2023.02.01.

Ezekre figyelj a konyhafelújítás során

Ezekre figyelj a konyhafelújítás során
Egy praktikusan berendezett konyhában minden kézre esik, nem fájdul meg a hátad a görnyedéstől vagy a szemed a félhomálytól. Egy romantikus vacsora elkészítése bármikor jó ötlet és nem feltétlenül kell órákig a tűzhely mellett állnod vagy utána még hosszasan elpakolnod. Mutatjuk, hogyan tervezd meg a konyhád, hogy öröm legyen benne tüsténkedni.

hirdetés


Ki használja legtöbbször?

A konyhát arra a személyre érdemes szabni, aki a leggyakrabban főz. Ha egyedül élsz, akkor nem kérdés, hogy ez te vagy, míg egy család esetében előfordul, hogy a férj és a feleség majd ugyanannyiszor veszik kézbe a fakanalat. A konyha méretei, elrendezése alapján először is körvonalazódik, hogy egyenes konyhaszekrény lesz-e vagy L, esetleg U alakú. Népszerűek az úgynevezett konyhaszigetek is, ahol van erre elég rendelkezésre álló hely. A pult magasságát érdemes úgy kitalálni, hogy ne legyen túl alacsony, mert akkor önkéntelenül is fölé fogsz görnyedni.

elado-teglalakas-budapest-v-kerulet-belvaros-88808301-k6.jpg

Gépek, berendezések elhelyezése

Ez az egyik legnagyobb logisztikát igénylő feladat. Ha teljesen új konyhád lesz, akkor valamivel könnyebb a helyzeted. Ha a régit újítod fel, akkor bizonyos kötöttségekkel kell számolnod. A háztartási eszközöknek áramra van szükségük, tehát csak oda tudod helyezni őket, ahol van konnektor. Viszont gondolnod kell a kisgépekre is: kávéfőző, kenyérpirító, robotgép. Ezeknek praktikus, ha a pultba süllyeszthető dugaljak vannak kialakítva, így amikor nincs rájuk szükség, nem fogyasztják az áramot.

elado-teglalakas-budapest-iii-kerulet-mocsarosdulo-83303363-k6.webp

További tervezést igényel, hogy a hűtő lehetőleg ne a fűtőtest vagy a sütő mellé kerüljön. Utóbbit kényelmesen nem a pult aljába építik már, hanem középmagasságba a könnyebb hozzáférhetőség érdekében. Olyan helyet kell találni a mikrónak és a mosogatógépnek, ahol nem melegednek fel, kapnak áramot és kényelmesen elérhetőek. Nem szerencsés túl magasra pakolni a mikrót, mert a forró levessel teli tányért elég macerás kivenni belőle.

Nyerj helyet a pulton

A pult a konyhai előkészületek színtere, hagyd szabadon. Csak azok a dolgok legyenek elöl, amik feltétlenül nélkülözhetetlenek. Ilyen lehet például a kávéfőző. Amit nem használsz minden nap, annak keress helyet a szekrényben. A mosogatótálca és a csepegtető is sok helyet vesz el a munkalapból, ezért gondold végig, hogy mi az, amivel helyet tudsz spórolni. A kör alakú tálca helyett praktikusabb a szögletes, jobban el lehet férni benne. Ha van mosogatógéped, akkor jóval kevesebbet fogsz kézzel mosogatni, lehet, hogy egy kis oldalrekesz vagy a szekrénybe rejthető csepegtető is elég.

elado-teglalakas-budapest-xxi-kerulet-erdosor-88167552-k6.jpg

A nyitottság hátrányai

Manapság egyre gyakrabban látni olyan konyhákról képet, ahol vagy a fél szekrény áll polcokból vagy nincs is csukható szekrény. Annak ellenére, hogy a fotókon ez nagyon ízléses és vagány minimalizmus árad belőlük, a mindennapokban nem igazán praktikus. A bögréken, tányérokon, merőkanalakon sokkal hamarabb tapad meg a por vagy a zsír. Ha mindenképpen szeretnél ilyesmit, akkor alakíts ki egy kávézósarkot, ahol felakaszthatsz néhány szép bögrét.

elado-teglalakas-nyiregyhaza-86378483-k6.jpg

Fiókok, különböző méretben

Az evőeszközöknek elég a szokásos méretű fiók, de tarthatod a lábosokat, fedőket is kihúzható rekeszben. A tárolás lényege abban rejlik, hogy ne ömlesztve rakd be őket, hanem rendszerezve. Kialakíthatsz így fűszeres fiókot is, így sokkal könnyebben átlátható, hogy miből van még bőven, és miből kell újat venni. Használd ki a legkisebb helyet is, csináltass kamrapolcot, ahová a lekvárokat, savanyúságokat, müzliket, konzerveket teheted. A sarokszekrény jobban használható, ha forgatható a belseje.

elado-tarsashazi-lakas-nyiregyhaza-malomkert-89389285-k1.webp

Kész van már?

A készülő ételeket főzés közben egyszerűen lehet ellenőrizni, hogy elég puhák-e, sütéskor viszont egy felesleges ajtónyitás tönkre teheti a süteményt. A konyhában elengedhetetlen a fényár, amit akár egy nagy, vagy több kisebb csillárral és esetleg LED lámpákkal érhetsz el. Jó, ha napközben természetes fény is árad be az ablakon, a fűszernövények vagy más virágok meghálálják. Ha félhomályt szeretnél, akkor a munka végeztével gyújts gyertyát.

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra