2024.02.03.Szerző: Bohus Péter #ingatlaneladás #ingatlanpiac

Milyen hatással lesznek a tervezett, nagy zuglói beruházások az ingatlanpiacra?

Milyen hatással lesznek a tervezett, nagy zuglói beruházások az ingatlanpiacra?

Az elmúlt hetekben, hónapokban több jelentős zuglói ingatlanberuházás híre is megjelent a sajtóban. Az egyik ezek közül a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubaj, míg a másik egy jóval előrébb járó projekt, a Puskás Ferenc Stadion metrómegállóhoz tervezett multifunkciós központ. De milyen hatással vannak ezek a beruházások a kerületi ingatlanpiacra?


A tervek szerint 130 hektáros területen, a Rákosrendező területén hatalmas ingatlanfejlesztés indulna egy Egyesült Arab Emírségekből érkező befektető jóvoltából. Ez az úgynevezett új millenniumi városközpont első körben még csak a Mol Campusnál magasabbra tervezett, 220-240 méteres felhőkarcolóval hívta fel magára a figyelmet, de aztán további részletek is kiderültek a projekt óriási méretével és a szükséges, komoly infrastrukturális fejlesztésekkel kapcsolatban.

rákosrendező részlet.jpg A kormányzati tervek, térképrészlet, forrás: Telex

Az eddig nyilvánosságot kapott tervek szerint a beruházó legalább ötmilliárd euró, azaz átszámolva 1900 milliárd forint értékben építene irodaházakat és luxuslakásokat 60-65 hektáros területen - míg 25-30 hektáros területen közpark létesülhet -, és nem mellesleg a kormány vállalta, hogy 300 milliárd forintból megépítenék a Szegedi úti felüljárót, valamint meghosszabbítanák a kisföldalattit az új negyed kiszolgálására. Egy ilyen beruházás pedig jelentős hatással lehet a környék ingatlanpiacára, igaz a tervek szerint is csak 2030-2032-re készülne el, írja közleményében a Balla Ingatlan.

elado-tarsashazi-lakas-budapest-xiv-kerulet-99158316-t6.webp Egy jó üzlettel akár meg is lehet többszörözni az ingatlan értékét a fejlesztések környékén. Ez a zuglói kétszobás panellakás ideális befektetés, és bérleményként hosszú távra biztos bevételt jelenthet.

Viszont alig egy hónappal később, egy másik, az előbbihez képest kevésbé grandiózus, de mégis jelentős, ráadásul a tervezésben jóval előrébb járó projekt híre is felbukkant Zugló kapcsán: mégpedig a Puskás Ferenc Stadion fölé épített, 29 ezer négyzetméteres multifunkciós központé, mely a Centrale nevet kapta. Ez már 2026-ban állna, látványtervek is készültek és pontosan lehet tudni, hogy benne irodák, üzletek, ételudvar és egy hotel is fog működni.

A beruházás részeként a metrómegállót is fejlesztenék új bejáratokkal és mozgólépcsőkkel, amelyek közvetlenül az utcaszintre, a komplexum kereskedelmi terébe vezetnek majd. Ráadásul a kapcsolódó közterületeket is felújítják: a Hungária körút felőli közforgalmú területet és az Ifjúsági utca felőli murvás parkolókat, járdaszigeteket 2500 négyzetméteres zöld parkká alakítanák.

Márpedig az ingatlanközvetítő szakértők szerint az ilyen beruházások esetében az érintett terület ingatlanainak értéknövekedése az infrastruktúra fejlesztésének mértékével szoros összefüggésben áll. Tapasztalataik szerint már önmagában egy kereskedelmi fejlesztés, például egy bevásárlóközpont építése is érezhetően felhúzza a környék ingatlanárait.

