2024.02.24. #felújítás #lakberendezés #tippektrükkök

Hogyan tervezzünk meg egy funkcionális és stílusos konyhát?

Hogyan tervezzünk meg egy funkcionális és stílusos konyhát?

Egy praktikusan berendezett konyhában minden kézre esik, nem fájdul meg a hátad a görnyedéstől vagy a szemed a félhomálytól. Egy romantikus vacsora elkészítése bármikor jó ötlet és nem feltétlenül kell órákig a tűzhely mellett állnod vagy utána még hosszasan elpakolnod. Mutatjuk, hogyan tervezd meg a konyhád, hogy öröm legyen benne tüsténkedni.


Ki használja legtöbbször?

A konyhát arra a személyre érdemes szabni, aki a leggyakrabban főz. Ha egyedül élsz, akkor nem kérdés, hogy ez te vagy, míg egy család esetében előfordul, hogy a férj és a feleség majd ugyanannyiszor veszik kézbe a fakanalat. A konyha méretei, elrendezése alapján először is körvonalazódik, hogy egyenes konyhaszekrény lesz-e vagy L, esetleg U alakú. Népszerűek az úgynevezett konyhaszigetek is, ahol van erre elég rendelkezésre álló hely. A pult magasságát érdemes úgy kitalálni, hogy ne legyen túl alacsony, mert akkor önkéntelenül is fölé fogsz görnyedni.

elado-teglalakas-budapest-vi-kerulet-nagykoruton-beluli-terulet-98610213-t6.webp

Gépek, berendezések elhelyezése

Ez az egyik legnagyobb logisztikát igénylő feladat. Ha teljesen új konyhád lesz, akkor valamivel könnyebb a helyzeted. Ha a régit újítod fel, akkor bizonyos kötöttségekkel kell számolnod. A háztartási eszközöknek áramra van szükségük, tehát csak oda tudod helyezni őket, ahol van konnektor. Viszont gondolnod kell a kisgépekre is: kávéfőző, kenyérpirító, robotgép. Ezeknek praktikus, ha a pultba süllyeszthető dugaljak vannak kialakítva, így amikor nincs rájuk szükség, nem fogyasztják az áramot.

elado-teglalakas-budapest-ix-kerulet-belso-ferencvaros-99816487-t6.webp

További tervezést igényel, hogy a hűtő lehetőleg ne a fűtőtest vagy a sütő mellé kerüljön. Utóbbit kényelmesen nem a pult aljába építik már, hanem középmagasságba a könnyebb hozzáférhetőség érdekében. Olyan helyet kell találni a mikrónak és a mosogatógépnek, ahol nem melegednek fel, kapnak áramot és kényelmesen elérhetőek. Nem szerencsés túl magasra pakolni a mikrót, mert a forró levessel teli tányért elég macerás kivenni belőle.

Nyerj helyet a pulton

A pult a konyhai előkészületek színtere, hagyd szabadon. Csak azok a dolgok legyenek elöl, amik feltétlenül nélkülözhetetlenek. Ilyen lehet például a kávéfőző. Amit nem használsz minden nap, annak keress helyet a szekrényben. A mosogatótálca és a csepegtető is sok helyet vesz el a munkalapból, ezért gondold végig, hogy mi az, amivel helyet tudsz spórolni. A kör alakú tálca helyett praktikusabb a szögletes, jobban el lehet férni benne. Ha van mosogatógéped, akkor jóval kevesebbet fogsz kézzel mosogatni, lehet, hogy egy kis oldalrekesz vagy a szekrénybe rejthető csepegtető is elég.

elado-teglalakas-budapest-viii-kerulet-96600487-t6.webp

A nyitottság hátrányai

Manapság egyre gyakrabban látni olyan konyhákról képet, ahol vagy a fél szekrény áll polcokból vagy nincs is csukható szekrény. Annak ellenére, hogy a fotókon ez nagyon ízléses és vagány minimalizmus árad belőlük, a mindennapokban nem igazán praktikus. A bögréken, tányérokon, merőkanalakon sokkal hamarabb tapad meg a por vagy a zsír. Ha mindenképpen szeretnél ilyesmit, akkor alakíts ki egy kávézósarkot, ahol felakaszthatsz néhány szép bögrét.

