2024.03.26.Szerző: OTP Otthon #ingatlaneladás #ingatlanárak

Akár ötödével is csökkenteni lehetne a lakásárakat a jól működő ingatlanpiachoz

Akár ötödével is csökkenteni lehetne a lakásárakat a jól működő ingatlanpiachoz

A várakozások szerint csökkenő hitelkamatok hatására lassan megmozdulhat az ingatlanpiac a kelet-pesti kerületekben is. De ebben reménykednek az eladó ingatlanok tulajdonosai is, így kitartják az irreális hirdetési árakat, ami jelentősen megnehezíti most az értékesítést.


A főváros X. és XVII. kerületének ingatlanpiacát továbbra is túlárazott ingatlanok jelenléte jellemzi, és akár 15-20 százalékos eltérésről is beszélhetünk a tényleges eladási árhoz képest, mondta Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan kerületi irodája szakmai vezetője. Szerinte a túlárazásban közrejátszik, hogy az eladók várakozásai szerint az állami támogatások és a csökkenő hitelkamatok felhajtják a keresletet, olyannyira, hogy reményeik szerint még az általuk elképzelt irreálisan magas árakon is találnak vevőt az ingatlanjaikra.

Így aztán nem meglepő, hogy gyakorlatilag nem létezik ingatlaneladás alku nélkül. “Nagyon kevés ingatlant tudunk most értékesíteni a meghirdetett áron, az alku szinte elmaradhatatlan része az ingatlanértékesítésnek” - mondta a szakértő, aki mintegy 5-10 százalékra becsülte a most jellemző átlagos alku mértékét.

elado-tarsashazi-lakas-budapest-x-kerulet-100823507-t6.webp A X. kerületben átlagosan 817,5 ezer forint egy lakás négyzetméterára, ezt a lakájos, 2009-es építésű lakást még egy kicsit alatta is hirdetik.

Ha az értékesítési időket tekintjük, akkor ott nagyon változatos a kép. Az eladás gyorsasága függ ugyanis attól, hogy

  • mennyire keresett egy adott ingatlantípus?
  • Milyen az esztétikai és műszaki állapota?
  • Mennyiért hirdetik, vagyis, hogy mennyire van túlárazva?

Az átlagos értékesítési idő családi házak esetében most 6 hónap és 1 év között alakul, a lakásoknál ugyanakkor 3-6 hónap között változik a két kerületben. Természetesen, ha egy ingatlan a keresett kategóriába tartozik és jó állapotú, akkor ennél lényegesen rövidebb is lehet az értékesítési idő.

És hogy milyen ingatlanokat keresnek most a vevők a két kerületben? Leginkább talán az Akadémia-telepen, a Strázsahegyen és a Helikopter-lakóparkban álló sorházi lakásokat, melyek értékesítési ára 70-80 millió forint között mozog. De ugyancsak keresettek a 80-100 négyzetméteres, önálló, egyszintes családi házak, melyek ára 80-90 millió forint környékén jár.

elado-csaladi-haz-budapest-xvii-kerulet-99160364-t6.webp Rákoscsabán kínálják megvételre ezt a különleges ingatlant, ami valójában két ház, egy áráért.

Egyelőre ugyanakkor sem a klasszikus befektetők, sem az állami támogatásra vásárlók nem igazán erősítik az érdeklődők sorait. Előbbiek esetében inkább csak “befektető szülőkről” beszélhetünk, vagyis olyan ingatlanvásárlókról, akik egy lakás megvásárlásával szeretnék segíteni gyermekeik életkezdését, önállósodását. Ők jellemzően kisméretű lakásokat vennének megtakarításaikból, és általában ezeket az ingatlanokat egészen addig kiadják, amíg saját használatba nem veszik - mondta a szakértő.