Ahogy az történt például a XI. kerületi Etele Pláza esetében is, melyet már a beruházás megkezdése előtt beáraztak az ingatlantulajdonosok, azaz emelkedtek az ingatlanárak - mondta korábban Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője. Szerinte optimális esetben a beruházások emelik a környék ellátottságát és színvonalát, ami aztán az ott található ingatlanok árának emelkedésében is jelentkezik.

elado-tarsashazi-lakas-budapest-xiv-kerulet-99158568-t6.webp Az Örs vezér tér környékén található ez a pompás négy szobás lakás, amelyet 948 ezer forintos négyzetméteráron kínálnak megvételre.

A rákosrendezői fejlesztésnek ugyanakkor még nem érzékelhetők a hatásai a kerületi ingatlanpiacra, hiszen még konkrét tervek sem jelentek meg. Rövid távon ennél komolyabb hatással számol a Puskás Ferenc Stadionnál felépülő iroda- és bevásárlókomplexum esetében, melynél már lehet tudni, hogy 2026-ra el kellene készülnie, és látványtervekkel is lehetett találkozni.

Sebestyén Tamás irodavezető szerint erre a területre mindenképpen jó hatással lesz a fejlesztés, és mint mondta “ráfér a környékre”, hiszen a mára eléggé lepusztult metrómegállóhoz is “legalább 20-30 éve nem nyúltak hozzá”, és akár 5-10 százalékos ingatlanár-emelkedést is elképzelhetőnek tart közép, hosszú távon.

Várakozásai szerint a fejlődő infrastruktúra hatására új beköltözők jelenhetnek meg, akik emelhetik a környék színvonalát. Akár az eddig beragadó lakásokat is megvásárolhatják a befektetők, mert nem csak a lakásokat lesz könnyebb eladni, de a bérlakások kiadása is gyorsabbá válik.

Jelenleg egyébként ezen a Hungária körút és Pillangó utca közötti területen nagyon vegyes kép fogadja az ingatlanvásárlókat: egymást váltják a régi, körfolyosós, lepusztult társasházak, illetve az újépítésű, jó minőségű ingatlanok. Előbbiek esetében a liftnélküli házakban egy harmadik emeleti lakás az átlagosnál nehezebben eladható ingatlan kategóriájába tartozik, ahol az árak négyzetméterenként 500-600 ezer forint körül alakulnak. Az újépítésű lakásoknál viszont 1,2-1,5 millió forintos négyzetméterárakkal kalkulálhatnak a vevők.

elado-teglalakas-budapest-xiv-kerulet-herminamezo-99329551-t6.webp Tíz percre az említett Rákosrendezőtől és a Városligettől, Herminamezőn árulják ezt a földszinti, jó állapotú 62 négyzetméteres lakást.

