2023.12.02. #felújítás #tippektrükkök

Fa vagy műanyag nyílászárót válasszak?

Fa vagy műanyag nyílászárót válasszak?

Egy ingatlan felújítása során gyakori feladat a nyílászárók cseréje, nem mindegy azonban, hogy a régi ablakok és ajtók helyére mi kerül. Következő cikkünkben a fa és műanyag nyílászárók tulajdonságait mutatjuk be.


Egy lakás vagy ház felújítása során rengetegen döntenek úgy, hogy kicserélik a nyílászárókat. Nem mindegy azonban, hogy milyen minőségű ablakok és ajtók kerülnek a régiek helyére, illetve hogy azok műanyagból vagy fából készültek-e. Ez egy nagyon fontos kérdés, hiszen a választásunk hosszú évekre meghatározza majd ingatlanunk összképét, emellett egy jó választás akár a pénztárcánkra is hatással lehet. Éppen ezért érdemes kicsit elidéznünk a témán, s megvizsgálnunk, mit adhat egyik vagy másik fajta nyílászáró nekünk.

Mert ez műanyag

A műanyag nyílászárók egyik legnagyobb előnye az áruk, hiszen a fa ablakokhoz és ajtókhoz képest olcsóbban lehet beszerezni őket. Könnyen tisztíthatók, a régebbi típusokkal ellentétben az erős napfény nem okoz gondot számukra, nagyon jól szigetelnek. A sok előnyük mellett azonban hátrányokat is hordoznak magukban: a műanyaghatásuk megkerülhetetlen, ami sok esetben ronthat az ingatlanok otthonosság érzetén. Az egyszerű fehérség kellemetlen lehet, hűvös érzést kelthet a lakásban. Jó hír viszont, hogy ez a probléma egyszerűen kiküszöbölhető! Léteznek ugyanis speciális mintázattal ellátott műanyag nyílászárók, melyek fahatást keltenek, ám ezek közel annyiba kerülnek, mint a fa ablakok és ajtók.

elado-csaladi-haz-god-96529646-t6.webp

A fa egyedi és természetes

Ezen a ponton pedig érdemes elgondolkodnunk azon, hogy a fa nyílászárók nem lennének-e jobb választás? Hiszen azok teljes mértékben az egyediséget és a természetességet sugározzák otthonunkban, ami jót tesz a közérzetünknek. Persze nem hallgathatjuk el azt, hogy ezért tennünk is kell, hiszen évente érdemes fa nyílászáróinkat lekezelni a megfelelő UV védelmet nyújtó festékkel, hogy az élettartamukat maximalizálni tudjuk. Érdemes azzal is tisztában lennünk, hogy fa nyílászárókból sosem szabad olcsó változatot vásárolnunk, mivel a gyengébb minőség hamar éreztetheti a hatásait. Gondolunk itt arra, hogy az ilyen ablakok és ajtók könnyebben vetemedhetnek, szorulhatnak és a szigetelő értékük is jelentősen csökkenhet. A jó minőségű fa nyílászárók tömbösített és szárított borovi vagy lucfenyőből készülnek, a hőtágulásuk alacsony szintű, ezért a deformáció által bekövetkező vízszigetelő, hő- és hangszigetelő képesség az idők folyamán nem romlik.

