amelyet a főváros vonzáskörzete miatt hangsúlyosan erős Pest vezet. Tolnát közvetlenül Vas és Nógrád ingatlanpiaca előzi meg ezen a listán. 2024-ben mindez annyiban változott, hogy Vasban eddig ugyanannyi ingatlant hirdettek meg, mint Tolnában.

Árváltozás 2023-ban és 2024-ben

Magyarországon - Budapestet leszámítva - 2023-ban átlagosan 467,5 ezer forint volt a családi házak négyzetméterára, míg a lakásoknál átlagosan 682,7 ezer forintot kértek négyzetméterenként. Ugyanebben az időszakban Tolnában átlagosan 272,7 ezer forintos négyzetméteráron hirdetették a családi házakat megvételre, míg a lakásoknál 531,6 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár.

Képernyőkép 2024-02-05 105021.png Forrás: otpotthon.hu

A tolnai családi házak négyzetméterára így több mint 70 százalékkal alacsonyabb az országos átlagnál, míg a lakásokért 27 százalékkal kértek átlagosan kevesebbet az országos átlaghoz képest.

A 2023-as esztendőben a tolnai családi házak négyzetméterára a januári átlagos 208,9 ezer forintról december végére 308,5 ezer forintra nőtt, ami évi átlagban majd 50 százalékos nominális áremelésnek számít.

Az eladó lakásoknál ennél mérsékeltebb, de így is masszív áremelkedést látunk, és a 2023 januári, átlagos 448 ezer forintos négyzetméterár 2023 decemberére 555,6 ezer forintra nőtt. Ez nominálisan közel 25 százalékos év közbeni áremelkedést jelent.

A 2024-es négyzetméterárakban a házaknál kisebb, a lakásoknál jelentősebb árcsökkenés figyelhető meg az eddig feladott ingatlanhirdetések alapján az otpotthon.hu adatai szerint.

Minden harmadik tolnai háztulajdonos árat csökkent

Tolna vármegyében a házhirdetések 31 százalékában csökkentettek árat az ingatlanjukat értékesíteni szándékozók, ami nagyobb hajlandóságot mutat az árcsökkentésre az ország más vármegyéihez képest. Ezzel szemben a hirdetések 3 százalékában árat emeltek az eredeti árhoz képest. A vármegyében a háztulajdonosok kétharmada egyáltalán nem emelt és nem is csökkentett árat. Az árat módosítók körében az árcsökkenés átlagosan 11,2 százalékos, az emelés ennél nagyobb volt, átlagosan majdnem 18 százalékos.

A lakástulajdonosok máshogyan álltak az eladáshoz: 28,5 százalékuk, tehát tulajdonosoknak több mint a negyede csökkentett, és csak 3,1 százaléknyian emeltek: a csökkenés mértéke 8,7 százalékos volt, az emelés pedig átlagosan 9,7 százalékos.

Annak ellenére, hogy a hirdetők több mint negyede csökkentett az eredeti hirdetési áron, az átlagos négyzetméterárakban egyelőre nem tudott csökkenés megjelenni, hiszen az árnövekedés mértéke túlszárnyalja a csökkenését.

Képernyőkép 2024-02-05 105033.png

“Az otpotthon.hu adatai szerint a lakáshirdetések hosszának függvényében hajlandóak a lakástulajdonosok árat csökkenteni” - mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője. “A lélektani határ a fél év, általában ezután mérséklik az eredeti hirdetési árat.”

A megyén belül hol adják fel a legtöbb ingatlanhirdetést?

A legtöbb lakáshirdetést Szekszárdon adták fel, amit Paks, Dombóvár, Bonyhád és Tolna követett 2023-ban. 2024 januárjában a sorrendben változás történt, és eddig Dombóváron adták fel a legtöbb ingatlanhirdetést, ezt Szekszárd majd Tolna követi.

Érdekes adatok a vármegye ingatlankínálatából

Tolna vármegyében jelenleg egy 10 hektáros birtokon található kúria a legdrágább Szedresen. A szépen felújított ingatlanért 720 millió forintot kérnek. A legértékesebb ingatlan viszont Pakson található: a négyszobás családi házért 129 millió forintot kérnek, ami 1 172 727 Ft/m²-es árnak felel meg.