elado-csaladi-haz-szigetmonostor-horany-99759583-t6.webp

Fiókok, különböző méretben

Az evőeszközöknek elég a szokásos méretű fiók, de tarthatod a lábosokat, fedőket is kihúzható rekeszben. A tárolás lényege abban rejlik, hogy ne ömlesztve rakd be őket, hanem rendszerezve. Kialakíthatsz így fűszeres fiókot is, így sokkal könnyebben átlátható, hogy miből van még bőven, és miből kell újat venni. Használd ki a legkisebb helyet is, csináltass kamrapolcot, ahová a lekvárokat, savanyúságokat, müzliket, konzerveket teheted. A sarokszekrény jobban használható, ha forgatható a belseje.

elado-csaladi-haz-szazhalombatta-dunafured-93460779-t6.webp

Kész van már?

A készülő ételeket főzés közben egyszerűen lehet ellenőrizni, hogy elég puhák-e, sütéskor viszont egy felesleges ajtónyitás tönkre teheti a süteményt. A konyhában elengedhetetlen a fényár, amit akár egy nagy, vagy több kisebb csillárral és esetleg LED lámpákkal érhetsz el. Jó, ha napközben természetes fény is árad be az ablakon, a fűszernövények vagy más virágok meghálálják. Ha félhomályt szeretnél, akkor a munka végeztével gyújts gyertyát.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 162 069 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Kelet-Magyarországon segíthet a legjobban az új állami felújítási program
2024.04.09. #finanszírozás #felújítás
Kelet-Magyarországon segíthet a legjobban az új állami felújítási program
Újabb felújítást segítő állami támogatást jelentett be a kormány. Azok kaphatnak a 108 milliárd forintot elérő keretösszegből, akik 1990 előtt épült, gázfűtésű családi házuk energetikai korszerűsítését határozzák el. Az otpotthon.hu adatai szerint jelenleg az összes eladó családi ház harmadát érintheti a pályázat.
Zöldebben tisztítunk: Útmutató a környezetbarát tisztítószerek világába
2024.04.06. #tippektrükkök #fenntarthatóság
Zöldebben tisztítunk: Útmutató a környezetbarát tisztítószerek világába
Az utóbbi időben trendi zöldnek lenni. Menő, ha valaki akár csak apróságokkal igyekszik csökkenteni az ökológiai lábnyomát. A közlekedési mód megváltoztatásán, a szelektív hulladékgyűjtésen kívül is tudsz tenni azért, hogy unokáid még élvezni tudják ennek a gyönyörű bolygónak a kincseit. Például azzal, hogy a környezetre - és az egészségedre - rendkívül ártalmas tisztítószereket zöldre cseréled. Sokan úgy gondolják, hogy ezek pont a természetességük miatt kevésbé hatékonyak, így ebben a cikkben megmutatjuk, hogy mennyire (nem) jogos ez a fenntartás.
Nem biztos, hogy hallucinálsz - megmozgatnak a geometriai minták a lakberendezésben
2024.04.01. #ingatlaneladás #lakberendezés
Nem biztos, hogy hallucinálsz - megmozgatnak a geometriai minták a lakberendezésben
Hogyan válik egy ingatlan bohókássá, vagy elegánssá, esetleg olyanná, ami már szinte pszichedelikus hatást eredményez? Számos lakberendezési stílus geometriai formákkal teszi izgalmasabbá vagy éppen a letisztulttá az enteriőrt. A geometria óriási hatással van az építészetre, a belsőépítészetre és a lakberendezésre is. Nem hiszed? Itt a bizonyíték.
Találtunk végre egy jó asztalost, de bútor helyett valami mást készítettünk vele
2024.03.25. #építkezés #felújítás