elado-csaladi-haz-budapest-xi-kerulet-91975331-t6.webp

Összességében rengeteg érvet fel lehetne sorolni mind a műanyag nyílászárók mellett, mind pedig a fa ablakok és ajtók mellett. Amit érdemes szem előtt tartanunk, hogy a megfelelő minőségű nyílászárók kiválasztásába érdemes időt és energiát fektetni. Hiszen ha ez megtörténik, úgy akár évtizedekig élvezhetjük otthonunk kényelmét.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 161 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Hirdess úgy, mint egy profi – ilyen egy igazán jó ingatlanhirdetés
2024.04.21. #ingatlaneladás #ingatlanhirdetés #tippektrükkök
Hirdess úgy, mint egy profi – ilyen egy igazán jó ingatlanhirdetés
A következőkben abban nyújtunk segítséget, hogyan rakj össze egy ingatlanhirdetést, hogy az elérje a célját és meggyőző legyen a potenciális érdeklődőidnek. Tarts velünk!
Kelet-Magyarországon segíthet a legjobban az új állami felújítási program
2024.04.09. #finanszírozás #felújítás
Kelet-Magyarországon segíthet a legjobban az új állami felújítási program
Újabb felújítást segítő állami támogatást jelentett be a kormány. Azok kaphatnak a 108 milliárd forintot elérő keretösszegből, akik 1990 előtt épült, gázfűtésű családi házuk energetikai korszerűsítését határozzák el. Az otpotthon.hu adatai szerint jelenleg az összes eladó családi ház harmadát érintheti a pályázat.
Zöldebben tisztítunk: Útmutató a környezetbarát tisztítószerek világába
2024.04.06. #tippektrükkök #fenntarthatóság
Zöldebben tisztítunk: Útmutató a környezetbarát tisztítószerek világába
Az utóbbi időben trendi zöldnek lenni. Menő, ha valaki akár csak apróságokkal igyekszik csökkenteni az ökológiai lábnyomát. A közlekedési mód megváltoztatásán, a szelektív hulladékgyűjtésen kívül is tudsz tenni azért, hogy unokáid még élvezni tudják ennek a gyönyörű bolygónak a kincseit. Például azzal, hogy a környezetre - és az egészségedre - rendkívül ártalmas tisztítószereket zöldre cseréled. Sokan úgy gondolják, hogy ezek pont a természetességük miatt kevésbé hatékonyak, így ebben a cikkben megmutatjuk, hogy mennyire (nem) jogos ez a fenntartás.
Találtunk végre egy jó asztalost, de bútor helyett valami mást készítettünk vele
2024.03.25. #építkezés #felújítás
Találtunk végre egy jó asztalost, de bútor helyett valami mást készítettünk vele
Örök dilemma, hogy megéri-e asztalossal készíttetni a bútort vagy válaszunk valamelyik nagy bútoráruház kínálatából. Kapóra jött, hogy a közösségi médiában is felbukkant Gyeskó Tamás és az oldala, a Végre egy jó Asztalos. Tamás először lemondott az asztalos karrierről, majd némi kerülő után visszahúzta a szíve az alkotáshoz. Saját vállalkozásba kezdett, aminek a keretén belül kiélheti a kreativitását. Interjú.
Kiderült, hogy a villanyszerelő egy nő! Kiket bátorít a Nők az Építőiparban Egyesület?
2024.03.15. #felújítás #barkácsolás
Kiderült, hogy a villanyszerelő egy nő! Kiket bátorít a Nők az Építőiparban Egyesület?
Téged mennyire érne áramütésként, ha kiderülne, hogy a villanyszerelő nő? Szél Felícia már megszokta, hogy az emberek első reakciója általában a döbbenet, de már régen nem foglalkoztatja, megtanulta kezelni. Számára a villanyszerelés egy küldetés, amibe alázattal, elköteleződéssel és szenvedéllyel vágott bele. Felícia arról mesélt az OTP Otthon Magazin olvasóinak, hogy milyen tapasztalatai vannak nőként egy tipikusan férfias szakmában, illetve milyen fejlődéseket tapasztal az energiahatékonyság terén.
Milyen előnyökkel jár egy felújítandó ingatlan megvásárlása? - A legfontosabb szempontok
2024.03.10. #felújítás #ingatlanárak
Milyen előnyökkel jár egy felújítandó ingatlan megvásárlása? - A legfontosabb szempontok
Érdemes-e egy felújítandó ingatlanba fektetni? Az ingatlanvásárlások csak kevesebb, mint felében kötnek üzletet felújításra szoruló lakásra vagy házra, ami óvatosságot jelez, noha könnyen találni olyan ingatlant ebben a kategóriában is, amivel jobban járhatna egy vevő, mintha jó állapotú ingatlant választ.
Ezeket érdemes átgondolnod, ha gyerekekkel költözöl
2024.03.09. #tippektrükkök
Ezeket érdemes átgondolnod, ha gyerekekkel költözöl
Amennyiben éppen költözésen töröd a fejed, és fontos számodra a gyermeked jövője is, akkor mindenképpen érdemes elolvasnod a következő cikket!
Hozd otthonod is tavaszi hangulatba - 3 egyszerű dekor ötlet
2024.03.02. #dekor #tippektrükkök
Hozd otthonod is tavaszi hangulatba - 3 egyszerű dekor ötlet
Nyakunkon a húsvét és a tavaszi szünet. Bár még vissza-visszakacsint a tél, ideje búcsút inteni neki. Nem baj, ha egy-egy napon még elkél a meleg téli kabát, öltöztesd otthonod tavaszváró oázissá. Így a lakásba belépve azonnal jobb kedved lesz és talán nem gyűr maga alá a tavaszi fáradtság sem. Mutatunk három nagyon egyszerű dekorációs ötletet, amivel feldobhatod otthonod.
Szinte minden letakaríthatsz ecetes tisztítóval – kivéve ezt a 6 dolgot!
2024.03.02. #lakberendezés #felújítás
Szinte minden letakaríthatsz ecetes tisztítóval – kivéve ezt a 6 dolgot!
Az ecet és az ecetes termékek is természetes tisztítószerek, és nagy segítséget nyújtanak a ház körül. Ha szeretnél leszámolni a vegyszerekkel, neked is érdemes ezekkel az árucikkekkel tisztaságot varázsolni az otthonodban. De nem mindenhol.