elado-kuria-szedres-88461302-t6.webp

A legtöbb pénzt jelenleg egy szekszárdi kereskedelmi-ipari ingatlanért kérnek, a 14 337 m² alapterületű korábbi gyártóüzemért 943,37 millió forintot kér a tulajdonos.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Veszprém vármegye ingatlanpiaca óvatosan kezdte 2024-et
2024.02.19. #ingatlanhirdetés #ingatlanárak
Veszprém vármegye ingatlanpiaca óvatosan kezdte 2024-et
Már majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a 9. a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában az eladó ingatlanhirdetések számát tekintve, miközben minden harmadik meghirdetett ingatlan árát csökkentették már a vármegyében. Milyen dinamikával indult 2024 a vármegye ingatlanpiaca?
Hogy melyik az ország legjobb városa, ott ez az egyik legerősebb versenyző
2024.02.10. #eladólakás #ingatlanvásárlás
Hogy melyik az ország legjobb városa, ott ez az egyik legerősebb versenyző
Arról állandó viták folynak országszerte, hol a legjobb élni Magyarországon. Szombathelyen arra büszkék, hogy a menő osztrák rádiókat hallgathattak, Pécs környékén a sikeres zenekarok, Miskolcon pedig a dacos büszkeség ad identitást. Aztán ott van Szeged, ahol egyszerűen csak jó élni. Az ország egyik legjobb városában bármilyen ingatlantípusból válogathatsz, most öt egészen különbözőt mutatunk.
A vidék legnagyobb ingatlanpiacán minden harmadik árat csökkentették
2024.02.09. #ingatlanvásárlás #ingatlanhirdetés
A vidék legnagyobb ingatlanpiacán minden harmadik árat csökkentették
2023-ban majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak csökkentett a hirdetési áron. 2024 lassan indult a vármegye ingatlanpiacán más vármegyékhez képest, ahol több ingatlan került eladósorba, mint Hajdú-Biharban.
Csongrád vármegyében minden negyedik eladó ingatlan árát csökkentették
2024.02.05. #ingatlanvásárlás #ingatlanpiac
Csongrád vármegyében minden negyedik eladó ingatlan árát csökkentették
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a 8. a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában, miközben minden negyedik meghirdetett ingatlan árát csökkentették már. 2024 ehhez hasonló hirdetési dinamikával indult.
Képeslapra költöznél? Irány észak, ahol királyként élheted le az életedet
2024.01.31. #eladóház #eladólakás #ingatlanvásárlás #ingatlanhirdetés
Képeslapra költöznél? Irány észak, ahol királyként élheted le az életedet
Nem véletlenül az ország egyik leginkább körülrajongott települése a város: szép, tiszta és az elhelyezkedése is szinte tökéletes. Szentendréről öt eladó ingatlant ajánlunk.
Árcsökkenést hozott eddig a 2024 az ingatlanpiacon
2024.01.29. #ingatlaneladás #ingatlanárak
Árcsökkenést hozott eddig a 2024 az ingatlanpiacon
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak (29,2 százalék) csökkentették az árát Magyarországon az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkentés átlagosan 10,5 százalékos volt. 2024 januárja mérséklődést mutat az ingatlanárakban.
Közelebb a természethez: elérhető ingatlanok a Duna-Tisza közén
2024.01.26. #eladólakás #ingatlanárak
Közelebb a természethez: elérhető ingatlanok a Duna-Tisza közén
Ha a Pest vármegyei ingatlanok árai borsosak a lehetőségeidhez képest, akkor pillants egy kicsit lejjebb a térképen. A Duna-Tisza köze felét beterítő Bács-Kiskun vármegye például izgalmas lehetőségeket rejt az újrakezdéshez. Ha a vármegye északi felén keresel települést, akkor még mindig kényelmes távolságra lehetsz a fővárostól, ha pedig inkább a déli országhatárt célzod meg, akkor Szerbia és Horvátország közelsége lehet csábító. Milyen ingatlanok találhatók Bács-Kiskun vármegyében?
Milyen ingatlanok lesznek keresettek az idei évben?
2024.01.24. #ingatlanvásárlás #családiház
Milyen ingatlanok lesznek keresettek az idei évben?
A következő tényezők is befolyással lehetnek 2024-ben arra, hogy milyen ingatlanok lesznek népszerűek a vevők körében: változás történt a CSOK-nál, a hitelek kamatai mérséklődnek. Mindez általában a nagyobb ingatlanok felé tereli a keresletet. De mit mondanak a szakértők?
Milyen ingatlanokat kapsz 30 millió forintig Budapesten - mi változott egy év alatt?
2024.01.15. #ingatlanvásárlás #budapest
Milyen ingatlanokat kapsz 30 millió forintig Budapesten - mi változott egy év alatt?
Hogy mennyit is változott az egy évvel ezelőttihez képest az ingatlanok értéke, azt onnan tudhatjuk meg a legbiztosabban, ha megnézzük, hogy a tavalyival azonos minimum összegért mit lehet kapni 2024-ben a budapesti ingatlanpiacon.