Találtunk végre egy jó asztalost, de bútor helyett valami mást készítettünk vele
Örök dilemma, hogy megéri-e asztalossal készíttetni a bútort vagy válaszunk valamelyik nagy bútoráruház kínálatából. Kapóra jött, hogy a közösségi médiában is felbukkant Gyeskó Tamás és az oldala, a Végre egy jó Asztalos. Tamás először lemondott az asztalos karrierről, majd némi kerülő után visszahúzta a szíve az alkotáshoz. Saját vállalkozásba kezdett, aminek a keretén belül kiélheti a kreativitását. Interjú.
Időutazás otthon: a vintage stílus újra értelmezése
2024.03.23. #luxusingatlan #lakberendezés
Időutazás otthon: a vintage stílus újra értelmezése
Akit egyszer elkapott a vintage stílus varázsa, azt nem ereszti. A vintage hangulat már jó pár éve hódít, és nagy valószínűséggel még egy darabig népszerű is marad, hiszen sokan szeretik a romantikus otthonokat. A régiesség bája, a virágminta, a felújított, kicsit ütött-kopott bútorok olyan hangulatot árasztanak, amiben könnyű jól érezni magunkat. Ezekben az otthonokban a múlt iránti tisztelet, a kényelem és a lakberendezés iránti szeretet egyszerre fedezhető fel.
Kiderült, hogy a villanyszerelő egy nő! Kiket bátorít a Nők az Építőiparban Egyesület?
2024.03.15. #felújítás #barkácsolás
Kiderült, hogy a villanyszerelő egy nő! Kiket bátorít a Nők az Építőiparban Egyesület?
Téged mennyire érne áramütésként, ha kiderülne, hogy a villanyszerelő nő? Szél Felícia már megszokta, hogy az emberek első reakciója általában a döbbenet, de már régen nem foglalkoztatja, megtanulta kezelni. Számára a villanyszerelés egy küldetés, amibe alázattal, elköteleződéssel és szenvedéllyel vágott bele. Felícia arról mesélt az OTP Otthon Magazin olvasóinak, hogy milyen tapasztalatai vannak nőként egy tipikusan férfias szakmában, illetve milyen fejlődéseket tapasztal az energiahatékonyság terén.
Milyen előnyökkel jár egy felújítandó ingatlan megvásárlása? - A legfontosabb szempontok
2024.03.10. #felújítás #ingatlanárak
Milyen előnyökkel jár egy felújítandó ingatlan megvásárlása? - A legfontosabb szempontok
Érdemes-e egy felújítandó ingatlanba fektetni? Az ingatlanvásárlások csak kevesebb, mint felében kötnek üzletet felújításra szoruló lakásra vagy házra, ami óvatosságot jelez, noha könnyen találni olyan ingatlant ebben a kategóriában is, amivel jobban járhatna egy vevő, mintha jó állapotú ingatlant választ.
Ezeket érdemes átgondolnod, ha gyerekekkel költözöl
2024.03.09. #tippektrükkök
Ezeket érdemes átgondolnod, ha gyerekekkel költözöl
Amennyiben éppen költözésen töröd a fejed, és fontos számodra a gyermeked jövője is, akkor mindenképpen érdemes elolvasnod a következő cikket!
Hozd otthonod is tavaszi hangulatba - 3 egyszerű dekor ötlet
2024.03.02. #dekor #tippektrükkök
Hozd otthonod is tavaszi hangulatba - 3 egyszerű dekor ötlet
Nyakunkon a húsvét és a tavaszi szünet. Bár még vissza-visszakacsint a tél, ideje búcsút inteni neki. Nem baj, ha egy-egy napon még elkél a meleg téli kabát, öltöztesd otthonod tavaszváró oázissá. Így a lakásba belépve azonnal jobb kedved lesz és talán nem gyűr maga alá a tavaszi fáradtság sem. Mutatunk három nagyon egyszerű dekorációs ötletet, amivel feldobhatod otthonod.