A szakértő szerint az év első két hónapjában náluk csak minimális volt a lakásvásárlásra hitelt igénybe vevők száma. Azt remélik ugyanakkor, hogy a hitelfelvételi kedv fokozatosan tovább emelkedik majd, ahogy az állami támogatásokkal párhuzamosan egyre kedvezőbbé válnak a hitelkamatok. Ugyanakkor a szakértő azt is hozzátette, hogy kifejezetten kedvező hatással lenne a piacra az is, ha a hirdetési és a valós értékesítési árak végre közelebb kerülnének egymáshoz.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 161 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Hirdess úgy, mint egy profi – ilyen egy igazán jó ingatlanhirdetés
2024.04.21. #ingatlaneladás #ingatlanhirdetés #tippektrükkök
Hirdess úgy, mint egy profi – ilyen egy igazán jó ingatlanhirdetés
A következőkben abban nyújtunk segítséget, hogyan rakj össze egy ingatlanhirdetést, hogy az elérje a célját és meggyőző legyen a potenciális érdeklődőidnek. Tarts velünk!
A magyar piac Európa egyik legpezsgőbb lakáspiaca jelenleg
2024.04.18. #ingatlaneladás #ingatlanárak
A magyar piac Európa egyik legpezsgőbb lakáspiaca jelenleg
A múlt év végére megállt a magyar lakáspiac forgalmának hanyatlása az Eurostat legfrissebb adatai szerint. A nemzetközi összevetésből kitűnik, hogy a magyar számított a kontinens egyik legpezsgőbb nemzeti piacának.
Ebben a külvárosi kerületben két valóság létezik egymás mellett - de melyik a valódi?
2024.04.14. #családiház #ingatlanárak
Ebben a külvárosi kerületben két valóság létezik egymás mellett - de melyik a valódi?
Kezd talpra állni az ingatlanpiac a külső kerületekben is, a 18. kerületben, ugyanakkor komoly gondot okoz a vevők számára a gyenge kínálat, a túlárazottság és a még mindig túl magasnak tartott hitelkamatok, írja közleményében a Balla Ingatlaniroda.
Nem biztos, hogy hallucinálsz - megmozgatnak a geometriai minták a lakberendezésben
2024.04.01. #ingatlaneladás #lakberendezés
Nem biztos, hogy hallucinálsz - megmozgatnak a geometriai minták a lakberendezésben
Hogyan válik egy ingatlan bohókássá, vagy elegánssá, esetleg olyanná, ami már szinte pszichedelikus hatást eredményez? Számos lakberendezési stílus geometriai formákkal teszi izgalmasabbá vagy éppen a letisztulttá az enteriőrt. A geometria óriási hatással van az építészetre, a belsőépítészetre és a lakberendezésre is. Nem hiszed? Itt a bizonyíték.
Mesés szerencse vagy más áll ezeknek 30 millió forint alatti házaknak a megvásárlása mögött?
2024.03.29. #ingatlaneladás #ingatlanárak
Mesés szerencse vagy más áll ezeknek 30 millió forint alatti házaknak a megvásárlása mögött?
Mi kapható ma vidéken 30 millió forintos keretösszegből? A Duna House elemzésében sorra vették a vármegyéket, és kiderült, ekkora összegből a legnagyobb ingatlant Békéscsabán lehet vásárolni. De melyik nagyvárosunk a csúcstartó? A cikkből kiderül.
Családi házak 50-100 millió között – Budapesten
2024.03.19. #eladóház #ingatlanárak
Családi házak 50-100 millió között – Budapesten
Budapesten 173,5 millió forint a családi házak átlagos ára, így nem véletlen, hogy az 50 és 100 millió forint közötti sávban hirdetett fővárosi ingatlanok esetében igencsak szélsőséges a kínálat. Az alsó határ közelében, ha nem is szorulnak éppen felújításra, de egy korszerűsítés rájuk fér. Akár a 10-15 éves külső szigetelés is lehet elavult, amit ma már bontás nélkül is fel lehet újítani. Mutatunk néhány ingatlant ebben az árkategóriában.
Heves vármegye ingatlanpiaca hullámvasútnak bizonyult: erős emelés után radikális csökkenések jellemzik
2024.03.17. #ingatlanárak #ingatlanpiac
Heves vármegye ingatlanpiaca hullámvasútnak bizonyult: erős emelés után radikális csökkenések jellemzik
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a 13. legnagyobb a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában, miközben kisebb a hajlandóság az itteni ingatlanoknál az árcsökkentésre, mint az országban máshol általában. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Hevesben?
A lefelé alku egyre ritkább, viszont a meghirdetése után még jelentősen emelkedhet egy ingatlan ára
2024.03.14. #ingatlaneladás #ingatlanárak
A lefelé alku egyre ritkább, viszont a meghirdetése után még jelentősen emelkedhet egy ingatlan ára
Utoljára 2022-ben voltak annyira hajthatatlanok az ingatlanjukat eladni szándékozók, mint most, amikor a vevői oldalról alkudozással találkoznak. Hogy ez az ingatlanpiac újbóli megerősödését jelzi-e, arra a következő cikkben kerestük a választ.
Ide menekültek az emberek a pesti nyüzsgésből, most belőlük lehet elég
2024.03.14. #ingatlanárak #ingatlanpiac
Ide menekültek az emberek a pesti nyüzsgésből, most belőlük lehet elég
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak alig több mint a harmada változtatott az eredeti hirdetési áron. A vármegye eddig markánsan dinamikus piaca 2024 elején jóval visszafogottabb képet mutatott az ország más területeihez képest.