Nagyobb lakóingatlanfejlesztésre azonban nem számítanak, így nem fog kicserélődni az ingatlanállomány, már csak azért sem, mert a kerületben egyébként is nehezen realizálódnak változások, a társasházi fejlesztések jellemzően akadoznak. Zuglóban éppen ezért nem is látni annyi fejlesztést, mint a szomszédos kerületekben - írja közleményében a Balla Ingatlaniroda.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Hiába az ország legszebb kastélya, a környékről menekül, aki lát
2024.02.22. #ingatlanhirdetés #ingatlanpiac
Hiába az ország legszebb kastélya, a környékről menekül, aki lát
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak . Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Nógrádban?
Ez itt Nyíregyháza legdrágább ingatlana - szín ABC
2024.02.15. #ingatlanhirdetés #ingatlanpiac
Ez itt Nyíregyháza legdrágább ingatlana - szín ABC
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a 6. legnagyobb a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában. Itt a legkisebb a hajlandóság az árcsökkentésre a lakástulajdonosok körében. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében?
Milyen lakást keresnek a válófélben lévő és elvált középkorúak?
2024.02.13. #ingatlanpiac
Milyen lakást keresnek a válófélben lévő és elvált középkorúak?
Érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet az egyik legnagyobb ingatlanközvetítői-hálózat. Az ingatanpiacon jelenleg a középkorosztály dominál, nekik van tehát elég pénzük vásárolni, igaz, állami támogatásokra is támaszkodhatnak, más részük pedig kifejezetten befektetési célból vásárol. És vannak köztük nem kevesen, akik élethelyzetük változása, elsősorban válás miatt keresnek másik ingatlant. Ebben a cikkben ennek a csoportnak a lakásigényeit járjuk körbe.
Bács-Kiskun vármegye ingatlanpiaca hatalmas kínálati előnyben van
2024.02.11. #ingatlanhirdetés #ingatlanpiac
Bács-Kiskun vármegye ingatlanpiaca hatalmas kínálati előnyben van
2023-ban majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak (29,2 százalék) csökkentették az árát Magyarországon az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkentés átlagosan 10,5 százalékos volt. Bács-Kiskun megyében az ingatlanhirdetőknek viszont csak a negyede csökkentett árat. 2024 januárjában a harmadik legtöbb hirdetést ebben a vármegyében adták fel az országban.
Csongrád vármegyében minden negyedik eladó ingatlan árát csökkentették
2024.02.05. #ingatlanvásárlás #ingatlanpiac
Csongrád vármegyében minden negyedik eladó ingatlan árát csökkentették
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a 8. a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában, miközben minden negyedik meghirdetett ingatlan árát csökkentették már. 2024 ehhez hasonló hirdetési dinamikával indult.
Visszafogják az új lakások átadását az idén - így tesztelik a vásárlókat
2024.01.18. #újépítésű #ingatlanpiac
Visszafogják az új lakások átadását az idén - így tesztelik a vásárlókat
1200 eladatlan új lakás található jelenleg a lakáspiacon. A leginkább fokozott óvatosság jellemzi a fővárosban építő vállalkozások 2024-es terveit. Az OTP Budapesti Újlakás Értéktérképének legfrissebb adati alapján az idén a tavalyinál kevesebb új otthon átadásával számolnak. A tulajdonosok az áraikkal és akcióikkal tesztelik a leendő vevők hajlandóságát.
Ezekből a Vas vármegyei településekből elindulva meghódíthatod a világot
2024.01.16. #eladólakás #ingatlanpiac
Ezekből a Vas vármegyei településekből elindulva meghódíthatod a világot
Nyugat-Dunántúl ingatlanjainak kedvezőbb ára miatt több pénzed maradhat másra, utazásra például, és mivel onnan nem is kell sokat utaznod, hogy külföldre juss, ez is lényegesen gazdaságosabb programnak bizonyulhat. Ebben a cikkben Vas megye ingatlanajánlataiból mutatunk meg párat.
Csillogó luxus Budapesttől a Balatonig – 4 eladó gyöngyszem
2024.01.07. #ingatlanvásárlás #ingatlanpiac
Csillogó luxus Budapesttől a Balatonig – 4 eladó gyöngyszem
Emberek vagyunk, csodáljuk, ami szép – ezért most mutatunk négy káprázatos házat és villát, amiktől garantáltan leesik az állad. Ha pedig 2024-re a lakásfelújítást is kitűzted célként, akkor remek inspirációként is szolgálhatnak.
Falusi CSOK, CSOK Plusszal és Babaváróval együtt? - több ezer lehetőség
2024.01.04. #ingatlanpiac #eladólakás
Falusi CSOK, CSOK Plusszal és Babaváróval együtt? - több ezer lehetőség
A januártól bevezetett új, illetve megújított otthonteremtési támogatások jelentősen felpezsdíthetik egyes kistelepülések ingatlanpiacát. Azok a községek és kisvárosok lehetnek az új rendszer nagy nyertesei, amelyek vonzerejét egyszerre növeli a kedvezményezett helyzetük és egy prosperáló centrumhoz való tartozásuk.